2010. május 22., szombat

Szent Rita

Szent Rita

Az Apostolok Cselekedetei bemutatja mindazokat a helyeket, amelyek az evangélium terjedése szempontjából fontos szerephez jutnak. Szent Pál apostol szívéhez nőtt a filippi egyház. Az apostoli levelek között megtaláljuk a nekik írt üzenetét. Mivel kevés zsidó lakott ebben a városban, nem volt zsinagógájuk, szombatonként a folyó partján gyűltek össze imára. Az apostol és kísérői itt találkoztak velük. A megtértek között volt a bíborárus Lídia, akiről azt olvassuk: „Megnyitotta szívét az Úr, hogy figyelemmel hallgassa Pál szavait.” Minden prédikátor szavából lehet tanulni – mondta egyszer egy idős szerzetes. Felületes kritika helyett inkább kérjük Istentől odafigyelő szívet. Hívek és hithirdetők, miközben egymáshoz fordulunk, tegyük készségessé szívünket Isten szavára. Utána egymásra is jobban tudunk majd figyelni. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Húsvéti idő hetedik hete – szombat

2010.05.22. szombat
(Szent Rita)
Pál hirdette Isten országát, és teljes bátorsággal tanított


ApCsel 28,16-20.30-31
Mikor aztán megérkeztünk Rómába, megengedték Pálnak, hogy magánházban lakjon katonai őrizet mellett. Harmadnapra összehívta a zsidók főembereit. Amikor összegyűltek, így szólt hozzájuk: ,,Testvérek, férfiak, nem tettem ugyan semmit sem a nép vagy az ősi szokás ellen, mégis megkötözve adtak át Jeruzsálemben a rómaiak kezébe. Miután vizsgálatot tartottak ügyemben, el akartak bocsátani, hisz nincs semmi főbenjáró vétkem. Mivel azonban a zsidók tiltakoztak, kénytelen voltam a császárhoz fellebbezni. Nem azért, mintha vádolnám valamivel nemzetemet. Emiatt kértem, hogy lássalak titeket és beszéljek veletek. Ezek a kötelek ugyanis Izrael reménysége miatt vesznek körül engem.' Ő pedig két álló esztendeig ott maradt bérelt szállásán, és fogadta mindazokat, akik hozzá betértek. Közben hirdette Isten országát, s bátran és akadálytalanul tanított Urunkról, Jézus Krisztusról.
Zs 10
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Az Úrban bízom én. Hogyan mondhatjátok nekem: ,,Menekülj a hegyekbe, mint a veréb! Mert íme a bűnösök kifeszítették az íjat, a húrra illesztették nyilaikat, hogy lenyilazzák a sötétben az egyenes szívűeket. Ha semmibe sem veszik végzéseidet, mit tehet akkor az igaz?' Szent templomában van az Úr, áll az egekben az Úr trónusa. A szegényre tekint a szeme, az emberek fiait vizsgálja pillantása. Megvizsgálja az Úr az igazat s az istentelent; Saját lelkét gyűlöli, aki szereti a gonoszságot. Parazsat és kénkövet hullat a bűnösökre, és szélvihar lesz kelyhük osztályrésze. Mert igaz az Úr s az igazságot kedveli, az igazak láthatják majd arcát.
Jn 21,20-25
Amint Péter hátrafordult, látta, hogy jön utána az a tanítvány, akit Jézus szeretett, aki a vacsorán a keblére borult, és megkérdezte: ,,Uram, ki az, aki téged elárul?' Amikor tehát Péter meglátta őt, megkérdezte Jézustól: ,,Uram, és ő?' Jézus azt felelte neki: ,,Ha azt akarom, hogy maradjon, amíg eljövök, mit törődsz vele? Te kövess engem!' Ezért a testvérek között elterjedt a szóbeszéd, hogy az a tanítvány nem hal meg. Pedig Jézus nem azt mondta neki: ,,Nem hal meg', hanem: ,,Ha azt akarom, hogy maradjon, amíg eljövök, mit törődsz vele?' Ez az a tanítvány, aki tanúságot tesz mindezekről, és aki ezeket írta. Tudjuk, hogy igaz az ő tanúsága. Van még sok egyéb is, amit Jézus tett, amelyeket ha egyenkint mind megírnának, úgy gondolom, az egész világ sem tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene.

Húsvéti idő hetedik hete – szombat

2010. május 22. - Szombat

  Amikor feltámadása  után  Jézus  még  együtt  volt  övéivel,  Péter  látta
  egyszer, hogy utána jön  az a tanítvány, akit  Jézus szeretett. Az, aki  a
  vacsorán odahajolt hozzá, és megkérdezte: "Uram, ki az, aki téged elárul?"
  Ennek láttára Péter Jézushoz fordult: "Uram, hát ővele mi lesz?" Jézus így
  felelt: "Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit  törődöl
  vele? Te  csak kövess  engem!" Így  a tanítványok  között elterjedt  az  a
  vélemény, hogy ez a tanítvány nem  hal meg. Jézus azonban nem azt  mondta:
  "Nem hal  meg", hanem:  "Ha azt  akarom, hogy  így maradjon,  amíg el  nem
  jövök, mit törődöl vele?" Ez az a tanítvány, aki tanúságot tesz minderről,
  és ezeket írta. Tudjuk,  hogy igaz az  ő tanúsága. Jézus  még sok mást  is
  cselekedett. Ha egyenként mind  megírnák, azt hiszem,  az egész világ  sem
  tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene.
  Jn 21,20-25

  Elmélkedés:

  Egészen személyes vallomásról  olvashatunk a  mai evangéliumi  szakaszban.
  János evangélista saját küldetéséről és  jövőjéről ír. Jézus hívta meg  őt
  is egykor követésére,  s ő választotta  szűkebb tanítványi körének  tagjai
  közé. Éveken át  Jézussal volt, hallgatta  tanítását és  megtapasztalhatta
  csodáit. A  kereszthalált  és  a  feltámadást  követően  annak  élt,  hogy
  tanúságot tegyen arról,  hogy Jézusban  az isteni szeretet  jelent meg  és
  működött az emberek javára. János Jézusról, a Megváltóról és  Üdvözítőről,
  a kereszten szeretetből  önmagát feláldozó Fiúról,  a húsvétkor  feltámadó
  Úrról tesz tanúságot élőszóban és az általa leírt örömhír segítségével is.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:
  Uram, te újra  meg újra  hangsúlyozod, hogy minden  lehetséges annak,  aki
  hisz. Ha  megvizsgáljuk, melyik  a legnagyobb,  a neked  leginkább  tetsző
  erény, azt látjuk, hogy a hit. Igen, ennek ereje által készülünk fel arra,
  hogy belépjünk  a Szentek  Szentjébe.  Hit nélkül,  ó, dicsőség  Ura,  nem
  tettél volna értünk csodákat. Mielőtt csodát műveltél volna, azt  akartad,
  hogy jóságoddal egyesítsük hitünket.
______________________________

Húsvéti idő hetedik hete – szombat

Képes vagyok Krisztust követni?
2010. május 22. Húsvéti idő hetedik hete – szombat
P. Paul Campbell, LC

Jn 21, 20-25
Amikor feltámadása után Jézus még együtt volt övéivel, Péter látta egyszer, hogy utána jön az a tanítvány, akit Jézus szeretett. Az, aki a vacsorán odahajolt hozzá, és megkérdezte: "Uram, ki az, aki téged elárul?" Ennek láttára Péter Jézushoz fordult: "Uram, hát ővele mi lesz?" Jézus így felelt: "Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit törődöl vele? Te csak kövess engem!" Így a tanítványok között elterjedt az a vélemény, hogy ez a tanítvány nem hal meg. Jézus azonban nem azt mondta: "Nem hal meg", hanem: "Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit törődöl vele?" Ez az a tanítvány, aki tanúságot tesz minderről, és ezeket írta. Tudjuk, hogy igaz az ő tanúsága. Jézus még sok mást is cselekedett. Ha egyenként mind megírnák, azt hiszem, az egész világ sem tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene.

Bevezető ima: Uram, köszönöm az időt, melyet veled tölthetek. Segíts, hogy fáradhatatlanul rád figyeljek. Szükségem van a veled töltött időre, hogy ne veszítsem szem elől a célt, hogy feléd haladjak, az életem lényege felé. Növeld bennem a hitet és segíts, hogy kövesselek ma téged.

Kérés: Uram növeld a hitemet, reményemet és szeretetemet.

1. A tanítvány, akit Jézus szeretett. Miután Jézus megjövendölte Péter vértanú halálát, együtt sétált Péterrel a parton. Péter Jánosról kérdezte Jézust, aki követte őket. Az Evangéliumban János megnevezte magát, mint azt a tanítványt, akit Jézus szertetett. Úgy tűnik, mintha János életének és Jézussal való találkozásának leglényegesebb pontja az lett volna, hogy Jézus szerette Jánost. Ez János identitásává vált. Milyen gyakran elmélkedem Jézus irántam való szeretetéről? Mennyire ápolom ezt a szeretetet?

2. Uram, és ő? Jézus Péter kérdésére kérdéssel válaszol. Mit törődsz te azzal, hogy mi lesz Jánossal? Krisztus tanítványaival való kapcsolata mély és személyes. Mindeniknek saját feladata és küldetése van, amit be kell teljesítenie. Sokszor elvonja a figyelmünket az, hogy magunkat másokhoz hasonlítgatjuk, vagy azon töprengünk, hogy ők vajon követik-e Krisztust vagy nem. A magunk másokkal (adottságaikkal, küldetésükkel) való összehasonlítása sokszor a saját büszkeségünk jele. Nekünk megvan a saját küldetésünk és senki nem tud helyettesíteni minket. E helyett tehát a saját küldetésünkre kellene koncentrálnunk, a feladatra, ami még előttünk áll és, amit még el kell végeznünk.

3. Tudjuk, hogy igaz az ő tanúsága. János mindennek tanúja volt, ami az evangéliumban történik. Az ő tanúságtételét a hívők egy csoportja adta át nekünk és az Egyház garantálja számunkra, hogy igaz. Az evangéliumok tulajdonképpen Jézus tetteit és szavait mondják el. A hitünkre kell hallgatnunk, amikor a Szentírást olvassuk és nem szabad hagynunk, hogy a modern interpretációk, amelyek mindent kétségbe vonnak, megtévesszenek. Amikor a Szentírást olvassuk, Isten szavát halljuk. Ezzel a hittel olvasom-e a Szentírást?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm az életed tanúságtételét, amelyről a Szentírásból értesülhetek. Növeld hitemet. Segíts, hogy nagyobb szenvedéllyel olvassam és elmélkedjem szavaidon. Tudom, hogy a Szentíráson keresztül szólni akarsz hozzám. Segíts, hogy ma kövesselek Téged.

Kérés: Ma segítek valakinek, hogy imádságos lélekkel elolvasson egy részletet a Szentírásból.

Erdő Péter bíboros atya 2010. májusi imaszándéka:
Hogy bizalommal tiszteljük a Boldogságos Szűz Máriát, mint országunk és népünk nagyasszonyát és pártfogóját és állhatatosan kérjük segítségét, hogy életünk Isten bölcsessége és szeretete szerint alakuljon.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt 2010. május 26-án 19 órakor a Csapra vert Teológia következő előadására,  a Vaskapuba (Budapest, VIII. ker. Szentkirályi u. 23.)
Ez alkalommal Dr. Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője lesz a vendégünk. Az es témája: Hiteles és politikus. LÉTEZIK? .



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger