2010. április 5., hétfő

Húsvéti idő, Húsvéthétfő

Húsvéti idő, Húsvéthétfő

Szent Máté evangéliumának utolsó fejezete szerint Húsvétvasárnap reggel a sírhoz érkező asszonyoknak először egy angyal mondja meg, hogy Jézus feltámadt. A hír hallatára a félelem és az öröm kettős érzésével indulnak el futva, hogy megvigyék a hírt az apostoloknak, amikor útközben magával a Feltámadottal találkoznak. Milyen nagy volt a boldogságuk, amikor Jézust viszontlátták! Jelent-e ekkora boldogságot számomra a Jézussal való naponkénti találkozás? (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Húsvéthétfő

2010.04.05. hétfő
(Ferrer Szent Vince)
Jézust feltámasztotta Isten, aminek mi tanúi vagyunk


ApCsel 2,14.22-32
Akkor Péter, aki a tizeneggyel ott állt, felemelte szavát, és beszédet intézett hozzájuk: ,,Zsidó férfiak, és Jeruzsálem összes lakója! Tudjátok meg ezt, s halljátok szavamat! Izraelita férfiak, halljátok ezeket a szavakat: ti a Názáreti Jézust, azt a férfiút, akit Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket, mint ti is tudjátok, Isten általa művelt közöttetek, ezt az embert istentelenek keze által felszegezve megöltétek, miután Isten elhatározott terve és előretudása szerint átadatott. Isten azonban föloldozta a halál bilincseit, és föltámasztotta őt, amint lehetetlen is volt, hogy azok fogva tartsák, mert Dávid róla mondja: ,,Magam előtt látom az Urat mindenkor, mert jobbomon áll ő, hogy meg ne inogjak. Ezért örvend a szívem, és ujjong a nyelvem, sőt testem is békében nyugszik el, mert nem hagyod lelkemet az alvilágban s nem engeded, hogy Szented rothadást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, és színed előtt örömmel töltesz el engem'' [Zsolt 16,8-11]. Férfiak, testvérek! Hadd szóljak hozzátok bátran Dávid ősatyáról! Ő meghalt, eltemették, és sírja a mai napig itt van nálunk. Mivel azonban ő próféta volt, és tudta, hogy Isten esküvel fogadta meg neki, hogy az ő utódaiból ül majd valaki a trónjára [Zsolt 132,11; 2 Sám 7,12-13], a jövőbe látva Krisztus feltámadásáról beszélt: hogy sem az alvilágban nem maradt, sem a teste nem látott rothadást [Zsolt 16,10]. Ezt a Jézust Isten feltámasztotta, s ennek mi mindannyian tanúi vagyunk.
Zs 15
Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.
Mt 28,8-15
Rögtön el is mentek a sírtól. Nagy félelemmel és örömmel futottak, hogy megvigyék a hírt tanítványainak. Ekkor íme, Jézus jött velük szemben és így szólt: ,,Üdv nektek!' Ők pedig odamentek hozzá, átkarolták a lábát és leborultak előtte. Akkor Jézus azt mondta nekik: ,,Ne féljetek! Menjetek, vigyétek hírül a testvéreimnek, hogy menjenek el Galileába. Ott majd meglátnak engem.' Amikor elmentek, íme, az őrségből néhányan a városba mentek és hírül vittek a főpapoknak mindent, ami történt. Erre azok összegyűltek a vénekkel, tanácsot tartottak, majd sok pénzt adtak a katonáknak, és azt mondták nekik: ,,Mondjátok azt: ,,A tanítványai éjjel eljöttek és ellopták őt, amíg mi aludtunk.'' Ha a helytartó meghallja ezt, mi majd meggyőzzük őt, és kimentünk titeket.' Azok átvették a pénzt és úgy tettek, ahogy kioktatták őket.' Ez a dolog el van terjedve a zsidóknál mind a mai napig.

Húsvéthétfő

2010. április 5. - Húsvéthétfő

  Az  asszonyok  gyorsan  elsiettek  a  sírtól.  Remegve,  de  nagy  örömmel
  futottak, hogy megvigyék a hírt a tanítványoknak. És íme, egyszerre  Jézus
  jött  velük  szemben,  és  megszólította  őket:  "Üdv  nektek!"  Ők  pedig
  odasiettek hozzá, leborultak  előtte, és átkarolták  a lábát. Ekkor  Jézus
  így szólt hozzájuk: "Ne féljetek! Siessetek, vigyétek hírül testvéreimnek,
  hogy menjenek  Galileába,  mert  ott  viszontláthatnak  engem."  Még  úton
  voltak, amikor néhány őr  bement a városba, és  jelentette a főpapoknak  a
  történteket. Ezek a  vénekkel együtt tanácsot  tartottak. Úgy  határoztak,
  hogy sok pénzt adnak  a katonáknak, és  meghagyják nekik: "Mondjátok  azt,
  hogy éjnek idején, amíg mi aludtunk, odajöttek a tanítványai, és  ellopták
  a holttestet. Ha tudomást szerez róla a helytartó, mi majd  megnyugtatjuk,
  és kimentünk benneteket." Azok  elfogadták a pénzt,  és úgy tettek,  ahogy
  meghagyták nekik. Ez a szóbeszéd mind a mai napig el van terjedve a zsidók
  között.
  Mt 28,8-15

  Elmélkedés:

  Csak egy üres sír. Ezt látják a katonák, akiknek az volt a feladata,  hogy
  őrizzék a  sírt, amelyben  Jézus testét  nyugalomra helyezték.  De a  test
  eltűnt, csak egy üres sír  maradt. Értetlenül állnak, mert  felfoghatatlan
  számukra, hogy mi történhetett.  Az üres sír  számukra nem jelent  semmit,
  legfeljebb problémát, hiszen azt a látszatot kelti, hogy nem végezték el a
  feladatot, nem őrizték rendese a sírt.
  Csak egy üres sír. Az asszonyok  is csak ennyit látnak először, s  azonnal
  indulnak,  hogy  a  hírt  közöljék  Jézus  tanítványaival.  Még   útközben
  találkoznak Jézussal. Azzal,  akinek halálát  láthatták, s  aki most  újra
  élőként áll  előttük.  E  találkozás gyümölcseként  hit  ébred  bennük.  A
  találkozás a mi számunkra is lehetséges.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Húsvéti szekvencia
  A Húsvéti Bárányt keresztények dicsérve áldják!
  Krisztus ártatlan Bárány:
  vérének árán nyája bűneiért megengesztelte Atyját.
  Benne élet és halál csodás nagy párharcra száll:
  élet Ura a sírból felkél, és győztesen él.
  Mária Magdolna, mondd, mit láttál utadon!
  "Az élő Krisztusnak sírját feltámadt Urunk nagy diadalmát,
  angyalok jelentését, Urunk halotti leplét.
  Feltámadt Krisztus, reményetek: Galileába megy előttetek."
  Krisztus a halálból valóban feltámadt, tudjuk.
  Győztes Király, könyörülj meg rajtunk!
______________________________

Húsvéthétfő

Határtalan húsvéti öröm
2010. április 5. Húsvéthétfő
P. Ned Brown LC

Mt 28,8-15

Bevezető ima: Uram, te vagy az élet forrása, mivel te vagy maga az Élet. Feltámadásod a halálból reményt ad nekem, hogy én is feltámadok, és veled örvendezek a mennyben. Többet kell gondolkodnia jótetteidről és ígéreteidről mindazoknak, akik bíznak benned. Köszönöm Jézus, hogy újra életre keltél, és mutatod az utat hazafelé, a mennyország felé. Szeretlek, és teljes szívemből akarlak követni téged. Továbbra is szeretnék még inkább együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd.

Kérés: Uram, add, hogy szereteted megtapasztalása révén elnyerjem a tanúságtétel kegyelmét!

1. Belépni a feltámadás fényébe. Gondoljunk az asszonyokra a sírnál. Érezzük át szomorúságukat, amikor odaléptek a nyitott, üres sírhoz. Képzeljük el tépelődésüket, hogy hol lehet a holttest. Osztozzunk örömükben, mert a hitük, mint a mi hitünk is elvezet Urunk feltámadásának felismeréséhez. Valóban igaz! Valóban feltámadt! Alleluja! Közeledünk hozzá, lehajolunk, átöleljük Urunk lábát. Ő a mi erősségünk, világosságunk, szerelemünk. Ő a mi Urunk. 

2. Elmélkedő emberből apostol. A szemlélődésnek el kell vezetnie minket a misszionáláshoz. Ezt az utasítást adja Urunk a kiváltságos asszonyoknak: „Menjetek, vigyétek hírül testvéreimnek, hogy térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak.” Az Úr felhívja őket, hogy tiszteletadásuk után tegyenek tanúságot a világban, kezdve az apostoloknál. Ezek, a világ előtt jelentéktelen asszonyok az evangélium nélkülözhetetlen hirdetői lesznek. Miért? Nem társadalmi helyzetük vagy szerepük, hanem hitük és szeretetük miatt, ami által megélik és teljesítik a rájuk bízott küldetést.  Az Úrhoz hűségesen hirdették a feltámadás örömhírét az apostoloknak és az egész világnak.

3. A hit engedelmessége által látni fogunk.  Az Úr Jézus kéri az apostolokat, hogy kövessék utasítását: „menjenek… térjenek vissza Galileába, ott majd viszontlátnak”. Krisztus engedelmességet vár tőlünk ahhoz, hogy hittel meglássuk Őt és megtapasztaljuk feltámadását. Engedelmesség nélkül nem ismernénk fel. A sírnál levő őrök a főpapok utasításának engedelmeskedtek. Nem volt hitük, ezért nem is hitték azt, amit láttak, így nem is adtak tiszteletet. Mindnyájan engedelmeskedünk valakinek, de csak a Krisztus iránti engedelmesség vezet az életet adó hithez: „Aki hisz a Fiúban, az örökké él.” (Jn 3,36) 

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, köszönöm az időt, amit veled tölthettem imádságban és feltámadásodról való elmélkedésben. Segíts, hogy hitemben növekedjek és éretté váljak! E nélkül elvesztem. E nélkül nem látlak, és ha nem látlak, hogyan kövesselek? Bízom benned és az örök élet ígéretében.

Elhatározás: Erőfeszítést teszek, hogy ma mindenkiről jót mondjak, különösen azokról, akikkel nem értek egyet.

Erdő Péter bíboros atya 2010. áprilisi imaszándéka:
Hogy Isten ajándékaként becsülni tudjuk keresztény hitünket és magyarságunkat és Krisztushoz méltóan éljünk.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger