2010. március 24., szerda

Nagyböjti idő, 5. hét Szerda

Nagyböjti idő, 5. hét Szerda
 
„Az igazság szabaddá tesz benneteket” – halljuk Jézus szavait. Kettős követelmény fakad ebből a megállapításból. Az egyik, hogy szüntelenül törekedjünk a teljes igazság megismerésére. Tudományban, társadalmi kérdésekben, a hitünk megismerésében ne elégedjünk meg féligazságokkal. A másik követelmény, hogy az a szabadság tönkreteszi az embert, amely elszakad az igazság keresésétől. Számtalan megnyilvánulásait látjuk az öncélú szabadságnak: felbomlott párkapcsolatok, nemzedékek közti ellentétek, felelőtlen élvezetek hajszolása. Krisztus ma is mindazok mellett ott áll, akik keresik az igazságot. Pilátus előtt maga mondta: „én azért jöttem, hogy tanúságot tegyek az igazságosságról.” (Adoremus 2006)
További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hét – szerda

2010.03.24. szerda

Isten elküldte angyalát, és megszabadította szolgáit


Dán 3,14-20.91-92.95
Azt mondta ekkor Nebukadnezár nekik: ,,Igaz-e, Sidrák, Misák és Abdenágó, hogy nem tisztelitek isteneimet és nem imádjátok az aranyszobrot, amit állíttattam? Nos tehát vagy készen vagytok arra, hogy mihelyt meghalljátok a harsona, a fuvola, a citera, a lant, a hárfa, a koboz és a többi hangszer szavát, leborultok és imádjátok a szobrot, amelyet készíttettem, vagy pedig, ha nem imádjátok, tüstént az égő tüzes kemencébe vettetlek titeket; és ki az az isten, aki kezemből megszabadíthatna titeket?' Így felelt erre Sidrák, Misák és Abdenágó Nebukadnezár királynak: ,,Nem szükséges, hogy feleljünk erre neked, mert íme, a mi Istenünk, akit tisztelünk, ki tud ragadni minket az égő tüzes kemencéből és ki tud szabadítani minket, ó király, a kezedből. De ha ezt nem akarná is, tudd meg, király, hogy isteneidet akkor sem tiszteljük, és az aranyszobrot, amit állíttattál, nem imádjuk.' Erre Nebukadnezár eltelt haraggal, és arcának színe elváltozott Sidrák, Misák és Abdenágó miatt, és megparancsolta, hogy hétszerte jobban fűtsék be a kemencét, mint ahogy befűteni szokták. Megparancsolta továbbá serege legerősebb férfiainak, hogy kötözzék meg Sidrák, Misák és Abdenágó lábát, és vessék őket az égő tüzes kemencébe.
Dán 3,52-56
,,Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene! Dicséretre méltó, dicsőséges és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott a te dicsőséges szent neved, dicséretre méltó, és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy dicsőséged szent templomában, mindenekfölött dicséretre méltó és mindenekfölött dicsőséges mindörökké! Áldott vagy királyi trónodon, mindenekfölött dicséretes és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy, aki a mélységeket szemléled s a kerubok fölött trónolsz, dicséretre méltó és mindenekfölött magasztos mindörökké! Áldott vagy az ég erősségében, dicséretre méltó és dicsőséges mindörökké!
Jn 8,31-42
Azoknak a zsidóknak, akik hittek neki, Jézus azt mondta: ,,Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.' Azok azt felelték neki: ,,Ábrahám utódai vagyunk, és soha senkinek nem szolgáltunk. Hogyan mondod hát te, hogy ,,szabadok lesztek,,?' Jézus így szólt: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Mindaz, aki bűnt cselekszik, szolga. De a szolga nem marad örökre a házban, csak a fiú marad ott mindörökké. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, de meg akartok engem ölni, mert a tanításom nem hatol belétek. Én azt mondom, amit az Atyánál láttam, és ti is azt teszitek, amit atyátoktól hallottatok.' Azt felelték neki: ,,A mi atyánk Ábrahám!' Jézus azt mondta nekik: ,,Ha Ábrahám fiai lennétek, Ábrahám tetteit cselekednétek. De most meg akartok ölni engem, azt az embert, aki nektek azt az igazságot mondtam, amelyet az Istentől hallottam; ezt Ábrahám nem tette. Ti a ti atyátok tetteit cselekszitek.' Erre azt mondták neki: ,,Mi nem paráznaságból születtünk. Egy Atyánk van, az Isten!' Jézus így szólt hozzájuk: ,,Ha Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől származtam és jöttem. Hiszen nem magamtól jöttem, hanem ő küldött engem.

Nagyböjt ötödik hét – szerda

2010. március 24. - Szerda

  Egy alkalommal Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult, és ezt mondta  nekik:
  "Ha  megmaradtok   tanításomban,   akkor  lesztek   igazán   tanítványaim:
  megismeritek az igazságot, és az  igazság majd szabaddá tesz  benneteket."
  Ők erre tiltakoztak:  "Ábrahám leszármazottjai vagyunk,  és soha  senkinek
  sem szolgáltunk. Hogy mondhatod tehát azt, hogy: Szabadok lesztek?"
  Jézus így  felelt:  "Bizony,  bizony,  mondom  nektek:  mindaz,  aki  bűnt
  cselekszik, szolgája a bűnnek. A szolga nem marad mindig ura házában, de a
  fiú ott marad  mindvégig. Ha  viszont (Isten) Fia  szabaddá tesz  titeket,
  akkor valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok,  mégis
  az életemre  törtök, mert  tanításom  nem fog  rajtatok. Én  azt  hirdetem
  nektek, amit  Atyámnál  láttam;  ti  ellenben  azt  teszitek,  amit  a  ti
  atyátoktól hallottatok." Erre közbevágtak a zsidók: "A mi atyánk Ábrahám!"
  Jézus így folytatta: "Ha Ábrahám gyermekei vagytok, tegyétek is azt,  amit
  Ábrahám tett! De  ti az életemre  törtök, bár azt  az igazságot  hirdetem,
  amit Istentől hallottam.  Ábrahám ilyet  nem tett. Ti  azt teszitek,  amit
  atyáitok  tettek!"  Ők   azonban  tovább  erősködtek:   "Mi  nem   vagyunk
  törvénytelen gyermekek,  csak egy  atyánk van:  az Isten."  Jézus  azonban
  megállapította: "Ha  Isten  volna  atyátok,  szeretnétek  engem,  mert  én
  Istentől vagyok, és  tőle jöttem.  Nem a  magam nevében  jöttem, hanem  az
  Isten küldött engem."
  Jn 8,31-42

  Elmélkedés:

  A hit  elfogadása  Jézus  elfogadását  jelenti az  ember  számára.  A  hit
  szerinti élet  pedig a  jézusi életet  jelenti. A  hit által  magát  Jézus
  fogadjuk el, tehát azt a személyt, aki számunkra a megváltást hozza, s aki
  az örök élet  reményét nyújtja  nekünk. Az ember  mindezt, mint  igazságot
  ismer fel és  fogadja el,  s ez  által szabaddá válunk  a bűn  és a  halál
  hatalmától. Jézus  azt  mondta magáról,  hogy  ő az  Igazság.  Egyedül  az
  Igazság megismerése,  Krisztus  megismerése  az,  ami  számunkra  az  élet
  teljességét jelenti, illetve az örök  életre is elvezet. Ne álljunk  ellen
  Istennek, aki minket arra hív, hogy Krisztussal éljünk, s Ővele jussunk el
  a mennyei Atya által számunkra készített örök életre.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Urunk,  Jézus   Krisztus,  aki   a   kereszt  súlya   alatt   megalázkodva
  kinyilatkoztattad a világnak megváltásod árát,  add meg minden embernek  a
  hit világosságát,  hogy  fölismerve  Benned Isten  és  az  ember  Szenvedő
  Szolgáját, legyen  bátorságuk  követni Téged  ugyanezen  az úton,  mely  a
  kereszten és a kiüresedésen át a vég nélküli életbe vezet.
  II. János Pál pápa
______________________________

Nagyböjt ötödik hét – szerda

Keresztútjárás az Andrássy úton
Ebben az évben a Budai vár rossz állapota miatt az Élő keresztút helyett, annak folytatásaként Keresztutat járunk az Andrássy Úton.          
Szeretettel várunk március 27-én szombat délután. Jelenlétünk tanúságtétel a világban. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.

Az igazság szabaddá tesz benneteket
2010. március 24. Nagyböjt ötödik hét – szerda
James Larson

Jn 8,31-42
Egy alkalommal Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult, és ezt mondta nekik: "Ha megmaradtok tanításomban, akkor lesztek igazán tanítványaim: megismeritek az igazságot, és az igazság majd szabaddá tesz benneteket." Ők erre tiltakoztak: "Ábrahám leszármazottjai vagyunk, és soha senkinek sem szolgáltunk. Hogy mondhatod tehát azt, hogy: Szabadok lesztek?" Jézus így felelt: "Bizony, bizony, mondom nektek: mindaz, aki bűnt cselekszik, szolgája a bűnnek. A szolga nem marad mindig ura házában, de a fiú ott marad mindvégig. Ha viszont (Isten) Fia szabaddá tesz titeket, akkor valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, mégis az életemre törtök, mert tanításom nem fog rajtatok. Én azt hirdetem nektek, amit Atyámnál láttam; ti ellenben azt teszitek, amit a ti atyátoktól hallottatok." Erre közbevágtak a zsidók: "A mi atyánk Ábrahám!" Jézus így folytatta: "Ha Ábrahám gyermekei vagytok, tegyétek is azt, amit Ábrahám tett! De ti az életemre törtök, bár azt az igazságot hirdetem, amit Istentől hallottam. Ábrahám ilyet nem tett. Ti azt teszitek, amit atyáitok tettek!" Ők azonban tovább erősködtek: "Mi nem vagyunk törvénytelen gyermekek, csak egy atyánk van: az Isten." Jézus azonban megállapította: "Ha Isten volna atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől vagyok, és tőle jöttem. Nem a magam nevében jöttem, hanem az Isten küldött engem."

Bevezető ima: Mindenható Atyám, add meg nekünk közelséged kegyelmét az imában! Vezess minket a bűnbánat és a megtérés útján! Világosítsd meg elménket és töltsd el szívünket szereteteddel, hogy hűségesen szolgáljunk téged a mai napon!

Kérés: Uram, add kegyelmedet, hogy Igédben maradjak, és Igazságod szabaddá tegyen engem!

1. Élő hit. Nem lehet valóságos a hitünk, amíg nem érinti viselkedésünket, és mindenekfelett konkrét döntéseinket. Megmaradni Krisztus tanításában azt jelenti, hogy életünket az Ő életéhez és erényeihez igazítjuk. Ez különösen érvényes az adakozó szeretet erényére, ami a keresztény tanításnak és erkölcsnek a lényege. Megmaradni a tanításában azt jelenti, hogy Igéit tettekre váltjuk. Máshol azt mondja nekünk az írás, hogy nem azok jutnak a mennybe, akik azt mondják: „Uram, Uram…”, hanem azok, akik valóban Isten akarata szerint élnek. Megmaradni tanításában, az életszentségre vezető út – ez a forrása a mindennapi kitartásunknak a hitben. Krisztus Igéit cselekedetekre váltani azt jelenti, hogy mindig újra és újra felkelünk, ha elbuktunk, leporoljuk magunkról a port és újra kezdünk. Mennyire vagyok képes megmaradni Krisztus tanításában? Észreveheti-e rajtam a külső szemlélő, hogy Krisztus követője vagyok?

2. Krisztus igazi tanítványi az igazságban élnek. Krisztus alkalmazza az igaz és hamis tanítvány fogalmát. Csak egy módon lehet különbséget tenni a kettő között: aki nem csak ideálként ismeri el a tanítását, hanem élete szabályaként. Manapság még a keresztény közösségekben is előfordul, hogy a kereszténységet egyfajta „terápiaként” alkalmazzák – ez a kereszténységnek olyan fajtája, ahol úgy hihetünk Krisztusban, hogy egy-két dolgot elfogadva, tanításával ellentétes magatartást tanúsítunk; vagy a könnyebb utat választva bizonyos kérdésekben, szembe fordulunk az Egyház tanítóhivatalával. A hit és a tetteink elválasztásának kísértése soha nem áll távol tőlünk. Mennyire befolyásolják az én felfogásomat ezek a téves elképzelések? Mit jelent számomra, hogy Krisztusnak az Egyház fejének vagyok a követője?

3. Hiteles szabadság. A szabadság, amelyet Krisztus megígért azoknak akik megmaradnak tanításában; sokkal mélyebb, mint a világ szabadsága. Krisztus szabadsága nem politikai értelemben vett szabadság. Nem a lehetőség, hogy megválasszam, mit akarok, mikor és hogyan. Krisztus lelki, erkölcsi és belső szabadságot ad tanítványának, ez az a szabadság, amire minden ember vágyik legbelül. Ezzel a szabadsággal csak Krisztus ajándékozhat meg minket.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm a szabadságot, amellyel megajándékoztál. Szabadnak teremtettél, és én szeretnék valódi szabadságban élni. Mutasd meg nekem, hogyan lehetek valóban szabad! Igazi szabadságomat azzal szeretném bizonyítani, hogy megteszem a legnagyobb dolgot, amire szabadságom képessé tesz: Uram, neked adom szabadságomat és akaratomat, hogy legyen meg a te akaratod.

Elhatározás: Ma Krisztushoz méltó felelősséggel gyakorlom szabadságomat.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger