2010. március 23., kedd

Nagyböjti idő, 5. hét Kedd

Nagyböjti idő, 5. hét Kedd
Halál, hol a te hatalmad, hol a te fullánkod? – teszi fel a kérdést Szent Pál. A pusztai vándorlás idején engedetlen nép is így kiálthatott fel, amikor azt látta, hogy a rézkígyóra tekintve meggyógyultak mindazok, akiket halálos marás ért. A rézkígyó ószövetségi jelenete pedig előképe volt Krisztusnak. Az evangélium az Atya és a Fiú szeretetkapcsolatába is bepillantást nyújt: öröktől fogva léteznek és szeretik egymást. „Önmagamtól semmit sem teszek, hanem azt mondom, amire Atyám tanított” – válaszolja Jézus, a mai evangéliumban a farizeusoknak. Kinyilatkoztatta nekünk az Atyát, és általa szerethetjük őt. Életemért, megváltásomért hálát adok neki. (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – kedd

2010.03.24. szerda

Isten elküldte angyalát, és megszabadította szolgáit


Dán 3,14-20.91-92.95
Azt mondta ekkor Nebukadnezár nekik: ,,Igaz-e, Sidrák, Misák és Abdenágó, hogy nem tisztelitek isteneimet és nem imádjátok az aranyszobrot, amit állíttattam? Nos tehát vagy készen vagytok arra, hogy mihelyt meghalljátok a harsona, a fuvola, a citera, a lant, a hárfa, a koboz és a többi hangszer szavát, leborultok és imádjátok a szobrot, amelyet készíttettem, vagy pedig, ha nem imádjátok, tüstént az égő tüzes kemencébe vettetlek titeket; és ki az az isten, aki kezemből megszabadíthatna titeket?' Így felelt erre Sidrák, Misák és Abdenágó Nebukadnezár királynak: ,,Nem szükséges, hogy feleljünk erre neked, mert íme, a mi Istenünk, akit tisztelünk, ki tud ragadni minket az égő tüzes kemencéből és ki tud szabadítani minket, ó király, a kezedből. De ha ezt nem akarná is, tudd meg, király, hogy isteneidet akkor sem tiszteljük, és az aranyszobrot, amit állíttattál, nem imádjuk.' Erre Nebukadnezár eltelt haraggal, és arcának színe elváltozott Sidrák, Misák és Abdenágó miatt, és megparancsolta, hogy hétszerte jobban fűtsék be a kemencét, mint ahogy befűteni szokták. Megparancsolta továbbá serege legerősebb férfiainak, hogy kötözzék meg Sidrák, Misák és Abdenágó lábát, és vessék őket az égő tüzes kemencébe.
Dán 3,52-56
,,Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene! Dicséretre méltó, dicsőséges és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott a te dicsőséges szent neved, dicséretre méltó, és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy dicsőséged szent templomában, mindenekfölött dicséretre méltó és mindenekfölött dicsőséges mindörökké! Áldott vagy királyi trónodon, mindenekfölött dicséretes és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy, aki a mélységeket szemléled s a kerubok fölött trónolsz, dicséretre méltó és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy az ég erősségében, dicséretre méltó és dicsőséges mindörökké!
Jn 8,31-42
Azoknak a zsidóknak, akik hittek neki, Jézus azt mondta: ,,Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.' Azok azt felelték neki: ,,Ábrahám utódai vagyunk, és soha senkinek nem szolgáltunk. Hogyan mondod hát te, hogy ,,szabadok lesztek,,?' Jézus így szólt: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Mindaz, aki bűnt cselekszik, szolga. De a szolga nem marad örökre a házban, csak a fiú marad ott mindörökké. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, de meg akartok engem ölni, mert a tanításom nem hatol belétek. Én azt mondom, amit az Atyánál láttam, és ti is azt teszitek, amit atyátoktól hallottatok.' Azt felelték neki: ,,A mi atyánk Ábrahám!' Jézus azt mondta nekik: ,,Ha Ábrahám fiai lennétek, Ábrahám tetteit cselekednétek. De most meg akartok ölni engem, azt az embert, aki nektek azt az igazságot mondtam, amelyet az Istentől hallottam; ezt Ábrahám nem tette. Ti a ti atyátok tetteit cselekszitek.' Erre azt mondták neki: ,,Mi nem paráznaságból születtünk. Egy Atyánk van, az Isten!' Jézus így szólt hozzájuk: ,,Ha Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől származtam és jöttem. Hiszen nem magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.

Nagyböjt ötödik hete – kedd

2010. március 23. - Kedd

  A  Sátoros-ünnep  alkalmával  Jézus  így  beszélt  a  farizeusokhoz:   "Én
  elmegyek, és  ti  hiába kerestek,  mert  meghaltok bűneitekben.  Ahova  én
  megyek, oda ti nem jöhettek." A  zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak  nem
  akarja megölni  magát,  hogy ezt  mondja:  Ahová  én megyek,  oda  ti  nem
  jöhettek"? Jézus így  folytatta: "Ti  innen alulról  vagytok, én  felülről
  vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok. Azért
  mondtam nektek, hogy  meghaltok bűneitekben, mert  nem hiszitek el  rólam,
  hogy ki vagyok:  ezért kell meghalnotok  bűneitekben." Erre  megkérdezték:
  "De hát ki  vagy te?" Jézus  azt válaszolta: "Kezdettől  fogva az  vagyok,
  amit mondok is nektek.  Sokat kellene még  beszélnem rólatok, és  ítéletet
  mondanom felettetek,  mert  aki engem  küldött,  igazmondó; én  pedig  azt
  hirdetem a világnak, amit tőle hallottam." De azok nem értették meg,  hogy
  az  Atyáról  beszél  nekik.  Végül  Jézus  azt  mondta  nekik:  "Ha   majd
  felemelitek (a kereszten) az Emberfiát, akkor megtudjátok, hogy én vagyok,
  és hogy semmit nem  teszek önmagamtól, hanem  azt hirdetem, amit  Atyámtól
  tanultam. Aki küldött engem,  az velem van, és  nem hagy magamra, mert  én
  mindig azt cselekszem, amiben  ő tetszését találja."  E szavak után  sokan
  hittek Jézusban.
  Jn 8,21-30

  Elmélkedés:

  Minden bűn gyökerét a hitetlenségben kell keresnünk. Miközben a nép hittel
  fogadta Jézus tanítását  és csodáit, s  azokban felismerték Isten  Országa
  eljövetelét, az írástudók és a farizeusok mindig újabb jeleket követeltek,
  amelyek Jézus istenségét  igazolják. Hitetlenségük abban  a bűnben éri  el
  tetőpontját,  hogy  Jézus  életére  törnek.  Ez  az  ő  állásfoglalásuk  a
  Megváltóval  kapcsolatban,  s  e  döntésük  az  a  következménye,  hogy  a
  hitetlenség bűnében  halnak meg.  Jézus minket  is beavat  a mennyei  Atya
  üdvözítő tervébe, a kereszthalál  titkába, amely rávilágít  bűnösségünkre,
  de egyúttal a bűntől való szabadulást, a megváltást is magában hordozza.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Ó, Istenem, mikor  találom meg végre  nyugalmamat? Nagyon vágyódik  lelkem
  tehozzád! De erős leszek,  s türelmesen várom azt  az órát, melyen  isteni
  Megváltóm az örök üdvösségre hív. Addig  csak az lesz a gondom, hogy  neki
  tetszően éljek, s szent akaratát teljesítsem.
______________________________

Nagyböjt ötödik hete – kedd

Keresztútjárás az Andrássy úton
Ebben az évben a Budai vár rossz állapota miatt az Élő keresztút helyett, annak folytatásaként Keresztutat járunk az Andrássy Úton.          
Szeretettel várunk március 27-én szombat délután. Jelenlétünk tanúságtétel a világban. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.

Istennek tetsző élet
2010. március 23. Nagyböjt ötödik hete – kedd
P. James Larson

Jn 8,21-30
A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: "Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: "Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek"? Jézus így folytatta: "Ti innen alulról vagytok, én felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok. Azért mondtam nektek, hogy meghaltok bűneitekben, mert nem hiszitek el rólam, hogy ki vagyok: ezért kell meghalnotok bűneitekben." Erre megkérdezték: "De hát ki vagy te?" Jézus azt válaszolta: "Kezdettől fogva az vagyok, amit mondok is nektek. Sokat kellene még beszélnem rólatok, és ítéletet mondanom felettetek, mert aki engem küldött, igazmondó; én pedig azt hirdetem a világnak, amit tőle hallottam." De azok nem értették meg, hogy az Atyáról beszél nekik. Végül Jézus azt mondta nekik: "Ha majd felemelitek (a kereszten) az Emberfiát, akkor megtudjátok, hogy én vagyok, és hogy semmit nem teszek önmagamtól, hanem azt hirdetem, amit Atyámtól tanultam. Aki küldött engem, az velem van, és nem hagy magamra, mert én mindig azt cselekszem, amiben ő tetszését találja." E szavak után sokan hittek Jézusban.

Bevezető ima: Mindenható Atyám, azzal hogy teljesítem szent akaratodat, növekszik az Egyház és egyre hűségesebben szolgál téged. Add, hogy minden pillanatban akaratod kövessem; segíts, hogy hűséges szolgálatom által építhessem az Egyházat!

Kérés: Uram, segíts, hogy gondolataimmal, szavaimmal és cselekedeteimmel örömet szerezzek neked!

1. A világban, de nem a világból. A Hiszekegyben megvalljuk, hogy Jézus Krisztus „Értünk, emberekért, a mi üdvösségünkért leszállott a mennyből”. Ez az igazság elénk rajzolja a Megváltót. Anélkül jött a világba, hogy abból való lenne. Tanítása felébreszti legmagasabb és legnemesebb elvárásainkat. Az Ő útja, az életstílusa, ellenkezik a világ fiainak útjával és életstílusával, ezért mindig ellenállásba ütközik. Legbensőbb gondolataimban, szavaimmal és tetteimmel én is a „felülről valók” után törekszem?

2. Az igazságot szeretettel kimondani. Ha valakit igazán szeretünk, az igazat mondjuk neki minden esetben. Akkor is, ha az igazság kellemetlen, fájdalmas vagy nehézséget támaszt. Isten Fia szeret minket az örökkévalóságtól fogva. Szeretete készteti Jézust arra, hogy az igazat mondja az Atyáról; ez a határtalan kegyelem és szeretet üzenete. Szeretete készteti Őt arra, hogy az igazat mondja a kapcsolatunkról a megbocsátó Atyával: hogyan kell azt megtöltenünk hálával, szerető engedelmességgel, és hogyan kell megtisztítanunk mindentől, ami tönkretehetné e kapcsolatot. Ahhoz, hogy felülről való dolgokhoz és Jézushoz tartozzam, ki kell nyitnom szívemet és elmémet az Ő igazsága számára, különösen azokon a területeken, ahol változást és megtérést kér tőlem.

3. Annak akar tetszeni, akit szeret. A szeretet megváltoztatja belsőnket és vágyainkat. Ha szeretünk valakit, mindig örömet okoznánk neki. Jézus szereti az Atyát, ezért teszi mindig azt ami tetszésére van, annak ellenére is, hogy az Atya akaratára szenvedést, visszautasítást és a halált is vállalnia kell. Vállalja ezt az agóniát, hogy meghozza nekünk a feltámadást és az örökéletet. Ha szeretem Jézust, kívánom, hogy azt tegyem, ami örömére van. Mi az, ami örömet okoz neki? Hitem, reményem és szeretetem, engedelmességem és alázatom. Ugyanígy azzal is tetszésére lehetek, ha önzetlenül szolgálom Őt azokon keresztül, akik anyagilag, erkölcsileg vagy lelkileg szükséget szenvednek, és támogatásomra és figyelmemre szorulnak.

Beszélgetés Krisztussal:
Szeretni fogom embertársaimat Uram.
A kicsinyeket azzal, hogy leereszkedem hozzájuk,
A tisztaszívűekhez azzal, hogy olyanná válok mint ők,
A mezíteleneket, azzal hogy felruházom őket,
A betegeket, azzal hogy vigasztalom őket,
A bebörtönözötteket, azzal hogy meglátogatom őket.
Testvéreimet, minden népből, nyelvből és fajból
Édes és kedves illattal hintem,
Mert a kedvesség, amely szeretetből táplálkozik
Erősebb kötelék mindennél.

Elhatározás: Ma küzdeni fogok azért, hogy megörvendeztessem Krisztust gondolataimmal, szavaimmal tetteimmel.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger