2010. június 8., kedd

SZENT MEDÁRD PÜSPÖK

JÚNIUS 8. – SZENT MEDÁRD PÜSPÖK
 
Eső (fotó: Legeza Dénes 
István)
Eső
(fotó: Legeza Dénes István)
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
(részlet)
Medárd püspök, a szegedi nép ajkán Merdád, Merdádus (†560) napjához szerte Európában időjárási regulák fűződnek, amelyek évszázados megfigyeléseknek a szent nevenapjához kapcsolt, népszerűen megfogalmazott eredményei. Ha most esik az eső, akkor a következő negyven napon hasonló lesz az időjárás. Megfordítva is: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik. A negyven egyébként bibliai szent szám. Utólag költött mondai magyarázat szerint egy pajkos táncoló társaság nem hallgatott a szent püspök jámbor intelmeire. Ezért Medárd imádságára negyven napos eső most szét őket. Ha nem esik, de esőre szükség volna, Algyő öregasszonyai nagy kakast fürdetnek meg, hogy zápor kerekedjék. A göcsejiek a termésre is következtetnek. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. Eleki németek szerint ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz. Így tartja Pincehely magyar népe is.
Szent Medárdnak – mint már Katona Lajos is megjegyzi semmi köze a regulához. A kalendáriumban a szentek ünnepe szerint igazodó néphagyomány azonban a megfigyelt időszak időjárásának kezdetét az ő nevéhez kapcsolta.
Első hazai említését Zalán Menyhért a németújvári (Güssing) ferencrendi kolostor 1462-ből származó, erdélyi eredetű kéziratos breviáriumának naptárából idézi. Medárd napjához egy XVI. századi kéz azt jegyezte be, hogy német parasztok véleménye szerint ha e napon esik, akkor a következő negyven napon is esni fog. A német átvétel lehetséges ugyan, de ekkor a hiedelem már széltében ismeretes Közép-Európában, így hazánkban is.
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)
„Ess eső, ess eső!”
A negyvenes szám a Medárd-napi regulában nemcsak az „esős évszak” tapasztalt átlagos időtartamát jelzi, hanem a hiedelem naptári kapcsolatát is. Medárd-naptól Oroszlán haváig, 44-45 nap, másfél holdhónap telik el, s ebbe az időbe beleesik az egész Rák hava. A Rák a csillaghit szerint is „nedves” hónap, állatövi jegyének a víz az eleme, védnöke, a Hold pedig az esőzések, áradások planétaura. Ugyanakkor az Európa-szerte szikkasztó kánikulát jelző Sirius ez idő tájt láthatatlan. (Hogy ez a jelképiség mennyire a helyi időjárási viszonyok függvénye, arra jó példa a Sirius-csillag, melynek hajnali megjelenése az Oroszlán hónap beköszöntekor Egyiptomban épp a száraz időszak végét jelezte.)

Szent Medárd püspök -
 Budapest, Belvárosi Szent Mihály-templom (Fotó:
                        Legeza Dénes István)
Szent Medárd püspök - Budapest, Belvárosi Szent Mihály-templom (Fotó: Legeza Dénes István)

Katona Lajos: Folklór-kalendárium
(részlet)
Medárd
A Medárd napját nevezetesként emlegető néphit, amint láttuk, azzal véste magát mélyen a mezőgazda hagyományos tudatába, hogy az év e szakában a tartós esőzés a vele járó tetemes hőcsökkenéssel kapcsolatban fölötte ártalmas a föld legfontosabb termékének, a gabonának. Vannak azonban viszont az évnek szakai, amikor éppen az ellenkezőnek, a szárazságtól való aggodalomnak áll be az a magas foka, amely régibb, babonásabb időkben általában és néhol még ma is a legsajátszerübb varázslási módokhoz folyamodtatta a terméséért aggódó földmívest.
Csoóri Sándor: Esős nyár
(részlet)
Ez már csakugyan bibliai időjárás. Lassan már negyvenedik napja esik. Ha nem délben, akkor délután, ha nem délután, akkor éjszaka. Egylábú villámok ugrálnak a tetők fölött, mint mennyei házibulikból hazatérő kamaszok. Nyomukban máris ott sistereg a kiadós éjszakai botrány: hegyoldalt, fákat megtépő zivatar. Az álom idejére is nyitva hagyott ablakot azonnal be kell csukni, még a szobákba is bever a víz.
Félórás napsütésekért kétnapos esőkkel fizetünk. Elindul reggel hazulról az ember ingujjasan vagy pulóverben. Álmosan tekinget ki a buszból; a fénnyel áthasított levegő végre nyárias derűt ígér. Elképzeli, munkája végeztével kiül a Dunakertbe vagy valamelyik térre napozni. Már érzi kitüzesedni a homlokát, égni a bőrét; de még le se száll, a nagy ígéretű napsütés megbukik, s átadja helyét a borulásnak.

Gombák (fotó: Bálint Eszter)
Gombák (fotó: Bálint Eszter)
Nemes Nagy Ágnes: Vihar
(részlet)
Egy ing rohan a réten.
Nap-éj-egyenlőségi viharban
a szárítókötélről elszökött,
s most rogy-rohan Medárd-zöld fű fölött
egy sebesült katona testtelen
koreográfiája.
Ott futnak ők. A vásznak.
Villámok torkolattüze alatt
már hadseregnyi végső mozdulat,
ahogy rohannak, zászlók, lepedők,
egy hasonlíthatatlan szisszenéssel
lehasadt orrvitorla, rongy,
a szünhetetlen zöld mezőben
bukóban, kelőben,
egy tömegsír legvégső vásznait
mutatják lobbanásaik.
Vathy Zsuzsa: Medárd
(novella)
Esik eső, szép csendesen csepereg
(hanganyag)
Vas István: Medárd
(részlet)
A túlparton az új
Hotel idétlen váza eltakarja
A Belváros kihűlt hiányait.
Ha áll majd frissen tündökölve mint
A békés együttélés záloga
S a túlazóperenciáni élet
Jelképe – mit hoz át a szél, keringőt
Vagy villanyos gitár géphangosított
Világvadmacskazenéjét Budára
Egy év múlva Medárdus éjszakáján,
Miféle tarka óperenciűás
Fényegyveleg vetül az elmaradt
Duna sötét vizére és ki nézi
Ablakból kihajolva Pest felé?
Kiváncsi sem vagyok már.
Alkonyi
Izgalmas szürkeségből csak az új híd-
Akaratunk halvány ezüstje villog
Sejtelmesen a híd a hís. Medárd
Szele borzong az ónszínű folyón
És esőt jósol mélyebb szürkeséget
És van akinek ónszínű folyót.
Majd elvonul, ahogy szokott. De ha
Betelik Medárd magánjóslata,
Kinek sütnek ki majd a hónapok?
Már nem vagyok kiváncsi. Nem vagyok.
Csorba Győző: Eső után
(részlet)
Záporeső hullott,
nagy a víz, nagy a sár.
Három kislány, hat cipőcske
ide jár, oda jár.
Félve lépegetnek,
tipi-top, tipi-top,
szép szivárvány íve bomlik,
a nap is mosolyog.

Csiga(fotó: Vimola Ágnes)
Csiga
(fotó: Vimola Ágnes)
Babits Mihály: Esős nyár
(részlet)
Most ujra megered az eső, kopogó
 
zajjal, s az ég olyan,
mint a félárbocra eresztett lobogó:
 
úgy leng, alacsonyan.



Fialowski 
Réka: Ess, eső, ess / gyermekrajz
Fialowski Réka: Ess, eső, ess / gyermekrajz
[Ess, eső, ess!]
népköltés
Ess, eső, ess!
Hónap délig ess!
Búza bokrosodjon,
Zab szaporodjon!
Az én hajam olyan legyen,
Mint a csikó farka,
Még annál is hosszabb,
Mint a Tisza hossza!
Még annál is hosszabb,
Mint a Duna hossza!
Még annál is hosszabb,
Mint a tenger hossza!



Gera Enikő: Ess, 
eső, ess / gyermekrajz
Gera Enikő: Ess, eső, ess / gyermekrajz
gyönge lesz. Eleki németek szerint ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz. Így tartja Pincehely magyar népe is.
Szent Medárdnak – mint már Katona Lajos is megjegyzi semmi köze a regulához. A kalendáriumban a szentek ünnepe szerint igazodó néphagyomány azonban a megfigyelt időszak időjárásának kezdetét az ő nevéhez kapcsolta.
Első hazai említését Zalán Menyhért a németújvári (Güssing) ferencrendi kolostor 1462-ből származó, erdélyi eredetű kéziratos breviáriumának naptárából idézi. Medárd napjához egy XVI. századi kéz azt jegyezte be, hogy német parasztok véleménye szerint ha e napon esik, akkor a következő negyven napon is esni fog. A német átvétel lehetséges ugyan, de ekkor a hiedelem már széltében ismeretes Közép-Európában, így hazánkban is.

Szent Medárd napja

Június 08. - Szent Medárd napja 
 
 Június 08.-a Noyoni Szent Medárd püspök ünnepnapja. Medardus, frank származású katolikus püspök volt, és a gabona aratásának, illetve a szüreti munka védőszentje. Egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.

Szent Medárd noyoni püspök, a flandriaiak – Flandria Franciaország és Belgium között megoszló terület – megtérítője. Medárd fáradságot nem ismerve járta be tágas egyházmegyéjét. Ahol csak tehette, hirdette az Úr igéjét és irtotta a pogány erkölcsöket.


Szent Medárd 456 körül született a pikárdiai Salency-ben, frank nemesember és gallo-római anya gyermeke volt. Tanulmányai befejeztével, 33 éves korában szentelték pappá, majd 530-ban a papság és a nép egyhangú kívánságára ő lett Picardia tartomány püspöke.
A népvándorlás egyik hullámaként érkező hunok és a vandálok pusztítása nyomán székhelyét áttette Noviomagusba (ma: Noyons), s 532-ben egyesítette a tornacumi (Tournai) egyházmegyével. Azt tartják, hogy e két egyházmegye ötszáz éven át egy közös püspök irányítása alatt maradt.

Állítólag ő adta fel a apácafátylat Szt. Radegunda frank királynének, és ő honosította meg a rózsaünnepélyeket. A rózsakoszorú (Rosere) a környék legpéldásabb viselkedésű hajadonának járt.
545. június nyolcadikán halt meg.

Prágai szent Ágnes szűz

Prágai szent Ágnes szűz

Krisztus által nagy a bizalmunk Istenben, ő tett minket alkalmassá arra, hogy az Újszövetség szolgái legyünk – olvassuk a mai szentleckében. Az eredeti bűn következményeként emberi természetünk elveszítette azt a megszentelt állapotot, amelyre Isten hívta. Az ember akarata gyöngének bizonyul, hogy megtegye mindazt a jót, amit talán értelmével olykor belát. Bensőnkben megosztottak vagyunk, egyéni és közösségi életünkben egyaránt. Aki kételkedne ebben, az csukott szemmel jár a világban. Isten nélkül semmit sem tehetünk. Amint az édesanya járni tanítja gyermekét, miközben mellette áll, hogy ha elesik, felsegítse, ugyanígy gondja van ránk, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi tizedik hét - kedd

2010.06.08. kedd

(Prágai Szent Ágnes, Szent Medárd)
Az asszony elment, és Illés szava szerint járt el


1Kir 17,7-16
Napok múltával azonban kiszáradt a patak, mert nem volt eső az országban. Ezért az Úr szózatot intézett hozzá, ezekkel a szavakkal: ,,Kelj fel, s eredj a szidoniak Száreftájába, s tartózkodj ott: íme, meghagytam ott egy özvegyasszonynak, hogy tápláljon téged.' Felkelt és elment Száreftába. Amikor a város kapujához ért, meglátott egy özvegyasszonyt, aki fát szedegetett. Megszólította, s azt mondta neki: ,,Adj nekem egy kis vizet valami edényben, hadd igyam.' Amikor aztán az elment, hogy hozzon, ő így kiáltott utána: ,,Hozz nekem, kérlek, egy falat kenyeret is kezedben.' Az ezt felelte: ,,Az Úrnak, a te Istenednek életére mondom, hogy nincs semmiféle kenyerem, csak egy maroknyi lisztem a vékában s egy kis olajam a korsóban: éppen egy pár darabka fát szedek, hogy elkészítsem azt magamnak s fiamnak, hogy megegyük, s azután meghaljunk.' Azt mondta neki Illés: ,,Ne félj, csak eredj, s tégy, ahogy mondtad. Először azonban nekem készíts abból a lisztecskéből egy kis hamuban sült lepényt, s hozd ki azt nekem. Magadnak és fiadnak azután csinálj. Ezt üzeni ugyanis az Úr, Izrael Istene: ,,Nem ürül ki lisztes vékád, s nem apad el olajos korsód mindaddig, amíg esőt nem ad az Úr a föld színére.''' Erre az elment, s Illés szava szerint cselekedett, és evett ő s az asszony s egész házanépe, s attól a naptól kezdve nem ürült ki a lisztes véka, s nem apadt el az olajos korsó -- az Úr szava szerint, amelyet Illés által szólt.
Zs 4
A karvezetőnek. Hárfára. Dávid zsoltára. Meghallgatott igazságom Istene, amikor segítségül hívtam. Szorongatásomban tágas teret adtál nekem. Könyörülj rajtam, hallgasd meg imámat! Emberek fiai, meddig lesz nehéz a szívetek? Miért szerettek hiábavalóságot, hajszoltok hazugságot? Tudjátok meg: az Úr csodát művel szentjével, meghallgat az Úr, ha hozzá kiáltok. Bár haragudtok, ne vétkezzetek, rejtsétek azt szívetekbe nyugvóhelyeiteken, és békéljetek meg. Áldozzatok igaz áldozatokat és bizalmatokat az Úrba vessétek. Sokan mondják: ,,Ki mutat jót nekünk?' Ragyogtasd ránk jelként arcod fényességét, Uram! Több örömöt öntöttél szívembe, mint amikor a búza és a bor bőven terem. Éppen azért békében alszom és megnyugszom, mert te, Uram, különösen megerősítettél a reménységben engem.
Mt 5,13-16
Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízetlenné válik, mivel sózzák meg? Semmire sem jó többé, mint hogy kidobják és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy aztán a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek, aki a házban van. Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van.

Évközi tizedik hét - kedd

2010. június 8. - Kedd

  Jézus így tanított a hegyi beszédben: "Ti vagytok a föld sója. De ha a  só
  ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják,  s
  eltapossák az  emberek. Ti  vagytok a  világ világossága.  A hegyen  épült
  várost nem lehet elrejteni.  Lámpát sem azért gyújtanak,  hogy a véka  alá
  rejtsék, hanem  a  lámpatartóra  teszik,  hogy  világítson  mindenkinek  a
  házban. Úgy világítson  a ti  világosságtok az emberek  előtt, hogy  látva
  jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!"
  Mt 5,13-16

  Elmélkedés:

  A mai evangéliumi szakaszban a sóról  és a világosságról van szó.  Mindkét
  hasonlat  azt  fejezi  ki,  hogy  a  világ  üldözései  ellenére   Krisztus
  tanítványainak  küldetése  ehhez  a  világhoz  szól,  itt  kell  tanúságot
  tenniük, itt kell  ízt és világosságot  adni a világnak.  Az a  hivatásuk,
  hogy miként a só ízesít és tartósít, tanítóként és tanúságtevőként jó  ízt
  adjanak a  világnak a  krisztusi tanítás  hirdetésével. Értelemszerűen  ez
  csak akkor  lehetséges,  ha  megőrizzük,  azaz  tartósítjuk  magunkban  az
  igazság tanítását. A világosság  hasonlata a hiteles keresztény  életpélda
  felmutatását jelenti. Nem  öntelt gőg, hivalkodás  vagy magamutogatás  ez,
  hanem  Krisztus   szerény  és   szelíd  képviselete   a  világban.   Olyan
  tanúságtétel,  amelynek  eredménye  nem  az,  hogy  az  érintett   személy
  elismerést kap a világtól, hanem az, hogy az általa tett jótetteket  látva
  Istent fogják magasztalni az emberek.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Szent Atyánk,  az élet  és  szeretet örök  forrása,  Aki az  élő  emberben
  mutatod meg dicsőséged ragyogását,  és Aki szívébe  vetetted el a  hívásod
  magját, ne engedd hogy hanyagságunk miatt bárki is szem elől tévessze vagy
  elveszítse ezt az ajándékot. Add, hogy mindegyikük egész szívvel  haladjon
  a Te szereteted megvalósításának az útján.
  II. János Pál pápa

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Szeretettel  ajánlom  mindenki  figyelmébe  a   jubileumi  Ez  az  a   nap
  fesztivált.
  Információ: http://www.ezazanap.hu
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizedik hét - kedd

Jézus Szíve kilenced - letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)

Igazi vezetés
2010. június 8. Évközi tizedik hét - kedd
P. Shawn Aaron, LC

Mt 5,13-16
Jézus így tanított a hegyi beszédben: Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!

Bevezető ima: Szeretet Istene, minden áldás forrása, te vezetsz engem életemben. Köszönetet mondok atyai szeretetedért. Jézus, Isten Fia, te meghaltál értem a kereszten, hogy megfizess bűneimért, és bizonyítsd irántam való végtelen szeretetedet. Köszönöm, hogy megmutattad nekem az Atyához vezető utat. Szentlélek, lelkem kedves vendége, te gyógyítasz és te teszel engem erőssé. Hála legyen szerető jelenlétedért bennem.

Kérés: Uram, mutasd meg, hol kell tanúságot tennem az Igazságról!

1. Az evangélium új íze. „Ti vagytok a föld sója.” Jézus összes apostolának szólt ez a mondat. Mindenkinek, akit kereszténynek fognak hívni a történelem során, felelőssége, hogy azon dolgozzon, hogy az evangéliumnak új ízt adjon és Krisztus tanításával az egész világot megvilágosítsa. A só még jobbá teszi az ételeket azáltal, hogy kihangsúlyozza az ízeket, amik már eleve benne vannak az ételben. Isten arra hív minket, hogy ízesítsük meg a körülöttünk lévő világot keresztény életünk „sójával”. Isten jónak teremtette a világot, de a bűn megrontotta. A keresztség által az Atya az Ő isteni életének „sójával”- a kegyelemmel - ajándékoz meg minket, hogy az erényeknek és a keresztény könyörületességnek éljünk. Megvan még az a készség és az a vágy bennem, ami keresztségemből fakad?

2. A szívet és az értelmet bevilágítani. „Ti vagytok a világ világossága.” Fény nélkül vakok vagyunk. Az emberi szem haszontalan ott, ahol a fény képtelen áthatolni. Hasonlóképpen, minden embernek megadatott, hogy megismerje az Atyát, aki igazság, jóság és szeretet. De a fény nélkül – aki Jézus Krisztus – ez a képességünk hiábavaló. Jézus arra hív téged és engem, hogy ebben a jelenlegi társadalomban legyünk az Ő világossága. Úgy kell élnünk életünket, hogy a többi ember meg lássa Krisztust általunk. Látniuk kell az ember méltóságát, és azt a nagylelkű meghívást mindannyiunk számára, hogy Istennel örök életünk lehet. Meg kell lássák, hogy a szeretet és a kegyelem legyőzte a gonoszt, a szenvedést és a halált. A világnak szüksége van a mi világosságunkra, mert a világnak szüksége van Krisztusra.

3. A szentek világító példája. Mi lesz az alázattal? Mi van azzal, hogy ne tudja a jobb kezed, mit tesz a bal? Jézus arra emlékeztet minket, hogy a mi életünk és a cselekedeteink az emberek tekintetét Isten felé kell, hogy irányítsák és nem mi felénk: „hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat.” A világnak szüksége volt, hogy lássa Boldog Kalkuttai Teréz Anya működését. Szüksége volt arra, hogy lássa II. János Pál fiatalos életerejében és időskori gyengeségében. Az ő fényük megvilágította számunkra az Atyához vezető ösvényt. Mindig szükségünk lesz a szentek példájára, pontosabban ez az, amire te is és én is meghívást kaptunk - az életszentségre.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, te mindent megadtál nekem, hogy hűséges tudjak maradni hozzád. Adj nekem bátorságot és lelkesedést, hogy meg is éljem, amiben hiszek! Segíts, hogy tanúskodjam a te hűséges szeretetedről gondolataimban, szavaimban és cselekedeteimben! Legtisztább Anya, őrizd meg szívemet egészen Jézusnak!

Elhatározás: Ma beszélek valakivel Jézusról, és szavaimat arra a becsületességre alapozom, amellyel keresztény elkötelezettségem teljesítem.

Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger