2010. március 26., péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Nagyböjti idő, 5. hét Péntek

Csodálkozva tekintünk körül a világban. A teremtmények változatos gazdagságában az ember úgy érzi, hogy valami mégis megkülönbözteti a többi teremténytől. A föld porából vétettünk, de Isten leheletét hordozzuk. A teremtett világgal való hasonlóságunk mellett méltán valljuk, hogy Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve. Igazi méltóságunkat az adja, ha életünkkel, tetteinkkel, gondolatainkkal a Teremtő nagyságát tükrözzük. Istenek vagytok – idézi Jézus a benne megbotránkozó zsidóknak a Szentírást. Önmagáról pedig megvallja, hogy ő az, akit az Atya megszentelt, és a világba küldött. Jézusban szemléljük emberi természetünk mélységét, és istengyermeki hivatásunk teljességét. (Adoremusz 2006)
 További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – péntek

2010.03.26. péntek

Kiragadja az Úr a szegény ember életét a gonoszok kezéből


Jer 20,10-13
Mert hallottam sokak rágalmát, rettenetet mindenfelől: ,,Jelentsétek! Jelentsük fel őt!' Akik barátságban voltak velem, mind bukásomat lesik: ,,Hátha rá lehet szedni, legyőzhetjük, és bosszút állhatunk rajta!' De az Úr velem van, mint hatalmas hős, ezért üldözőim elbuknak, és nem győznek; nagyon megszégyenülnek, mert nem járnak sikerrel, örök gyalázatuk nem megy feledésbe. Seregek Ura, aki megvizsgálod az igazat, aki látod a veséket és a szívet, hadd lássam bosszúdat rajtuk, mert eléd tártam ügyemet! Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert megmentette a szegény lelkét a gonosztevők kezéből!
Zs 17,2-7
és Saul kezéből. Így szólt tehát:Szeretlek Uram, én erősségem! Uram, én erősségem, menedékem és megszabadítóm; Én Istenem, segítségem, akiben reménykedem, oltalmazóm, üdvösségem szarva, aki fölemelsz engem. Dicsérem és segítségül hívom az Urat, és megszabadulok ellenségeimtől. Körülvettek a halál hullámai, megrémítettek a gonoszság örvényei, körülfogtak az alvilág kötelei, hatalmukba kerítettek a halál tőrei. Szorultságomban az Urat hívtam segítségül, Istenemhez kiáltottam. Ő meghallgatta templomából szavam, és hozzá intézett kiáltásom a füléhez jutott.
Jn 10,31-42
Erre a zsidók ismét köveket ragadtak, hogy megkövezzék. Jézus azt mondta nekik: ,,Sok jótettet mutattam nektek az Atyától, azok közül melyik tettért köveztek meg?' A zsidók azt felelték: ,,Jótettért nem kövezünk meg téged, hanem a káromlásért, mivel ember létedre Istenné teszed magadat.' Jézus azt felelte nekik: 'Vajon a ti törvényetekben nincs megírva: ,,Én azt mondtam: Ti istenek vagytok?'' [Zsolt 82,6] Ha azokat mondta isteneknek, akikhez az Isten igéje szólt -- márpedig az Írás érvényét nem veszti --, miképp mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világra küldött: ,,Káromkodsz!'', mivel azt mondtam: Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem, de ha cselekszem, akkor, ha nekem nem is hisztek, higgyetek a tetteknek, hogy megtudjátok és belássátok, hogy az Atya énbennem van, és én az Atyában.' Erre ismét el akarták őt fogni, de kisiklott a kezük közül. Ezután ismét eltávozott a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott maradt. Sokan jöttek hozzá, és azt mondták: ,,János ugyan semmi csodajelet sem cselekedett, de mindaz, amit János róla mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne.

Nagyböjt ötödik hete – péntek

 2010. március 26. - Péntek

  Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre  ő
  megkérdezte tőlük:  "Sok jótettet  vittem  végbe köztetek  Atyám  nevében.
  Melyik  jócselekedetért   akartok   megkövezni  engem?"   A   zsidók   ezt
  válaszolták: "Nem  a jócselekedetért,  hanem  a káromkodás  miatt  akarunk
  megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat." Jézus ezt felelte:
  "A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat
  is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten  igéje szólt - és az írás  nem
  veszítheti érvényét -, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt
  és a  világba küldött:  Káromkodol! -  mert azt  mondtam, hogy  Isten  Fia
  vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha  azokat
  cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy  végre
  lássátok és elismerjétek:  az Atya énbennem  van és én  az Atyában."  Erre
  ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután  Jézus
  újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először  keresztelt,
  és ott is maradt.  Sokan keresték fel, mert  így vélekedtek: "János  ugyan
  egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult."
  És sokan hittek Jézusban.

  Jn 10,31-42

  Elmélkedés:

  A farizeusok és írástudók több  alkalommal tettek fel Jézusnak  kérdéseket
  kifejezetten  azzal  a  szándékkal,   hogy  belekössenek  tanításába,   és
  vádolhassák őt. E  próbálkozások rendszerint kudarcot  vallottak, s  Jézus
  elkerülte a  csapdát. A  mai  evangélium egy  olyan jelenetet  tár  elénk,
  amelyben a  zsidók nem  tesznek fel  ravasz kérdést,  hanem  káromkodásnak
  minősítik  Jézus  kijelentéseit  a   mennyei  Atyáról,  illetve   kettejük
  kapcsolatáról. Értékelésük félrevezető és rossz szándékú. A beszélgetésben
  Jézus nem titkolja, hogy küldetését az  Atyától kapta, s azt is  elárulja,
  hogy ő Isten Fia. Ez a kereszthalálában és feltámadásában mutatkozik meg.

  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Vigasztald, Uram, a szegény lelkeket szenvedéseikben, és örvendeztesd  meg
  őket örök világosságoddal.
  Engedd,  Uram,   hogy  szent   szenvedésed   ereje  által   minden   bűnös
  megtisztuljon,  elnyerje  kegyelmedet  és  eljusson  országodba,  az  örök
  boldogságra.

  Canisius Szent Péter
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagyböjt ötödik hete – péntek


A tettek többet mondanak, mint a szavak
2010. március 26. Nagyböjt ötödik hete – péntek
James Larson

Jn 10, 31-42
Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre ő megkérdezte tőlük: „Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében. Melyik jócselekedetért akartok megkövezni engem?” A zsidók ezt válaszolták: „Nem a jócselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat.” Jézus ezt felelte: „A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt – és az írás nem veszítheti érvényét –, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világba küldött: Káromkodol! – mert azt mondtam, hogy Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és elismerjétek: az Atya énbennem van és én az Atyában.” Erre ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután Jézus újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott is maradt. Sokan keresték fel, mert így vélekedtek: „János ugyan egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult.” És sokan hittek Jézusban.

Bevezető ima: Uram, add, hogy higgyek benned és tetteidben – köztük a legnagyobb tettedben, feltámadásodban. Add, hogy olyan legyek, mint te, hogy életem sugározzon a hit, a szeretet és a remény tettein keresztül. Add, hogy másokat hozzád vezessek.

Kérés: Uram, segíts hitemet cselekedetekre váltani!

1. A tettek tanúskodnak. A mai evangéliumban Jézus azt tanítja, hogy hitünk nem csak Isten ígéretein, hanem tettein is alapul. Felsorolja tetteit, amik alapjai Jézusban – Isten Fiában – való hitünknek. „…ha nekem nem hisztek, higgyetek a tetteknek”. A legnagyobb tette Jézusnak feltámadása a halálból, amire emlékezünk néhány nap múlva. A tetteknek mindig nagyobb a hatása, mint a szavaknak. A szavak talán meggyőzik az elmét, a tettek akaratunkat ösztönzik, döntéseinket befolyásolják. Jézus ma is Isten tetteit viszi véghez, különösen az Eucharisztiában és a bűnbánat szentségében, akár a többi szentségben. Valóban úgy látom Krisztus tetteit, ahogy vannak; igaz tetteiként – melyeknek hatalmuk van a változtatásra?

2. A világnak szüksége van a szent életek tanúságtételére. Nem szabad alábecsülnünk tetteink hatását a mai társadalmunkban. Külső ingerek tengerében vergődünk, túltelítettek vagyunk információval. Szavak, képek és szlogenek elsikkadnak. Ebben a kakofóniában az életszentség tettei hangosabban beszélnek, mint ezelőtt bármikor. VI. Pál Pápa fejezte ki a legjobban: „A ma emberének inkább tanúságtételre van szüksége, mint érvekre.” Tetteink igazolják azt, amiben hiszünk? Vagy szavak vagyunk csupán, tettek nélkül?

3. Világítsatok, hogy mások is eljussanak a hitre! Isten Igéjének speciális tulajdonsága, hogy megindítja az emberi szívet. Bíznunk kell a Szentírás erejében. Ha a szavak valóra válnak a követők életében, ereje megsokszorozódik. A hatalmas ellenállás, amivel Jézus találkozik, nem tart vissza másokat attól, hogy higgyenek benne. Az Egyház életében ez a misztérium újra és újra megismétlődik. Ahol a legjobban ellenállnak, ott vannak a legnagyobb megtérések is. „Ahol elhatalmasodik a bűn, ott túlárad a kegyelem” (Róm 5,20) mondja Szent Pál. Ez a bizonyított igazság, véd meg minket a csüggedéstől evangelizációs munkánk közepette.

Beszélgetés Krisztussal:
Hiszek benned Uram,
Amikor százszor és százszor kivetem a hálót,
És vizesen üresen és szakadtan húzom vissza.

Hiszem, hogy próbára teszed választottaidat,
Mert amikor a mag bekerül a földbe,
Akkor biztos, hogy Istenbe veti gyökerét.
Átadom magam neked,
Hogy a közeledben tarts,
Mint pecsétet a szíveden.

Elhatározás: Ma azon fogok igyekezni, hogy tetteim tanúságot tegyenek arról, amit hiszek.

A Papság évében imádkozzunk különös szeretettel papjainkért. Nagyheti imáinkba is foglaljuk bele őket. Keresztúti áhítat a papokért - letölthető az alábbi helyről:http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti:info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger