2010. május 12., szerda

Szent Pongrác

Szent Pongrác

Isten nem méricskél, nem szűkmarkú, hanem nagylelkű adakozó. Mindnyájunkban gazdagon ajándékozza az életet, a megváltást, és az üdvösséget, az örök életet. Atyám házában sok lakóhely van – mondja Jézus. Minden kor, minden hívője otthonra találhat az atyai házban. Egyikünktől sem kíván különleges dolgokat az Úr. Azzal, amik vagyunk, Istentől kapott egyéni adottságainkkal válaszoljunk hívására, és kövessük őt, aki út, igazság, élet. Nem tévedhetünk el a Krisztus-követés útján. Jézus nem azért támadt fel, hogy az örök életre vezető ösvényen félúton magunkra hagyjon bennünket. Szentlelkével jelen van egyházában. Tanító, megszentelő és kormányzó hatalmát megosztotta tanítványaival. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvét hatodik hete – szerda

2010.05.12. szerda
(Szent Néreusz és Szent Achilleusz, Szent Pongrác)
Én azt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül tiszteltek


ApCsel 17,15.22 - 18,1
Akik elkísérték Pált, elvezették őt Athénig, aztán elutaztak, miután parancsot kaptak tőle Szilás és Timóteus számára, hogy mihamarabb menjenek hozzá. Pál pedig felállt az Areopágusz közepére és így szólt: ,,Athéni férfiak! Minden tekintetben nagyon vallásosnak látlak titeket. Amikor ugyanis körüljártam és megszemléltem a bálványképeiteket, egy olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felirat volt: ,,Az ismeretlen istennek.'' Nos, akit ti nem ismertek és mégis tiszteltek, azt hirdetem én nektek. Isten, aki a világot alkotta, és benne mindent -- mivel ő a mennynek és a földnek ura --, nem lakik kézzel épített templomokban. Ő nem szorul emberi kéz szolgálatára, mintha valamire szüksége volna, hiszen ő ad mindennek életet, leheletet és mindent. Az ő műve, hogy az egytől származó egész emberi nem lakja a teljes földkerekséget. Ő szabta meg tartózkodásuk meghatározott idejét és határait, hogy keressék Istent, hátha megérzik őt és megtalálják -- bár nincs messze egyikünktől sem. Hiszen őbenne élünk, mozgunk és vagyunk, amint az egyik költőtök meg is mondta: ,,Az ő gyermekei vagyunk.'' Mivel tehát Isten gyermekei vagyunk, nem kell azt gondolnunk, hogy az istenség hasonló aranyhoz, ezüsthöz, kőhöz, a művészet és az emberi gondolat alkotásához. Isten elviselte ennek a tudatlanságnak az idejét, most azonban hirdeti, hogy mindnyájunknak bűnbánatot kell tartani mindenütt, mert meghatározott egy napot, amelyen ítélkezni fog a világ felett igazságban [Zsolt 96,13] egy férfi által, akit arra rendelt, és igazolt is mindenki előtt, mikor feltámasztotta halottaiból.' Mikor a holtak feltámadásáról hallottak, egyesek gúnyolódtak, mások meg azt mondták: ,,Erről majd még egyszer meghallgatunk téged.' Ezzel Pál eltávozott körükből. De néhány férfi csatlakozott hozzá és hívő lett, köztük Areopagita Dénes, valamint egy Damarisz nevű asszony, és velük együtt mások is. Ezek után eltávozott Athénból, és elment Korintusba.
Zs 148
ALLELUJA! Dicsérjétek az Urat az egekből, dicsérjétek őt a magasságban! Dicsérjétek őt, angyalai mind, dicsérjétek őt, seregei mind! Dicsérjétek őt, nap és hold, dicsérjétek őt mind, ragyogó csillagok! Dicsérjétek őt egek egei, és minden vizek az ég felett dicsérjék az Úr nevét! Mert ő parancsolt és azok létrejöttek, felállította őket mindörökre, s el nem múló törvényt szabott nekik. Dicsérjétek az Urat a földről, sárkányok és mélységes vizek mind! Tűz, jégeső, hó, fagy és szélvihar, amelyek parancsát teljesítik; Mindnyájan ti hegyek és halmok, gyümölcstermő fák és mind a cédrusok, Vadállatok és minden állat, csúszómászók és szárnyasok, Föld királyai és mind a népek, fejedelmek és mind, bírái a földnek, ifjak és szüzek, vének és gyermekek, dicsérjék az Úr nevét,mert csak az ő neve magasztos. Fönsége felülmúlja az eget és a földet, és hatalmat adott népének. Dicséret minden szentjének, Izrael fiainak, a népnek amely hozzá tartozik. ALLELUJA!
Jn 16,12-15
Még sok mondanivalóm volna számotokra, de most még nem tudjátok elviselni. Amikor pedig eljön az igazság Lelke, ő elvezet majd titeket a teljes igazságra, mert nem magától fog szólni, hanem azt fogja mondani, amit hall, és az eljövendő dolgokat hirdeti nektek. Ő majd megdicsőít engem, mert az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; azért mondtam, hogy az enyémből vesz, és kijelenti azt nektek.

Húsvét hatodik hete – szerda

  2010. május 12. - Szerda

  Búcsúbeszédében Jézus  így  szólt tanítványaihoz:  "Még  sok  mondanivalóm
  volna nektek, de nem  vagytok hozzá elég erősek.  Amikor azonban eljön  az
  Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától  fog
  beszélni, hanem azt  mondja el, amit  hall, és a  jövendőt fogja  hirdetni
  nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.
  Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az enyémből veszi,  amit
  majd hirdet nektek."
  Jn 16,12-15

  Elmélkedés:


  A mai  evangéliumban  Jézusnak  azon  kijelentéseit  olvassuk,  amelyekkel
  búcsúbeszédében tanítványait készíti fel a távozása utáni időkre. Távozása
  ugyanis  tanítványaiban  a   magukra  maradottság   érzését  és   félelmét
  kelthetné. Jézus  megnyugtatja övéit,  hogy a  Szentlélek által  állandóan
  velük marad és jelen lesz a világban. A Szentlélek folytatja majd a  Jézus
  által megkezdett munkát és nevelést az emberek lelkében. Miként Jézus  sem
  magától beszélt, hanem azt  hirdette, amit az Atya  bízott rá, ugyanígy  a
  harmadik isteni  személy is  a mennyei  Atya igazságát  fogja hirdetni  az
  embereknek. Ez a tanítás pedig igazság, az örök üdvösségre vezető  igazság
  számunkra.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Lelkem és egész bensőm, ébredj rá,  mivel tartozik egész lényem az  Úrnak.
  Valóban, Uram, azért,  mert teremtettél és  szeretetedért teljesen  adósod
  vagyok. Mert  megváltottál, teljesen  neked  tartozom. Mert  olyan  nagyot
  ígérsz  nekem,   teljesen  adósod   vagyok.  Annál   is  többel   tartozom
  szeretetedért, amennyivel  több vagy  nálam, akiért  feláldoztad s  akinek
  ígéred magadat.
______________________________

Húsvét hatodik hete – szerda

Az Igazság Lelke
2010. május 12. Húsvét hatodik hete – szerda
P. John Doyle, LC

Jn 16, 12-15

Bevezető imádság: Uram, azzal kezdem imádságomat, hogy egész valómat felajánlom neked: gondolataimat, vágyamat, elhatározásaimat, tetteimet, reményemet, félelmemet, gyengeségemet, kudarcaimat és kicsiny sikereimet. Kitárom feléd magamat, hiszen te már mindent tudsz rólam. Biztos vagyok, hogy irgalmas vagy hozzám, és átható, szerető tekinteted megtisztít engem.

Kérés: Uram, engedd meg, hogy őszintén és igazán a tied legyek!

1. Az igazságom Isten előtt. Jézus elmondja az apostoloknak, hogy még sok mindent kell a tudtukra adnia, de úgy tűnik, nincsenek felkészülve az igazság elfogadására. Nem álltak készen arra az egy dologra, hogy elismerjék azt a tényt, hogy néhány rövid órán belül mindegyikük el fog menekülni a kereszt látványa elől, Krisztust szinte teljesen magára hagyva. Talán én is nehéznek találom látni vagy elfogadni a Krisztussal való kapcsolatom valóságát vagy lelkem állapotát. Talán igazolom is magamat, vagy közönyösségemet valamilyen pszichológiai magyarázattal. Meggyőzhetem magamat, hogy nem is vagyok olyan rossz ezért meg azért. Esetleg kiváló megjelenést mutatok kifelé, harmonikusan élek, de kevés igazi meggyőződéssel és őszinteséggel.

2. Olcsó látszat. Fogyasztói világunkban az első benyomás gyakran jobban számít, mint az, hogy egy dolog jó vagy a gonosz. Úgy tűnik, hogy a közvélemény kutatások a tolerancia igazságtalan és hamis felfogását állítják be mértékadónak, és mindenhol nagyra tartott eszményképnek. Az igazságot sértőnek és nyílt támadásnak tartják, és ezért ezt vonzóbb módon újra kell csomagolni. Mindezek ellenére a „világ szellem” próbálkozása nem lehet sikeres a végső időkben, épp úgy nem, ahogy bármilyen nagy sötétség sem képes feltartóztatni a legkisebb fénysugarat. A Szentlélek dolgozik a világban, hogy hangosan és világosan hirdesse az igazságot az emberi lelkek mélyén. Amikor már minden illúziót igaznak állítanak be, egyedül a Krisztustól jövő igazságnak van ereje elvinni az igazi békét és örömöt az emberi szívbe.

3. Megélni az igazságot. Keresztényként készen kell állnunk a hamisság lelkével szemben. Senki sem állíthatja magáról, hogy Krisztus tanítványa, hogyha az igazságon kívül él. Az életünkben levő kis valótlanságok teljesen romboló hatással vannak az Igazság Lelkének cselekedeteire a lelkünkben. Megváltónk soha sem beszélt olyan erősen bármi ellen is, mint a korabeli vezetők színlelt igazságossága ellen. Mennyi dolgot tettem mostanában azért, hogy másoktól dicséretben részesüljek? Mennyi olyan jó dolgot tettem, amiről csak Isten tud? Képes vagyok sziklaszilárdan kitartani meggyőződéseim mellett, annak ellenére, hogy esetleg félreértenek, vagy nevetségessé tesznek?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, a te életed és halálod a tökéletes becsületesség példája. Erősíts meg engem az Igazság Lelke által, hogy őszinte legyek mindabban, amit Isten és az emberek előtt teszek!

Elhatározás: A legelső adandó alkalommal bocsánatot fogok kérni a bűnbocsánat szentségében bármelyik őszintétlenségért, kétszínűségért, amit elkövettem az életemben.

Erdő Péter bíboros atya 2010. májusi imaszándéka:
Hogy bizalommal tiszteljük a Boldogságos Szűz Máriát, mint országunk és népünk nagyasszonyát és pártfogóját és állhatatosan kérjük segítségét, hogy életünk Isten bölcsessége és szeretete szerint alakuljon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger