2010. március 25., csütörtök

Gyümölcsoltó Boldogasszony (Urunk születésének hírüladása)

Gyümölcsoltó Boldogasszony (Urunk születésének hírüladása)
 
Nem sok dolog van, ami a mai embert nagyobb felháborodással tölti el, mint hogyha kívülről megmondják, mit kell tennie. Még ha el is fogadja a kapott küldetést, csak berzenkedve engedelmeskedik. Egészen másként áll a helyzet, ha szabadon, minden befolyástól függetlenül mondhatunk igent vagy nemet a küldetésre. Az igenlő válasz a szív mélyéből fakad. Ilyen értelemben a Boldogságos Szűz Mária magatartása nagyon közel áll korunk emberéhez. Szabadon, teljes személyisége súlyával, minden külső befolyástól függetlenül mondott igent az Isten tervére, és vállalta, hogy a Szentlélek mátkája, az Üdvözítő édesanyja lesz. Közbenjárása segítsen mindnyájunkat, hogy hozzá hasonlóan, szabadon és örömmel mondjunk igent életünkben az Isten tervére, és találjuk meg benne vágyaink minden elképzelésen túli beteljesülését! (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

URUNK MEGTESTESÜLÉSÉNEK HÍRÜLADÁSA (főünnep)

2010.03.25. csütörtök: URUNK MEGTESTESÜLÉSÉNEK HÍRÜLADÁSA (főünnep)

(Szent Izsák)
Íme a szűz méhében fogan, és fiút szül


Iz 7,10-14
Szólt továbbá az Úr Ácházhoz, e szavakkal: ,,Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélyéből, akár fentről, a magasból!' De Ácház azt mondta: ,,Nem kérek, és nem kísértem az Urat.' Erre a próféta így szólt: ,,Halljátok hát, Dávid háza! Nem elég nektek, hogy embereknek vagytok terhére, és azért terhére vagytok az én Istenemnek is? Ezért az Úr maga ad majd nektek jelet. Íme, a szűz fogan, és fiút szül, s nevét Emmánuelnek fogja hívni.
Zs 39
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Várva-vártam az Urat, s ő lehajolt hozzám. Meghallgatta könyörgésemet, kihúzott a nyomorúság verméből, a sár fertőjéből; Lábamat kősziklára helyezte, lépésemet biztossá tette. Új éneket adott számba, Istenünket dicsérő szózatot.Sokan látják és félelem fogja el őket, s az Úrba vetik reményüket. Boldog az az ember, aki az Úrba vetette reményét, s aki nem tart a gőgösöktől, a hazugságra vetemedőktől. Sokat tettél értünk, Uram, én Istenem, csodáiddal és terveiddel: nincs hozzád hasonló senki sem! Hirdetni akarom őket és beszélni róluk, de túl sok ahhoz, hogy számba vehetném. Vágóáldozatot és ételáldozatot nem kívántál, hanem készségessé tetted fülemet. Égő- s bűnért való áldozatot nem követeltél, ezért így szóltam: ,,Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat. Ezt akarom, én Istenem, törvényed a szívemben van.' Nagy gyülekezet előtt hirdetem igazságodat; Íme nem tartom vissza ajkamat, Uram, te tudod! Igazságodat nem rejtem el szívemben, hűségedet és segítségedet hirdetem. Nem titkolom irgalmadat és hűségedet a nagy gyülekezetben. Te, Uram, ne vond meg irgalmadat tőlem; Kegyelmed és hűséged tartson fenn mindenkor engem, mert számtalan veszély környékez; utolértek gonoszságaim, fel sem tudok tekinteni, számosabbak, mint a hajszál fejemen, és a szívem is elhagyott engem. Teljék kedved, Uram, megmentésemben, Uram, siess segítségemre. Jöjjenek zavarba mind és szégyenüljenek meg, akik életemre törnek, hogy elvegyék. Hátráljanak meg és piruljanak, akik rosszat akarnak nekem. Dermedjenek meg zavarukban, akik azt mondják: ,,Úgy kell neked!' Ujjongjanak s örvendezzenek benned mindazok, akik téged keresnek; ,,Magasztaltassék az Úr!' -- mondják mindenkor, akik örvendeznek szabadításodon. Bár én koldus vagyok és szegény, az Úr majd gondoskodik rólam. Segítőm és szabadítóm te vagy, Istenem, ne késlekedj!
Zsid 10,4-10
Lehetetlen ugyanis, hogy bikák és bakok vére bűnöket töröljön el. Ezért mondta, amikor a világba jött: ,,Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nekem; az égő- és engesztelő áldozatok nem tetszettek neked. Akkor azt mondtam: Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy megteszem, Istenem, a te akaratodat.' Először azt mondja: az ,,áldozatokat és ajándékokat, az égő- és engesztelő áldozatokat nem akartad, nem tetszenek neked', amelyeket a törvény szerint mutatnak be. Aztán azt mondta: ,,Íme eljövök, hogy megtegyem a te akaratodat' [Zsolt 40,7-9G]. Megszünteti az elsőt, hogy a helyébe a következőt állítsa. Ezzel az akarattal szenteltek meg minket Krisztus Jézus testének egyszer történt feláldozása által.
Lk 1,26-38
Isten pedig a hatodik hónapban elküldte Gábriel angyalt Galilea városába, amelynek Názáret a neve, egy szűzhöz, aki el volt jegyezve egy férfival. A neve József volt, Dávid házából, a szűz neve meg Mária. Bement hozzá az angyal, és így szólt: ,,Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.' Őt zavarba ejtette ez a beszéd, és elgondolkodott, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal pedig folytatta: ,,Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni [Iz 7,14]. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni; az Úr Isten neki adja Dávidnak, az ő atyjának trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége' [2 Sám 7,13; Iz 9,6]. Mária erre megkérdezte az angyaltól: ,,Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?' Az angyal ezt felelte neki: ,,A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiat fogant öregségében, és már a hatodik hónapban van, ő, akit magtalannak hívtak, mert Istennél semmi sem lehetetlen' [Ter 18,14; Jób 42,2]. Mária erre így szólt: ,,Íme, az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a te igéd szerint.' És eltávozott tőle az angyal.

Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

2010. március 25. - Csütörtök, 
Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)  

  Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába
  egy  szűzhöz,  aki  jegyese  volt  egy  férfinak,  a  Dávid  házából  való
  Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így  szólt:
  "Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden
  asszonynál!"
  Ennek hallatára  Mária zavarba  jött és  gondolkodóba esett,  hogy  miféle
  köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: "Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet
  találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s
  Jézusnak fogod  őt nevezni!  Nagy  lesz ő:  a Magasságbeli  Fiának  fogják
  hívni. Az  Úristen neki  adja atyjának,  Dávidnak trónját.  Uralkodni  fog
  Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!"
  Mária ekkor megkérdezte az  angyalt: "Hogyan történhet  meg ez, amikor  én
  férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: "A Szentlélek száll le
  rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az,  ki
  tőled születik: Isten Fiának fogják  őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet  is
  gyermeket fogant  öregségében,  sőt,  már  a  hatodik  hónapban  van,  bár
  magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen."
  Erre Mária így szólt: "Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem  szavaid
  szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
  Lk 1,26-38

  Elmélkedés:

  Az angyali  üdvözletből Mária  megtudja, hogy  gyermeke fog  születni,  mi
  pedig az  ő  különleges  szerepéről értesülünk  az  üdvtörténetben.  Isten
  különleges feladatra  választja  ki,  hívja  meg  őt:  legyen  a  megváltó
  édesanyja. Aki  viszont különleges  megbízást kap  Istentől, az  számíthat
  Isten különleges segítségére is. Erre  utal az angyal kijelentése: "Az  Úr
  veled van!".  Jézus anyjának  további életében  megfigyelhetjük az  isteni
  kegyelem hatékonyságát. Az angyali üzenetből megtudjuk továbbá, hogy, hogy
  Isten nem hagyja magára  az emberiséget, a  bűnös embert, hanem  Megváltót
  ígér és küld. A názáreti  lányhoz hasonlóan nekünk is érdemes  elfogadnunk
  Isten szándékát, hogy az isteni szeretet a megnyilvánuljon életünkben.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Megfeszített és föltámadt  Urunk! Taníts meg  minket arra, hogyan  küzdjük
  meg a  mindennapi  élet harcait,  és  így teljesebbé  váljon  életünk.  Te
  türelmesen  és  alázatosan   viseled  az  emberi   élet  terheit,   miként
  kereszthalálod és szenvedésed kínjait.
  Segíts, hogy  napi  fájdalmainkat és  konfliktusainkat,  mint  növekedésre
  kapott lehetőségeket  fogadjuk, és  így egyre  hasonlóbbá váljunk  Hozzád.
  Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban, hogy
  Te támogatsz.
  Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) - Főünnep

Keresztútjárás az Andrássy úton
Ebben az évben a Budai vár rossz állapota miatt az Élő keresztút helyett, annak folytatásaként Keresztutat járunk az Andrássy Úton.          
Szeretettel várunk március 27-én szombat délután. Jelenlétünk tanúságtétel a világban. Találkozó az Oktogonnál 14.45-kor. Kezdés 15 órakor.

A szabad választásunk döntő
2010. március 25.
Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) - Főünnep
 James Larson

Lk 1,26-38
Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: "Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!"
Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: "Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!"
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: "Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: "A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen."
Erre Mária így szólt: "Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem  szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.

Bevezető ima: Mindenható Atyám, engedd látnom munkálkodó erőd szépségét, amelyet kinyilatkoztattál Názáretben a szűznek. Máriát a Megváltó édesanyjává tetted és kegyelmedből az én édesanyámmá a megváltás rendjében. Add, hogy az ő közbenjárására Jézust a szívembe fogadjam; Mária hitét és szent akaratodnak való önátadását követni akarjam.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy átöleljelek a hitben, szeretetben és reményben!

1. Isten kezdeményezése. Nagyon gyakran írjuk a saját számlánkra eredményeinket. A végzettségünk, anyagi jólétünk, technikai lehetőségeink a biztonság téves érzetét eredményezheti a világ formálásában. A mai evangélium emlékeztet minket arra, hogy Istennek saját terve van az emberiség megváltására. Ő saját Fiát küldte a világba egy meghatározott időben és helyen. Felkészítette Máriát mindarra, amire szüksége volt ahhoz, hogy betöltse szerepét, mint a Megváltó Édesanyja, a küldetést, amelyet szabadon vállalt a hit által. Fel kell ismernünk, hogy a mi életünk irányítója is az Úr.

2. Ne félj! Jézus sokszor hangoztatja az evangéliumban: Ne féljetek! Ha az Úr közeledik, természetes reakciónk a félelem. Tarthatunk jelenlététől. Tarthatunk attól, hogy vajon mit szeretne tőlünk. Tarthatunk korlátainktól, amik megakadályoznak minket az igaz párbeszédben, vagy az életszentségre törekvésben. Tarthatunk a keresztény apostolság éppen felmerülő nehézségeitől. Ahogy Mária is tette, lépjünk túl a félelmeinken és hittel és szeretettel fogadjuk el Isten akaratát! Ahogyan egyre nő bizalmunk az Úrban, úgy múlik a félelmünk. Mi az én félelmem az Úrral való kapcsolatomban? Félek attól, hogy hittel átadjam magam?

3. Nem közömbös, hogy milyen választ adunk Istennek.  Milyen hihetetlen dolog, az emberiség megváltását Mária igenjétől függővé tenni. Mária igenje megmutatja nekünk a személyes választás erejét és magasabb rendűségét. Ez megvilágítja a mi igenünk fontosságát is Isten életünkben megvalósítandó tervére. Mária hittel telt igenje arra tervre, amit nem értett teljesen, legyen példa számunkra, hogy igent tudjunk mondani Isten akaratára mindennapi életünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Azt akarom tenni, amit te akarsz, Uram. Azt akarom akarni, ami a te akaratod. Azt akarom, hogy szándékom ne térjen el a tiedtől. Uram, szeretnék hozzád hasonló lenni, olyan lenni mint te, hogy akaratom eggyé váljon a tieddel, egészen a tökéletességig.

Elhatározás: Ma úgy fogadom el Isten akaratát ahogyan Mária tette – hittel és szeretettel.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger