2010. április 12., hétfő

Húsvéti idő, 2. hét Hétfő

Húsvéti idő, 2. hét Hétfő

Az evangélista igazában csak kiindulásnak használja Nikodémus beszélgetését Jézussal. Az Egyház számára már nem az írástudó kérdései voltak fontosak, hanem Jézus válasza. A megváltás kegyelméből az ember újjászülethet. Isten gyermekévé válhat a keresztségben. A vízzel való lemosás régen is jelképezte a bűnbánatot és a megtisztulást. Itt a szertartás már a Szentlélek hatása alatt áll, és az ő titokzatos ereje alakítja át az embert. Láthatatlan módon van jelen. Hatása a szélhez hasonlítható, vagyis benne van a szellem könnyedsége és mozgékonysága. A Szentlélek az anyag és a test kötöttségével szemben a szentség lendületét adja. Kérjük, hogy bennünk is szítsa fel a keresztségkor kapott kegyelmeket. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét második hete – hétfő

2010.04.12. hétfő

(Szent I.Gyula)
Megteltek mindnyájan Szentlélekkel, bátran hirdették az igét


ApCsel 4,23-31
Elbocsátásuk után övéikhez mentek, és hírül vitték nekik, hogy mi mindent mondtak nekik a főpapok és a vének. Mikor azok meghallották ezt, egy szívvel-lélekkel így fohászkodtak Istenhez: ,,Urunk, te vagy az, aki alkottad az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van [Zsolt 146,6; Kiv 20,11], aki Dávidnak, a mi atyánknak, a te szolgádnak szájával, a Szentlélek által azt mondtad: ?,Miért acsarkodnak a nemzetek s terveznek hiúságokat a népek? A föld királyai felkeltek, egybegyűltek mind a fejedelmek az Úr ellen s az ő Fölkentje ellen?' [Zsolt 2,1-2]. Mert valóban egybegyűltek ebben a városban a te szent Fiad, Jézus ellen, akit fölkentél: Heródes és Poncius Pilátus a pogányokkal és Izrael népeivel, hogy végrehajtsák, amiről kezed és akaratod elhatározta, hogy megtörténjék. Most tehát, Urunk, tekints fenyegetéseikre, s add meg szolgáidnak, hogy teljes bizodalommal hirdessék igédet. Te pedig nyújtsd ki kezedet gyógyításokra, hogy jelek és csodák történjenek szent Fiadnak, Jézusnak neve által.' Miután így imádkoztak, megremegett a hely, ahol egybegyűltek. Mindnyájan beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét.
Zs 2
Miért dühöngenek a nemzetek, terveznek hiúságokat a népek? Fölkelnek a föld királyai, egybegyűlnek mind a fejedelmek az Úr ellen, s az ő Fölkentje ellen: ,,Szakítsuk széjjel láncukat, igájukat rázzuk le magunkról!' A mennyekben lakó kineveti őket, az Úr kigúnyolja őket. Haragjában így szól majd hozzájuk, bosszúságában szétzavarja őket: ,,Fölkentem királyomat a Sionon, az én szent hegyemen!' Hirdetem az Úr rendeletét.Mert így szólt hozzám az Úr: ,,Fiam vagy te, a mai napon nemzettelek téged. Kérd tőlem, és odaadom neked a nemzeteket örökségedül, s osztályrészedül a föld határait. Kormányozd őket vasvesszővel, cserépedényként törd össze őket.' Nos hát, királyok, okuljatok, tanuljatok, ti földi bírák! Szolgáljátok az Úrat félelemmel, ujjongjatok előtte remegve. Tanuljatok fegyelmet, hogy fel ne gerjedjen az Úr haragja, s az igaz útról el ne vesszetek, amikor haragja hirtelen fellobban. Boldogok mindazok, akik benne bíznak!
Jn 3,1-8
Volt a farizeusok közt egy Nikodémus nevű ember, a zsidók egyik főembere. Éjszaka elment Jézushoz, és így szólt hozzá: ,,Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, mert senki nem tudja ezeket a jeleket véghezvinni, amelyeket te cselekszel, hacsak nincs vele az Isten.' Jézus azt felelte neki: ,,Bizony, bizony mondom neked: ha valaki újra nem születik, nem láthatja meg Isten országát.' Nikodémus megkérdezte: ,,Hogyan születhet meg az ember, ha már vén? Csak nem mehet be ismét anyja méhébe, hogy megszülessék?' Jézus azt válaszolta: ,,Bizony, bizony mondom neked: ha valaki nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet be Isten országába. Ami a testből született, az test, és ami a lélekből született, az lélek. Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.'

Húsvét második hete – hétfő

2010. április 12. - Hétfő

  Volt a farizeusok  között egy  Nikodémus nevű  férfi, aki  a zsidók  egyik
  főembere volt.  Éjnek  idején  fölkereste  Jézust,  és  ezt  mondta  neki:
  "Mester, tudjuk, hogy te Istentől jött tanító vagy. Senki sem tud  ugyanis
  ilyen csodajeleket tenni, amilyeneket te művelsz, ha az Isten nincs vele."
  Jézus így felelt neki: "Bizony, bizony,  mondom neked, ha valaki újra  nem
  születik, nem láthatja meg az Isten országát." Erre Nikodémus megkérdezte:
  "Hogyan születhetik valaki újra, amikor  már öreg? Csak nem térhet  vissza
  anyja méhébe, hogy  újra szülessék?"  Jézus így  felelt: "Bizony,  bizony,
  mondom neked: aki újjá nem születik vízből és Szentlélekből, nem mehet  be
  az Isten országába. Ami testből születik, az test, - ami viszont  Lélekből
  születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy ezt mondtam neked: újjá  kell
  születnetek! A szél  ott fúj, ahol  akar; hallod ugyan  a zúgását, de  nem
  tudod, honnan jön, és  hová megy. Így van  ez mindenkivel, aki a  Lélekből
  született."
  Jn 3,1-8

  Elmélkedés:

  Jézus a lelki újjászületésről beszél Nikodémusnak, aki egy éjszaka  keresi
  fel  őt.  A  vízből  és  a  Szentlélekből  való  újjászületést   nyugodtan
  vonatkoztathatjuk a keresztség és a bérmálás szentségére.
  A vízzel való keresztség, amelyet  az Egyház Húsvét éjszakáján  szolgáltat
  ki a  hittanulóknak, igazi  lelki  újjászületést jelent.  A  megkeresztelt
  meghal a bűnnek, szakít korábbi bűnös életével, és feltámad,  újjászületik
  Krisztusban.  A   bérmálás   szentsége,  amely   a   Szentlélekajándékának
  elnyerése, szintén  újjászületést  jelent  abban  az  értelemben,  hogy  a
  bérmálandó  személy  ekkor  kötelezi  el  magát  teljes  felelősséggel   a
  keresztény életre.
  A lelki újjászületés harmadik lehetősége a bűnbocsánat szentsége, amelyben
  a megtérő és  bűnbánó ember vétkeit  Isten eltörli. A  keresztségben és  a
  bérmálásban csak  egyszer részesedhetünk,  de a  bűnbocsánat  szentségében
  értelemszerűen többször is. Éljünk minél gyakrabban és rendszeresen  ezzel
  a lehetőséggel, amely által az irgalmas Atya szeretett gyermekeiként fogad
  vissza minket házába.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Velem voltál jó Szűz Anyám, fájdalmamban vigasztaltál
  Átöleltél, rám hajoltál, éjjel nappal erőt adtál.
  Te voltál a menedékem, fájdalmamban segítségem.
  Szent Fiadat érted értem, adja vissza egészségem.
  Ó szűz anyám állj mellettem a kezemet, ne engedd el.
  Kétségbe esni ne hagyj, szívembe békességet adj.
  És ha eljön a nagy óra, ha indulok a nagy útra,
  Térden állva, leborulva, szent nevedet magasztalva,
  Sóhajtom ki lelkemet.
______________________________

Húsvét második hete – hétfő

2010. április 12. Húsvét második hete – hétfő

Michael Goodyear, LC

Jn 3,1-8
Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű ember, egy zsidó tanácsos. Ez éjnek idején fölkereste Jézust, s így szólt hozzá: "Rabbi, tudjuk, hogy Istentől jött tanító vagy, hisz senki sem vihet végbe olyan jeleket, amilyeneket te végbeviszel, ha nincs vele az Isten." Jézus azt felelte neki: "Bizony, bizony, mondom neked: aki nem születik újjá, az nem láthatja meg az Isten országát." Nikodémus megkérdezte: "Hogy születhet valaki, amikor már öreg? Csak nem térhet vissza anyja méhébe azért, hogy újra szülessék?" Erre Jézus azt mondta: "Bizony, bizony, mondom neked: Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába. Ami a testből születik, az test, ami a Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy azt mondtam: újjá kell születnetek. A szél ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy. Így van vele mindenki, aki a Lélekből született.

Bevezető ima: Uram, te jobban tudod, hogy mire van szükségem, mint én. A te Szentlelked mutassa meg, hogy mit kérjek ebben az imában! Be akarom teljesíteni szent akaratodat az életemben. Szeretlek Uram, és beléd vetem minden reményemet.

Kérés: Uram, növeld Szentlelked iránti érzékenységemet!

1. A mi szemeink. Mit látnak a szemeink? Látják Isten munkáját a teremtményekben, amelyek az Ő szeretetét hirdetik. Úgy látják a teremtményeket, mint a szerető Teremtőnek való válaszadás és tudás jelentését. Szemeink látják a lehetőségeket, amelyekben gyakorolhatjuk azt a fajta szeretetet, amelyet ettől a Teremtőtől tanultunk. Látják Krisztus titokzatos szeretetét az Oltáriszentségben. Látják a Lélek működését az Egyházban, Krisztus titokzatos testében. A szemek a hit eszközei, amelyek megbízhatóan szolgálnak minket a mennybe vezető úton. Érvényes ez az én szemeimre is?

2. A szív szemei. Ha a szívből jövő dolgok bemocskolhatják az embert, ugyanúgy a szívből származhatnak azok a dolgok is, amelyek által szentté válunk. A szemek a szív eszközei is. A szemek arra figyelnek, amit a szív kincsnek tart. Krisztus nagyon tisztán kijelentette: „A test világa a szem. Ha szemed ép, egész tested világos. De ha a szemed rossz, egész testedre sötétség borul. Ha tehát a világosság, amely benned van, sötétség, mekkora lesz maga a sötétség?” (Mt 6, 22).

3. A Lélek szemei. „A szél ott fúj, ahol akar, és hallhatod is az általa keltett zajt, de nem tudod, hogy honnan jön és hová tart. Ugyanez igaz a Lélekre is.” A Szentlélek, a Vigasztaló, a szavak hangja nélkül beszél a lelkünkhöz. A lélek szemei, amelyeket ugyanez a Lélek vezérel, segítenek minket észrevenni, ami jó, és abban, hogy az Ő vigasztalásának mindig örvendjünk. Ebben a Húsvéti időszakban, a Lélek elkezdi működését, és az Egyház még bensőségesebben énekli: „Veni Sancti Spiritus! - Jöjj Szentlélek!” Mint ennek a titokzatos Testnek a tagjai, egyértelmű parancs számunkra, de egyben csodálatos jogunk is, hogy csatlakozzunk ehhez az imához.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus Krisztus, te megígérted, hogy elküldöd Egyházadba a Szentlelket, és különböző alkalmakkal felkészíted az apostolokat arra, hogy készek legyenek. Úgy, ahogyan Izrael népe is pillanatok alatt elkészült a Pászka ünnepén az elindulásra, vezess engem is, hogy kész legyek elindulni Szentlelkeddel!

Elhatározás: Ma, rövid fohászokkal, többször is segítségül hívom a Szentlelket.

A Pápa ima szándéka 2010. április hónapra:
Fundamentalizmus és végletesség: Hogy a fundamentalizmusra és végletességre törő minden hajlandóságot ellensúlyozzon a valamennyi hívő közötti kitartó tisztelet, türelem, párbeszéd.
Üldözött keresztények: Hogy az evangélium miatt üldözött keresztények a Szentlélek éltető erejével kitartsanak Istennek az egész emberiség iránti szeretetét hűségesen tükröző tanúságtételben.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger