2010. április 8., csütörtök

Húsvéti idő, 1. hét Csütörtök

Húsvéti idő, 1. hét Csütörtök
 
„Béke veletek!” Ez az első szó a tanítványai között megjelenő feltámadott Üdvözítő ajkán. „A béke Isten ajándéka, a Teremtő által az emberi társadalomba oltott rend gyümölcse, a béke az igazságban gyökerezik” – olvashattuk XVI. Benedek pápa idei béke világnapi üzenetében. Hol találjuk meg Jézus békéjét? – teszi fel a kérdést egy lelki író. Jézus keresztjében, ha hittel elfogadjuk azt – adja meg a választ. A feltámadásba vetett hittel elfogadott életkeresztjeinkben – szenvedés, betegség, áldozat – Krisztus keresztjét öltjük magunkra, melyből béke és élet fakad. Az apostolok küldetést is kapnak, az Üdvözítőtől: menjenek az egész világra, hirdessék a megtérést és a bűnbocsánatot. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét első hete – csütörtök

2010.04.15. csütörtök

Atyáink Istene feltámasztotta Jézust, akinek mi tanúi vagyunk


ApCsel 5,27-33
Majd odahozták és a főtanács elé állították őket. A főpap a szemükre vetette: ,,Parancsban hagytuk meg nektek, hogy ne tanítsatok az ő nevében, s lám, ti betöltöttétek Jeruzsálemet tanításotokkal, és ránk akarjátok hárítani annak az embernek a vérét.' Erre Péter és az apostolok azt felelték: ,,Inkább kell engedelmeskednünk Istennek, mint az embereknek. Atyáink Istene feltámasztotta Jézust, akit ti a fára függesztve megöltetek. Isten fejedelemmé és üdvözítővé emelte őt jobbjával, hogy bűnbánatot és bűnbocsánatot adjon Izraelnek. Ezeknek a dolgoknak tanúi vagyunk, mi és a Szentlélek, akit Isten megadott mindazoknak, akik engedelmeskednek neki.' Mikor ezt hallották, feldühödtek, és arra gondoltak, hogy megölik őket.
Zs 33
Dávidtól, amikor őrültséget színlelt Abimelek előtt, és az továbbengedte őt. Áldom az Urat minden időben, ajkamon van dicsérete szüntelen. Az Úrban dicsekszik lelkem, hallják meg a szelídek s örvendezzenek. Magasztaljátok az Urat velem, dicsérjük együtt az ő nevét. Kerestem az Urat és meghallgatott, minden rettegésből kiragadott engem. Nézzetek rá és megvilágosultok, és arcotok meg nem szégyenül. Íme ez a szegény kiáltott, az Úr meghallgatta, és kiszabadította minden szorongatásából. Az Úr angyala az őt félőket körülsáncolja, és kiragadja őket. Ízleljétek meg és lássátok, milyen édes az Úr, boldog az az ember, aki őbenne bízik! Féljétek az Urat, szentjei mind, mert nem szenvednek szükséget, akik őt félik! Gazdagok nyomorba juthatnak s éhezhetnek, de akik az Urat keresik, semmi jót sem nélkülöznek. Jöjjetek, fiaim, hallgassatok rám, az Úr félelmére tanítlak titeket. Ki az, aki élni akar, s jó napokat kíván látni? Őrizd meg nyelvedet a gonosztól, s ajkad ne beszéljen csalárdságot! Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd! Az Úr szemmel tartja az igazakat, és imádságukat meghallgatja. De az Úr tekintete ott a gonosztevőkön is, hogy eltörölje emléküket a földön. Kiáltottak az igazak és az Úr meghallgatta, és minden szorongatásukból kiszabadította őket. Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és megmenti az alázatos lelkűeket. Sok nyomorúság éri az igazakat, de az Úr valamennyiből kimenti őket. Megőrzi minden csontjukat, egy sem törik el belőlük. Gonoszságuk öli meg a bűnösöket, s megbűnhődnek akik gyűlölik az igazat. De szolgáit az Úr megszabadítja, és senki sem bűnhődik, aki benne bízik.
Jn 3,31-36
Aki felülről jön, fölötte van mindenkinek. Aki a földről való, az földi, és a földről beszél. Aki a mennyből jön, feljebb való mindenkinél. Arról tanúskodik, amit látott és hallott, de a tanúságát senki sem fogadja el. Aki elfogadja tanúságát, az igazolja, hogy Isten igazmondó. Mert akit Isten küldött, az az Isten igéit mondja, ő ugyanis a Lelket nem mértékkel adja. Az Atya szereti a Fiút, és mindent az ő kezébe adott. Aki a Fiúban hisz, annak örök élete van, aki pedig nem hisz a Fiúban, nem látja meg az életet, hanem Isten haragja marad rajta.

Húsvét első hete – csütörtök

2010. április 8. - Csütörtök

  Abban az időben az Emmauszból  visszatért tanítványok beszámoltak az  úton
  történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel Jézust a kenyértöréskor.  Míg
  ezekről  beszélgettek,   egyszer  csak   megjelent  köztük   (Jézus),   és
  köszöntötte őket: "Békesség nektek!" Ijedtükben és félelmükben azt vélték,
  hogy szellemet látnak. De ő így  szólt hozzájuk: "Miért ijedtetek meg,  és
  miért támad  kétely a  szívetekben? Nézzétek  meg kezemet  és lábamat!  Én
  vagyok. Tapintsatok meg és lássátok,  a szellemnek nincs húsa és  csontja,
  de amint látjátok, nekem van." Ezután megmutatta nekik a kezét és a lábát.
  De örömükben még mindig nem mertek hinni, és csodálkoztak. Ezért így szólt
  hozzájuk: "Van itt valami ennivalótok?"  Adtak neki egy darab sült  halat.
  Fogta és a szemük láttára evett belőle. Aztán így szólt hozzájuk:  "Ezeket
  mondtam nektek, amikor még veletek voltam. Be kell teljesednie  mindannak,
  amit rólam  Mózes törvényében,  a prófétákban  és a  zsoltárokban  írtak."
  Ekkor  megnyitotta  értelmüket,  hogy  megértsék  az  írásokat.  Majd  így
  folytatta: "Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és  harmadnap
  fel kell  támadnia a  halálból. Nevében  megtérést és  bűnbocsánatot  kell
  hirdetni Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek."
  Lk 24,35-48

  Elmélkedés:

  A  feltámadt  Krisztus  egyik  ajándéka   a  hit.  A  Feltámadottal   való
  találkozásokról szóló evangéliumi beszámolók  ezt jelzik, hogy a  korábban
  bizonytalankodó, kételkedő apostolok  és tanítványok eljutnak  a hitre,  a
  hitbeli felismerésre. Nem megy gyorsan,  egyik pillanatról a másikra ez  a
  folyamat,  hanem  bizonyos   időbe  kerül,  amíg   megszületik  a  hit   a
  bizonytalanokban. A  feltámadását követően  újra élőként  mutatkozó  Jézus
  másik  ajándéka  a   béke,  a  békesség.   Megjelenéseikor  így   köszönti
  tanítványait: "Békesség  nektek!" A  nagypénteki kereszthalál  nagy  lelki
  nyugtalanságot okozott a tanítványoknak. Most pedig az Úr hozza el nekik a
  lelki békét,  hogy  a ennek  a  hitnek birtokában  induljanak  hirdetni  a
  feltámadást.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram, nincs üdvösségem, csak tebenned;
  ha te nem leszel nyugalmam,
  nem gyógyul meg gyöngeségem.
  Istenem, légy védelmezőm,
  biztos menedék, hogy megszabaduljak!
______________________________

Húsvét első hete – csütörtök

Tanúi vagytok mindennek
2010. április 8. Húsvét első hete – csütörtök
P. Robert Presutti LC

Lk 24,35-48
Erre ők is beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel a kenyértöréskor.

Bevezető ima: Uram, te vagy az élet forrása, mert te vagy maga az Élet. Feltámadásod reménységgel tölt el, hogy én is feltámadok a halálból, és veled örvendezem örökké a mennyben. Többet kell gondolnia jótetteidről és ígéreteidről azoknak, akik benned bíznak. Köszönöm, Jézus, hogy újra életre keltél, és hazavezetsz a mennyországba. Szeretlek Téged, teljes szívemből akarlak követni. Továbbra is, még inkább szeretnék együttműködni veled, hogy sok embert vezessek feléd!

Kérés: Uram Jézus, hozd el nekem a Húsvét békéjét! Hadd legyek részese a bűn és halál feletti győzelmednek! Csak érted akarok élni!

1. A tanítványok különböző válaszai a feltámadásra. Az evangélium leírásai jelzik, hogy a tanítványok tétován reagáltak az eseményekre. Akarnak hinni, de nincs bizalmuk. Őszintén örülnek, hogy látják a feltámadott Krisztust, de még nem küzdték le teljesen óvatos kételyeiket. A két emmauszi tanítvány elmeséli a találkozást, és ekkor Krisztus megjelenik. És hiába van ott, közvetlen előttük, csak lassan hisznek neki. Urunk türelmes, megérti ezt a magatartást, és bátorítja őket. Nem enni jött, de elfogad egy kevés halat, hogy segítse hitüket. Mindnyájunknak vannak világos és szeretetteljes pillanataink és makacs, belső ellenállással terhelt időszakaink is. Akarok hinni, de ha ez a hamis biztonság feladását igényli, akkor előbb lemondásra és megtisztulásra van szükségem. Krisztus segít gyengeségem leküzdésében közelségével, barátságával.

2. Én vagyok az. Krisztus nem kísértet. Nem képzeletem játéka vagy vágyam megtestesülése, nem is valami, ami túl jó, hogy igaz legyen. Krisztus valóságosabb, mint az én félelmeim, hatalmasabb, mint a bűn és a halál. Mikor a tanítványok bizonytalanul fogadják jelenlétét, arra hívja őket, hogy szedjék össze magukat, és hittel szemléljék Őt. A hittel való elmélkedés és szemlélődés mindig elvezet Krisztus igazságához. Nem saját magam által teremtett, képzelt világban élek én is, mert nem elmélkedem hittel életem valós eseményeiről? Kételyeimet Krisztusba vetett hittel és bizalommal kell leküzdenem.

3. Ahogy írva van. A kereszt nem volt tévedés. Krisztus nem szükséges rossznak látja azt, hanem ahogyan „meg van írva”. Más szóval, nem történhetett másképpen. Kereszt nélkül nincsen feltámadás. Feltámadás nélkül nem jön el az élet teljessége, nincs meg a jövendő reménye. A én életemben is megjelent Krisztus keresztje. Az, ami egy váratlan fordulatnak, akadálynak, problémának tűnt, az Úr számára szívem megtisztítását, a feltámadás eljövetelét jelenti.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, néha félek, hogy szellemet látok, mint a tanítványok. Szándékod, akaratod olyan messze magasan áll felettem, hogy néha alig tudom megkülönböztetni akaratodat, hívásodat saját vágyálmaimtól és hamis reményeimtől. Segíts, hogy benned találjam meg reményeim forrását, és az Egyetlent, aki soha sem hagy cserben!

Elhatározás: Ma beszélni fogok valakivel Krisztus feltámadásáról és arról a reményről, amit Ő ad számomra.

A Pápa ima szándéka 2010. április hónapra:
Fundamentalizmus és végletesség: Hogy a fundamentalizmusra és végletességre törő minden hajlandóságot ellensúlyozzon a valamennyi hívő közötti kitartó tisztelet, türelem, párbeszéd.
Üldözött keresztények: Hogy az evangélium miatt üldözött keresztények a Szentlélek éltető erejével kitartsanak Istennek az egész emberiség iránti szeretetét hűségesen tükröző tanúságtételben.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger