2010. április 15., csütörtök

Húsvéti idő, 2. hét Csütörtök

Húsvéti idő, 2. hét Csütörtök

A mai evangéliumi részlet is a Nikodémussal való beszélgetésből való, de még inkább az evangélista megállapításait tartalmazza. A világosság és a sötétség, a víz és a Szentlélek kifejezések már János evangéliumának elején is előfordulnak, amikor Keresztelő János tanúságáról van szó. Most is vele hasonlítja össze Jézust: János a földről való volt és földiekről beszélt, vagyis a bűnbánat szükségességéről, Jézus az égből jött, ezért égi dolgokról beszélt. Mennybemenetele után minden fölött van, azért áraszthatja ki a Szentlelket és ígérheti meg az örök életet. Aki nem fogadja elő őt, magára vonja Isten haragját. (Adoremus 2006.)

Húsvét második hete – csütörtök

2010.04.08. csütörtök

(II.Rákóczi Ferenc, Széchenyi István)
Az élet fejedelmét megöltétek, Isten azonban föltámasztotta


ApCsel 3,11-26
Mivel nem tágított Péter és János mellől, az egész nép csodálkozva futott hozzájuk az úgynevezett Salamon-csarnokba. Amikor Péter látta ezt, így szólt a néphez: ,,Izraelita férfiak! Miért csodálkoztok ezen és miért ámultok rajtunk, mintha a magunk erejéből vagy hatalmából tettük volna, hogy ez jár? Ábrahám Istene és Izsák Istene, Jákob Istene [Kiv 3,6] és a mi atyáink Istene megdicsőítette Fiát, Jézust, akit ti kiszolgáltattatok ugyan és megtagadtatok Pilátus színe előtt, bár az úgy döntött, hogy szabadon bocsátja őt. Ti azonban megtagadtátok a Szentet és Igazat, s azt kívántátok, hogy a gyilkost adják nektek ajándékul az élet szerzőjét pedig megöltétek, de Isten feltámasztotta őt halottaiból. Ennek mi tanúi vagyunk. Az ő neve adott erőt a nevében való hit által ennek az embernek, akit ti láttok és ismertek, s a tőle származó hit adta meg neki ezt az ép egészséget mindnyájatok szeme láttára. Tudom azonban, testvérek, hogy tudatlanságból cselekedtetek, mint ahogy a ti elöljáróitok is. Isten azonban ily módon teljesítette, amit minden prófétájának ajka által előre hirdetett, hogy az ő Krisztusa szenvedni fog. Tartsatok tehát bűnbánatot és térjetek meg, hogy eltöröljék bűneiteket, s hogy az enyhülés idői eljöjjenek az Úr színétől, és elküldje azt, akit hirdettek nektek, Jézus Krisztust. Őt ugyan az égnek kell befogadnia minden dolog helyreállításának az idejéig, amelyről Isten szólt századok óta szent prófétáinak ajka által. Mózes ugyanis megmondta, hogy ,,Uratok, Istenetek hozzám hasonló prófétát támaszt majd nektek testvéreitek közül, őt hallgassátok mindenben, amit mond majd nektek [MTörv 18,15.18]. Az történik ugyanis, hogy mindenkit, aki nem hallgatja ezt a prófétát, kiirtanak a nép közül'' [Lev 23,29; MTörv 18,19]. A próféták, akik szóltak Sámueltől kezdve és azután, mind hirdették ezeket a napokat. Ti vagytok a prófétáknak és a szövetségnek fiai, amelyet Isten atyáinkkal kötött, amikor Ábrahámnak azt mondta: ,,Utódaidban nyer áldást a föld minden nemzetsége'' [Ter 12,3; 22,18]. Isten elsősorban számotokra támasztotta s küldte el Fiát, hogy megáldjon titeket, és így mindenki megtérjen gonoszságából.'
Zs 8
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' dallama szerint. Dávid zsoltára. Uram, mi Urunk, Milyen csodálatos neved szerte a világon! Hisz az egeknél fenségesebb dicsőséged. Kisdedek és csecsemők szájával hirdetteted dicséretedet ellenségeid előtt, hogy tönkretedd az ellenséget s a bosszúra kelőt. Hiszen ha nézem az eget, kezed művét, a holdat és a csillagokat, amelyeket alkottál, mi az ember, hogy figyelemre méltatod, és mi az emberfia, hogy meglátogatod? Kevéssel tetted őt kisebbé az angyaloknál, dicsőséggel és tisztelettel koronáztad, és kezed művei fölé állítottad.Lába alá vetettél mindent: minden juhot és marhát, és hozzá a mezei vadakat, az ég madarait s a tengeri halat, mindazt, ami a tenger ösvényein jár. Uram, mi Urunk, milyen csodálatos neved szerte a világon!
Lk 24,35-48
Erre ők is elbeszélték, ami az úton történt, és azt, hogy hogyan ismerték fel őt a kenyértöréskor. Amíg ezekről beszéltek, Jézus maga állt meg közöttük, és azt mondta nekik: ,,Békesség nektek!' Megrémültek és féltek, mert azt hitték, hogy szellemet látnak. De ő megkérdezte tőlük: ,,Miért rémültetek meg, és miért támad kétely szívetekben? Nézzétek meg a kezemet és lábamat, hogy valóban én vagyok! Tapintsatok meg, és lássátok, mert a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van.' Ezt mondta, azután megmutatta nekik a kezét és a lábát. Mivel örömükben még mindig nem hittek, és csak csodálkoztak, azt mondta nekik: ,,Van itt valami ennivalótok?' Erre adtak neki egy darab sült halat. Elvette, és a szemük láttára evett belőle. Azután így szólt hozzájuk: ,,Ezek azok az igék, amelyeket elmondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesedni mindannak, ami meg van írva rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban.' Akkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat. Azt mondta nekik: ,,Úgy van megírva, hogy a Krisztusnak szenvednie kell, és harmadnapon feltámadni halottaiból. A nevében megtérést kell hirdetni a bűnök bocsánatára Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek.

Húsvét második hete – csütörtök

2010. április 15. - Csütörtök

  Abban az időben így  tanított Jézus: "Aki a  mennyből jön le, az  mindenki
  fölött áll. Aki viszont a földről  való, az földies, és a földi  dolgokról
  beszél. Aki a mennyből való, az felülmúl mindenkit. Arról tesz  tanúságot,
  amit látott és hallott, tanúságtételét  azonban senki sem fogadja el.  Ám,
  aki mégis elfogadja  tanúságát, az  megerősíti, hogy  az Isten  igazmondó.
  Akit Isten küldött, Isten  igéit hirdeti, mert Isten  nem adja szűkösen  a
  Szentlelket. Az Atya szereti a Fiút, és mindent az ő kezébe helyezett. Aki
  hisz a Fiúban, annak örök élete van;  aki pedig nem hisz a Fiúnak, az  nem
  nyeri el az örök életet, hanem Isten büntetése sújtja."
  Jn 3,31-36

  Elmélkedés:
  A Nikodémussal folytatott párbeszédet  és Keresztelő János  tanúságtételét
  zárja le a  mai rész  János evangéliumában, amelynek  érdekessége az  örök
  életet elnyerő  hívők  és  az  isteni  ítélet  alá  eső  nemhívők  közötti
  megosztottság. Bár  mindenkinek  lehetősége  van  arra,  hogy  megértse  a
  Szentlelket  és  elfogadja  Krisztust  az  Isten  Fiának,  mégis   egyesek
  elutasítják a mennyei Atya küldöttét, Jézust.
  A hívők  számára  érthetetlen  a  nemhívők  viselkedése,  de  valószínűleg
  fordítva is  ugyanígy  van. A  "földies"  és a  "mennyei"  gondolkodás  és
  viselkedés  közti  ellentmondás  kibékíthetetlennek  tűnik.  Az   aratásig
  ugyanis együtt kell nőnie a konkolynak is a búzával, az ítélet csak később
  jön el. Mi persze sokszor türelmetlenkedünk, azonnali igazságszolgáltatást
  szeretnénk, hogy minél előbb napvilágra kerüljön az igazság. Isten másképp
  sokszor másképp tervez, s megengedi  a pillanatnyi rosszat is egy  későbbi
  nagyobb jó érdekében.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Köszönöm Teremtőm, hogy embernek születhettem erre a világra, amely  telve
  van csodával. Köszönök minden új napot, minden új lehetőséget, köszönöm  a
  munkakedvet és  hogy mozogni  tudok,  hogy találkozhatom  más  emberekkel.
  Köszönöm az egyedüllétet  és a  pihenést, a  virradatot és  az alkonyt,  a
  nyílt horizontot.  Itt állok,  kezeim telve  vannak ajándékaiddal,  segíts
  nekem, hadd osszam meg önmagamat másokkal.
______________________________

Húsvét második hete – csütörtök

Fentről jövő ajándékok
2010. április 15.  Húsvét második hete – csütörtök
Steven Reilly, LC

Jn 3, 31-36
Aki felülről jön, fölötte van mindenkinek. Aki a földről való, az földi, és a földről beszél. Aki a mennyből jön, feljebb való mindenkinél. Arról tanúskodik, amit látott és hallott, de a tanúságát senki sem fogadja el. Aki elfogadja tanúságát, az igazolja, hogy Isten igazmondó. Mert akit Isten küldött, az az Isten igéit mondja, ő ugyanis a Lelket nem mértékkel adja. Az Atya szereti a Fiút, és mindent az ő kezébe adott. Aki a Fiúban hisz, annak örök élete van, aki pedig nem hisz a Fiúban, nem látja meg az életet, hanem Isten haragja marad rajta.

Bevezető ima: Eléd jövök Uram, szegényen és méltatlanul. Te mégis hatalmas szeretettel fogadsz engem. Az elmélkedés során az erőfeszítésemmel szeretném egy kicsit viszonozni a te barátságodat.

Kérés: Uram, segíts, hogy együtt tudjak működni legnagyobb ajándékoddal, a Szentlélekkel!

1. Mértéktelenség. Jézus nem méregeti a Lélek ajándékának mértékét. A Szentlélekkel és rajta keresztül Krisztus az egész életünket egy másik szintre emeli. Az Úr nagylelkűsége lenyűgöző. Gondolj az Oltáriszentségre! Minden alkalommal, mikor az Urat magunkhoz vesszük, a lelkünkben megújítja és elmélyíti a Szentlélek jelenlétét. Minden szentáldozással felkészítjük a testünket és a lelkünket a feltámadás halhatatlanságára. Természetesen egy ilyen ajándék választ vár. Ennek a nagylelkűséggel szemben hogyan maradhatunk kicsinyesek?

2. Az egység ajándéka A Lélek ajándéka alapvető az emberi kapcsolatainkhoz. Jézus bensőséges imáját az Utolsó vacsorán a tanítványok egységért mondta: „Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned.” (Jn 17, 21). Egy ilyen egység eléréséhez a Szentlélek teljességgel nélkülözhetetlen. Ha a Lélek ajándéka hatékony, az gondoskodik a széthúzáshoz való hajlamunk ellenszeréről. A Lélek legyőzi a büszkeségünket és az egoizmusunkat azzal, hogy emlékeztet minket Krisztus alázatára. Felkavarja a felismerést, hogy szeretetben kell élnünk, és megadja az erőt nekünk, hogy ne számolgassuk az árat, ha adnunk kell valamit. Képessé tesz minket arra, hogy megőrizzük az egységet.

3. Személyes ajándék. A szívünknek mélysége ott van, ahol végső soron megtapasztalhatjuk a Lélek ajándékát. De van úgy, hogy inkább kiszáradt kútnak érezzük magunkat, és nem örök életet adó forrásnak. (Jn 4, 14). A Szentlélek munkálkodik – bőven — nem kevésbé a szárazság pillanataiban, mint a vigasztalások során. Arra törekszik, hogy megtisztítson bennünket azoktól a kötődésektől, amelyek visszatartanak minket. Arra vezet minket, hogy Istent önmagáért keressük, és ne csak mint lelki „cukros bácsit”. Mégis, várnunk kell a vigasztalás pillanatára azzal a reményteli tudással, hogy az Úr közel van. Amikor megtapasztaljuk ezt a vigasztalást, megtapasztalhatjuk annak a megerősítését is, hogy a Lélek, mint az Úr ajándéka, semmihez sem hasonlítható!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a Szentlélek az Egyház Lelke. Ő az ajándék, amelyet akkora nagylelkűséggel adtál nekünk. Segíts, hogy még inkább e szerint az igazság szerint éljünk! Segíts, hogy engedelmesek legyünk akkor is, amikor kísértést érzünk a büszkeségre! Segíts, hogy szeressünk akkor is, amikor kísértést érzünk az elutasításra! Add, hogy Szentlelked folyamatosan megújítsa a kapcsolatot, amely együtt tart minket!

Elhatározás: Táplálom magamban a felebaráti szeretetet azáltal, hogy különös figyelmet fordítok a Szentlélek indításaira.

Erdő Péter bíboros atya 2010. áprilisi imaszándéka:
Hogy Isten ajándékaként becsülni tudjuk keresztény hitünket és magyarságunkat és Krisztushoz méltóan éljünk.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger