2010. május 6., csütörtök

Húsvéti idő, 5. hét Csütörtök

Húsvéti idő, 5. hét Csütörtök

Mindezt azért mondtam, hogy örömötök teljes legyen – olvassuk a mai evangéliumban. Az öröm a Szentlélek egyik ajándéka. Kérjük Istentől ezt az ajándékot, ha pedig megkaptuk, vigyázzunk rá. Ne hagyjuk, hogy örömünket kioltsa a szomorúság, az elkeseredés, az irigység, a gyanakvás, a félelem. Hadd vigyek örömöt oda, ahol szomorúság uralkodik – imádkozta Szent Ferenc, akiről életrajzírói feljegyzik, „ha úgy érezte, hogy lelkébe szomorúság költözik, azonnal imádságba kezdett mindaddig, amíg Isten fel nem ébresztette lelkében ismét a megváltottság tudatának örömét. Bal kezébe egy ágat vett, az állához fogta, a jobb kezében lévő gallyal pedig hegedülni kezdett rajta, majd Istent dicsőítő énekbe fogott”. A húsvéti idő számunkra is az önfeledt alleluja évszaka. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét ötödik hete – csütörtök

2010.05.06. csütörtök

A pogányok közül akar magának népet választani az Isten


ApCsel 15,7-21
Mivel azonban nagy vitatkozás támadt, Péter felállt, és így szólt hozzájuk: ,,Férfiak, testvérek! Tudjátok, hogy Isten a régmúlt napoktól fogva kiválasztott engem közülünk, hogy a pogányok az én számból hallják az evangélium igéjét és hívők legyenek. És Isten, aki ismeri a szíveket, tanúságot tett, mert nekik éppúgy megadta a Szentlelket, mint nekünk. Nem tett semmi különbséget köztünk és közöttük, amikor a hit által megtisztította szívüket. Most tehát miért kísértitek Istent azzal, hogy azt az igát rakjátok a tanítványok nyakára, amelyet sem atyáink, sem mi nem tudtunk elviselni? Ellenkezőleg, mi hisszük, hogy Jézus Krisztus kegyelme által üdvözülünk, amint ők is.' Erre az egész sokaság elhallgatott, aztán meghallgatta Barnabást és Pált, akik elbeszélték, milyen nagy jeleket és csodatetteket művelt Isten a pogányok között általuk. Miután ők elhallgattak, Jakab szólalt meg: ,,Férfiak, testvérek, hallgassatok meg engem! Simon elbeszélte, hogyan és mi módon történt Isten látogatása első ízben azért, hogy a pogányok közül támasszon népet az ő nevének. Ezzel egyeznek a próféták mondásai is, amint meg van írva: <<,,Ezután majd visszatérek, és felállítom Dávidnak leomlott hajlékát, kijavítom falainak repedéseit, és ami romba dőlt, megújítom, hogy keresse az Urat a többi ember és minden nép, amely segítségül hívta nevemet -- így szól az Úr, és meg is teszi azt>>'', [Ám 9,11-12] ami ismert volt öröktől fogva. -- Ennélfogva úgy gondolom, hogy nem kell háborgatni azokat, akik a pogányok közül megtérnek Istenhez, hanem meg kell írni nekik, hogy tartózkodjanak a bálványoktól, nehogy tisztátalanná váljanak, a paráznaságtól, a fojtott állatoktól és a vértől. Mert akik Mózest hirdetik, a régi időktől fogva ott vannak minden városban a zsinagógákban, és minden szombaton felolvassák azt.'
Zs 95
Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekeljetek az Úrnak minden földek! Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról-napra szabadítását! Hirdessétek dicsőségét a nemzetek között, csodatetteit minden népnek! Mert nagy az Úr, méltó a dicséretre, minden istennél félelmetesebb. Mert a nemzetek istenei mind csak hamis istenek, az Úr azonban egeket alkotott. Színe előtt fenség van és szépség, szentélyében ékesség és hatalom. Ünnepeljétek az Urat, népek családjai, ünnepeljétek az Úr dicsőségét és hatalmát. Adjátok meg az Úr nevének a dicsőséget, hozzatok áldozati ajándékokat és jöjjetek udvaraiba. Boruljatok le szent pompával az Úr előtt, rettegjen előtte az egész föld! Hirdessétek a nemzetek közt: ,,Király az Úr!' Megerősítette a föld kerekségét, hogy ne ingadozzék, s igazságosan ítéli a népeket. Örvendjenek az egek, ujjongjon a föld, zúgjon a tenger s ami betölti azt; Vigadjanak a mezők és minden, ami rajtuk van! Ujjongjon akkor az erdő minden fája az Úr előtt, mert eljön, eljön hogy megítélje a földet. Igazságban ítéli meg a föld kerekségét, s a népeket hűsége szerint.
Jn 15,9-11
Ahogy engem szeretett az Atya, úgy szerettelek én is titeket. Maradjatok meg szeretetemben. Ha parancsaimat megtartjátok, megmaradtok szeretetemben, mint ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Azért mondtam nektek ezeket, hogy az én örömöm bennetek legyen, és örömötök teljes legyen.

Húsvét ötödik hete – csütörtök

2010. május 6. - Csütörtök

  Jézus így tanított az  utolsó vacsorán: "Amint engem  szeret az Atya,  úgy
  szeretlek  én  is  titeket.  Maradjatok   meg  az  én  szeretetemben!   Ha
  megtartjátok  parancsaimat,   megmaradtok  szeretetemben,   ahogy  én   is
  megtartottam Atyám  parancsait, és  megmaradok az  ő szeretetében.  Ezeket
  azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel
  teljes legyen."
  Jn 15,9-11

  Elmélkedés:

  Az evangélisták több  alkalommal összehasonlítják Jézus  szavát a  kortárs
  tanítók,  az  írástudók   tanításával.  Az  egyik   különbség,  hogy   nem
  fenyegetésről  vagy  büntetésről  beszél  az  embereknek,  hanem  örömhírt
  hirdet, amit  az  emberek szívesen  hallgatnak,  mert megérzik  mögötte  a
  mennyei Atya  irgalmas  szavát. S  hogy  az emberiség  ne  maradjon  Jézus
  mennybe való visszatérte  után sem  örömhír nélkül,  rábízta tanítását  az
  Egyházra, amely azóta is hirdeti a jó hírt. Szükségük is van erre,  hiszen
  a tömegkommunikációs  eszközök  oly  sok rossz,  negatív  tartalmú  hírrel
  árasztanak el  minket, amelyek  nyomasztóan  hatnak ránk.  Krisztus  szava
  viszont nap mint nap örömre gyújtja szívünket.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Ó  Mária,  irgalmasság  Anyja,   tekints  mindannyiunkra,  hogy   Krisztus
  keresztje erejét ne veszítse, hogy az  ember le ne tévedjen a jó  útjáról,
  el ne veszítse  bűntudatát, gyarapodjék  reménye Istenben,  aki gazdag  az
  irgalomban, szabadon tegye jó cselekedeteit, melyeket Ő előre elrendelt és
  így egész életével dicsőségének dicsérete legyen. Ámen.
  II. János Pál pápa
______________________________

Húsvét ötödik hete – csütörtök

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Az Egyház iránti szeretetem
2010. május 6. Húsvét ötödik hete – csütörtök
P. Patrick Langan LC

Jn 15, 9-11
Jézus így tanított az utolsó vacsorán: "Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen."

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy időt szánsz arra, hogy velem légy. Sok világi dolog vonz, de Uram, te ragadod meg leginkább figyelmemet. Benned van reményem, és szeretlek téged. Talán nem értem igazán, mit jelent szeretni, talán nem úgy szeretlek, ahogy kellene, de valóban szeretlek.

Kérés: Uram, növeld az Egyház és vezetői iránti nagyrabecsülésemet és szeretetemet!

1. Krisztus és az Ő Egyháza. Amikor Krisztus azt mondja: „Tartsátok meg parancsolataimat és maradjatok meg szeretetemben” nem csak a tíz parancsolatról beszél, hanem az Egyház parancsairól is. Mi az Egyház? Krisztus időbeli kiterjedése. Nem mondhatunk Krisztusra igent az Egyházra pedig nemet, mert az Egyház Krisztus titokzatos teste. Az Egyház, szentségein és megbízható tanításán keresztül Krisztus jelen van most, 2010 májusában is. Az Egyház tanítása által kapom a hit ajándékát. Meg akarok maradni teljes lelkesedésemmel Krisztusban és az Ő Egyházában.

2. Isten kiválasztott szolgái. Ezért hát Uram, szeretni akarom papjaidat és püspökeidet. Tudom, mennyire nehéz a munkájuk. Látom állhatatosságukat. Az Oltáriszentséget az ő hűségüknek köszönhetően vehetem magamhoz az egész világon. Hálát adok neked a püspökökért és a papokért. Köszönöm egyházközségünket. Teljes odaadással akarom támogatni egyházközségemet, az időmmel és anyagi áldozatommal.

3. A Pápa. Uram, szeretni akarom a Szentatyát. Ő a kőszikla, akire Egyházadat építeni akartad. Mivel ő az egyenes úton jár, a világ felismeri erkölcsi tekintélyét. Uram, többet akarok tanulni arról, amit mond. Manapság az internet segítségével ez olyan egyszerű. Csak egy kis érdeklődés és egy kis idő kell hozzá. Ez az egyik lehetőség, amellyel megmaradhatok szeretetedben. Így lesz örömöm teljes.

Beszélgetés Krisztussal: Mikor eljöttél Uram, a szentségeken által akartál meggyógyítani minket, ezért megalapítottad az Egyházat, hogy kiszolgáltassa azokat nekünk. az Egyház kétezer éve fennáll, mivel jelen vagy benne. Köszönet neked az üdvösség ezen eszközéért.

Elhatározás: Elolvasok valamit XVI. Benedek pápa írásaiból. Rengeteg ilyen írást találhatok a Vatikán és a Magyar Katolikus Egyház honlapján. www.katolikus.hu; http://www.oecumene.radiovaticana.org/ung/index.asp

Erdő Péter bíboros atya 2010. májusi imaszándéka:
Hogy bizalommal tiszteljük a Boldogságos Szűz Máriát, mint országunk és népünk nagyasszonyát és pártfogóját és állhatatosan kérjük segítségét, hogy életünk Isten bölcsessége és szeretete szerint alakuljon.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger