2010. május 25., kedd

SZENT VII. GERGELY pápa

SZENT VII. GERGELY pápa
 
Evangéliumi kifejezéssel mindnyájunkat zsidóból és görögből gyúrtak. Igehirdetése során Szent Pál is megküzdött ezzel a jelenséggel, csakúgy, mint Jézus. A zsidók csodákat várnak, a görögök bölcsességet, mi azonban a megfeszített Krisztus hirdetjük. Benne mutatkozott meg Isten ereje és bölcsessége. Ma is elkíséri igehirdetésünket ez a két felfogás: ha Jézus Isten Fia, akkor miért nem szállt le a keresztről? Ha pedig olyan bölcs, akkor miért ölti magára a szolga alakját? Mi sem vagyunk különbek, mint a zsidók vagy a görögök. Mind a mai napig sokszor nehéz elhinnünk, hogy Isten maga a szeretet. Akinek lelkében fellobbant a hit lángja, adjon hálát ezért a kegyelemért, és Szent Pál nyomán legyen annak odaadó hirdetője. (Adoremus 2006.)
További gondolatok...

Évközi nyolcadik hét – kedd

2010.05.25. kedd

(Tiszteletreméltó Szent Béda, Szent VII.Gergely, Pazzi Szent Mária Magdolna)
A titeket meghívó Szenthez méltóan magatok is váljatok szentté


1Pét 1,10-16
Ezt az üdvösséget vizsgálták és kutatták a próféták, akik a bennetek megvalósuló kegyelemről jövendöltek, kutatva, hogy melyik vagy milyen időre mutat bennük Krisztus Lelke, aki előre megjövendölte a Krisztusra váró szenvedéseket és a rájuk következő dicsőséget. Tudomásukra adták, hogy nem önmaguknak, hanem nektek szolgáltak mindazzal, amit most az evangélium hirdetői feltárnak nektek, miután az égből elküldetett a Szentlélek; ennek szemlélésére vágynak az angyalok is. Ezért tehát övezzétek fel elmétek derekát, legyetek józanok, és bízzatok tökéletesen a kegyelemben, amelyet Jézus Krisztus megjelenésekor felajánlanak nektek; mint engedelmes fiak, nem tudatlanságotok régi vágyaihoz alkalmazkodva, hanem a Szent szerint, aki titeket meghívott, magatok is egész életmódotokban szentek legyetek, mert írva van: ,,Szentek legyetek, mert én szent vagyok!' [Lev 19,2]
Zs 97
Zsoltár. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodálatos dolgokat cselekedett. Győzelmet szerzett jobbja, az ő szentséges karja. Megismertette szabadítását az Úr, megmutatta igazságosságát a nemzetek előtt. Megemlékezett irgalmáról, Izrael házához való hűségéről. A föld minden határa látta Istenünk szabadítását. Ujjongjatok Istennek, minden földek, énekeljetek, örvendjetek, zengjetek! Zengjetek az Úrnak lanttal, lanttal és a zsoltár szavával; Trombitával és kürtszóval, ujjongjatok az Úr, a király előtt! Zúgjon a tenger s ami betölti azt, a földkerekség és lakói. Tapsoljanak a folyóvizek, és a hegyek is mind ujjongjanak az Úr előtt, mert eljön megítélni a földet. Igazságban ítéli meg a földkerekséget, és méltányosan a népeket.
Mk 10,28-31
Ekkor megszólalt Péter: ,,Íme, mi mindent elhagytunk és követtünk téged!' Jézus azt felelte: ,,Bizony, mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, nővéreit vagy apját, anyját, a gyermekeit, vagy földjeit értem és az evangéliumért, százannyit kap már most, ebben a világban: házakat, testvéreket, nővéreket, anyákat, gyermekeket és földeket, bár üldözések között; az eljövendő világban pedig az örök életet. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.'

Évközi nyolcadik hét – kedd

2010. május 25. - Kedd

  A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt,  és
  ezt mondta Jézusnak:  "Nézd, mi mindent  elhagytunk, és követtünk  téged."
  Jézus így  válaszolt: "Bizony  mondom nektek,  mindenki, aki  értem és  az
  evangéliumért elhagyja  otthonát,  testvéreit, anyját,  apját,  gyermekeit
  vagy földjét,  százannyit kap;  most, ezen  a világon  otthont,  testvért,
  anyát, apát, gyermeket és földet - bár üldözések közepette -, az eljövendő
  világban  pedig  örök  életet.  Sokan  lesznek  az  elsőkből  utolsók,  az
  utolsókból pedig elsők."
  Mk 10,28-31

  Elmélkedés:

  A gazdag ifjú, akiről  a tegnapi evangéliumban  olvastunk, nem volt  képes
  lemondani  vagyonáról  és  az  azzal   járó  előnyökről.  A  könnyebb,   a
  kényelmesebb utat,  életmódot  választotta,  de  döntésének  lesznek  majd
  következményei. A  mai evangélium  e példa  ellenkezőjéről számol  be.  Az
  apostolok mindenről lemondanak, hogy  Jézus tanítványai lehessenek.  Péter
  apostol a többiek nevében is szól: Mindent elhagytunk és követtünk  téged.
  Jézus nem marad adósa azoknak, akik érte mindenről lemondanak. Örök életet
  ígér nekik, amelynél  nagyobb jutalom,  ajándék nem  létezik. Ha  Krisztus
  követéséért kész  vagyok a  lemondásra, a  legnagyobb jót,  az  üdvösséget
  kapom Istentől.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram, gyújtsd föl bennem a lelkek üdvözítésének szenvedélyes lángját! Hadd
  legyek kész arra, hogy ezért mindent megtegyek, hadd tudjam a lelkek javát
  minden elé  helyezni,  hadd használjak  fel  minden lehetséges  eszközt  a
  hitetlenek megtéréséért és üdvözítéséért!
  Boldog Charles de Foucauld
______________________________

Évközi nyolcadik hét – kedd

Ha meg akarod tartani, oda kell adnod!
2010. május 25. Évközi nyolcadik hét – kedd
P. Eamonn Shelly LC

Mk 10, 28 – 31
Ekkor megszólalt Péter: ,,Íme, mi mindent elhagytunk és követtünk téged!” Jézus azt felelte: ,,Bizony, mondom nektek: mindaz, aki elhagyta házát vagy testvéreit, nővéreit vagy apját, anyját, a gyermekeit, vagy földjeit értem és az evangéliumért, százannyit kap már most, ebben a világban: házakat, testvéreket, nővéreket, anyákat, gyermekeket és földeket, bár üldözések között; az eljövendő világban pedig az örök életet. Sokan lesznek elsőkből utolsók, és utolsókból elsők.”

Bevezető ima: Uram, Jézus, amikor ma színed elé lépek, el szeretném neked mondani, hogy hiszek benned. Te vagy a legfontosabb személy számomra. Nélküled az élet olyan kegyetlen és nehéz lenne; de veled könnyűvé válik az iga és a kereszt. Add meg nekem a kegyelmet, hogy képes legyek megtagadni magam, s így te uralkodj a szívemben!

Kérés: Uram, azt kívánom, hogy oldozz el ettől a világtól és a vágyaimtól, hogy a te fényed világítson bennem.

1.      Adj oda mindent! Néha segít, ha összehasonlítjuk azt, amit Krisztusért odaadtunk, azzal, amit Krisztus értünk tett. Kereszthalált halt – nem tehetett volna nagyobbat értünk, mint hogy életét adja oda. Ha tehát magunkat sajnáltatjuk, vagy elismerést keresünk, mint Szent Péter, akkor tekintetünket a keresztre kell irányítanunk. Fel kell ismernünk, hogy milyen jelentéktelen a mi szenvedésünk Krisztus szenvedésével összehasonlítva.

2. Radikálisnak lenni. Krisztus azt mondja Péternek, hogyha követni akarjuk Őt, készen kell állnunk arra, hogy életünknek még olyan területeit is feladjuk, melyek a legközelebb állnak hozzánk – például a családunk. Igazán csodálnivaló, hogy milyen sokan tették meg az Egyház története folyamán azt a lépést, hogy elhagyták otthonukat Krisztus követéséért, és így radikális módon élték meg az Úr hívását. Ez nem azt jelenti, hogy a házak, testvérek, gyerekek és a szántóföld rosszak. Ha rosszak volnának, akkor nem jelentenének számunkra nagy áldozatot. Sokkal inkább arról van szó, hogy adjunk oda valami t, hogy valami jobbat nyerjünk érte.

3. A százszoros. Krisztus azt szeretné, hogy közülünk mindenki gazdag legyen, és megkapja százszorosan jutalmát, de a gazdagság, amit ígért, az örök életre szóló kincs számunkra. És annál nagyobb lesz, minél inkább készek vagyunk önzetlenül cselekedni, és testvéreinkért élni. Ki kell tennünk magunkat a középpontból, hogy Istent és felebarátainkat állíthassuk oda.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Jézus, szeretném megkapni a százszoros jutalmat, de látom, hogy mindig csak olyan dolgokat teszek, amiket én szeretnék. Béke és öröm helyett csak ürességet élek meg szívemben az önszeretetem miatt. Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy legyőzzem önzésemet; add, hogy teret nyerjen kegyelmed, mely boldogságot hoz a mindennapi megpróbáltatások közepette.

Elhatározás: Egy olyan rokonom felé fogom kinyújtani a kezem, akivel már hónapok óta nem beszéltem.


A Pápa ima szándéka 2010. május hónapra:
Emberkereskedelem: Hogy vessenek  véget az emberi lényekkel űzött szégyenletes és elvetemült kereskedésnek, amely elszomorító módon érinti a nők és a gyermekek millióit.
Papok, szerzetesek, világiak: Hogy az apostolkodásban elkötelezett felszentelt személyek, női és férfi szerzetesek, és a világiak is tudjanak missziós lelkesedét ébreszteni a gondjaikra bízott közösségekben.




--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger