2010. április 26., hétfő

Húsvét negyedik hete – hétfő

2010.04.26. hétfő
(Szent Anaklét, Szent Radbert)
A pogányoknak is megadta az Isten a megtérést az életre


ApCsel 11,1-18
Az apostolok és a júdeai testvérek meghallották, hogy a pogányok is befogadták Isten igéjét. Mikor tehát Péter feljött Jeruzsálembe, a körülmetéltségből valók nekitámadtak, és azt mondták: ,,Bementél a körülmetéletlen férfiakhoz, és ettél velük!' Erre Péter hozzáfogott, hogy sorjában elmondja a történteket: ,,Joppe városában voltam és imádkoztam, amikor lelkem elragadtatásában látomást láttam. Valami edény ereszkedett le, mint egy nagy lepedő, a négy sarkánál fogva az égből, úgyhogy egészen elém ért. Mikor szemügyre vettem és beletekintettem, négylábú földi állatokat és vadakat, csúszó-mászókat és égi szárnyasokat láttam. Szózatot is hallottam, amely felszólított: ,,Kelj föl Péter, öld meg és edd!'' Én azonban azt mondtam: ,,Távol legyen tőlem, Uram, mert közönséges vagy tisztátalan sohasem jutott a számba!'' Erre másodszor is megszólalt a szózat az égből: ,,Amit Isten tisztává tett, azt te ne mondd közönségesnek.'' Ez pedig három ízben történt, mire az egész újból visszaemelkedett az égbe. Akkor nyomban három férfi állt ott a házban, amelyben voltam. Cézáreából küldték őket hozzám. Ekkor a Lélek azt mondta nekem, hogy menjek velük minden habozás nélkül. Velem jött ez a hat testvér is, és beléptünk Kornéliusz házába. Ő elbeszélte nekünk, hogyan látta az angyalt, aki megállt házában, és így szólt hozzá: ,,Küldj Joppéba, és hivasd el Simont, akit Péternek is hívnak; ő olyan igéket hirdet majd neked, amelyek által üdvözülsz, te és egész házad.'' Amikor aztán beszélni kezdtem, a Szentlélek leszállt rájuk, ahogyan miránk is kezdetben. Ekkor megemlékeztem az Úr szaváról, amely megmondta: ,,János csak vízzel keresztelt, titeket azonban Szentlélekkel fognak megkeresztelni'' [1,5; Lk 3,16]. Ha tehát Isten ugyanazt a kegyelmet adta nekik, mint nekünk, akik hittünk az Úr Jézus Krisztusban, ki vagyok én, hogy útjába állhattam volna Istennek?' Mikor ezeket meghallották, megnyugodtak, és így magasztalták Istent: ,,Tehát a pogányoknak is megadta Isten a bűnbánatot, hogy ők is életet nyerjenek!'
Zs 41-42
A karvezetőnek. Maszkíl, Kóré fiaitól. Amint a szarvas kívánkozik a forrás vizéhez, úgy kívánkozik lelkem tehozzád, Istenem! Szomjazza lelkem az erős, élő Istent: mikor jutok oda, hogy Isten színe előtt megjelenjek? Éjjel-nappal könnyem a kenyerem, hiszen napról-napra azt mondják nekem: ,,Hol van a te Istened?' Kiöntöm lelkemet és arra emlékezem, hogyan vonultam a csodás hajlék helyére, az Isten házához hangos ujjongással és hálaadással, az ünneplő sokasággal. Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet! Lelkem elcsüggedt bennem, azért rád gondolok a Jordán és a Hermon földjéről, a Miszár hegyéről. Örvény örvényt hív elő, amíg harsognak zuhatagjaid: mind áthaladnak rajtam árjaid és hullámaid. Nappal kegyességét küldi nekem az Úr, s éjjel neki szól énekem: imádkozom éltem Istenéhez. Ezt mondom Istennek: ,,Oltalmazóm, miért feledkezel meg rólam? Miért kell szomorúan járnom-kelnem, miközben sanyargat engem ellenségem?' Amíg csontjaimat törve, gyaláznak elnyomóim, és napról-napra azt mondják nekem: ,,Hol van a te Istened?' Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet! Szolgáltass nekem igazságot, Istenem, kelj ügyem védelmére az istentelen nemzetséggel szemben; A gonosz és álnok embertől szabadíts meg engem! Hisz te vagy, Isten, az én menedékem, miért vetsz el engem? Miért kell szomorúan járnom-kelnem, miközben sanyargat engem ellenségem? Küldd el világosságodat és igazságodat, hadd vezessenek és vigyenek el engem szent hegyedre s hajlékodba. És bemegyek Isten oltárához, ujjongásom örömének Istenéhez, és lantszóval dicsérlek téged, Isten, én Istenem. Miért vagy szomorú, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert fogom még áldani őt, arcom üdvösségét, az én Istenemet!
Jn 10,1-10
,,Bizony, bizony mondom nektek: Aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem máshol oson be, az tolvaj és rabló. Aki pedig az ajtón megy be, az a juhok pásztora. Ennek ajtót nyit a kapus, a juhok pedig hallgatnak a szavára. Juhait a nevükön szólítja, és kivezeti őket. Amikor mindegyiket kiengedi, előttük megy, a juhok pedig követik őt, mert ismerik a hangját. Idegen után pedig nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegenek hangját nem ismerik.' Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de ők nem értették, mit mondott. Jézus ekkor ismét szólt: ,,Bizony, bizony mondom nektek: Én vagyok az ajtó a juhok számára. Mindnyájan, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók, s a juhok nem is hallgattak rájuk. Én vagyok az ajtó: aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, bejár és kijár, és legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.

Húsvét negyedik hete – hétfő

2010. április 26. - Hétfő

  Abban az időben így szólt Jézus: "Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a
  kapun megy  be a  juhok aklába,  hanem  máshol, az  tolvaj és  rabló.  Aki
  viszont az ajtón megy be,  az a juhok pásztora. Az  őr ajtót nyit neki,  a
  juhok pedig hallgatnak szavára. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket.
  Miután mind kivezette, előttük halad, és  a juhok követik, mert ismerik  a
  hangját. Az idegent nem követik, sőt elfutnak tőle, mert az idegen hangját
  nem ismerik."
  Jézus ezt a hasonlatot  mondta nekik, de ők  nem értették meg, hogy  miről
  beszél. Jézus  ezért így  folytatta: "Bizony,  bizony, mondom  nektek:  Én
  vagyok az ajtó  a juhok  számára. Akik  előttem jöttek,  azok tolvajok  és
  rablók. Nem is  hallgattak rájuk a  juhok. Én vagyok  az ajtó: aki  rajtam
  keresztül megy be, az  üdvözül, ki- és bejár,  s legelőre talál. A  tolvaj
  csak azért jön, hogy  lopjon, öljön és pusztítson.  Én azért jöttem,  hogy
  életük legyen, és bőségben legyen."
  Jn 10,1-10

  Elmélkedés:

  Jézus, a jó pásztor arra hívja a papokat, hogy kövessék őt, hozzá váljanak
  hasonlóvá és egész  életükkel megmutassák  a világnak az  Ő szeretetét.  A
  világnak, s  az embereknek  szüksége van  a papokra.  Nem csupán  a  papok
  szolgálatára, munkájára és tevékenységére, hanem a papok személyére. Olyan
  papi személyekre, akik hiteles jelenítik meg az emberek előtt Jézusnak,  a
  jó pásztornak alakját, s azon fáradoznak, hogy összegyűjtsék és Isten felé
  vezessék az embereket. A pap csak akkor képes Isten szeretetét továbbadni,
  ha egész életét  áthatja ez a  szeretet, s csak  akkor tudja  eredményesen
  hirdetni az Evangéliumot, ha ő maga is a krisztusi örömhír szerint él.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:
  Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen;
  hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe;
  hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék;
  hogy lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek;
  hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell;
  hogy szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem;
  hogy értelmem  éber  és  friss legyen  az  igazság  - csak  az  igazság  -
  befogadására;
  hogy akaratom mindig  afelé vezesse  gondolataimat, szavaimat,  tetteimet,
  ami fölemel!
______________________________

Húsvét negyedik hete – hétfő

Krisztusra bízva
2010. április 26. Húsvét negyedik hete – hétfő
P. Steven Reilly, LC

Jn 10, 1-10

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy itt vagy velem. Ez az imában veled töltött idő a legfontosabb időszak a napomban. Tudom, hogy sok kegyelemmel akarsz megajándékozni a mai napon. Kérlek, segíts nekem, hogy hálás buzgósággal éljek is azokkal!

Kérés: Uram, segíts átmennem a kapun, és hogy ne halljak más hangot a tieden kívül!

1. Jézus a Kapu. Minden ember boldog akar lenni. Senki sincs a föld színén, aki tudatosan választaná a boldogtalanságot és a szomorú hangulatot. Akkor mégis, hogyan lehetséges az, hogy annyi ember öntudatlanul is ezt választja, vagy éppen lekési azt a hajót, amelyik fedélzetén az életnek valódi értelme van? Jézus a kapu! Ha igazán teljesíteni akarjuk legmélyebb, emberségünkből fakadó vágyainkat, indíttatásainkat, akkor ismernünk és szeretnünk kell Krisztust. Ameddig Jézus csak másodlagos helyet foglal el éltünkben máshoz vagy más valakihez viszonyítva, még nem teljesen haladtunk át a Kapun. A döntő lépés megtétele és a valódi áthaladás a kapun a legjobb elhatározás, amit valaha is meghozhatunk.

2. Az idegenek hangja. Ha nem megyünk át a Kapun, sebezhetők maradunk. Azok, akik nincsenek teljes mértékben elköteleződve, könnyen találhatják kecsegtetőnek az idegenek ajánlatait. De Krisztus juhai megtagadják azok hangját a Pásztorhoz való hűség folytán. A kitartás a katolikus hitünkben és katolikus életvitelünk mellett egy állandó, Krisztusra irányuló összpontosítást követel meg tőlünk. Még ha egy zűrzavaros, ellenhang ostromol is minket, az Úr hangja mindig fölül fog kerekedni azon a lármán. Muszáj hűségesnek lennünk! Imaéletünk az a kiváltságos és alkalmas terület, ahol kiűzhetjük ezeket a hangokat, és igazán Krisztust hallgathatjuk; ami azért van így, mert az imádságunk a nap legfontosabb momentuma. Mennyire határozott, vagy gyenge lábakon álló az imaéletem?

3. Az élet teljessége. Az erőfeszítés, amit azért hozunk, hogy keresztülmenjük a Kapun, és hogy egyedül a Jó Pásztor hangjára figyeljünk, bőséges „jutalmat” biztosít számunkra. „Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen.” Milyen tulajdonképpen ez az élet? Kezeld egyszerűen, nincs ehhez fogható. Az élet teljessége, amit Krisztus ad nekünk, a Szentháromság lélekben rejlő jelenléte az egyes lelkekben. Ez az a szeretet, ami beborítja a hiteles keresztény otthonokat és közösségeket. Ez az a béke, ami olyan lelkiismeretből fakad, amelyik megtapasztalta a megbocsátást és az igazságban él. Mit tudna bárki is adni, ami versenyképes ezzel szemben?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus. Köszönöm neked ezt az időt, amit együtt tölthettünk. Rengetegszer engedtem már más hangoknak, hogy eltérítsenek tőled. Megígérem, hogy a feléd vezető hűség útján fogok haladni. Kérlek, add meg kegyelmedet, hogy mindvégig kitartsak, és példát tudjak mutatni másoknak, ezzel is segítve őket keresztülmenni a Kapun!

Elhatározás: Kinyújtom kezemet egy olyan rokonom felé, aki eltávolodott az Egyháztól, hogy visszatükrözzem számára Krisztus, a Jó Pásztor szeretetét azzal a reménnyel, hogy ez majd elvezeti őt a Kapuhoz.


A Pápa ima szándéka 2010. április hónapra:
Fundamentalizmus és végletesség: Hogy a fundamentalizmusra és végletességre törő minden hajlandóságot ellensúlyozzon a valamennyi hívő közötti kitartó tisztelet, türelem, párbeszéd.
Üldözött keresztények: Hogy az evangélium miatt üldözött keresztények a Szentlélek éltető erejével kitartsanak Istennek az egész emberiség iránti szeretetét hűségesen tükröző tanúságtételben.


Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger