2010. április 13., kedd

Szent I. Márton pápa

Szent I. Márton pápa
ApCsel 8, 1-8 Ahová csak elvetődtek, hirdették az evangéliumot Jn 6, 35-40 Az az Atya akarata, hogy aki hisz a Fiúban, annak örök élete legyen. Istent nem lehet megállítani, ezért az Istent hitelesen képviselő embereket sem lehet visszatartani. Az egyházüldözés fordított eredményt szokott hozni; Krisztus örömhíre még jobban terjed. Minden olyan erő, amely meg akarja állítani a krisztusi élet növekedését, szorongatja az egyházat. Nem akarják, hogy a világ eljusson arra a teljességre, amelyre Isten irányítja. A Teremtőt és a teremtményt szét akarják választani, és a teremtményt önmaga istenévé próbálják tenni. A konkollyal való együttélés serkentőleg kell, hogy hasson a búza növekedésére. Nem dolgunk az ítélkezés, de ez nem jelent bűnpártolást. A bűnös megtérését segíteni kell. Isten erejében mindig lesz lendületünk, hogy a gonosz ármánykodásán ne akadjunk fenn, hanem hozzásegítsünk mindenkit Jézus Krisztus jobb megismeréséhez. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Húsvét második hete – kedd

2010.04.13. kedd
(Szent I.Márton)
Nagy erővel tettek bizonyságot az Úr Jézus feltámadásáról


ApCsel 4,32-37
A hívek sokaságának pedig egy volt a szíve-lelke. Egyikük sem mondott semmit sem a magáénak a birtokából, hanem mindenük közös volt. Az apostolok pedig nagy erővel tettek tanúságot Urunknak, Jézus Krisztusnak feltámadásáról; és bőséges volt a kegyelem mindnyájukban. Nem is volt közöttük senki szűkölködő, mert mindazok, akiknek földje vagy háza volt, eladták, s az eladott dolgok árát elhozták, és az apostolok lábához tették. Mindenkinek annyit osztottak ki, amennyire kinek-kinek szüksége volt. Így József, a ciprusi származású levita, aki az apostoloktól a Barnabás melléknevet kapta -- ennek jelentése: Vigasztalás fia --, mivel szántóföldje volt, eladta azt, az árát pedig elhozta, és letette az apostolok lábához.
Zs 92
Király lett az Úr! Fölségbe öltözött, felöltözött az Úr, erővel övezte fel magát. Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék. Trónod kezdet óta szilárd, te öröktől fogva vagy. Emelkednek a folyóvizek, Uram, emelkedik a folyóvizek hangja, emelkedik a folyóvizek zúgása. De a nagy vizek zúgásánál, a tenger hatalmas hullámainál is hatalmasabb az Úr a magasságban. Törvényeid igen megszilárdultak, szentség illeti házadat, Uram, örök időkre.
Jn 3,7-15
Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.' Nikodémus megkérdezte: ,,De miképpen lehetséges mindez?' Jézus azt felelte neki: ,,Te Izrael tanítója vagy, és nem érted ezeket? Bizony, bizony mondom neked, hogy amit tudunk, azt mondjuk el, és amit láttunk, arról tanúskodunk, de a mi tanúságunkat nem fogadjátok el. Ha földi dolgokról szóltam nektek és nem hiszitek, hogyan fogjátok majd elhinni, ha a mennyei dolgokról beszélek nektek? Senki sem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből jött le: az Emberfia. Ahogyan Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy kell majd az Emberfiának is fölemeltetnie, hogy mindannak, aki hisz, örök élete legyen őbenne.'

Húsvét második hete – kedd

2010. április 13. - Kedd

  Abban az időben: Nikodémus éjnek  idején felkereste Jézust, aki így  szólt
  hozzá: "Ne csodálkozzál, hogy azt mondtam neked: újjá kell születnetek!  A
  szél ott fúj, ahol akar: hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön,
  és hová megy.  Így van  ez mindenkivel,  aki a  Lélekből született."  Erre
  Nikodémus megkérdezte: "Hogyan lehetséges  ez?" Jézus így válaszolt  neki:
  "Te Izrael népének  tanítója vagy,  és nem érted  ezeket? Bizony,  bizony,
  mondom neked, hogy  arról beszélünk,  amit tudunk;  és arról  tanúskodunk,
  amit látunk.  De  a  mi  tanúságtételünket nem  fogadjátok  el.  Ha  földi
  dolgokról beszélek nektek és azt sem hiszitek el, hogyan fogjátok elhinni,
  ha mennyei dolgokról beszélek majd nektek?  Senki sem ment föl a  mennybe,
  csak az, aki a mennyből alászállott: az Emberfia. És amint Mózes felemelte
  a kígyót  a pusztában,  úgy fogják  felmagasztalni az  Emberfiát is,  hogy
  mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen."
  Jn 3,7b-15

  Elmélkedés:

  A Nikodémussal folytatott beszélgetés második részében Jézus arról  tanít,
  hogy az Emberfia hozza el az embereknek az örök életet és a benne való hit
  által lehet eljutni az üdvösségre.
  Jézus egy példát említ,  azt az esetet,  amikor az ószövetségi  választott
  nép tagjai úgy menekülhettek meg a mérges kígyóktól, hogy feltekintettek a
  Mózes  által   fára  feltett   rézkígyóra.  E   jelenet  Jézus   keresztre
  feszítésének az  ószövetségi előképe  volt. Mindazok,  akik  feltekintenek
  Krisztus keresztjére, illetve a megfeszített Emberfiára, megszabadulnak az
  örök haláltól és elnyerik az örök életet.
  A feltekintés és a  keresztre feszített Krisztus szemlélése  természetesen
  még nem elegendő. Hinni kell abban, hogy Ő valóban az Isten Fia, akinek  a
  halála megváltást hozott.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Segíts meg Atyám,  és vezess nyugalmas  legelőidre, ahol az  örökkévalóság
  tiszta vize folyik. Légy az én  világosságom, s mutass nekem utat!  Veled,
  melletted akarok járni,  Veled beszélgetni, hogy  világosságot adj  nekem.
  Szeretett  Atyám,  maradj   bennem,  hogy  békét   leljek,  hogy   érezzem
  szeretetedet. Nyomodban akarok járni, Veled szeretnék maradni.  Világosíts
  meg, szeress, légy velem most és mindenkor.
______________________________

Húsvét második hete – kedd

Mindenkit várunk szeretettel 2010. április 17-én fél 10-17 óráig a Kamaraerdei Ifjúsági Parkba (Bp. XI. ker. Kamaraerdei u. 12-14.) húsvéti örömünk közös megélésére. A családi napról információk találhatók:

Hinni a szeretetben
2010. április 13. Húsvét második hete – kedd
Steven Reilly, LC

Jn 3, 7b-15
Jézus azt felelte Nikodémusnak: „Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges újra születnetek. A szél ott fúj, ahol akar. Hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van mindaz, aki a Lélektől született.” Nikodémus megkérdezte: „De miképpen lehetséges mindez?” Jézus azt felelte neki: „Te Izrael tanítója vagy, és nem érted ezeket? Bizony, bizony mondom neked, hogy amit tudunk, azt mondjuk el, és amit láttunk, arról tanúskodunk, de a mi tanúságunkat nem fogadjátok el. Ha földi dolgokról szóltam nektek és nem hiszitek, hogyan fogjátok majd elhinni, ha a mennyei dolgokról beszélek nektek? Senki sem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből jött le: az Emberfia. Ahogyan Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy kell majd az Emberfiának is fölemeltetnie, hogy mindannak, aki hisz, örök élete legyen őbenne.”

Bevezető ima: Uram, te jobban tudod, hogy mire van szükségem, mint én. A te Szentlelked mutassa meg, hogy mit kérjek ebben az imában! Be akarom teljesíteni szent akaratodat az életemben. Szeretlek Uram, és beléd vetem minden reményemet.

Kérés: Uram, növeld hitemet!

1. Egy tanító kioktatása. Nikodémus az egyik vezető tanító volt, mégis voltak kérdései Jézushoz. Mint hittanár, nagyon jól képzett volt a szabályokban és előírások terén, mégis egy ponton hézagos volt a tudása. Nem tudott semmit a Szentlélekről, és létezésnek arról az új formájáról, amelyet a „víz és lélek” általi újjászületéssel nyerhetünk. Ebből a szempontból nem is vádolható Nikodémus, mivel Jézus még nem nyilatkoztatta ki mindezeket. Azonban ebből láthatjuk, hogy annak, aki tanítja a lelki életet, milyen fontos a hit ismerete, hogy hiteles lelki vezető lehessen. Hitvalló katolikusként kell elvezetnünk másokat a hitük elmélyítésére. Ismerjük-e ehhez eléggé a hitünket, és valóban szívből éljük-e meg?

2. Gyakorlati materialisták. Gyakorlati materialisták vagyunk? Olykor annyira behálóz minket a mindennapi élet valósága, hogy már nem marad gondolatunk a lelki világ számára, amely végtelenül nagyobb az anyagi világnál, amely tökéletesen leköti a figyelmünket. Keresztségünk által, a mennyei dolgok határoznak meg bennünket. Hordozzuk a lelkünkön azt az eltörölhetetlen jegyet, amely hirdeti a világnak, hogy Isten gyermekei vagyunk. Minden egyes lelki lélegzetvételünkkel és a mennyei világra vetett pillantásunkkal megújítjuk ezt a Lélekben való újjászületésünket, ami által az Úr tulajdonává tett minket.

3. Tanúságot tenni Krisztusról. Jézus itt a tanúságtételről beszél. Azt akarja, hogy mi is tanúk legyünk. Azt akarja, hogy a nekünk kinyilatkoztatott „mennyei dolgokat” továbbadjuk a világnak. A legjobb tanúságtétel biztos, hogy a feltámadás boldogságában és felebaráti szeretetben megélt élet. Egy vidám, szeretetteljes katolikus viselkedésén felismerhető, hogy hiteles az Istenbe vetett hite. Kérdezzük meg magunktól, amikor éppen mérgesek, csalódottak vagy kritikusak vagyunk: „Ez a Szentlélekkel eltelt élet tanúságtétele?”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy ajándékul adtad az életembe a Szentlelket. Időnként nem úgy élem az életemet, ahogy azt az általad adott nagy kegyelemmel kellene, de tudom, hogy türelmed és irgalmad mindig ad egy újabb lehetőséget. Segíts, hogy szeressek másokat, és felebaráti szeretetem által bepillanthassanak a mennybe.

Elhatározás: Mai beszélgetésemben megpróbálok egy lelki magot elvetni mások lelkében.

Erdő Péter bíboros atya 2010. áprilisi imaszándéka:
Hogy Isten ajándékaként becsülni tudjuk keresztény hitünket és magyarságunkat és Krisztushoz méltóan éljünk.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger