2010. június 12., szombat

Szűz Mária Szíve

Szűz Mária Szíve


Évközi idő, 10. hét Szombat

Az őszinteség vagy a bizalom hiányát jelzi, amikor garanciákra, biztosítékokra van szükség ahhoz, hogy elhiggyék mások, amit mondunk. Nem csak, hogy semmiféle jogalapunk nincs az Istenre esküdözni, de már régen rossz, ha nem hisznek szavunknak, és esküdöznünk kell. Jézus arra tanít, hogy egész személyiségünk legyen szilárd, mint a szikla. Jellemezze az igazság, valamint a szavak és a tettek egysége. 
 További gondolatok...

Szűz Mária Szíve

2010.06.12. szombat

(Szűz Mária Szíve)
Elizeus követte Illést, és szolgálatába állt


1Kir 19,19-21
Elindult tehát onnan Illés és ráakadt Elizeusra, Sáfát fiára, aki éppen szántatott tizenkét iga marhával, s maga is egyike volt azoknak, akik a tizenkét iga marhával szántottak. Erre Illés odament hozzá, s rávetette palástját. Ő tüstént otthagyta a barmokat, s utána futott Illésnek, s azt mondta: ,,Hadd csókoljam meg, kérlek, apámat s anyámat, s aztán majd követlek.' Ő azt mondta neki: ,,Eredj csak és térj vissza, mert ami az én dolgom volt, megtettem veled.' Miután visszatért tőle, vett egy iga marhát, levágta, a marhák ekéjével megfőzte a húst, odaadta a népnek, hogy egyenek, aztán felkelt, elment, s követte Illést, s a szolgája lett.
Zs 15
Miktám, Dávidtól. Óvj meg engem, Uram, mert tebenned van reményem! Mondom az Úrnak: ,,Te vagy az én Istenem, nagyobb javam nincsen nálad.' A szentekben, a jeles férfiakban, akik a földön vannak, bennük van minden gyönyörűségem. Sok gyötrődése van azoknak, akik más istenek után futkosnak. Nem veszek részt véres áldozataikban, nevüket sem veszem ajkamra. Az Úr az én örökségem és kelyhem osztályrésze: te adod vissza örökségemet. A mérőzsinór pompás részt juttatott nekem, valóban pompás nekem az én örökségem. Áldom az Urat, aki értelmet adott nekem, veséim még éjjel is figyelmeztetnek engem. Szüntelenül az Úr van szemem előtt, meg nem ingok, hisz ő áll jobbomon. Ezért örvend a szívem és ujjong a nyelvem, sőt testem is reménységben pihen: Mert nem hagyod az alvilágban lelkemet, s nem engeded, hogy szented romlást lásson. Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké.
Mt 5,33-37
Szintén hallottátok, hogy azt mondták a régieknek: ,,Ne esküdj hamisan, hanem add meg az Úrnak, amire esküdtél!'' [Lev 19,12] Én viszont azt mondom nektek, hogy egyáltalán ne esküdjetek: se az égre, mert az az Isten trónja, se a földre, mert az az ő lábainak zsámolya [Iz 66,1], se Jeruzsálemre, mert az a nagy király városa [Zsolt 48,3]. A fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod fehérré vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem; ami ezeknél több, a gonosztól van.

Mária szeplőtelen szíve

2010. június 12. - Szombat

  Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Hallottátok, hogy  ezt
  is mondták a régieknek:  "Hamisan ne esküdj, és  tartsd meg az Úrnak  tett
  esküdet!" Én pedig  azt mondom  nektek: Egyáltalán ne  esküdjetek! Sem  az
  égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya,  se
  Jeruzsálemre, mert  az a  nagy  Király városa!  De  még saját  fejedre  se
  esküdj, mert egyetlen  hajszáladat sem  tudod ősszé  vagy feketévé  tenni.
  Legyen a  ti beszédetek  "igen, igen,  nem, nem";  ami ettől  eltér, az  a
  gonosztól van."
  Mt 5,33-37

  Elmélkedés:

  Ne esküdjetek! - hangzik Jézus egyértelmű kijelentése a mai evangéliumban.
  Jézus korában és  azt megelőzően is,  az esküt azért  használták, hogy  az
  emberek az  általuk  mondottak  igaz  voltát  Istenre  való  hivatkozással
  megerősítsék. Mivel azonban sokan visszaéltek  ezzel és sok esetben  hamis
  vagy valótlan dolgok  bizonyítására akarták felhasználni  az esküt,  Jézus
  azt tanácsolja tanítványainak,  hogy inkább  ne tegyenek  esküt. A  szavak
  őszinteségét azonban természetesen továbbra is megkívánja, a hazug  beszéd
  ugyanis lerombolja a bizalmat az emberek között. Az ember, aki  elutasítja
  az  igaz  Istent,  egész  életével   hazudik,  sőt,  másokat  is   eltérít
  hazugságaival az  igaz Istentől  és  az igazság  tanításától.  Krisztusban
  ragyog fel számunkra az örök Igazság.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Legszentebb   Szűz,   aki   habozás   nélkül   fölajánlottad   magadat   a
  Mindenhatónak, hogy megvalósítsa  (rajtad keresztül)  az üdvösség  tervét,
  önts bizalmat a  fiatalok szívébe, hogy  mindig támadjanak közülük  lelkes
  lelkipásztorok, akik a keresztény népet  az élet útján vezessék,  Istennek
  szentelt  lelkek,  akik  tanúságot   tehetnek  feltámadt  Fiad   szabadító
  jelenlétéről tisztaságban, szegénységben és engedelmességben.
  II. János Pál pápa
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Mária szeplőtelen szíve

2010. június 12. Évközi tizedik hét – szombat
Mária szeplőtelen szíve
P. Timothy Mulcahey LC

Lk 2,41-51
Szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei tudták volna. Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, mentek egy napig, és keresték a rokonok és ismerősök között. Amikor nem találták, visszafordultak Jeruzsálembe, hogy keressék. Három nap múlva akadtak rá a templomban, ott ült a tanítók közt, hallgatta és kérdezgette őket. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. Amikor meglátták, csodálkoztak. Anyja így szólt hozzá: "Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Íme, atyád és én szomorúan kerestünk." Ezt felelte: "De miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?" Ám ők nem értették meg ezeket a hozzájuk intézett szavakat. Velük ment hát, lement Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. Szavait anyja mind megőrizte szívében.

Bevezető ima: Kedves Mária! A te szeretetedet látva tanult meg Krisztus szeretni. Taníts meg így szeretni engem is! Vezess az erények útján. Segíts, hogy minden alkalmat kihasználjak az erényekben való növekedésre. Segíts, hogy egyetlen alkalmat se szalasszak el, mikor szerethetek, vagy az erényekben növekedhetek. Mindig úgy szeretnék szeretni, ahogy te.

Kérés: Mária, jó Anyám, segíts, hogy hűséges gyermeked legyek. Vezess el Fiadhoz!

1. Kívülről nézve nem minden világos. Mária anyai szíve azt szeretné szeretni, amit Fia szeret. Mária nem látta mindig világosan az utat. De elhatározta, hogy követni fogja Fiát. Minden módon gondoskodik róla, még vallásos értelemben is. Nagy meglepetés volt számára, mikor Krisztus felnőtt és elkezdett felkészülni a küldetésére. Sosem gondolt arra, hogy Fiát 3 napra nélkülözze, ráadásul ilyen fiatalon. Fia az Atya házában akart lenni és előkészíteni a művét. Szeretett ott lenni és arra készült, amikor ki kell lépnie a nyilvánosság elé, hogy a tervet végrehajtsa. Mária is készült erre a napra és Jézus segített neki.

2. Szavait megőrizte szívében. Máriának nehéz volt az adott pillanatot megérteni. Ő az imádság és szemlélődés asszonya volt, ezért megőrzött mindent a szívében, hogy később elgondolkozzon rajta és Jézus küldetésének más részleteivel összehasonlítsa. Mit jelent mindez? Mire utal? Isten terve lassan körvonalazódik és Mária készen áll rá. Nem annyira a megértésre volt szüksége, hanem inkább a hűségre és elfogadásra. Mária szemlélődő szíve egyesülni akart Fia küldetésével. Tudta, hogy hozzá kell tennie az ő részét a küldetéshez, és erre leginkább imával készülhet fel.

3. Fogd Mária kezét! Sosem fogjuk életünk szándékát és értelmét felfogni, ha nem szemlélődünk és imádkozunk, mint Mária. Ehhez idő, türelem, egyszerűség és bizalom kell. „Boldog, aki hisz az Úr ígéreteinek beteljesedésében.” – kiáltja hangosan Erzsébet, akit Gábriel angyal látogatása után keresett fel Mária. Áldottak vagyunk, ha hinni tudunk. Olyanoknak kell lennünk, mint Mária, hűnek kell maradnunk küldetésünkhöz, azon az úton kell járnunk, ami nekünk van kijelölve. Lehet, hogy ez az út nem látszik teljesen világosan. Nem kell mindent tudnunk, ami ránk vár, elég az irányt ismernünk. Mária Fia küldetését teljes szívből magáévá tette. Minket is hív, hogy hasonuljunk hozzá. Kézen fog bennünket és biztosan vezet zavaros, nehéz és ismeretlen utunkon.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus! Miután mindent nekünk adtál - életedet, szeretetedet, testedet és véredet az Oltáriszentségben -, a kereszten függve Édesanyádat is odaajándékoztad.  Köszönöm ezt a hatalmas ajándékot! Szeretnék hűséges gyermeke lenni. Szeretném minden erényében utánozni, különösen is irántad való hűségében a keresztig és azon túl. Add kegyelmed, hogy mindkettőtöket elkísérjelek a kereszt lábához. Olyan szorosan szeretnélek követni, mint Mária. Csak hozzád szeretnék tartozni és a te akaratodat cselekedni.

Elhatározás: Megkérem Máriát, hogy alakítsa bennem a keresztény erényeket a rózsafüzér imádkozása által. Ezen a héten meglátogatom őt egy helyen, ahol egy szobra vagy képe van felállítva.

Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.

-- 
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu
 
Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat? 
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.
 
Missio Christi Alapítvány 
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger