2010. március 27., szombat

Nagyböjti idő, 5. hét Szombat

Nagyböjti idő, 5. hét Szombat

Megdöbbenek Kaifás főpap prófétai tisztánlátásán. Azt mondja Jézusról: ha engedjük, hogy folytassa, mindnyájan hisznek majd benne. Kaifásban felismerem mindazokat, akik hatalmukat féltik Jézustól és az Egyháztól, és ezért el akarják némítani. Állami és vallási érdekre hivatkozva a főpap kimondja: jobb, ha egy ember hal meg a népért, minthogy az egész nép elpusztuljon! Prófétai üzenet, hiszen emberileg tekintve senki sincs közülünk, aki halálával megmenthetné a pusztulástól a világot. Ember erre képtelen. Isten az, aki megteheti, és Jézusban meg is tette. A kereszten megnyilvánuló ereje feltartózhatatlan szeretet, mely mindnyájunkat magához vonz, és az örök életre vezet. (Adoremus 2006)
 További gondolatok...

Nagyböjt ötödik hete – szombat

2010.03.27. szombat
(Szent Rupert)
Megszabadít az Úr, és egy néppé tesz


Ez 37,21-28
és mondd nekik: Így szól az Úr Isten: Íme, én kiragadom Izrael fiait a nemzetek közül, amelyek közé jutottak, és összegyűjtöm őket mindenünnen, és a saját földjükre vezetem. Egy néppé teszem őket az országban, Izrael hegyein, és egy király uralkodik majd mindnyájuk fölött; és nem lesz többé két nemzet, nem oszlanak többé két országra. Nem fertőzik többé magukat bálványaikkal, utálatosságaikkal és semmiféle gonoszságukkal. Megszabadítom őket minden helyükről, ahol vétkeztek, és megtisztítom őket; akkor ők az én népem lesznek, én pedig az ő Istenük leszek. Dávid, az én szolgám lesz a király felettük, és egyetlen pásztora lesz valamennyiüknek; törvényeim útján járnak majd, és parancsaimat megtartják és megcselekszik. Azon a földön fognak lakni, amelyet szolgámnak, Jákobnak adtam, amelyen atyáitok laktak; rajta laknak majd ők maguk és fiaik, és fiaiknak fiai mindörökké; és Dávid, az én szolgám lesz a fejedelmük mindörökké. A béke szövetségére lépek velük örök szövetség lesz ez velük; megerősítem és megsokasítom őket, és szentélyemet köztük állítom fel mindörökre. A hajlékom köztük lesz, és én az ő Istenük leszek, ők pedig az én népem lesznek. És megtudják majd a nemzetek, hogy én vagyok az Úr, Izrael megszentelője, amikor szentélyem köztük lesz mindörökké.'
Jer 31,10-13
Halljátok az Úr igéjét, nemzetek, hirdessétek messze a szigeteken, és mondjátok: ,,Aki szétszórta Izraelt, össze is gyűjti, és őrzi, mint pásztor a nyáját!' Mert megváltotta az Úr Jákobot, és kiváltotta őt a nála erősebb kezéből. Eljönnek és ujjonganak Sion magaslatán, odaözönlenek az Úr javaihoz: a gabonához, musthoz és olajhoz, a fiatal bárányokhoz és borjakhoz. Olyan lesz a lelkük, mint az öntözött kert, és nem epedeznek már tovább. Akkor majd örül a szűz a körtáncban, ifjak és öregek együtt. ,,Gyászukat örömre fordítom, megvigasztalom és megörvendeztetem őket bánatukban.
Jn 11,45-56
Sokan a zsidók közül, akik Máriához és Mártához jöttek, és látták, amit tett, hittek benne. De néhányan közülük elmentek a farizeusokhoz, és elmondták nekik, hogy Jézus mi mindent cselekedett. Erre a főpapok és a farizeusok összehívták a főtanácsot, és azt mondták: ,,Mit csináljunk? Ez az ember ugyanis sok csodajelet művel. Ha hagyjuk ezt neki, mindnyájan hinni fognak benne. Akkor eljönnek a rómaiak, és elpusztítják országunkat és nemzetünket.' Egyikük pedig, Kaifás, aki abban az esztendőben főpap volt, azt mondta nekik: ,,Ti nem tudtok semmit, s arra sem gondoltok, hogy jobb nektek, ha egy ember hal meg a népért, mint ha az egész nemzet elveszik!' Ezt pedig nem magától mondta, hanem, főpap lévén abban az esztendőben, megjövendölte, hogy Jézus meg fog halni a nemzetért, és nemcsak a nemzetért, hanem hogy az Isten szétszórt gyermekeit egybegyűjtse. Attól a naptól tehát elhatározták, hogy megölik őt. Ezért Jézus már nem járt nyilvánosan a zsidók közt. Elment onnan a puszta melletti vidékre, egy Efraim nevű városba, és ott tartózkodott a tanítványaival együtt. Közel volt a zsidók Pászkája, és vidékről sokan mentek föl Jeruzsálembe Húsvét előtt, hogy megszenteljék magukat. Keresték Jézust, és a templomban azt mondogatták egymásnak: ,,Mit gondoltok? Vajon eljön-e az ünnepre?'

Nagyböjt ötödik hete – szombat

 2010. március 27. - Szombat

  Lázár feltámasztása után a  Mártához és Máriához  jött zsidók közül  sokan
  hittek Jézusban, mert látták, amit cselekedett. Némelyek azonban  elmentek
  a farizeusokhoz, és jelentették, hogy mit tett Jézus. Erre a főpapok és  a
  farizeusok összehívták a főtanácsot, és  így tanakodtak: "Mit tegyünk?  Ez
  az ember sok csodát művel. Ha engedjük, hogy folytassa, mindnyájan hisznek
  majd benne.  Aztán  jönnek a  rómaiak,  és elpusztítják  szentélyünket  és
  népünket." Közülük az egyik,  Kaifás, aki abban az  évben főpap volt,  ezt
  mondta nekik: "Ti nem  tudtok semmit. Gondoljátok csak  meg: jobb, ha  egy
  ember hal meg a népért, minthogy az egész nemzet elpusztuljon!" Ezt  pedig
  nem  magától  mondta,  hanem  mint  annak  az  évnek  főpapja  prófétaként
  megjövendölte, hogy Jézus a népért hal  meg; sőt, nemcsak a népért,  hanem
  hogy egybegyűjtse Isten  szétszóródott gyermekeit. Attól  a naptól  kezdve
  megegyeztek abban,  hogy megölik  őt. Ezért  Jézus nem  mutatkozott  többé
  nyilvánosan a  zsidók  előtt,  hanem  visszavonult  a  pusztaság  melletti
  vidékre, egy  Efraim nevű  helységbe, és  ott tartózkodott  tanítványaival
  együtt. Közeledett  a zsidók  húsvétja. A  vidékről már  az ünnepek  előtt
  sokan felzarándokoltak Jeruzsálembe, hogy megszentelődjenek. Ezek keresték
  Jézust, és még a templomban is beszélgettek róla: "Mit gondoltok,  eljön-e
  az ünnepre?"  A  főpapok és  a  farizeusok  ugyanis ekkor  már  kiadták  a
  rendeletet, hogy aki  tud valamit Jézus  tartózkodási helyéről,  jelentse,
  hogy elfoghassák őt.
  Jn 11,45-57

  Elmélkedés:

  A zsidó főtanács tagjai megegyeztek abban, hogy megölik Jézust -  olvassuk
  a mai  evangéliumban a  kijelentést. Gyilkos  szándékuk természetesen  nem
  előzmények nélküli, hanem  csak végpontja annak  a szembenállásnak,  amely
  korábban már oly sokszor  megmutatkozott hitetlenségükben. Nem hiszek  el,
  nem  akarják  elfogadni,  hogy  Jézus  a  mennyei  Atya  küldötte.   János
  evangélista úgy írja le a halálos ítélet kimondását, hogy közben  tanítást
  ad a hívőknek  Jézus halálának  értelméről. Ezek  szerint az  Úr az  egész
  népért és az egész  emberiségért hal meg.  A hitet elutasítók  döntésükkel
  Jézus földi életének utolsó szakaszát nyitják meg, s ettől kezdve már csak
  az alkalmat várják,  hogy elfoghassák, elítélhessék  és megölhessék.  Lám,
  ide vezet a hitetlenség útja.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Krisztusunk, aki elfogadod
  a keresztet az emberek kezéből,
  hogy Isten embereket üdvözítő
  szeretetének jelévé tedd,
  add meg nekünk és korunk minden emberének,
  hogy higgyünk e határtalan szeretetben,
  s átadván a kereszt jelét az új évezrednek,
  a megváltás hiteles tanúi lehessünk.
  II. János Pál pápa
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Nagyböjt ötödik hete – szombat


Aki nincs velem, ellenem van.

2010. március 27. Nagyböjt ötödik hete – szombat
James Larson

Jn 11,45-56
Lázár feltámasztása után a Mártához és Máriához jött zsidók közül sokan hittek Jézusban, mert látták, amit cselekedett. Némelyek azonban elmentek a farizeusokhoz, és jelentették, hogy mit tett Jézus. Erre a főpapok és a farizeusok összehívták a főtanácsot, és így tanakodtak: "Mit tegyünk? Ez az ember sok csodát művel. Ha engedjük, hogy folytassa, mindnyájan hisznek majd benne. Aztán jönnek a rómaiak, és elpusztítják szentélyünket és népünket." Közülük az egyik, Kaifás, aki abban az évben főpap volt, ezt mondta nekik: "Ti nem tudtok semmit. Gondoljátok csak meg: jobb, ha egy ember hal meg a népért, minthogy az egész nemzet elpusztuljon!" Ezt pedig nem magától mondta, hanem mint annak az évnek főpapja prófétaként megjövendölte, hogy Jézus a népért hal meg; sőt, nemcsak a népért, hanem hogy egybegyűjtse Isten szétszóródott gyermekeit. Attól a naptól kezdve megegyeztek abban, hogy megölik őt. Ezért Jézus nem mutatkozott többé nyilvánosan a zsidók előtt, hanem visszavonult a pusztaság melletti vidékre, egy Efraim nevű helységbe, és ott tartózkodott tanítványaival együtt. Közeledett a zsidók húsvétja. A vidékről már az ünnepek előtt sokan felzarándokoltak Jeruzsálembe, hogy megszentelődjenek. Ezek keresték Jézust, és még a templomban is beszélgettek róla: "Mit gondoltok, eljön-e az ünnepre?" A főpapok és a farizeusok ugyanis ekkor már kiadták a rendeletet, hogy aki tud valamit Jézus tartózkodási helyéről, jelentse, hogy elfoghassák őt.

Bevezető ima: Mennyei Atyám, hiszem, hogy mindig megváltásunkat tartod szem előtt. Bár engednénk magunkban mindig cselekedni téged!

Kérés: Segíts Uram, hogy képes legyek a te akaratodat saját szándékaim és terveim elé helyezni!

1. Nincs középút. A mai evangéliumban a reakciókról olvashatunk, amelyeket Lázár feltámasztása váltott ki. A csoda néhány szemtanúja hisz Jézusban, de mások nem, sőt olajat öntve a tűzre, felkeresték Jézus ellenségeit, indokot szolgáltatva a halálra ítéléséhez. Itt látjuk, hogyan működik az ember szabadsága. Isten felülről jövő tettei arra sarkallnak minket bizonyos értelemben, hogy valamelyik oldalra álljunk. Melyik oldalra állok én, amikor Isten munkálkodását észlelem lelkiismeretem hangján keresztül, vagy mások életén keresztül? Megerősödöm Krisztusba vetett hitemben?

2. Csak a hatalomról szól?. Miért ellenzik Jézus tanítását és tetteit a farizeusok? Néhány választ képzelhetünk csak el. Egyfelől felfoghatjuk az ember természetes reakciójaként irányítással szemben, legyenek akár lelki dolgok. A vallási vezetők Krisztus idejében, kétség kívül az ősapák által adott hit letéteményeseinek tartották magukat. De úgy tűnik a hit őrzése lassan irányítássá, hatalmi pozícióvá alakult. Kevésbé érdekeli őket Jézus legitimitása, üzenete és küldetése, inkább foglalkoztatja őket, miként tartsák fönn a vallási és politikai rendet. Isten tervébe azonban ez is benne foglaltatott. Visszautasításuk arra vezet, hogy Jézusnak meg kell halnia a nemzetért, és nem csak a nemzetért, hanem azért, hogy egybegyűjtse Isten szétszéledt gyermekeit. Mennyire írom felül Isten működését az én életemben? Észreveszem, hogy működése előnyömre válhat lelkileg, ha hittel közelítem meg?

3. Isten akaratát készségesen elfogadni. Csak elképzelni tudjuk Jézus gondolatait és érzelmeit, amikor látta, hogy a szenvedéséhez és halálához vezető események elindultak, amelyekről mindig is tudott. Ahelyett, hogy ellenkezett volna Atyja akaratával, Krisztus fegyelmezetten tűri, ahogyan a feszültség nő körülötte. Teljesen eltökélt Isten akaratának véghezvitelében. Megtanít minket arra a bölcsességre, hogy hagyjuk azokat a körülményeket, amelyek Isten akaratának a beteljesedéséhez vezetnek. Arra tanít, hogy teljes bizalommal és nyugalommal fogadjuk el az isteni szándékot, függetlenül attól, hogy az milyen nehéz a számunkra.

Beszélgetés Krisztussal:
Te tudod Uram, mi a legjobb nekem,
Mert Atyám vagy, végtelenül jó,
Lehajolsz hozzám, elfogadod kéréseimet
Buzgalommal adod nekem Fiad testét
Ami mindig velünk van az Oltáriszentségben.

Elhatározás: Ma hittel elfogadom, amit nem irányíthatok, vagy nem szabad irányítanom.

Erdő Péter bíboros atya 2010. márciusi imaszándéka:
Hogy mindnyájan megkapjuk a kegyelem világosságát, hogy életünk minden pillanatában különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között és legyen erőnk arra, hogy a jót megtegyük.

A Papság évében imádkozzunk különös szeretettel papjainkért. Nagyheti imáinkba is foglaljuk bele őket. Keresztúti áhítat a papokért - letölthető az alábbi helyről:http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43




--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti:info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger