2010. június 10., csütörtök

Évközi idő, 10. hét Csütörtök

Évközi idő, 10. hét Csütörtök
 
Egy meggondolatlan szó, egy felelőtlen cselekedet gyakran leleplezi a személyiség mélyén rejlő indulatokat. Minél inkább rádöbben valaki tettei belső indítékaira, annál jobban felszabadul azoktól a rosszindulatú, titkos erőktől, amelyek fogva tartották. Ezért figyelmeztet Jézus, hogy már a harag is gyilkos erő lehet.
További gondolatok...

Évközi tízedik hét – csütörtök

2010.06.10. csütörtök
Az Úr keze Illéssel volt


1Kir 18,41-46
Majd azt mondta Illés Áchábnak: ,,Menj fel, egyél, s igyál, mert nagy eső zuhogása hallatszik.' Fölment Ácháb, hogy egyen, s igyon, Illés pedig felment a Kármel csúcsára, lekuporodott a földre, arcát térdei közé tette, s azt mondta legényének: ,,Menj fel, s nézz a tenger felé.' Ez, miután felment és arrafelé tekintett, azt mondta: ,,Nincs semmi sem.' Erre ő ismét szólt neki: ,,Menj vissza, hétszer.' Hetedik alkalommal aztán íme, egy kis felhőcske szállt fel a tengerből, akkora, mint az ember lábnyoma. Erre ő így szólt: ,,Eredj fel és mondd Áchábnak: Fogass be szekeredbe, s menj le, hogy meg ne akadályozzon az eső.' Alighogy egyet-kettőt fordult, íme, elsötétedett az ég, s felhő, szél és hatalmas eső támadt. Felült tehát Ácháb és elment Jezreelbe, Illést pedig megszállta az Úr ereje, s ő felövezte derekát, s futott Ácháb előtt, amíg Jezreelbe nem ért.
Zs 64
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Ének. Téged illet a dicséret, ó Isten, a Sionon; Neked mutatnak be áldozatot Jeruzsálemben. Te meghallgatod imádságomat, eléd járul minden test a gonoszság miatt. Noha gonoszságaink elhatalmasodtak rajtunk, te megbocsátod vétkeinket. Boldog, akit kiválasztasz és magadhoz fogadsz, aki udvaraidban lakhat. Hadd dúslakodjunk házad javaiban, szentséges templomodban! Igazságodban csodálatosan meghallgatsz minket, mi szabadító Istenünk, reménysége a föld minden szélének, s a messze tengernek. Aki hatalmaddal megszilárdítottad a hegyeket, magadat erővel övezed. Megfékezed a tenger zúgását, hullámainak bömbölését és a népek háborgását. A föld határán lakók is félik jeleidet, ujjongásra készteted keletet és nyugatot. Meglátogatod a földet s elárasztod, elhalmozod bőséges javakkal. Isten folyója bővizű; Eledelt készítesz számukra, mert ez a rendelésed. Barázdáit megitatod, göröngyeit elegyengeted, esővel felpuhítod és megáldod hajtásait. Jóságoddal koronázod az esztendőt, nyomodban bőség fakad. A puszták legelői megkövérednek, vidámságot öltenek a halmok. Juhokkal telnek meg a mezők, gabonában bővelkednek a völgyek, örvendeznek és himnuszokat zengenek.
Mt 5,20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre'' [Kiv 20,13]. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan'', méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond'', méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj , békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Évközi tízedik hét – csütörtök

2010. június 10. - Csütörtök

  Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Mondom nektek: ha  igaz
  voltotok nem múlja felül az  írástudókét és a farizeusokét, nem  juthattok
  be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj!
  Aki öl, méltó  az ítéletre. Én  viszont azt mondom  nektek, hogy méltó  az
  ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének:  Te
  esztelen!,  méltó  a  főtanács  ítéletére.   Aki  pedig  azt  mondja:   Te
  istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron
  felajánlani, és  ott eszedbe  jut, hogy  testvérednek valami  panasza  van
  ellened, hagyd ott  ajándékodat az oltár  előtt, s menj,  előbb békülj  ki
  testvéreddel.  Csak  aztán   térj  vissza,   hogy  bemutasd   áldozatodat.
  Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor  még úton vagy vele,  nehogy
  átadjon a bírónak,  a bíró pedig  a börtönőrnek, és  a börtönbe  vessenek.
  Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg  nem
  fizeted."
  Mt 5,20-26

  Elmélkedés:

  A ószövetségi "Ne ölj!" parancs  megszegése azt jelentette, hogy valaki  a
  másik ember  elleni gyűlöletét  egy végletes  tettben fejezi  ki  életének
  kioltásával. E régi törvényt szigorítja Jézus új törvénye, aki azt mondja,
  hogy  nem  csupán  az  követ   el  bűnt,  aki  az  emberölés   szélsőséges
  cselekedetét megvalósítja, hanem az is bűnös, aki haragot vagy  gyűlöletet
  táplál szívében a másik ember iránt. Jézus jól tudja, hogy a bűn egy olyan
  út, amelyen az ember folyamatosan eltávolodik Istentől és egyre  mélyebbre
  süllyed. Már kezdetben  fel kell  ismerni, hogy  milyen úton  indul el  az
  ember! És ezen az úton mindjárt az elején meg kell állni, amikor még  csak
  ellenszenv ébred valaki szívében, nehogy elhatalmasodjon rajta ez az érzés
  és nehogy tettekben nyilvánuljon meg!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Szentlélek,  aki   adományaid  állandó   kiárasztásával  megszenteled   az
  Egyházat, gerjessz mély  és erős szerelmet  Országod iránt azok  szívében,
  akiket az Istennek szentelt életre hívtál, hogy egész életüket nagylelkűen
  és feltétel nélkül az Evangélium szolgálatába állítsák.
  II. János Pál pápa

  ______________________________
__

  Aktuális:
  100 paplan Edelénybe segélyakció
  Kedves barátaim!
  Azt találtam ki, hogy mi, az evangélium lista tagjai segítsünk új  életet
  kezdeni   100   családnak.   A   segítségeteket   kérem,   hogy   100   db
  ágyneműgarnitúrát küldjünk Edelénybe. Bízom benne, hogy találok száz  vagy
  kétszáz jószándékú listatagot, akik mellém állnak.
  Előre is köszönöm!
  István atya
  Részletek: http://zalalovo.plebania.hu/list/news/100_paplan_Edelenybe
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tízedik hét – csütörtök

Jézus Szíve kilenced - letölthető az alábbi helyről: http://www.vandorevangelium.hu/?m=7)


A szavak hatalma
2010. június 10. Évközi tizedik hét – csütörtök
P. Shawn Aaron, LC

Mt 5, 20-26
Mert mondom nektek: ha a ti igazságtok nem múlja felül az írástudókét és farizeusokét, semmiképp sem mentek be a mennyek országába. Hallottátok, hogy ezt mondták a régieknek: ,,Ne ölj; aki pedig öl, méltó az ítéletre”. Én viszont azt mondom nektek, hogy mindenki, aki haragszik testvérére, méltó az ítéletre. Ha valaki azt mondja a testvérének: ,,Oktalan”, méltó a főtanács ítéletére; aki pedig azt mondja: ,,Bolond”, méltó a gyehenna tüzére. Amikor tehát fölajánlod adományodat az oltáron, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened: hagyd ott az adományodat az oltár előtt, és először menj, békülj ki testvéreddel, s csak akkor menj, és ajánld föl adományodat. Egyezz meg ellenfeleddel gyorsan, amíg vele vagy az úton; nehogy ellenfeled átadjon téged a bírónak, a bíró pedig a törvényszolgának, és börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, semmiképp sem jössz ki onnan, amíg meg nem fizeted az utolsó fillért.

Bevezető ima: Szeretet Istene, minden áldás forrása, te vezetsz engem életemben. Köszönetet mondok atyai szeretetedért. Jézus, Isten Fia, te meghaltál értem a kereszten, hogy megfizess bűneimért, és bizonyítsd irántam való végtelen szeretetedet. Köszönöm, hogy megmutattad nekem az Atyához vezető utat. Szentlélek, lelkem kedves vendége, te gyógyítasz és te teszel engem erőssé. Hála legyen szerető jelenlétedért bennem.

Kérés: Szelíd és alázatos szívű Jézus, tedd szívemet hasonlóvá a te szívedhez!

1. Harag a szívünkben. Jézus itt a haragról beszél, ami vágy a bosszúra, illetve az a hozzáállás, hogy nem akarunk megbocsátani. Jézus mindig visszavezet minket az emberi lélekhez. A cselekedetek a szívünkben történt döntésekből fakadnak, még ha ez nem is nyilvánvaló rögtön. Ha szívünkben kialakul egy érzés – legyen az jó, vagy rossz – egyszer gyümölcsöt is fog hozni. Ha elfog is benneteket az indulat, ne vétkezzetek. A nap ne nyugodjék le haragotok fölött.“ (Ef 4,26). A megbocsátástól való vonakodás nehezteléshez vezet, és végül tönkre tehet életeket és kapcsolatokat. „Megbocsátani azt jelenti, hogy a jóra kaptunk meghívást, ami nagyobb minden gonoszságnál.” (II. János Pál: Emlékezet és azonosság).

2. A sértő szavak rosszak. Mindenki megtapasztalta már a szavak mélyre hatoló erejét. Szavakkal lehet tanítani, vagy pusztítani, gyógyítani vagy megsebezni. Jézus kihangsúlyozza a „testvéreink” megbántását, itt azokra gondol, akik a legközelebb állnak a szívünkhöz. Nem újdonság azt állítani, hogy azok, akiket a legjobban szeretünk ugyanazok az emberek, akik a legjobban meg tudnak sebezni minket, és fordítva. Milyen tőr szúrhatna jobban, mint egy szeretet nélküli szó, valakitől, akit nagyon szeretünk? Az igazság az, hogy Isten minden szavunkat komolyan veszi. Sőt, számon is kéri rajtunk őket, mivel a szavak külső megnyilatkozásai annak, ami a szívünkben lakik. A szavak ereje megmutatja a szavak súlyát.

3. Semmilyen neheztelést ne őrizzünk a szívünkben!. Ez a részlet kicsit nyugtalanná tesz minket, már nem ülhetünk kényelmesen. Jézus egy megrázó bepillantást enged számunkra Isten szívébe. Isten lényege az egység a szeretetben – három személy, egy természet. Minket Isten saját képmására alkotott, és arra teremtett, hogy örök egységben éljünk vele. De ugyanerre hivatottak testvéreink is. Ha tettünk valamit, amivel megsebeztük a szeretet-egységet bennünk és a körülöttünk élőkben, akkor meg kell javítanunk ezt a szakadást. Ez annyira fontos Istennek (és annyira fontos nekünk is), hogy Isten nem fogadja el a felajánlásunkat, ha akarattal sértettük meg a szeretet-egységet. Vigyük ezeket a bonyolult kapcsolatokat imádságban Isten elé, és merítsünk belőle erőt, hogy úgy szeressünk, ahogy kellene szeretnünk. Ő nem fogja elvárni tőlünk, hogy erényesek legyünk anélkül, hogy megadná nekünk a kegyelmet, amire szükségünk van.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, taníts meg a szeretetre és segíts, hogy szent legyek! Te alkottál meg engem és te hívtál a katolikus hitre. Segíts, hogy nagylelkűen éljem meg hitemet, és, hogy a szeretet mindig elsőbbséget élvezzen mindennapjaimban. Legtisztább Anya, őrizd meg szívemet egészen Jézusnak!

Elhatározás: Ma három rejtett jócselekedetet viszek végbe.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger