2010. április 19., hétfő

Húsvéti idő, 3. hét Hétfő

Húsvéti idő, 3. hét Hétfő
 
István diakónussal együtt sok ma élő misszionáriusnak is igehirdetés közben az erőszak sokféle megnyilvánulásával kell szembenéznie. De talán nem is kell messzire menni: a keményszívűség a családunkban vagy a szomszédságunkban is olykor jelen van. Aki Jézusról akar tanúságot tenni, az előbb vagy utóbb szembetalálkozik a meg nem értéssel.
További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – hétfő

2010.04.19. hétfő

Isten nagy csodákat és jeleket tett a nép között


ApCsel 6,8-15
István pedig, telve kegyelemmel és erővel, csodákat és nagy jeleket művelt a nép között. Felléptek azonban néhányan abból a zsinagógából, amelyet a libertinusokról, a cireneiekről, az alexandriaiakról neveztek el, és azokról, akik Kilíkiából és Ázsiából valók, s vitatkoztak Istvánnal. Nem tudtak azonban ellenállni a bölcsességnek és a Léleknek, amely által szólt. Erre férfiakat küldtek ki alattomban, akik azt mondták: ,,Hallottuk őt, amint káromló szavakat mondott Mózesre és Istenre.' Ilymódon felizgatták a népet, a véneket és az írástudókat, akik azután összecsődülve megragadták őt és a főtanács elé vitték. Sőt, hamis tanúkat is állítottak, hogy mondják azt: ,,Ez az ember minduntalan a szent hely és a törvény ellen beszél. Hallottuk ugyanis őt, amikor azt mondta, hogy ez a Názáreti Jézus lerontja majd ezt a helyet, s megmásítja a hagyományokat, amelyeket Mózes hagyott ránk.' Akik a főtanácsban ültek, mind őt nézték, s olyannak látták az arcát, mint egy angyalét.
Zs 118,23-30
Ha fejedelmek összeülnek és tanakodnak ellenem, szolgád törvényeiden gondolkodik. Valóban parancsolataidról elmélkedem, és rendeleteid adnak tanácsot nekem. Földhöz ragadt az én lelkem, kelts életre engem ígéreted szerint! Feltárom előtted útjaimat, ó hallgass meg, taníts meg törvényeidre engem! Oktass rendeleteid útjára, hogy gondolkodjam csodáidon! Lelkem elbágyad a gondtól, erősíts meg igéiddel engem. Tartsd távol tőlem a gonoszság útját, és törvényed szerint irgalmazz nekem! Az igazság útját választottam, ítéleteidről meg nem feledkezem.
Jn 6,22-29
Másnap a tömeg, amely a tengeren túl állt, észrevette, hogy csak egy bárka volt ott, és hogy Jézus nem szállt be tanítványaival a bárkába, a tanítványai egyedül távoztak el. Jöttek viszont Tibériásból más bárkák annak a helynek a közelébe, ahol a kenyeret ették, miután az Úr hálát adott. Amikor tehát a sokaság meglátta, hogy nincs ott sem Jézus, sem a tanítványai, beszálltak a bárkákba, és Jézust keresve Kafarnaumba mentek. Amikor megtalálták őt a tengeren túl, azt mondták neki: ,,Mester, mikor jöttél ide?' Jézus azt felelte: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Kerestek engem, de nem azért, mert jeleket láttatok, hanem mert ettetek a kenyerekből és jóllaktatok. Ne azért az eledelért fáradozzatok, amely veszendő, hanem azért az eledelért, amely megmarad az örök életre, amelyet majd az Emberfia ad nektek. Őt ugyanis az Atyaisten jelölte meg pecsétjével.' Erre azt kérdezték tőle: ,,Mit tegyünk, hogy Isten tetteit cselekedjük?' Jézus azt felelte: ,,Isten tette az, hogy higgyetek abban, akit ő küldött.'

Húsvét harmadik hete – hétfő

  2010. április 19. - Hétfő

  A csodálatos kenyérszaporítás  utáni napon a  Genezáreti-tó túlsó  partján
  maradt népnek eszébe jutott,  hogy csak egy bárka  volt ott. Tudták,  hogy
  Jézus nem  szállt a  bárkába tanítványaival;  tanítványai ugyanis  egyedül
  hajóztak el. Közben Tibériásból több bárka  jött a hely közelébe, ahol  az
  Úrtól megáldott kenyeret ették. Amikor tehát a nép nem találta Jézust, sem
  a  tanítványait,   bárkába  szálltak,   és  elmentek   Kafarnaumba,   hogy
  megkeressék Jézust. Amikor  a tó túlsó  partján megtalálták,  megkérdezték
  tőle: "Mester, mikor jöttél ide?" "Bizony, bizony, mondom nektek - felelte
  Jézus -,  nem azért  kerestetek, mert  csodajeleket láttatok,  hanem  mert
  ettetek a kenyérből és jóllaktatok. Ne olyan eledelért fáradozzatok, amely
  megromlik, hanem olyanért, amely megmarad az örök életre. Ezt az  Emberfia
  adja nektek, - őt ugyanis az Atya igazolta." Erre megkérdezték tőle:  "Mit
  tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk?" "Istennek az tetszik -
  válaszolta Jézus -, ha hisztek abban, akit küldött."
  Jn 6,22-29

  Elmélkedés:

  Az evangéliumok több  helyen beszámolnak  arról, hogy a  nép azért  keresi
  Jézust,  hogy  a  betegek  számára  gyógyulást  kérjen  és  találjon.  Más
  alkalmakkor tanításának  nagyszerűsége és  igazsága indítja  őket, hogy  a
  vándortanítóhoz menjenek,  s  hallgassák  őt, aki  egészen  újszerű  módon
  világított rá Isten igazságaira. A  mai evangélium pedig azt tárja  elénk,
  hogy a csodálatos kenyérszaporítást megtapasztaló emberek keresik  Jézust.
  Szándékuk abba az irányba fejlődik, hogy Isten akaratát, tetszését  kezdik
  keresni. Isten  akaratának keresésében  és teljesítésében  a mi  számunkra
  Krisztus a példakép, aki egész életében engedelmeskedett az Atyának. Isten
  nekünk  is  küldetést  ad,  feladatot  bíz  ránk  az  Egyházban,  amelynek
  teljesítése kötelességünk.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Magasztaljanak  az  ég  minden  csillagai,  melyek  örvendve  fényeskednek
  előtted, és  mindig készen  állnak szolgálatodra.  Áldjanak minden  csodás
  műveid, amelyek égen, földön, föld alatt vannak; zengjék neked azt az örök
  dicséretet, mely belőled ered és hozzád, forrásához vissza is tér.
  Magasztaljon szívem és elmém, testem-lelkem egész valóságával, a mindenség
  hatalmával. Legyen tiéd, akiből minden, aki által minden, akiben minden, -
  csak tied legyen minden dicséret, dicsőség mindörökké.
  Nagy Szent Gertrúd
______________________________

Húsvét harmadik hete – hétfő

Krisztus őszinte keresése
2010. április 19. Húsvét harmadik hete – hétfő
P.Daniel Ray LC

Jn 6,22-29
Másnap a tömeg, amely a tengeren túl állt, észrevette, hogy csak egy bárka volt ott, és hogy Jézus nem szállt be tanítványaival a bárkába, a tanítványai egyedül távoztak el. Jöttek viszont Tibériásból más bárkák annak a helynek a közelébe, ahol a kenyeret ették, miután az Úr hálát adott. Amikor tehát a sokaság meglátta, hogy nincs ott sem Jézus, sem a tanítványai, beszálltak a bárkákba, és Jézust keresve Kafarnaumba mentek. Amikor megtalálták őt a tengeren túl, azt mondták neki: ,,Mester, mikor jöttél ide?” Jézus azt felelte: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Kerestek engem, de nem azért, mert jeleket láttatok, hanem mert ettetek a kenyerekből és jóllaktatok. Ne azért az eledelért fáradozzatok, amely veszendő, hanem azért az eledelért, amely megmarad az örök életre, amelyet majd az Emberfia ad nektek. Őt ugyanis az Atyaisten jelölte meg pecsétjével.” Erre azt kérdezték tőle: ,,Mit tegyünk, hogy Isten tetteit cselekedjük?” Jézus azt felelte: ,,Isten tette az, hogy higgyetek abban, akit ő küldött.”

Bevezető imádság: Uram, hiszem, hogy jelen vagy itt, amikor imádságban hozzád fordulok. Benned van bizodalmam és hiszem, hogy minden kegyelmet megadsz nekem, amire szükségem van. Köszönöm az irántam való szeretetedet és a határtalan nagylelkűségedet, amelyet irányomba tanúsítasz. Viszonzásul neked adom életem és szeretetem.

Kérés: Uram, segíts, hogy mindig a nagyobb dolgokat keressem, amiket adni akarsz nekem. Emeld fel szívemet és elmémet a világ dolgai fölé és segíts, hogy mindig csak azt keressem, aminek értékét majd az Örökkévalóságba is magammal vihetem.

1.Az örök élet kenyere. Néhány televíziós prédikátor a „jólét evangéliumát” hirdeti, anyagi jólétet és egészséget ígér vagy általános jólétet azoknak, akik Krisztus követőjévé válnak az ő „egyházukban". „Csak jó dolgok fognak történni az életedben”, hirdetik. Mialatt ezek a könnyen elérhető földi dolgok is lehetnek jók, Jézus megmutatja nekünk, hogy a legnagyobb ajándék nem a kenyér, amivel jóllakatja testünket, hanem a kegyelmek és az örök élet, melyeket csakis a hitünkön keresztül nyerhetünk el. Hitünk egyszerre a mi Istennek szóló adományunk, és az Ő ajándéka nekünk.  Ez az, ami megnyitja szívünket a soha meg nem romló ajándék előtt, ami maga az örök élet.

2. A hitben nincs helye a könnyelműségnek! Krisztus nem marad a tömeggel, inkább átmegy Kafarnaumba. A tömegnek, amely még mindig telve volt a kenyérszaporítás csodájától, ki kellett találnia, hogy hova ment Jézus. Csónakba kellett szállniuk és meg kellett keresniük Őt. Amikor úgy tűnik, hogy elvesztettük Krisztus jelenlétét, akkor be kell szállnunk a csónakunkba és a keresésére kell indulnunk az imádságban, és meg kell újulnunk szentségeiben. Azt akarja, hogy tettekben kövessük Őt és ne csak a száraz parton üljünk a csónakunkba és várjuk, hogy történjen valami, ami közelebb visz minket a vízhez, hanem merjünk az imádság tengerére szállni és elkezdeni az evezést.

3. Mit kell tennünk? „Ez az Isten műve…” Hogy hiszünk abban, akit az Isten küldött, ez annak az eredménye, hogy Isten közreműködött az életünkben és mi ezt jól használtuk. Ebből jöhetett létre a hit ajándéka. Mindenekfelett a hit Isten ajándéka számunkra. Ahogyan egy futó attól lesz egyre jobb, hogy minél többet fut, így ahhoz, hogy növekedjen a hitünk, jobban kell hinnünk Isten nagyságában és abban, hogy Ő tudja, mit miért cselekszik az életünkben. Csak ezután kaphatjuk meg a nagyobb hit ajándékát.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, én nem csak a könnyen elérhető dolgokat szeretném megtalálni, és örömömet lelni bennük, hanem a megváltás kegyelmében szeretném a boldogságot meglelni, ami a hitből származik. „Hiszek! Segíts hitetlenségemen!" (Mk 9,24) Mutasd meg, hogy mi az, amit meg kell tennem ahhoz, hogy kövesselek Téged. Mutasd meg nekem egyértelműen az utat, és segíts, hogy végig tudjam járni.

Elhatározás: Bármilyen nehézséggel, akadállyal vagy hibával is találkozzak a mai nap folyamán, gyakorolni fogom hitemet és törekedni fogok arra, hogy Isten akarata szerint cselekedjek.

Erdő Péter bíboros atya 2010. áprilisi imaszándéka:
Hogy Isten ajándékaként becsülni tudjuk keresztény hitünket és magyarságunkat és Krisztushoz méltóan éljünk.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger