2010. május 14., péntek

Húsvéti idő, 6. hét Péntek

Húsvéti idő, 6. hét Péntek
 
Jézus gondol az apostolok megnyugtatására. Szenvedése és kereszthalála idején majd gyötrődnek, hiszen úgy látják, hogy minden reményük elveszett. Fájdalmukat súlyosbítja az, hogy a „világ”, a hitetlen vezető emberek, gúnyosan éreztetik fölényüket. Jézus hasonlatát – a szülő asszony fájdalmáról és öröméről – az apostolok bizonyára csak Húsvét után értették meg. A kép alkalmazható az egész életre és az örök boldogságra is. A megpróbáltatásokat türelemmel tudjuk elviselni, ha az örök jutalomra gondolunk. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Húsvét hatodik hete – péntek

2010.05.14. péntek
Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass: mert én veled vagyok


ApCsel 18,9-18
Az Úr pedig azt mondta éjjel látomásban Pálnak: ,,Ne félj, csak beszélj és ne hallgass, mert én veled vagyok. Senki sem fog hozzád nyúlni, hogy ártson neked, mert sok népem van nekem ebben a városban.' Ott maradt tehát egy évig és hat hónapig, s közben tanította nekik az Isten igéjét. Egyszer azonban, amikor Gallió volt Akhája prokonzula, a zsidók egy akarattal rátámadtak Pálra. Odavitték az ítélőszékhez, és azt mondták: ,,Ez törvényellenes istentiszteletre beszéli rá az embereket!' Mielőtt azonban Pál szóra nyitotta volna száját, Gallió így szólt a zsidókhoz: ,,Zsidó férfiak! Türelemmel lennék hozzátok annak rendje s módja szerint, ha csakugyan valami törvénytelenségről vagy nagyon gonosz bűntettről volna szó. De ha tanításról, nevekről és a ti törvényetekről folyik a vita, intézzétek el magatok. Ezekben én nem akarok bíró lenni.' S elűzte őket az ítélőszéktől. Erre mindnyájan megragadták Szosztenészt, a zsinagóga elöljáróját, és megverték az ítélőszék előtt, de Gallió ezzel sem törődött semmit. Pál pedig még jó ideig ott maradt, aztán búcsút vett a testvérektől. Miután Kenkreában megnyíratta a fejét -- fogadalma volt ugyanis --, elhajózott Szíriába, és vele ment Priszcilla és Akvila is.
Zs 46
A karvezetőnek. Kóré fiainak zsoltára. Tapsoljatok mindnyájan, nemzetek, örvendezzetek Istennek ujjongó szóval, mert az Úr felséges, rettenetes, hatalmas királya ő az egész földnek. Alánk vetette a népeket, lábunk alá a nemzeteket. Kiszemelte nekünk örökségünket, Jákob ékességét, melyben kedvét leli. Ujjongás közepette felvonul az Isten, harsonazengés között az Úr. Zengjetek Istennek, zsoltárt zengjetek, zengjetek királyunknak, zengedezzetek. Mert Isten az egész föld királya, zengjetek bölcsességgel. Isten uralkodik a nemzeteken, s ül szent trónusán az Isten. Egybegyűlnek a népek fejedelmei Ábrahám Istenének népével, mert az Istené a föld pajzsa: s igen fenséges ő.
Jn 16,20-23a
Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; amikor azonban megszülte a gyermeket, már nem emlékszik a szorongatásra az öröm miatt, hogy ember született a világra. Most ti is szomorkodtok, de újra látlak majd titeket, a szívetek örülni fog, és örömötöket nem veszi el tőletek senki. S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.

Húsvét hatodik hete – péntek

  2010. május 14. - Péntek

  Búcsúbeszédében Jézus  így szólt  tanítványaihoz: Bizony,  bizony,  mondom
  nektek: ti  majd sírtok  és  jajgattok, a  világ  azonban örülni  fog.  Ti
  szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul. Az asszony is, amikor  szül,
  szomorkodik, mert eljött az  ő órája; de  amikor megszülte gyermekét,  már
  nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra. Így
  ti is most szomorkodtok ugyan, de majd viszontlátlak titeket. Akkor örülni
  fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek. Azon a napon
  már nem lesz több kérdeznivalótok tőlem.
  Jn 16,20-23a

  Elmélkedés:

  Jézus szenvedésének óráiról beszél tanítványainak. Ez az idő félelemmel és
  szomorúsággal teli lesz  a tanítványok  számára, miközben  a világ  örülni
  fog. A  tanítványok szomorúsága  azonban  hamarosan örömre  fog  változni,
  mégpedig olyan örömre, amit senki sem tud ezután elvenni tőlük. Ez az öröm
  a viszontlátás öröme, a feltámadt  Krisztussal való találkozás öröme.  Ezt
  az örömöt  valójában még  Jézus  távozása a  mennybe  sem szünteti  meg  a
  későbbiekben,  hiszen  hamarosan  elérkezik  a  Szentlélek,  aki  Krisztus
  küldetését folytatja  a világban.  Lelke által  Krisztus él  bennem, az  ő
  élete folytatódik az én életemben.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Jézusnak Szent Anyja! Te, aki  az alázatosságban és a nagylelkűségben  "az
  Úr szolgálóleánya" voltál, add a te készségedet, amikor Istent és a  világ
  üdvösségét szolgáljuk.  Nyisd  meg szívünket  Isten  országa és  a  minden
  teremtménynek szóló evangelizáció mérhetetlen távlataira.
  II. János Pál
______________________________

Húsvét hatodik hete – péntek

1%-kal több Örömhír!
Kérjük, amennyiben teheti, támogassa alapítványunkat adója 1%-ának felajánlásával, hogy azt az evangélium terjesztésére fordíthassuk.
Kérésére szívesen küldünk rendelkező nyilatkozatot, amely igényelhető: info@missiochristi.hu e-mail címen.
Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43

Az élet fája
2010. május 14. Húsvét hatodik hete – péntek
P. Roderick Ermatinger

Jn 16, 20-23
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom nektek: ti majd sírtok és jajgattok, a világ azonban örülni fog. Ti szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; de amikor megszülte gyermekét, már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra. Így ti is most szomorkodtok ugyan, de majd viszontlátlak titeket. Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek. Azon a napon már nem lesz több kérdeznivalótok tőlem.

Bevezető imádság: Szentlélek, világosítsd meg értelmemet és szívemet a hit erénye által. Életemet a hit igaz fényében szeretném látni – ez Jézus Krisztussal, Urammal és Megváltómmal való barátságomból fakad. Szentlélek, ajándékozd nekem a remény erényét! Sose engedd, hogy elcsüggedjek és kétségbe essek! Urunk legyőzte a bűnt és a hálált, és megnyitotta előttem a Mennyország kapuját. Gyújtsd fel bennem az Úr és felebarátiam iránti szeretetet!. Hadd égjen, és hadd gyújtsa lángra sokak szívét, hogy be tudják fogadni az igazságot, ami képessé tesz az Atya akaratának teljesítésére.

Kérés: Uram, tégy engem a kereszt hűséges tanítványává!

1. Meg kell halnunk önmagunknak, hogy elnyerjük az Életet. Milyen gyakran beszélt Jézus arról, hogy meg kell halnunk önmagunknak? Különféle alkalmakkor figyelmeztette apostolait, hogy kegyetlen halált kell elszenvednie. Krisztus azért jött a világba, hogy meghaljon értünk a kereszten. Mária megszülte Jézust és ott állt a keresztjénél, mikor meghalt. Milyen különös, hogy azok szenvednek a leginkább, akik a legközelebb állnak Jézushoz. A mi ösztönös hajlamunk, nemcsak világi, hanem lelki téren is abban áll, hogy a könnyebb utat válasszuk. Ha azonban követni akarjuk Krisztust, el kell fogadnunk  a keresztet, a szenvedést és az áldozatot.

2. Urunk, vedd el a kereszttl való minden félelmünket! Jézus mondja, hogy aki követi Őt, szenvedni fog. Azonban meg is ígéri nekünk, hogy olyan örömben lesz részünk, amit senki, semmilyen hatalom nem vehet el tőlünk. Krisztus arra kér, hogy bízzunk benne. Nem könnyű ebben a világban az Úr hűséges tanítványának lenni. Ezt Jézus is tudja és mi is tudjuk. A Getszemáni-kertben Jézus is félt a kereszttől, de ugyanabban a pillanatban megújította a döntését, hogy a keresztet választja. Krisztus arra kér minket, bízzunk benne, ahogyan Ő is bízott az Atyában. Ha bízunk Krisztusban, elmúlik a kereszttől való félelmünk.

3. Hogyan segíthetek másoknak, hogy elfogadják a szenvedést? Krisztus összehasonlítja a szülő asszony fájdalmát azzal a végtelen örömmel, amit megtapasztal, mikor újszülött gyermekét megpillantja. Egy jó férj a félelem pillanatában a felesége mellett van. Mi is látjuk, hogy Mária ott van a kereszt lábánál, Fia keresztjénél, hogy ott legyen vele a szükségben. Nekünk is ott kell lennünk mások mellett, ha szükséget szenvednek. Ezt kérik tőlünk, hogy érezzünk együtt és áldozzunk másokra időt és fáradtságot.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, add, hogy úgy fogadjam el a szenvedést, ahogy te elfogadtad; Isten dicsőségéért és a lelkek megmentéséért. Bízom kegyelmedben. Segíts hogy növekedjek kegyelmedben és a dolgokat természetfölötti fényben lássam!

Elhatározás: Ma legyőzöm az elbátortalanodás és a kételkedés kísértését.

Erdő Péter bíboros atya 2010. májusi imaszándéka:
Hogy bizalommal tiszteljük a Boldogságos Szűz Máriát, mint országunk és népünk nagyasszonyát és pártfogóját és állhatatosan kérjük segítségét, hogy életünk Isten bölcsessége és szeretete szerint alakuljon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger