2010. május 1., szombat

Munkás Szent József

Munkás Szent József
 
Jézus feltámadása feltámadásunk biztosítéka. A föltámadt Krisztus hitet követel tőlünk, és a hit cselekedetei a természetfeletti életet szilárdítják meg bennünk. A természetfeletti élet teljes meghalást jelent a bűnnek, és Krisztussal egyesült életet ad.
További gondolatok...

Szent József, a munkás

2010.05.01. szombat
(Szent József, a munkás, Szent Zsigmond, Szent Jeremiás)
Az Úr igéje elterjedt az egész vidéken


ApCsel 13,44-52
A következő szombaton azután majdnem az egész város összegyűlt, hogy hallja Isten igéjét. Mikor azonban a zsidók a sokaságot látták, elfogta őket a féltékenység, s káromlások között ellentmondtak annak, amit Pál mondott. Erre Pál és Barnabás egész bátran kijelentették: ,,Először nektek kellett hirdetnünk Isten igéjét, mivel azonban ti visszautasítjátok azt, s nem tartjátok magatokat méltóknak az örök életre, íme, a pogányokhoz fordulunk, mert így parancsolta nekünk az Úr: ,,A pogányok világosságává tettelek téged, hogy szolgáld az üdvösséget a föld végső határáig''' [Iz 49,6]. Mikor a pogányok meghallották ezt, megörültek, és magasztalták az Úr igéjét. Hittek is mindnyájan, akik az örök életre voltak rendelve. Az Úr igéje pedig elterjedt az egész tartományban. A zsidók azonban felizgatták a vallásos és előkelő asszonyokat, s a város első embereit. Üldözést szítottak Pál és Barnabás ellen, és kiűzték őket határukból. Ezek lerázták ellenük lábuk porát, és elmentek Ikóniumba. A tanítványok pedig elteltek örömmel és a Szentlélekkel.
Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.
Jn 14,7-14
Ha engem megismertetek volna, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek és láttátok őt.' Ekkor Fülöp kérte őt: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk!' Jézus így válaszolt neki: ,,Annyi idő óta veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: ,,Mutasd meg nekünk az Atyát''? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? Az igéket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom, hanem az Atya, aki bennem lakik, ő cselekszi a tetteit. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, hát legalább a tetteimért higgyetek. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi majd végbe, amelyeket én teszek, sőt nagyobbakat is tesz majd azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek az én nevemben, megteszem azt, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem azt.

Szent József, a munkás

      2010. május 1. - Szombat, 
Szent József, a munkás

  Tanító körútján Jézus az o városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a
  zsinagógában. Hallgatói csodálkoztak, és  így beszéltek róla: "Honnan  van
  ennek a bölcsessége  és csodatevő ereje?  Hát nem  az ács fia  ez? És  nem
  Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei?  És
  nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?"
  És csak  botránkoztak rajta.  Jézus erre  így szólt:  "Sehol sem  becsülik
  kevesebbre a  prófétát, mint  szülőföldjén és  otthonában."  Hitetlenségük
  miatt nem is művelt ott sok csodát.
  Mt 13,54-58

  Elmélkedés:

  A  mai  napon  Szent   Józsefre  emlékezünk,  aki  mindennapi   munkájával
  gondoskodott Máriáról és a gyermek Jézusról,  s e munka az ő  szeretetének
  volt a kifejezése. A becsületesen végzett munkával mi is nem csupán magunk
  számára biztosítjuk  a megélhetést,  hanem  mindazoknak is,  akiket  Isten
  bízott ránk.  Miként Szent  József élete  is egészen  egyszerű és  csendes
  volt,  ugyanígy  hétköznapi   feladataink  és  kötelességeink   végzésével
  igyekezzünk Isten kedvében járni és  az ő teremtőt munkáját folytatni.  Ne
  csak az elismerését, a megbecsülésért vagy az anyagi  ellenszolgáltatásért
  dolgozzunk, hanem  találjuk  meg  örömünket  a  szorgalmas  és  becsületes
  munkában.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:
  Megfeszített és föltámadt  Urunk! Taníts meg  minket arra, hogyan  küzdjük
  meg a  mindennapi  élet harcait,  és  így teljesebbé  váljon  életünk.  Te
  türelmesen  és  alázatosan   viseled  az  emberi   élet  terheit,   miként
  kereszthalálod és szenvedésed kínjait.
  Segíts, hogy  napi  fájdalmainkat és  konfliktusainkat,  mint  növekedésre
  kapott lehetőségeket  fogadjuk, és  így egyre  hasonlóbbá váljunk  Hozzád.
  Add, hogy türelmesen és bátran viseljük a szenvedéseket, bízva abban, hogy
  Te támogatsz.
  Boldog Kalkuttai Teréz
______________________________

Szent József a munkás

Természetfeletti titkok
2010. május 1. – Húsvét negyedik hete szombat
Szent József a munkás
P. Steven Reilly LC

Jn 14,7-14
Ha engem megismertetek volna, Atyámat is ismernétek. De mostantól fogva ismeritek és láttátok őt.'' Ekkor Fülöp kérte őt: ,,Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk!'' Jézus így válaszolt neki: ,,Annyi idő óta veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem látott, látta az Atyát is. Hogyan mondhatod hát: ,,Mutasd meg nekünk az Atyát''? Nem hiszed, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem? Az igéket, amelyeket én mondok nektek, nem magamtól mondom, hanem az Atya, aki bennem lakik, ő cselekszi a tetteit. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem. Ha másért nem, hát legalább a tetteimért higgyetek. Bizony, bizony mondom nektek: Aki hisz bennem, ugyanazokat a tetteket viszi majd végbe, amelyeket én teszek, sőt nagyobbakat is tesz majd azoknál, mert én az Atyához megyek. Bármit kértek az én nevemben, megteszem azt, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban. Ha valamit kértek tőlem az én nevemben, megteszem azt.

Bevezető imádság: Uram, segíts, hogy mindent félre tudjak tenni, ami zavar és csakis rád figyeljek! Semmi olyan teendőm nincs ma, ami fontosabb annál, mint, hogy imádságos lélekkel elmélkedjek jóságodon és aktív jelenléteden az életemben.

Kérés: Atyám, segíts, hogy odafigyeljek jelenlétedre!

1. Az Atya és Jézus egy. A liturgia más nézőpontból világítja meg nekünk ezt az evangéliumi részt. A nagy igazság, melyet Jézus megoszt Fülöppel, nem más, mint a Szentháromság második személyének, Jézusnak és az Atyának az elválaszthatatlansága. Nem csak úgy tiszteljük Krisztust, mint a legjobb és legtökéletesebb embert; imádjuk Őt, hiszen Ő az Igaz Isten. Ahogyan Jézus magára vette a mi természetünket, mi megerősödtünk az Ő kegyelmeiben a keresztség által. Isten gyermekeivé fogadott minket. A Szentháromság családjába fogadott minket, az isteni személyek a lelkünkben laknak, mi az Ő templomuk vagyunk. Ennek a méltóságnak tudatában élem hétköznapjaimat?

2. Ugyanazt tenni, mint Jézus. Ha ugyanazt tesszük, mint Jézus, abban van a mi nagy lehetőségünk. Ha Krisztus bennünk él, képes általunk működni. Micsoda lehetőség, hogy együttműködhetünk az Élő Kegyelemmel! Amikor szeretünk, gyengéden és fegyelmezetten, akkor sem elég csupán jóra törekedni és jónak lenni. Ugyanis ezek a jócselekedetek többet jelentenek egy egyszerű jónál, ezeknek a tetteknek örök értékük van. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy ezeket a jócselekedeteket Jézus viszi véghez általunk. Mégis mi kapunk jutalmat az Ő tetteiért. Ennyire nagylelkű a Mester, akit mi szolgálunk!

3. Kérjetek, és kaptok! Jézus hatalmas és erős. Ő mondta nekünk, hogy minden, amit az Ő nevében kérünk, megadatik, ha az Atya dicsőségét szolgálja. Amikor a tabernákulum előtt térdelünk, az Atyához teljes és feltétlen bizalommal kell imádkoznunk. Ő tudja, hogy a hitünk akkor fog növekedni, ha megtapasztaljuk az Ő erejét életünk különböző területein: „Kérjetek és adnak nektek, keressetek és találni fogtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek. Mert mindenki, aki kér, kap, aki keres, talál, és a zörgetőknek ajtót nyitnak." (Máté 7,7-8)

Beszélgetés Krisztussal: Uram, milyen megnyugtató a tudat, hogy a Szentháromság a lelkemben lakik. Isten gyermeke vagyok! Segíts, hogy az Atya akarata szerint cselekedjek! Add meg nekem ezt a nevedben.

Elhatározás: Mivel Isten a lelkemben lakik, megpróbálok úgy tanítani másokat, mint ahogy ezt Ő tenné.

A Pápa ima szándéka 2010. május hónapra:
Emberkereskedelem: Hogy vessenek  véget az emberi lényekkel űzött szégyenletes és elvetemült kereskedésnek, amely elszomorító módon érinti a nők és a gyermekek millióit.
Papok, szerzetesek, világiak: Hogy az apostolkodásban elkötelezett felszentelt személyek, női és férfi szerzetesek, és a világiak is tudjanak missziós lelkesedét ébreszteni a gondjaikra bízott közösségekben.

Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger