2010. június 5., szombat

Évközi kilencedik hét - Szombat

Nagy ellentét
2010. június 5. Évközi kilencedik hét - Szombat
P. Edward Hopkins LC

Mk 12,38-44
Ő pedig tanítás közben ezt mondta nekik: „Óvakodjatok az írástudóktól, akik szeretnek hosszú köntösökben járni, és a piacon a köszöntéseket fogadni! Az első helyeken ülnek a zsinagógákban, vendégségben pedig a főhelyeken. Felélik az özvegyek házait, és színleg nagyokat imádkoznak. Ezeket súlyosabban ítélik majd meg!” Jézus ezután leült a templomkincstárral szemben, és figyelte, hogyan dob a tömeg pénzt a kincstárba: sok gazdag sokat dobott be. Aztán jött egy szegény özvegy, és bedobott két garast, ami egy negyedpénz. Akkor odahívta tanítványait, és azt mondta nekik: „Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindazoknál, akik pénzt dobtak a kincstárba. Mert azok mind abból adtak, amiben bővelkedtek, ez pedig az ő szegénységéből bedobta mindenét, amije volt, egész megélhetését.”

Bevezető ima: Úr Jézus, hiszek benned, te vagy az életem célja. Minden dicsőségnél és elismerésnél – amit a világ adni tud – nagyobb dolog neked tetszenem. Bízom benned, hogy mindig megadod szívembe az irántad való lelkesedést és szeretetet. Segíts elfelejtkeznem önmagamról, hogy téged szeresselek, és azokat a dolgokat, amelyekkel utamon vezetsz!

Kérés: Úr Jézus, add, hogy mindent Neved dicsőségéért tegyek!

1. Óvakodj a hiúságtól. Az írástudók az emberek szemében mindent jól csináltak. Jézus azonban látta, hogy mindez csak színjáték volt. Öltözékük is azt szolgálta, hogy minél nagyobb tiszteletet vívjanak ki maguk számára. Az embereknek tisztelettel kellett adózniuk, mivel tekintélyes emberek voltak. Manapság széles körben elterjedt ugyanez a hiúság. Úgy tűnik, az határozza meg önértékelésünket, hogy mit veszünk fel, milyen autónk van, milyen címek és rangok ékesítik a nevünket. Mégis, ezeknek a tehetős embereknek nem volt semmijük, csupán önmagukról szóló ítéletük. Nagy felelősségük volt vezetőként és tanítóként, mert ebből a helyzetből rengeteg jót tehettek volna széles körben, azonban ők a pozíciójukat arra fordították, hogy másokat kihasználjanak. Mit tehetek én a saját helyzetemből másokért?

2. Óvakodj az „Ego”-tól! Kiért élek én? Az írástudók önmagukért éltek. Amikor tanítottak, azt azért tették, hogy befolyásolják az embereket. Ha adományt adtak, azért tették, hogy építsék maguk körül a látszatot. Ha imádkoztak, azt azért tették, hogy igazolják, amit a szegényektől elvettek. Nem voltak rossz emberek; „jó emberek” voltak. Azonban önszeretetük rabjai voltak. Ez volt minden tettük magyarázata. Még ha véletlenül valami jót is tettek, az értéktelen volt, mert önmagukért tették.

3. Szemléld a felebaráti szeretetet! Annyi látványos színjáték és üres parádé között Jézus meglátja egy igaz és erényes cselekedet fényét. Meglát valamit, amit senki nem vett volna észre; az asszonyt, akit senki nem tartott sokra. Ez a cselekedet kétszeresen is hiteles volt: az asszony feltűnés nélkül, tiszta szándékkal dobta be a pénzt, nem akart érte senkitől dicséretet, egyedül Istenért tette. Adománya ugyan kevésnek tűnt, de ezzel valóban odaadta mindazt, amije volt. A tiszta felebaráti szeretet az Istenért cselekszik – önmagunk teljes odaajándékozását jelenti. Milyen ritka, ha valaki önként segít másnak, mindig kész a szeretetre, és a szolgálatra, bármikor és bárhol legyen arra szükség! Én milyen lelkülettel adok? Felebaráti szeretetem mindig rejtve marad mások előtt? Hogyan ajándékozom oda teljes valómat Istennek?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szabadíts meg önszeretetemtől, amely megöli cselekedeteim értékét, és megfojtja próbálkozásaimat, hogy növekedjek az erényekben. Segíts, hogy meghaljak önmagamnak mások iránti szeretetből. Add, hogy soha ne utasítsak vissza senkit, akinek szüksége van az én segítségemre! Maradjanak észrevétlenek jó tetteim, hogy jutalmamat majd egykor az örök életben találjam meg.

Elhatározás: Észrevétlenül fogok - felebaráti szeretetből - ma néhány jócselekedetet megtenni.


A Pápa imaszándéka 2010. június hónapra:
Az emberi élet megbecsülése: Hogy minden nemzeti és nemzetközi intézmény arra törekedjék, hogy az emberi életnek megbecsülést biztosítson a megfoganásától a természetes befejezéséig.
Ázsia egyházai: Hogy Ázsia egyházai, amelyek „kisded nyájat” alkotnak a nem keresztény népességek között, tudják átadni az evangéliumot, és örömmel tegyenek tanúságot Krisztushoz való tartozásukról.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger