2010. június 4., péntek

Évközi idő, 9. hét Péntek

Évközi idő, 9. hét Péntek
 
Jézusban beteljesedett az ószövetség várakozása. Ő az új Mózes, aki hatalommal és isteni tekintéllyel új parancsot ad. Jézusban az új Dávid is eljött közénk: Ő Izrael pásztora, a Szentlélektől ihletett próféta, az örök főpap. Dávid Izrael lámpása volt, Krisztus a világ világossága – hirdetik az egyházatyák. Krisztusban Istennek új házanépe születik. Krisztus király trónja mindörökre fennáll, és igazságban kormányozza a népeket.
További gondolatok...

Évközi kilencedik hét – péntek

2010.06.04. péntek
(Szent Quirinusz-Kerény, Caracciolo Szent Ferenc)
Mindaz, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban, üldözést szenved


2Tim 3,10-17
Te követted tanításomat, életmódomat, elhatározásomat, hitemet, béketűrésemet, szeretetemet, türelmemet, üldöztetéseimet, szenvedéseimet. Mi minden történt velem Antióchiában, Ikóniumban és Lisztrában, milyen üldözéseket álltam ki! És mindezekből kiszabadított engem az Úr! De hiszen mindazok, akik buzgón akarnak élni Krisztus Jézusban, üldözést fognak szenvedni! A gonosz emberek és a csalók viszont a gonoszságban haladnak előre: tévelyegnek, és tévelygésbe vezetnek. Te azonban tarts ki abban, amit tanultál, és amiről meggyőződtél! Hiszen tudod, kitől tanultad, és gyermekkorod óta ismered a szent Írásokat, amelyek a Krisztus Jézusban való hit révén üdvösségre szolgáló bölcsességet adhatnak neked. Minden Istentől sugalmazott írás hasznos a tanításra, az intésre, a feddésre, az igazságban való oktatásra, hogy Isten embere tökéletes és minden jótettre kész legyen.
Zs 118,157-168
Sokan vannak, akik üldöznek és szorongatnak engem, de parancsolataidtól el nem tántorodom. Látom a törvényszegőket és undorodom, mert nem tartják meg igéidet. Lásd meg, Uram, hogy rendeleteidet szeretem, tartsd meg életemet irgalmasságod szerint! A te igéd csupa igazság, s örökre szól igazságod minden ítélete. Fejedelmek üldöznek ok nélkül engem, de szívem csak a te igédtől fél. Úgy örvendek ígéreteidnek, mint aki sok zsákmányra tesz szert. Megvetem és gyűlölöm a gonoszságot, de szeretem a te törvényedet. Naponkint hétszer mondok dicséretet neked igazságos ítéleteidért. Nagy a békéje azoknak, akik szeretik törvényedet, ők nem botlanak el semmiben sem. Uram, szabadításodat várom, és szeretem parancsaidat. Parancsolataidat megőrzi lelkem, és nagyon szereti. Megtartom parancsaidat és rendeleteidet, mert színed előtt ismeretes minden utam.
Mk 12,35-37
Jézus azonban, amikor a templomban tanított, megkérdezte: ,,Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Krisztus Dávid Fia? Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: ,,Így szól az Úr az én Uramhoz: Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet'' [Zsolt 110,1]. Ha maga Dávid Urának nevezi őt, akkor hogyan lehet a fia?' S a hatalmas tömeg szívesen hallgatta őt.

Évközi kilencedik hét – péntek

2010. június 4. - Péntek

  Amikor Jézus egy alkalommal a  templomban tanított, ezt a kérdést  vetette
  fel: "Hogyan  mondhatják az  írástudók,  hogy a  Messiás Dávidnak  a  fia?
  Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: Így szól az Úr az én Uramhoz:
  Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet. Ha  tehát
  maga Dávid a Messiást Urának nevezi, akkor hogyan lehet az ő fia?" A  nagy
  népsokaság szívesen hallgatta Jézust.
  Mk 12,35-37

  Elmélkedés:


  Jézus korában  elterjed  vélekedés  volt, hogy  a  Messiás  Dávid  királyi
  házának  leszármazottja  lesz,  aki   megszabadítja  a  népet  az   idegen
  elnyomástól. A római fennhatóság csak erősítette azt az elképzelést,  hogy
  a messiási idő hamarosan bekövetkezik. A Máté és Lukács evangélisták által
  lejegyzett családfa azt volt hivatott igazolni, hogy Jézus a Messiás. Több
  csoda esetében is felfigyelhetünk arra, hogy a gyógyulni vágyó ember Dávid
  fiának szólítja  Jézust, s  ezzel fejezi  ki, hogy  hisz abban,  hogy ő  a
  Messiás. Mindez azonban csak lassan vált világossá a tanítványok  számára.
  S bár  az  apostolokban is  élhetett  a királyi  messiás-kép  Jézusról,  ő
  semmiképpen sem akart megfelelni ezen téves elvárásoknak.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Mit határoz az, Uram, ha sötét a jövő?
  A holnapért imádkozni én nem tudok.
  Oltalmazd meg ma szívemet,
  védj meg ma engem,
  s add nekem mára szent világosságod!
  Lisieux-i Szent Teréz
______________________________

Évközi kilencedik hét – péntek

Jézus Szíve kilenced - letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)

Jó prédikáció
2010. június 4. Évközi kilencedik hét – péntek
P. Edward Hopkins LC

Mk 12,35-37
Amikor Jézus egy alkalommal a templomban tanított, megkérdezte: ,,Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Krisztus Dávid Fia? Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: ,,Így szól az Úr az én Uramhoz: Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet''. Ha maga Dávid Urának nevezi őt, akkor hogyan lehet a fia?'' S a hatalmas tömeg szívesen hallgatta őt.

Bevezető ima: Úr Jézus, megvallom, hogy te megteremtettél és megváltottál engem. Hiszem, hogy te hívsz a mai imádságra is. Bízom benned, hogy megtanítasz imádkozni, és azt szeretni, ami helyes, igaz, szép és jó. Szeretlek téged Uram, jóságod és szereteted teljességében.

Kérés: Uram Jézus, tedd szívemet hasonlóvá a te Szent Szívedhez!

1. Úgy beszélni, hogy mindenki hallhassa. Elképzelem Jézust, ahogy a templomban tanít, körülvesz száz meg száz lelki éhező asszony és férfi. A háttérből távolságot tartva figyelik mindezt az írástudók: hidegen bámulnak, telve bizalmatlansággal, félelemmel és ármánykodással, rosszindulatú leskelődő szemek. Jézus beszélni kezd – elég hangosan ahhoz, hogy a távolabb állók is tökéletesen értsék Őt. Mindenkihez szól. Hogyan viselkednek az emberek? A tömegből a legtöbb ember feszülten figyel. Ők hiszik, hogy Jézus által Isten szól hozzájuk, hogy megérinti szívüket és gondjaikra gyógyulást ad. Hiszik, hogy meg fogja őket ajándékozni a szeretettel, az igazsággal és a tanítás megértéséhez szükséges belátással. Néhányan szintén figyelnek, de csak felületesen. Őket a kíváncsiság, a szórakozás és a hiúság hozta ide – új beszédet hallhatnak. Az írástudók nem is figyelnek igazán, őket csak az érdekli, hogyan ölhetnék meg Jézust. Jézus mégis megpróbál - ahogyan egykor, most is – mindenkihez szólni. Nyitott vagyok, hogy meghallgassam Őt?

2. Titokzatos identitás: Úr és Fiú. Az írástudóknak sok okuk volt elutasítani Jézust: féltékenység, tudatlanság, büszkeség…Azonban a legfontosabb ok az volt, hogy Jézus azt állította magáról, hogy Ő a Messiás, sőt maga az Isten. Milyen közel voltak az igazsághoz! Saját írásuk is utalt erre az igazságra: A Messiás egyszerre lesz Úr és Fiú. Miután megcáfolta ellenvetésüket, újra megpróbál szívük közelébe férkőzni. Jézus itt saját édesanyjához intézett szavaira emlékeztet minket: „ Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?” (Lk 2,49) Jézus születése által ember, de származása és küldetése szerint a Magasságbelinek Fia. Le tudom-e győzni hitem által büszkeségemet és tudatlanságomat? Dolgozom-e azon, hogy megadjam Istennek a neki kijáró tiszteletet, amely minden emberi képzeletet felülmúl?

3. Boldogan hallgatni a tanítást. Az imádság nehéz, de ugyanakkor igényes mesterség; valójában sokkal többet jelent egy mesterségnél. Megpróbálunk valakire ráhangolódni, valakiről gondolkozni, valakivel beszélgetni, akit se nem látunk, sőt még az értelmünkkel sem vagyunk képesek felfogni. Még rosszabb, hogy általában semmit nem érzünk: „Semmit nem kaptam az imától.” „Az imának semmi köze az érzelmekhez, sokkal inkábba a szeretethez; ez egy olyan élmény, amelynek meg kellene érintenie minket, és valahogyan elindítani az úton, hogy megváltozzunk. Ha Jézust hallgatjuk, a boldogság árad ránk. Egyszerű és meggyőző bizonyíték! Rácsodálkozunk az Igazságra! A boldogság és az elégedettség, amint látjuk, hogy Mesterük tökéletesen a célba talált. A mi imádságunkban is minden alkalommal a Krisztus-élménynek ezt az örömet és boldogságot kell okoznia, habár ezt behatárolják a mi emberi gondolataink, vágyaink és szeretetünk korlátai. Az írástudók nem tudtak örülni, mert szívüket és gondolataikat nem osztották meg Jézussal. Hol van az én örömöm és boldogságom?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nyisd meg szívemet Igéid felé. Segíts, hogy képes legyek hinni akkor is, ha az fájdalmas! Add, hogy képes legyek elképzeléseimen változtatni, ha az szükséges! Add, hogy le tudjam győzni előítéleteimet és bizonytalanságaimat! Mutasd meg nekem, mit kell megváltoztatnom életemben! Szeretném ezt irántad való szeretetből és barátságunk jeléül megtenni.

Elhatározás: Ma kiválasztok egy erényt, egy lelki értéket, amiben fejlődni szeretnék. Ezt a tulajdonságot megkeresem Jézusban, és szemlélni fogom benne. Végül megkérem Őt, hogy segítsen nekem növekednem ebben az erényben.

Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger