2010. április 6., kedd

Húsvéti idő, 1. hét Kedd

Húsvéti idő, 1. hét Kedd

„Nem hagyod lelkem a holtak honában, nem engeded, hogy pusztulást lásson szented”. A mai olvasmányokban kétszer is szerepel a 15. zsoltárnak ez a mondta. Szent Péter apostol ezt az ószövetségi fohászt egyértelműen Jézusra értelmezi. Ő az, aki a leghitelesebben elimádkozhatta ezt a zsoltárt. Az evangéliumban Szent János Mária Magdolnát az Egyház jelképeként állítja elénk. Jézus halálával az Egyház homályban van, de keresi a világosságot, amelyet a feltámadás hite hoz meg. Jézus már nem tartozik ehhez a világhoz, magunktól már nem ismertetjük fel, csak ha ő megszólít. A válaszunk a hit kifejezése. Egyben küldetést is kapunk tőle. Hirdetnünk kell szavunkkal és életünkkel, hogy Jézus feltámadt. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét első hete – kedd

2010.04.06. kedd

Jézust, akit keresztre feszítettek, Krisztussá tette Isten


ApCsel 2,36-41
Tudja meg tehát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy Isten Úrrá és Krisztussá tette őt, azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek!' Amikor ezeket hallották, szívükben megrendültek. Így szóltak Péterhez és a többi apostolhoz: ,,Mit tegyünk, férfiak, testvérek?' Péter azt felelte nekik: ,,Tartsatok bűnbánatot, és mindegyiktek keresztelkedjék meg Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára; akkor megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert az ígéret nektek szól, valamint a ti fiaitoknak, és mindazoknak, akik távol vannak [Iz 57,19], de akik közül mindenkit meghív magához a mi Urunk Istenünk.' Számos egyéb szóval is bátorította és buzdította őket: ,,Mentsétek meg magatokat ettől a gonosz nemzedéktől!' Azok tehát megfogadták szavát és megkeresztelkedtek; körülbelül háromezer lélek csatlakozott aznap hozzájuk.
Zs 32
Örvendezzetek igazak, az Úrban, igaz emberekhez illik a dicséret! Áldjátok az Urat lanttal, zengjetek neki dalt tízhúrú hárfával! Daloljatok neki új éneket, ujjongó szóval ügyesen zsoltárt énekeljetek neki! Mert igaz az Úr igéje, és minden tette hűséggel teli. Az igazságot és a törvényt szereti; Az Úr irgalma betölti a földet. Az Úr szava alkotta az egeket, szájának lehelete minden seregüket. A tenger vizeit mintegy tömlőbe gyűjtötte, az örvényeket tárházakba helyezte. Félje az Urat az egész föld, remegjen előtte a földkerekség minden lakója! Mert ő szólt, és meglettek, parancsolt, és létrejöttek. Felforgatja az Úr a nemzetek szándékait, elveti a népek gondolatait. De megmarad az Úr terve mindörökre, szíve szándéka nemzedékről nemzedékre. Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet tulajdonául kiválasztott! Letekint az Úr az égből, mind látja az emberek fiait. Hajlékából nézi a föld megannyi lakóját. Egytől-egyig ő alkotta szívüket, ismeri minden tettüket. Nem szabadítja meg a királyt a nagy sereg, s a hőst nem menti meg nagy ereje. Nem nyújt neki a ló biztos segítséget, nem szabadítja meg hatalmas ereje. De íme, nézi az Úr szeme azokat, akik félik őt, akik remélik irgalmát, és megmenti a haláltól lelküket, s éhínség idején is táplálja őket. Lelkünket az Úr hordozza, ő segít meg s oltalmaz minket. Valóban, benne örvend a szívünk, és szent nevében reménykedünk. Legyen, Uram, irgalmad rajtunk, amint benned bizakodunk!
Jn 20,11-18
Mária pedig kinn állt a sírnál, és sírt. Amint sírdogált, lehajolt a sírboltba. Két angyalt látott fehér ruhában ülni, az egyiket fejtől, a másikat lábtól, ahol Jézus teste feküdt. Azok megkérdezték tőle: ,,Asszony, miért sírsz?' Ő azt felelte nekik: ,,Elvitték az én Uramat, és nem tudom hová tették!' Ahogy ezt kimondta, hátrafordult, és látta Jézust, hogy ott áll, de nem tudta, hogy Jézus az. Jézus megkérdezte tőle: ,,Asszony, miért sírsz? Kit keresel?' Ő pedig, azt gondolva, hogy a kertész az, ezt felelte neki: ,,Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hová tetted, és én elviszem!' Ekkor Jézus megszólította őt: ,,Mária!' Erre ő megfordult, és héberül így szólt: ,,Rabbóní!', ami azt jelenti: Mester. Jézus azonban így szólt: ,,Ne tarts fel engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj el a testvéreimhez, és mondd meg nekik: Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.' Mária Magdolna elment, és hírül vitte a tanítványoknak: ,,Láttam az Urat!', és hogy ezeket mondta neki.

Húsvét első hete – kedd

2010. április 6. - Kedd

  Húsvétvasárnap reggel Mária Magdolna könnyezve állt Jézus sírjánál.  Amint
  ott sírdogált, betekintett a sziklasírba, és ahol Jézus holtteste  feküdt,
  két, fehér ruhába öltözött angyalt látott. Ott ültek, az egyik a fejnél, a
  másik a lábnál. Így szóltak hozzá: "Asszony, miért sírsz?" "Mert  elvitték
  az én Uramat - felelte -, és nem tudom, hová tették." Ezzel  hátrafordult,
  és íme, Jézus állt  előtte. Nézte, de  nem ismerte föl,  hogy ő az.  Jézus
  megkérdezte: "Asszony,  miért  sírsz?  Kit keresel?"  Mária  Magdolna  azt
  hitte, hogy a kertész az, és így válaszolt: "Uram, ha te vitted el,  mondd
  meg, hová  tetted,  hogy  magammal vihessem."  Jézus  erre  megszólította:
  "Mária!" Mária felkiáltott: "Rabbóni!" - vagyis Mester. "Ne tartóztass!  -
  felelte  Jézus.  -  Még   nem  mentem  föl  az   Atyához.  Te  most   menj
  testvéreimhez, és vigyél  hírt nekik!  Fölmegyek az  én Atyámhoz  és a  ti
  Atyátokhoz, az  én  Istenemhez  és  a  ti  Istenetekhez."  Mária  Magdolna
  elsietett. Hírül vitte a tanítványoknak: "Láttam az Urat." - És  elmondta,
  amit az Úr üzent.
  Jn 20,11-18

  Elmélkedés:


  A halott  Jézus testét  kereső Mária  Magdolna lelkében  az utolsó  kép  a
  Mesterről az, amikor meghal  a kereszten, majd  leveszik őt és  eltemetik.
  Feltámadását követően azonban Jézus megdicsőült arcát mutatja meg neki,  s
  ennek felismerése nem  könnyű. Jézus  nevén szólítja  őt, ezzel  jelezvén,
  hogy megismeri,  s  hozzá  tartozónak tekinti.  E  megszólítás  hozza  meg
  számára a fordulatot: felismeri Jézust, most már újra Mesterének szólítja,
  s nem csupán  kertészt vél  személyében. A  Feltámadottal való  találkozás
  indítja el őt a hit útján, a  tanúságtétel útján. Indul, és viszi a  hírt,
  hogy Jézus él.  Mi is  induljunk, tegyünk tanúságot  a feltámadásban  való
  hitünkről!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Húsvéti szekvencia
  Húsvét tiszta áldozatját a hívek áldva áldják.
  Bárány megváltja nyáját,
  és az ártatlan Krisztus már kiengeszteli értünk Atyját.
  Élet itt a halállal megvitt csodacsatával,
  A holt Életvezér ma úr és él!
  Mária, szent asszony, mondd, mit láttál utadon?
  "Az élő Krisztusnak sírját, s a Felkeltnek láttam glóriáját.
  Angyali tanúkat, szemfedőt és gyolcsokat.
  Feltámadt reményem, Krisztus Galileába elétek indult."
  Tudjuk, Krisztus feltámadott és diadalmas.
  Ő győztes Királyunk, légy irgalmas!
______________________________

Húsvét első hete – kedd

A bánat könnyeitől az örömkönnyekig
2010. április 6. Húsvét első hete – kedd
P. Ned Brown LC

Jn 20,11-18
Mária ott állt a sír előtt és sírt. Amint így sírdogált, egyszer csak benézett a sírba. Látta, hogy ott, ahol Jézus teste volt, két fehér ruhába öltözött angyal ül, az egyik fejtől, a másik lábtól. Megszólították: "Asszony, miért sírsz?" "Mert elvitték Uramat - felelte -, s nem tudom, hová tették." E szavakkal hátrafordult, s látta Jézust, amint ott állt, de nem tudta róla, hogy Jézus. Jézus megkérdezte: "Asszony, miért sírsz? Kit keresel?" Abban a hiszemben, hogy a kertész áll mögötte, így felelt neki: "Uram, ha te vitted el, mondd meg, hova tetted, hogy elvihessem magammal." Jézus most nevén szólította: "Mária!" Erre megfordult, s csak ennyit mondott: "Rabboni", ami annyit jelent, mint "Mester". Jézus ezt mondta neki: "Engedj! Még nem mentem föl Atyámhoz. Inkább menj el testvéreimhez és vidd nekik hírül: Fölmegyek Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, Istenemhez és a ti Istenetekhez." Mária Magdolna elment, és hírül adta a tanítványoknak: "Láttam az Urat, s ezt mondta nekem."

Bevezető ima: Uram, te vagy minden élet forrása, mivel te vagy maga az Élet. Feltámadásod azzal a reménnyel tölt el, hogy én is feltámadok, és veled örvendezek örökké a mennyben. Többet kell gondolnia jótetteidről és az ígéreteidről azoknak, akik benned bíznak. Köszönöm, hogy újra életre keltél, és hazavezetsz, a mennyországba. Továbbra is szeretnék még inkább együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd.

Kérés: Uram, adj nekem élő, eleven és gyümölcsöző hitet!

1. Mária szeretettől vakon zokogott a sírnál. Szent János megjegyzi: „Eddig ugyanis nem értették az Írást, amely szerint föl kellett támadnia a halálból” (Jn 20,9) Mivel Mária még nem fogta fel elméjével és még kevésbé a szívével a feltámadás valóságát, csak zokogott a sír mellett. Elmélkedjünk egy kissé ezen a megható jeleneten, amely Mária Urunk iránti mély szeretetét mutatja. Még az angyalok kérdése: „Miért sírsz?” – sem rázza fel. Csodáld szeretetét, kövesd ezt a szeretetet, akard, amit ő akar, hogy mindig az Úrral legyen! Legyen Urunk iránti szeretetünk olyan erős, mint amilyen Mária szeretete volt a sírnál!

2. Elvitték szerelmét. Szegény Mária! Életének bánatai oly kicsinyesek, szánalmasak voltak! Egy szomorú napon a kétségbeejtő helyzete miatt prostituált lett. Méltósága elveszett, üres lelke csak a kóborló ördögöket tudta befogadni (vö. Lk 8,3; Mk 16,9). A világ, a test és az ördög megvetően, csak önző lehetőséget látott benne. De Urunk másképpen látta, és másképpen szerette őt. Most azonban a szeretet, amely megújította életét, ott volt eltaposva, amint mélázott az üres sírnál. Nézd csak a szívét, amint bánattól és borzalomtól sújtva tapasztalja, hogy Urát bántják, ütlegelik, keresztre feszítik. Mindezek a gondolatok áradnak ki elméjéből, és ezekre a szavakra indítják: „elvitték Uramat”.

3. „Miért sírsz?” Mária szeretete megfelelő helyen, megfelelő időben és megfelelő személy iránt bontakozott ki. Könnyeit Uráért ontotta. Jézust megérintette Mária szeretete, nem hagyta, hogy így maradjon, bánattól sújtva. Most Krisztus kérdezi: „Miért sírsz?” Valójában Jézus azt mondja: „Múltad bűnének nincsen hatalma rajtad. A gonoszoknak, az ördögnek sincsen. Itt vagyok, én vagyok a Feltámadás, az Út, az Igazság és az Élet! A bűn, a gonoszság, az ördög, a halál el akarnak ugyan venni, de nem tehetik, mert az enyém vagy! Megváltottalak saját vérem, árán, életemet adtam érted, barátom vagy.” Ezt a nagy igazságot foglalja össze Jézus egyetlen szóban, azzal, hogy néven nevezi őt: „Mária”. Igen, Jézus személy szerint ismer és szeret minket. Észre kell térnünk, és hinnünk kell a feltámadás igazságában! Hinnünk kell Jézusban!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, vezess el engem az örök életre! Hadd jussak közelebb hozzád, hogy mindig bízzak benned, és ne féljek a kereszttő! Hadd szeresselek életem kicsiny keresztjeiben, akármilyen formában jelenjenek is meg!

Elhatározás: Megkeresem azt a barátomat, akit elidegenítettem rossz példámmal vagy önfegyelmem hiányával, és igyekszem kibékíteni őt jócselekedettel és megértéssel.

A Pápa ima szándéka 2010. április hónapra:
Fundamentalizmus és végletesség: Hogy a fundamentalizmusra és végletességre törő minden hajlandóságot ellensúlyozzon a valamennyi hívő közötti kitartó tisztelet, türelem, párbeszéd.
Üldözött keresztények: Hogy az evangélium miatt üldözött keresztények a Szentlélek éltető erejével kitartsanak Istennek az egész emberiség iránti szeretetét hűségesen tükröző tanúságtételben.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger