2010. március 20., szombat

Nagyböjti idő, 4. hét Szombat

Nagyböjti idő, 4. hét Szombat
 
Ember így még nem beszélt – mondják a szolgák, akiket Jézusért küldtek. Nem is tudják, milyen fontos ez a tanúságtételük. Felismerik Jézusban, hogy más, mint a többi ember. Kortársaink közül nagyon sokan szintén eljutnak erre a megállapításra: egy nagyszerű embert, bölcs vezetőt, lelki mestert tisztelnek Jézusban. Számunkra azonban többet jelent: Világosság a Világosságtól, valóságos Isten a valóságos Istentől. Eszünkbe jutnak a mennyei Atya szavai: „Ő az én szeretett Fiam, őt hallgassátok.” Az evangéliumi jelenet folytatásából az is kiderül, hogy a Jézus melletti tanúságtétel soha nem könnyű. Nem félek-e attól, hogy Jézushoz való ragaszkodásomért engem is megszólnak, mint Nikodémust? (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Nagyböjt negyedik hete – szombat

2010.03.20. szombat
Olyan voltam, mint a vágóhídra hurcolt gyanútlan bárány


Jer 11,18-20
Az Úr tudatta velem, és megtudtam. Akkor megmutattad nekem tetteiket. Én pedig olyan vagyok, mint egy kezes bárány, melyet levágni visznek; és nem tudtam, hogy ilyen terveket szőttek ellenem: ,,Pusztítsuk el a fát gyümölcsével együtt, és vágjuk ki az élők földjéből, hogy nevére se emlékezzenek többé!' Seregek Ura, igazságos bíró, vesék és szívek vizsgálója, hadd lássam bosszúdat rajtuk, mert eléd tártam ügyemet!
Zs 7
Dávid panasza, amelyet az Úrnak énekelt Kúsinak, Jemini fiának beszéde miatt. Uram, én Istenem, benned remélek! Ments meg minden üldözőmtől és szabadíts meg engem, hogy mint az oroszlán, ellenségem szét ne tépjen, mert nincsen, aki megmentene! Uram, én Istenem, ha elkövettem azt, ha gonoszság tapad kezemhez, ha megfizetettem annak, aki bántott, s ha kiraboltam ellenségemet és kisemmiztem, üldözzön az ellenség és hadd érjen utol, életemet tiporja földre, tegye porrá dicsőségemet. Kelj föl, Uram, haragodban, kelj föl ellenségeim bősz dühe ellen, kelj föl, Uram, én Istenem, Tégy ítéletet törvényed szerint! Gyűljön köréd a népek serege, és foglald el fölöttük magas helyed: az Úr megítéli a népeket! Ítélj meg, Uram, igazságom szerint, s ártatlanságom szerint mondj ítéletet fölöttem. Szűnjék meg az istentelenek gonoszsága, és erősítsd meg az igazat. Igazságos Isten, a szívek és vesék vizsgálója! Segítségem az Úrtól jön, aki megmenti az igazszívűeket. Isten igazságos bíró, erős ő, mindennap fellobban haragja. Nemde ismét kivonta kardját, íját kifeszítette és készen tartja? Elkészítette halálos fegyverét, nyilait tüzesekké tette. Íme, ez igaztalanságot vajúdott: fájdalmat fogant, és gonoszságot szült. Vermet nyitott és mélyre kiásta, s beleesett a maga ásta gödörbe. Saját fejére hullik vissza bűne, és gonoszsága visszaszáll önnön fejére. Magasztalom az Urat igazságosságáért, s zsoltárral dicsérem a fölséges Úr nevét.
Jn 7,40-53
Akik a népből ezeket a szavakat hallották, azt mondták: ,,Ez valóban a próféta!' Mások így szóltak: ,,Ez a Krisztus!' Némelyek pedig megjegyezték: ,,Csak nem Galileából jön a Krisztus? Nem ezt mondta az Írás: ,,Dávid utódaiból és Betlehem helységből jön a Krisztus [2 Sám 7,12-16; Mik 5,1], ahonnan Dávid származott?''' És a sokaságban szakadás támadt miatta. Közülük egyesek el akarták őt fogni, de senki sem emelt rá kezet. A szolgák elmentek a főpapokhoz és a farizeusokhoz. Azok azt mondták nekik: ,,Miért nem hoztátok el?' A szolgák azt felelték: ,,Soha ember így nem beszélt!' Erre a farizeusok megkérdezték őket: ,,Talán bizony titeket is félrevezetett? Vajon a főemberek vagy a farizeusok közül hitt-e valaki benne? De ez a népség, amely nem ismeri a törvényt, átkozott.' Erre Nikodémus, aki korábban nála járt, azt mondta nekik: ,,Vajon a mi törvényünk elítéli-e az embert, mielőtt kihallgatták volna őt, és meg nem tudták, mit cselekedett?' Azok azt felelték neki: ,,Csak nem vagy te is galileai? Nézz utána és lásd be, hogy Galileából nem támad próféta!' Azután mindannyian hazamentek.

Nagyböjt negyedik hete – szombat

2010. március 20. - Szombat

  Amikor Jézus a jeruzsálemi templomban tanított, szavainak hallatára a  nép
  közül egyesek  felkiáltottak:  "Ez  valóban  a  Próféta."  Mások  meg  azt
  mondták: "Ez a Messiás." Voltak  azonban olyanok, akik megkérdezték:  "Hát
  Galileából jön a Messiás? Az írás szerint nemde Dávid családjából és Dávid
  városából, Betlehemből kell jönnie a  Messiásnak?" Erre szakadás támadt  a
  nép között.  Néhányan el  akarták őt  fogni, de  senki sem  mert rá  kezet
  emelni. A  szolgák  (akiket Jézusért  küldtek),  nélküle tértek  vissza  a
  főpapokhoz és a farizeusokhoz. Azok  felelősségre vonták őket: "Miért  nem
  hoztátok őt ide?" A  szolgák mentegetőztek: "Ember  így még nem  beszélt!"
  Erre a farizeusok rájuk  förmedtek: "Csak nem  vezetett titeket is  félre?
  Mondjátok: hitt-e benne egy is a főtanács tagjai vagy a farizeusok  közül?
  Csak ez az átkozott népség, amely  semmit sem ért a törvényhez." Ekkor  az
  egyik tanácstag,  Nikodémus, aki  egy alkalommal  éjnek idején  fölkereste
  Jézust, így szólt: "A  mi törvényünk nem  ítélkezik senki felett  anélkül,
  hogy ki ne  hallgatta volna, és  meg nem állapította  volna, mi  (rosszat)
  cselekedett." A többiek azonban neki támadtak: "Talán te is galileai vagy?
  Kutass csak utána,  és rájössz,  hogy Galileából  nem származik  próféta!"
  Ezután mindegyikük hazatért.
  Jn 7,40-53

  Elmélkedés:

  A nagyböjt  végéhez és  a nagypénteki  eseményhez közeledve  egyre  jobban
  fokozódik  a  hangulat.  A  zsidó  elöljárók  Jézus  vesztét  tervezik,  s
  szolgákat küldenek érte, hogy elfogják. De nem merik őt bántalmazni,  mert
  maguk is  elcsodálkoznak  a Jézus  tanításában  rejlő titokzatos  erőn.  E
  tanítás sokakat hitre indít, de  másokban az elutasítás érzését kelti.  Az
  emberek bizonytalanok a nagy hatású  tanító és csodatevő erővel  rendelkező
  Jézus kilétével  kapcsolatban.  Valóban ő  volna  a Messiás?  Ő  az  Isten
  küldötte? Olyan kérdések ezek, amelyekre most még nincs egyértelmű válasz,
  ezért a  forrongó  hangulat hirtelen  megszűnik,  s mindenki  hazamegy.  A
  kérdésre majd  a  nagypénteki  esemény  adja meg  a  választ.  Az  egykori
  szemlélőknek is és nekünk is.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Mária,  az  Úr  édesanyja  és  hűséges  szolgálóleánya,  segíts  nekünk  a
  nagyböjti idő lelki küzdelmeiben, hogy  megfelelően éljünk az ima, a  böjt
  és a jótékonyság  fegyverével, s  a Szentlélekben  megújulva ünnepeljük  a
  húsvéti titkokat!
______________________________

Nagyböjt negyedik hete – szombat

Keresztútjárás az Andrássy úton
Ebben az évben a Budai vár rossz állapota miatt az Élő keresztút helyett, annak folytatásaként Keresztutat járunk az Andrássy Úton.          
Szeretettel várunk március 27-én szombat délután erre a tanúságtételre. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.

Hagyd, hogy a szívedhez szóljon!
2010. március 20. Nagyböjt negyedik hete – szombat
P. Andrew Mulcahey LC

Jn 7,40-53
Akik a népből ezeket a szavakat hallották, azt mondták: ,,Ez valóban a próféta!'' Mások így szóltak: ,,Ez a Krisztus!'' Némelyek pedig megjegyezték: ,,Csak nem Galileából jön a Krisztus? Nem ezt mondta az Írás: ,,Dávid utódaiból és Betlehem helységből jön a Krisztus , ahonnan Dávid származott?'''' És a sokaságban szakadás támadt miatta. Közülük egyesek el akarták őt fogni, de senki sem emelt rá kezet. A szolgák elmentek a főpapokhoz és a farizeusokhoz. Azok azt mondták nekik: ,,Miért nem hoztátok el?'' A szolgák azt felelték: ,,Soha ember így nem beszélt!'' Erre a farizeusok megkérdezték őket: ,,Talán bizony titeket is félrevezetett? Vajon a főemberek vagy a farizeusok közül hitt-e valaki benne? De ez a népség, amely nem ismeri a törvényt, átkozott.'' Erre Nikodémus, aki korábban nála járt, azt mondta nekik: ,,Vajon a mi törvényünk elítéli-e az embert, mielőtt kihallgatták volna őt, és meg nem tudták, mit cselekedett?'' Azok azt felelték neki: ,,Csak nem vagy te is galileai? Nézz utána és lásd be, hogy Galileából nem támad próféta!'' Azután mindannyian hazamentek.

Bevezető ima: Uram, te vagy a történelem legnyíltabb lelkű személye. Mindenki iránt nyitott vagy, aki őszintén keres téged. Ezért most én is téged kereslek ebben az elmélkedésben. Szomjazom barátságod és kegyelmed után. Szeretlek, de él bennem a vágy, hogy irántad való szeretetem még jobban növekedjen, s így közelebb kerüljek hozzád és egyre inkább olyan legyek, mint te.

Kérés: Uram, nyisd meg előttem szívedet, Te, aki maga vagy az Igazság.

1. A nyitottság és őszinteség vonzereje. Krisztus csupán néhány pillanattal korábban úgy beszélt magáról, mint az élő víz forrásáról (Jn 7, 38), s a tömegből néhányan pont úgy viselkednek, mint a szamáriai asszony a kútnál. Először egy prófétának tartják, de most lassan kezdik elhinni, hogy Ő a Messiás. „Minden, amit nekem ad az Atya, hozzám tartozik; aki tehát hozzám jön, azt nem dobom ki” (Jn 6,37). Még a szolgák sem képesek elfogni, olyan nagy hatással vannak rájuk a szavai. Krisztus azt mondja apostolainak, hogy nem kell előre felkészülniük arra, mit fognak mondani saját védelmükre, ha bíróság elé kerülnek (ld. Mk 13,11). Az Igazságot megélni – ez a legjobb felkészülés arra, hogy másokat szavainkkal meggyőzzünk.

2. Az önfejűség hibákhoz és rosszindulathoz vezet. Azok a vezetők azonban, akikkel Nikodémus beszél, nem hajlandók találkozni Krisztussal és meghallgatni Őt. Önfejűségük tévútra viszi őket: „Nézz utána és lásd be, hogy Galileából nem támad próféta!” (Mi van Jónásal és Ozeással?) És ez az önfejűség rosszindulatot is szül. Még arra sem hajlandóak, hogy e kétes helyzetben a megvádolt Jézus javára döntsenek, hátha Ő tévedett saját identitását illetően; ehelyett, féltékenységtől hajtva, rögtön úgy döntenek, hogy szándékos megtévesztéssel vádolják Jézust. Visszariadok-e tudva és akarva az igazságtól, bármilyen igazságtól? Észreveszem-e, hogy hova vezethet és fog vezetni ez engem?

3. Az igazság megszabadít téged. Az igazságot sokszor nehéz elfogadni. Különösen a krisztusi igazság az én életemet illetően tűnik valahogy fanatikusnak, irracionálisnak és természetellenesnek – Ő az én Uram, Ő az én Megváltóm, mindenem az övé – egy olyan világban, amely a technikai fejlődést, a politikai korrektséget és az elsőségre törekvést értékeli. Azonban az olyan keresztények, akik méltók voltak erre az elnevezésre, minden időben és élethelyzetben felfedezték, hogy hinni abban a Jézus Krisztusban, aki minden egyes szavát komolyan gondolta, az igazi szabadság megtapasztalását jelenti. Ez a hit szabaddá tesz minket a materializmus, a bűn és a halál világában, melyből ez a világ maga sem találja a kiutat. Szabaddá tesz minket arra, hogy szeretetben éljünk, valóban emberi és isteni szeretetben, mely olyan, mint Krisztus irántam való, mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig tartó szeretete.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, senki nem beszélt soha úgy, mint te. Nekünk ajándékoztad Igédet az evangéliumokban. Érzem, hogy sokkal többször kellene Igédet hallgatnom, hogy megszabadulhassak vakságomtól. Igéid megismerése azonban soha nem adhat okot arra, hogy dicsekedjek vagy arrogánsan viselkedjek. Evangéliumod olyan eszközzé kell, tegyen, amely segít másoknak, hogy jobban megismerjenek téged.

Elhatározás: Megszabadulok egy olyan előítéletemtől, mely ellentétben áll a krisztusi szeretet üzenetével.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger