2010. április 21., szerda

Szent Anzelm püspök, egyháztanító

Szent Anzelm püspök, egyháztanító

A jeruzsálemi vallási vezetők ismét börtönbe vetik az apostolokat. A tények azonban azt mutatják, hogy a főpapok lebecsülték Jézus tanítványainak lelki hatalmát. Jézus hatalma bilincsek között is felszabadító erő. A feltámadott bennünket is szabadságra hív, hogy szabadon hirdessük.
További gondolatok...

Húsvét harmadik hete – szerda

2010.04.21. szerda
(Szent Anzelm)
Elmentek, és hirdették Isten igéjét


ApCsel 8,1-8
Saul pedig egyetértett azzal, hogy megöljék őt. Azon a napon nagy üldözés tört ki a jeruzsálemi egyház ellen, s az apostolok kivételével mindnyájan szétszóródtak Júdea és Szamaria tartományában. Istvánt pedig istenfélő férfiak eltemették, és nagyon megsiratták. Saul meg pusztította az egyházat, sorra járva a házakat, elhurcolta a férfiakat és asszonyokat, s őrizetbe vetette őket. Azok, akik szétszóródtak, eközben körüljártak, és hirdették az Isten igéjét. Így jutott el Fülöp Szamaria városába, és hirdette nekik Krisztust. Tömegesen és egyetértően figyeltek mindarra, amit Fülöp mondott, hallva és látva a jeleket, amelyeket cselekedett. Mert a tisztátalan lelkek hangos kiáltással kimentek sokakból, akikben laktak, és sok inaszakadt és sánta meggyógyult. Nagy öröm támadt abban a városban.
Zs 65
A karvezetőnek. Ének. Zsoltár. Ujjongjatok az Istennek, minden földek, mondjatok nevének éneket, dicsőségét dicsérve zengjétek. Mondjátok Istennek: ,,Milyen félelmetesek műveid, hatalmad nagysága miatt ellenségeid hízelegnek neked. Az egész föld imádjon és dicsérjen téged, zengjen nevednek dicséretet.' Jöjjetek és lássátok az Úr tetteit, félelmetes, amit végbevitt az emberek fiai közt. Szárazfölddé változtatta a tengert, gyalog keltek át a folyóvízen; Örvendeztünk akkor benne. Uralkodik hatalmával örökre, szemmel tartja a nemzeteket, hogy fel ne fuvalkodjanak magukban a lázongók. Áldjátok Istenünket, ti nemzetek, hallassátok dicséretének szavát; Ő adott életet lelkünknek, és nem hagyta meginogni lábunkat. Mert próbára tettél minket, Isten, megvizsgáltál minket tűzzel, mint ahogy az ezüstöt vizsgálják. Tőrbe is vezettél, nyomorúságot tettél hátunkra. Engedted, hogy emberek gázoljanak a fejünkön, tűzön és vízen mentünk keresztül, de te kivezettél minket az enyhülésre. Égő áldozatokkal jövök házadba; Megadom neked, amiket fogadtam, amit megígért ajkam, amit szám fogadott nyomorúságomban. Kövér égőáldozatokat mutatok be neked; Jóillatú áldozatul kosokat mutatok be neked, bikákat és kecskebakokat. Ti mind, akik félitek Istent, jöjjetek, halljátok, elbeszélem, milyen nagy dolgokat cselekedett velem! Számmal hozzá kiáltoztam, nyelvemmel őt magasztaltam. Ha gonoszság lett volna szívemben, az Úr nem hallgatott volna meg. Ám Isten meghallgatott engem, figyelembe vette hangos könyörgésemet. Áldott az Isten, aki nem vetette el imámat, s nem vonta meg irgalmasságát tőlem.
Jn 6,35-40
Jézus azt felelte nekik: ,,Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem fog éhezni, és aki bennem hisz, sohasem szomjazik meg. De mondtam nektek, hogy bár láttatok engem, mégsem hisztek. Mindenki, akit nekem ad az Atya, hozzám jön, és aki hozzám jön, nem utasítom el, mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Annak, aki küldött engem, az az akarata, hogy el ne veszítsek semmit abból, amit nekem adott, hanem föltámasszam azt az utolsó napon. Mert Atyám akarata az, hogy mindenkinek, aki látja a Fiút és hisz benne, örök élete legyen; és én feltámasztom őt az utolsó napon.'

Húsvét harmadik hete – szerda

2010. április 21. - Szerda

  Kafarnaumban így tanította Jézus a sokaságot: "Én vagyok az élet  kenyere.
  Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik  soha.
  Megmondtam nektek: Bár láttok engem, mégsem hisztek. Minden, amit az  Atya
  nekem ad, hozzám  jön. Aki tehát  hozzám jön, nem  utasítom el. Nem  azért
  jöttem le  a mennyből,  hogy  a magam  akaratát cselekedjem,  hanem  annak
  akaratát, aki küldött engem. Aki pedig küldött, annak az az akarata,  hogy
  semmit el  ne veszítsek  abból, amit  nekem adott,  hanem feltámasszam  az
  utolsó napon. Atyám  akarata az,  hogy mindaz, aki  látja a  Fiút és  hisz
  benne, örökké éljen, és én feltámasztom az utolsó napon."
  Jn 6,35-40

  Elmélkedés:

  Az élet kenyeréről szóló beszéd következő részében Jézus arról tanít, hogy
  ő az élet kenyere. Az örök  élethez nem elegendő Jézus megismerése,  hanem
  szükséges az  is,  hogy vele  éljünk,  belőle táplálkozzunk.  Az  üdvösség
  azoknak lesz osztályrésze, aki hiszi,  hogy Krisztus valóban az Isten  fia
  és küldötte, s  hiszi, hogy  az oltáriszentségben  valóságosan jelen  van,
  továbbá él a nagyszerű lehetőséggel, hogy az Úr testével táplálja  lelkét.
  Valahányszor magunkhoz vesszük  az ő  szent testét,  kifejezzük vele  való
  egységünket, ugyanakkor jelenvaló válik az Egyházzal való egységünk is, és
  közösségünk mindazokkal, akik Krisztus testével táplálkoznak.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Legédesebb, legjóságosabb Jézusom, őrizz meg  attól, hogy bárkit - még  ha
  gyűlöl és üldöz is engem  -, megvessek, kevésre becsüljek,  haszontalannak
  tartsak, lenézzek vagy elforduljak tőle.
  Ne engedd,  hogy valaha  is  gyűlölet vagy  akár csak  keserűség  támadjon
  bennem  iránta,  és  engedd,   hogy  amíg  csak   él,  ne  kételkedjem   a
  megjavulásában!
  Szigmaringeni Szent Fidél
______________________________

Húsvét harmadik hete – szerda

Krisztus mindig hinni fog bennünk
2010. április 21. Húsvét harmadik hete – szerda
P. Daniel Ray LC

Jn 6, 35-40
Kafarbaumban így tanította Jézus a sokaságot: ,,Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem fog éhezni, és aki bennem hisz, sohasem szomjazik meg. De mondtam nektek, hogy bár láttatok engem, mégsem hisztek. Mindenki, akit nekem ad az Atya, hozzám jön, és aki hozzám jön, nem utasítom el, mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem annak akaratát, aki küldött engem. Annak, aki küldött engem, az az akarata, hogy el ne veszítsek semmit abból, amit nekem adott, hanem föltámasszam azt az utolsó napon. Mert Atyám akarata az, hogy mindenkinek, aki látja a Fiút és hisz benne, örök élete legyen; és én feltámasztom őt az utolsó napon.''

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy jelen vagy itt, amikor imádságban hozzád fordulok. Benned van bizodalmam és hiszem, hogy minden kegyelmet megadsz nekem, amire szükségem van. Köszönöm az irántam való szeretetedet és a határtalan nagylelkűségedet, amelyet irányomba tanúsítasz. Viszonzásul neked adom életem és szeretetem.

Kérés: Uram, erősítsd meg beléd vetett hitemet és bizodalmamat, hogy lássam, te vagy az egyetlen, akire valóban szükségem van!

1. Az üres sír mutatja Krisztus nagyságát. „Ez olyan, mintha lenne egy hatalmas űr a szívemben, amit semmivel sem tölthetek ki.” – kiált fel a lélek, amely hosszú távollét után tér vissza a szentségekhez. Éhezte és szomjazta Krisztust, és Ő nem engedi, hogy bármi más elfoglalja azt a helyet, ami az övé. Mikor újra és újra találkozunk Krisztussal – az Ő kegyelméből a szentgyónásban, az áldozásban – képesek vagyunk megtapasztalni azokat az ajándékokat, melyeket maga Krisztus ígért meg nekünk. Ha őszintén magunkba tekintünk, mindannyian felfedezhetünk kisebb vagy nagyobb ürességet a szívünkben. Az csakis Krisztus helye lehet, ahova nekünk kell Őt beengedni. De ahhoz, hogy befogadhassuk Őt, keresnünk kell az Ő irgalmát és segítő kegyelmeit.

2. Miért habozunk még? Ha az egyetlen dolog, amire igazán szükségünk van, és amire vágyódunk az Krisztus, akkor mi tart vissza minket attól, hogy hozzá menjünk? Néha a büszkeségünk, a lelki lustaságunk, vagy a felszínes lelki élet. Ezeken az okokon túl az is előfordulhat, hogy azt hisszük, ha nyitunk Krisztus felé, akkor elveszítünk valami nagyon fontosat. XVI. Benedek első pápai beszédében a következő gondolatokat címezte hozzánk a félelemről: „Ne féljetek Krisztustól! Ő semmit sem vesz el, de mindent odaad nekünk. Ha mi odaajándékozzuk magunkat neki, a százszorosát kapjuk vissza. Igen, tárjátok szélesre az ajtókat Krisztus előtt és meg fogjátok találni az Örök Életet. Ámen.” (2005. április 24).

3. Hol vannak az elveszettek? Ezek azok a szavak, amiket Jézus soha nem mondott és nem is fog mondani. Az Atya akarata, hogy Krisztus egy lelket sem veszíthet el, aki benne bízik. Krisztus soha nem hibázik a küldetésében. Ez a mi biztosítékunk arra, hogy Ő soha nem tesz rosszat nekünk és soha nem hagy minket támogató kegyelmei nélkül. Nem lesz olyan nehézség, akadály, vagy kísértés, ami túl nagy lenne ahhoz, hogy Jézus átsegítsen minket rajta.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, bízom benned. Tudom, hogy a sok szenvedés és az akadályok, melyekkel utamon találkozom, hozzád vezetnek el. Te vagy az, aki valóban képes a szívemet betölteni. Valahogy, rejtélyesen minden próbatétel ennek a valóságnak a része.

Kérés: Ha akadállyal találkozom a mai nap folyamán – még akkor is, ha ez csak egy kis dolog – el fogok imádkozni egy rövid fohászt Krisztushoz és kérem, hogy adjon erőt átlépni ezen a nehézségen.

Erdő Péter bíboros atya 2010. áprilisi imaszándéka:
Hogy Isten ajándékaként becsülni tudjuk keresztény hitünket és magyarságunkat és Krisztushoz méltóan éljünk.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger