2010. május 7., péntek

Boldog Gizella

Boldog Gizella
 
Sok hely van a mennyei Atya házában, s jut hely mindenkinek, aki oda akar menni. Ahhoz, hogy oda eljussunk, kevésnek bizonyul az emberi akaratunk és erőfeszítésünk, ezért Isten maga siet segítségünkre, mert Ő is azt akarja, hogy földi életünk után megérkezzünk hozzá. Elküldte Jézust, aki szenvedésével, halálával és feltámadásával előkészítette és megmutatta számunkra az utat. Ezen az úton Jézussal járva biztosan eljuthatunk az Atya országába. Ha vele élünk, a legjobb úton járunk.
További gondolatok...

Boldog Gizella

2010.05.07. péntek

(Boldog Gizella, Szent Notker)
A szükséges dolgokon kívül semmi más terhet nem rakunk rátok


ApCsel 15,22-31
Erre az apostolok és a presbiterek az egész egyházzal együtt jónak látták, hogy férfiakat válasszanak ki maguk közül, és elküldjék Antióchiába Pállal és Barnabással Júdást, akit melléknevén Barszabásnak hívnak, és Szilást -- ők a testvérek között vezetők voltak --, és kezük által ezt az írást küldték: ,,Üdvözlet az apostoloktól és a presbiter testvérektől a pogányokból lett testvéreknek, akik Antióchiában, Szíriában és Kilíkiában vannak! Mivel hallottuk, hogy némelyek, akik közülünk kerültek ki, megzavartak titeket szavaikkal, és feldúlták lelketeket, bár tőlünk megbízást nem kaptak, jónak láttuk, miután megállapodásra jutottunk, hogy férfiakat válasszunk ki és küldjünk el hozzátok a mi igen kedves Barnabásunkkal és Pálunkkal, ezekkel az emberekkel, akik életüket adták a mi Urunk, Jézus Krisztus nevéért. Elküldtük tehát Júdást és Szilást, akik mindezt személyesen, élőszóval is tudtotokra adják. Úgy tetszett ugyanis a Szentléleknek és nekünk, hogy semmi további terhet ne rakjunk rátok, csak azt, ami szükséges: hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fojtott állatoktól és a paráznaságtól. Ha ezektől őrizkedtek, jól teszitek. Jó egészséget!' Azok tehát, miután elbocsátották őket, lementek Antióchiába. Itt egybegyűjtötték a sokaságot, és átadták a levelet. Amikor elolvasták, örültek a vigasztalásnak.
Zs 56
A karvezetőnek. A ,,Ne semmisíts meg' szerint. Miktám Dávidtól. Amikor Saul elől a barlangba menekült. Könyörülj rajtam, Istenem, könyörülj rajtam, mert beléd vetem bizalmamat, és szárnyad árnyékában húzom meg magam, amíg a veszedelem elvonul. A fölséges Istenhez kiáltok, Istenhez, aki jót cselekszik velem. Az égből küld szabadulást nekem, és gyalázatba taszítja azokat, akik taposnak rajtam. Isten elküldi irgalmát és hűségét. Lelkem az oroszlánok kölykei közt hever, amelyek felfalják az emberek fiait. Foguk lándzsa és nyíl, nyelvük élesre fent szablya. Magasztaltassék föl Isten az egek fölé, és dicsőséged minden föld fölé! Hálót kerítettek lábamnak, és megaláztak engem; Vermet ástak nekem, de ők maguk estek bele. Kész az én szívem, Istenem, kész az én szívem, Éneklek és zsoltárt zengek. Ébredj fel, dicsőségem, ébredjen a hárfa és a lant! Hadd keltsem fel a hajnalt! Hálát adok neked, Uram, a népek között, zsoltárral dicsérlek a nemzetek között, mert irgalmad felér az egekig, és hűséged a fellegekig. Magasztaltassék föl Isten az egek fölé, és dicsőséged minden föld fölé!
Jn 15,12-17
Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért. Ti a barátaim vagytok, ha megteszitek, amiket parancsolok nektek. Már nem mondalak benneteket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondtalak titeket, mert mindent, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Arra rendeltelek benneteket, hogy elmenjetek, gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, s hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek: szeressétek egymást!

Boldog Gizella

2010. május 7. - Péntek

  Jézus  így  tanított  az  utolsó  vacsorán:  "Az  az  én  parancsom,  hogy
  szeressétek egymást,  amint  én  szerettelek  titeket!  Nagyobb  szeretete
  senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti  barátaim
  vagytok, ha  megteszitek, amit  parancsolok nektek.  Nem mondalak  titeket
  többé szolgának, mert  a szolga nem  tudja, mit tesz  az ura.  Barátaimnak
  mondalak benneteket, mert mindazt,  amit hallottam Atyámtól, tudtul  adtam
  nektek. Nem ti választottatok engem,  hanem én választottalak titeket;  és
  arra  rendeltelek,  hogy  elmenjetek  és  gyümölcsöt  hozzatok:  maradandó
  gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától  az én nevemben, megadja nektek.  Azt
  parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
  Jn 15,12-17

  Elmélkedés:

  Jézussal való kapcsolatunkat  a kölcsönös és  állandó szeretet élteti.  De
  szeretetünknek nem csupán  Isten felé  kell irányulnia,  hanem az  emberek
  felé is. E területen pedig nem tehetünk különbséget. Nem mondhatjuk,  hogy
  egyeseket szeretünk, másokat viszont nem, hanem mindenki felé  szeretettel
  kell  viseltetnünk.  Jézus  önfeláldozó  szeretete  mindannyiunk   számára
  utánozható,  követhető.  Nem  kéri   mindannyiunktól,  hogy  haljunk   meg
  másokért,  de  kéri,  hogy   éljünk  másokért,  azaz  életünket   állítsuk
  embertársaink szolgálatába. Azáltal  válhatunk Jézus igazi  tanítványaivá,
  hogy a szeretet gyakorlása lesz mindennapjainkban az első.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Ki vagy Te, édes fény, mely betölt engem, és beragyogja szívem sötétségét?
  Mint anyai  kéz vezetsz  engem, s  ha elengednél,  egy lépést  sem  tudnék
  tenni.
  Te vagy a tér, mely körülfogja  és magába rejti létemet. Tőled  elhagyatva
  elsüllyednék a mélyben, a semmiben, melyből a létre hívtál.
  Közelebb vagy hozzám, mint én magamhoz,  bensőbb vagy, mint a legbensőm  -
  mégis elérhetetlen és felfoghatatlan vagy, Szentlélek! Örök szeretet!
  Edith Stein
______________________________

Boldog Gizella

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa Alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Végsőkig szeretni
2010. május 7. Húsvét ötödik hete – péntek
Boldog Gizella
P. Edward Hopkins, LC

Jn 15, 12-17
Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek benneteket. Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért. Ha megteszitek, amit parancsolok nektek, a barátaim vagytok. Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle. Ezt a parancsot adom nektek: szeressétek egymást!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy nagyon szeretsz engem. Te vagy a teremtőm és megváltóm. Bízom a barátságodban, bízom abban, hogy segítesz felismernem, hogy hogyan szerethetek másokat úgy, ahogy te. Szeretlek, Uram, hiszen te szerettél előbb. Szeretném másoknak is megmutatni a szeretetedet.

Kérés: Lobbantsd lángra szívemet szereteted tüzével!

1. Új parancs. „Lehet-e a szeretetet parancsolni?” kérdi XVI. Benedek pápa Deus Caritas Est kezdetű enciklikájában. A szeretet nem puszta érzelem, hanem az akarat beteljesedése. Isten nem vár tőlünk olyan érzéseket, melyre nem lennénk képesek magunktól. Nem lehet arra kényszeríteni, hogy rokonszenvezzünk valakivel vagy beleszeressünk valakibe. Azonban dönthetünk úgy, hogy szeretjük ellenségeinket. Isten szeretetének a megtapasztalása arra késztet, hogy továbbadjuk ezt a szeretetet. Isten szeretett minket először: „Nem ti választottatok engem”. Isten szeretete olyan valóság, melyet a szentségekben és a létezésünkön való elmélkedésben élhetünk át legjobban. Ez a személyes megtapasztalás segít megérteni és továbbadni a szeretetet.

2. Örök barátok. A szeretethez hasonlóan a barátságot is sokan félreértelmezik manapság. A barátság több mint egy kölcsönös hasznosságon és tolerancián alapuló kapcsolat. A barátok szeretetet, titkokat osztanak meg egymással. A szeretet „az akarat és a gondolkodás egységéhez vezet” (Deus Caritas Est, 17). Mindannyian szeretnénk ismerni a barátunk gondolatait és vágyait, hogy osztozzunk azokban. „Az Isten és ember közötti szeretet története éppen ebben áll, hogy ez az akaratközösség a gondolkodás és az érzés közösségében növekszik, és a mi akaratunk és Isten akarata egyre inkább egybeesik: Isten akarata már nem idegen akarat számomra, amely kívülről kényszerít rám parancsolatokat, hanem az én saját akaratom, abból a tapasztalatból fakadóan, hogy valójában Isten közelebb van hozzám, mint én saját magamhoz.” (Deus Caritas Est, 17)

3. Kiválasztva arra, hogy gyümölcsöt teremjünk. Jézusnak kevés parancsa van, de azok mind a szeretetről szólnak: „Tegyétek ezt az én emlékezetemre”, „Szeressétek egymást”, „Szeressétek ellenségeiteket”, „Tegyétek tanítványommá minden népet” stb. Ez a szeretet-parancs természeténél fogva összefonódik Krisztus küldetésével. Arra lettünk kiválasztva, hogy szeressünk. Ha szeretetünk hiteles, Krisztus szeretetéből fakad és kész az áldozatra, biztos gyümölcsöt terem. Ennek a jutalma örök barátság Istennel. Másoknak tehát nem anyagi javakkal, vigasszal vagy akár barátsággal szolgálhatok a legjobban, hanem Isten szeretetének a közvetítésével, Krisztus üzenetének megismertetésével. „Krisztussal együtt nézem, és a másiknak ezért többet tudok adni, mint a külsőleg szükséges dolgok: a szeretet pillantását, amire annyira szüksége van. (Deus Caritas Est, 18).

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, olts szívembe folytonos, növekvő vágyat arra, hogy a szeretetről szóló parancsaidat kövessem! Segítsd felismernem szereteted állandó jelenlétét az életemben! Indítson ez a felismerés határtalan szeretetre, mely nem fél mindannak az elvesztésétől, ami nem szeretet.
Gondoljunk ma nagy hálával Boldog Gizellára, aki felfedezte a szeretet nagyságát, szépséget és óriási értékét, aki átölelte hitét, és  átadta azt - nem csupán Szent Istvánnak es Szent Imrének, hanem egy egész nemzetnek.

Elhatározás: Ma a felebarátom és Krisztus iránti szeretetből segítek valakinek.

A Pápa ima szándéka 2010. május hónapra:
Emberkereskedelem: Hogy vessenek  véget az emberi lényekkel űzött szégyenletes és elvetemült kereskedésnek, amely elszomorító módon érinti a nők és a gyermekek millióit.
Papok, szerzetesek, világiak: Hogy az apostolkodásban elkötelezett felszentelt személyek, női és férfi szerzetesek, és a világiak is tudjanak missziós lelkesedét ébreszteni a gondjaikra bízott közösségekben.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger