2010. június 13., vasárnap

Évközi idő, C év, évközi idő 11. vasárnapja

Évközi idő, C év, évközi idő 11. vasárnapja

A bűnbánat útjára tanít ma a szentírás szava. Dávid, amikor ráébred bűnére, Istenhez fohászkodik, az asszony bűnbánatát a szeretet tettével fejezi ki. Minden szentmise elején elmondjuk a bűnbánati imát. Vajon mennyire csupán a liturgia megszokása mondatja velem, vagy ténylegesen meglátom gyengeségemet, és Isten kegyelmét? És a közösség segítségét kérve akarok küzdeni gyengeségeim ellen?
További gondolatok...

C év, évközi idő, 11. vasárnap

2010. június 13.
C év, évközi idő, 11. vasárnap
(Páduai Szent Antal áldozópap, egyháztanító)
A nap liturgikus színe: zöld

2Sám 12,7-10.13

Azt mondta erre Nátán Dávidnak: ,,Te vagy az az ember! Ezt üzeni az Úr, Izrael Istene: Én felkentelek Izrael királyává, megszabadítottalak Saul kezéből, neked adtam urad házát, öledbe adtam urad feleségeit, neked adtam Izrael és Júda házát, s ha ez még kevés volt, sokkal többet is adtam volna neked. Miért vetted hát semmibe az Úr szavát, olyasmit cselekedve, ami gonosz az én színem előtt?! A hetita Uriást megöletted karddal, feleségét feleségül vetted, Ammon fiainak kardja által ölted meg őt! Ne távozzék tehát a kard sohasem házadtól, mivel semmibe sem vettél engem, s elvetted a hetita Uriás feleségét, hogy a te feleséged legyen. Azt mondta ekkor Dávid Nátánnak: ,,Vétkeztem az Úr ellen!'' Azt mondta erre Nátán Dávidnak: ,,Az Úr meg is bocsátotta bűnödet: nem lakolsz halállal;

Gal 2,16.19-21

Mivel pedig tudjuk, hogy az ember nem a törvény cselekedeteiből igazul meg, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk Krisztus hite, és nem a törvény cselekedetei által, mert a törvény cselekedeteiből egy ember sem igazul meg. Mert a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. Krisztussal együtt keresztre vagyok szegezve: élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem. Amit pedig most a testben élek, azt az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem. Nem érvénytelenítem Isten kegyelmét, mert ha a megigazulás a törvény által van, akkor Krisztus hiába halt meg.

Lk 7,36-8,3

Egy farizeus meghívta, hogy egyen nála. Bement a farizeus házába és asztalhoz telepedett. És íme, egy asszony, aki bűnös volt a városban, amint megtudta, hogy a farizeus házában étkezik, kenetet hozott egy alabástrom edényben. Megállt hátul a lábainál, elkezdte könnyeivel öntözni a lábait, és megtörölte hajával, csókolgatta azokat, és megkente a kenettel. Amikor a farizeus, aki meghívta, látta ezt, így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.'' Jézus ezt válaszolta neki: ,,Simon! Mondanék neked valamit.'' Az így szólt: ,,Mester, szólj!'' ,,Két adósa volt egy hitelezőnek. Az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Nem lévén nekik miből megfizetni, elengedte mind a kettőnek. Melyik fogja őt közülük jobban szeretni?'' Simon ezt felelte: ,,Úgy vélem, az, akinek többet engedett el.'' Ő pedig ezt mondta neki: ,,Helyesen ítéltél.'' Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: ,,Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet lábaimra; ez meg könnyeivel öntözte lábaimat, és a hajával törölte meg. Csókot nem adtál nekem; ez meg, amióta bejött, nem szűnt meg csókolgatni lábaimat. Olajjal nem kented meg fejemet; ez meg kenettel kente meg a lábaimat. Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.'' Aztán így szólt az asszonyhoz: ,,Bocsánatot nyertek bűneid.'' Erre az asztaltársak ezt kezdték mondogatni magukban: ,,Kicsoda ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?'' Ő pedig így szólt az asszonyhoz: ,,A hited megszabadított téged; menj békével.'' Történt azután, hogy bejárta a városokat és a falvakat, prédikálta és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő, és néhány asszony, akiket meggyógyított a gonosz lelkektől és a betegségekből: Mária, akit Magdolnának hívnak, akiből hét ördög ment ki, és Johanna, Kúzának, Heródes helytartójának a felesége, valamint Zsuzsanna, és sokan mások, akik segítették őt vagyonukból.

ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP

2010.06.13. vasárnap: ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP
 

(PÁDUAI SZENT ANTAL)
Az Úr elengedte vétkedet, nem halsz meg


2Sám 12,7-10.13
Azt mondta erre Nátán Dávidnak: ,,Te vagy az az ember! Ezt üzeni az Úr, Izrael Istene: Én felkentelek Izrael királyává, megszabadítottalak Saul kezéből, neked adtam urad házát, öledbe adtam urad feleségeit, neked adtam Izrael és Júda házát, s ha ez még kevés volt, sokkal többet is adtam volna neked. Miért vetted hát semmibe az Úr szavát, olyasmit cselekedve, ami gonosz az én színem előtt?! A hetita Uriást megöletted karddal, feleségét feleségül vetted, Ammon fiainak kardja által ölted meg őt! Ne távozzék tehát a kard sohasem házadtól, mivel semmibe sem vettél engem, s elvetted a hetita Uriás feleségét, hogy a te feleséged legyen. Azt mondta ekkor Dávid Nátánnak: ,,Vétkeztem az Úr ellen!' Azt mondta erre Nátán Dávidnak: ,,Az Úr meg is bocsátotta bűnödet: nem lakolsz halállal;
Zs 31
Maszkíl Dávidtól. Boldog, akinek gonoszsága bocsánatot nyert, és akiknek bűne el van takarva. Boldog az, akinek az Úr nem tudja be vétkét, s akinek lelkében nincsen csalárdság. Amíg hallgattam, csontjaim megöregedtek, s egész nap jajgattam. Mert éjjel-nappal rám nehezedett kezed, ellankadt erőm, mint a nyár hevében. Megvallottam előtted bűnömet, gonoszságomat el nem rejtettem. Elhatároztam: ,,Megvallom magam ellen hűtlenségemet az Úrnak.' És te vétkem gonoszságát megbocsátottad. Hozzád fohászkodjon tehát minden szent alkalmas időben, akkor áradjanak bár a vizek, el nem érik őket. Te vagy menedékem, megőrzöl a veszedelemtől; Körülveszel a szabadulás örömével. Értelmet adok neked és megtanítlak az útra, amelyen járnod kell; Rajtad tartom szemem. Ne legyetek értelmetlenek, mint a ló és az öszvér: amelyeknek fékkel és zablával kell szorítani az állát, másként nem közelednek hozzád. Sok csapás éri a bűnöst, ám az Úrban remélőt irgalom övezi. Örvendjetek az Úrban és vigadjatok, igazak, ujjongjatok mindnyájan egyenes szívűek!
Gal 2,16.19-21
Mivel pedig tudjuk, hogy az ember nem a törvény cselekedeteiből igazul meg, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk Krisztus hite, és nem a törvény cselekedetei által, mert a törvény cselekedeteiből egy ember sem igazul meg. Mert a törvény által meghaltam a törvénynek, hogy Istennek éljek. Krisztussal együtt keresztre vagyok szegezve: élek én, de már nem én, hanem Krisztus él bennem. Amit pedig most a testben élek, azt az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem. Nem érvénytelenítem Isten kegyelmét, mert ha a megigazulás a törvény által van, akkor Krisztus hiába halt meg.
Lk 7,36 - 8,3
Egy farizeus meghívta, hogy egyen nála. Bement a farizeus házába és asztalhoz telepedett. És íme, egy asszony, aki bűnös volt a városban, amint megtudta, hogy a farizeus házában étkezik, kenetet hozott egy alabástrom edényben. Megállt hátul a lábainál, elkezdte könnyeivel öntözni a lábait, és megtörölte hajával, csókolgatta azokat, és megkente a kenettel. Amikor a farizeus, aki meghívta, látta ezt, így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.' Jézus ezt válaszolta neki: ,,Simon! Mondanék neked valamit.' Az így szólt: ,,Mester, szólj!' ,,Két adósa volt egy hitelezőnek. Az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Nem lévén nekik miből megfizetni, elengedte mind a kettőnek. Melyik fogja őt közülük jobban szeretni?' Simon ezt felelte: ,,Úgy vélem, az, akinek többet engedett el.' Ő pedig ezt mondta neki: ,,Helyesen ítéltél.' Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: ,,Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet lábaimra; ez meg könnyeivel öntözte lábaimat, és a hajával törölte meg. Csókot nem adtál nekem; ez meg, amióta bejött, nem szűnt meg csókolgatni lábaimat. Olajjal nem kented meg fejemet; ez meg kenettel kente meg a lábaimat. Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.' Aztán így szólt az asszonyhoz: ,,Bocsánatot nyertek bűneid.' Erre az asztaltársak ezt kezdték mondogatni magukban: ,,Kicsoda ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?' Ő pedig így szólt az asszonyhoz: ,,A hited megszabadított téged; menj békével.' Történt azután, hogy bejárta a városokat és a falvakat, prédikálta és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő, és néhány asszony, akiket meggyógyított a gonosz lelkektől és a betegségekből: Mária, akit Magdolnának hívnak, akiből hét ördög ment ki, és Johanna, Kúzának, Heródes helytartójának a felesége, valamint Zsuzsanna, és sokan mások, akik segítették őt vagyonukból.

Évközi 11. vasárnap

2010. június 13. - Évközi 11. vasárnap

  Abban az időben: Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála.  Betért
  hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös  nő.
  Amikor  megtudta,  hogy  Jézus   a  farizeus  házában  van   vendégségben,
  alabástromedényben illatos olajat  hozott. Megállt  hátul, Jézus  lábánál.
  Sírt,  könnyeivel  öntözte  Jézus  lábát,  majd  hajával  megtörölte,   és
  csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal.
  Ennek láttára  a vendéglátó  farizeus így  szólt magában:  "Ha ez  próféta
  volna, tudná, hogy ki  és miféle, aki  érinti őt: hogy  ez egy bűnös  nő."
  Jézus akkor  hozzá  fordult:  "Simon,  mondanék  neked  valamit."  Az  így
  válaszolt: "Mester, beszélj!"  "Egy hitelezőnek két  adósa volt. Az  egyik
  ötszáz  dénárral  tartozott  neki,  a  másik  ötvennel.  Nem  volt   miből
  fizetniük, hát elengedte mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?" "Úgy
  gondolom az,  akinek  többet  engedett  el"  -  felelte  Simon.  "Helyesen
  ítéltél" - válaszolta.
  Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: "Látod ezt az  asszonyt?
  Betértem házadba, s te  nem adtál vizet a  lábamra. Ez viszont  könnyeivel
  öntözte a lábamat, és hajával törölte meg. Csókot sem adtál nekem, ez  meg
  szüntelenül csókolgatja lábamat, amióta csak  bejött. Aztán te nem  kented
  meg fejemet  olajjal. Ez  meg kenetet  öntött a  lábamra. Azt  mondom  hát
  neked, sok bűne  bocsánatot nyer,  mert nagyon  szeretett. Akinek  keveset
  bocsátanak meg,  az  kevésbé  szeret."  Aztán  így  szólt  az  asszonyhoz:
  "Bocsánatot nyertek bűneid. Menj békével!"
  Erre a vendégek kezdték mondogatni magukban: "Ki ez, hogy még a bűnöket is
  megbocsátja?" Ő pedig ismét az asszonyhoz fordult: "A hited megszabadított
  téged. Menj békével!"
  Ezután bejárta a városokat  és a falvakat, tanított  és hirdette az  Isten
  országát. Vele  volt  a tizenkettő  és  néhány asszony,  akiket  a  gonosz
  lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária,  melléknevén
  Magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének,  Kuzának
  a felesége, Zsuzsanna  és még sokan  mások, akik vagyonukból  gondoskodtak
  róla.
  Lk 7,36-8,3

  Elmélkedés:

  Az Atya nevében, a Fiú személyében, a Szentlélek erejében
  XVI. Benedek pápa egy esztendővel ezelőtt, 2009. június 19-én, Jézus szent
  szívének ünnepén nyitotta meg a Papság  évét Rómában. A Szentatya azzal  a
  szándékkal hirdette meg ezt a tematikus évet, hogy új módon mutassuk be  a
  papi szolgálat nagyságát és szépségét,  valamint az esztendő erősítse  meg
  szolgálatukban a lelkipásztorokat és adjon nekik új örömöket. A Papság éve
  lehetőséget    adott    nekünk,    papoknak    arra,    hogy    megújítsuk
  elkötelezettségünket papi hivatásunkban, a híveket pedig arra  ösztönözte,
  hogy még buzgóbban imádkozzanak papjaikért és új papi hivatásokért. Miután
  a mögöttünk  álló hét  péntekén, szintén  Jézus szent  szívének ünnepén  a
  Szentatya  a  világ  minden  részéből  érkező  mintegy  tizenhétezer   pap
  jelenlétében bezárta a Papság évét, a mai vasárnap szentmiséjén most mi is
  lezárjuk ezt az évet, hálát adva Istennek az esztendő lelki gyümölcseiért.

  Néhány héttel ezelőtt első lelkipásztori  helyemre, egy kis zalai  faluba,
  Tótszentmártonba hívtak szentmisét tartani, s délután volt alkalmam  arra,
  hogy meglátogassak  néhány családot.  Ellátogattam többek  között  egykori
  tanítványom, Eszter családjához. Nevezhetném őt máshogyan is, de akkor oda
  volna a történet hitelessége. Szóval, Eszterékhez megérkezve a nagypapát a
  tornácon, egy  nagy karosszékben  ülve találtam.  Jakab bácsi,  aki  annak
  idején közel járt a nyolcvanhoz, s most már 95 éves, rongyosra  imádkozott
  könyvekkel volt  körülvéve. Mások  bizonyára félreértenék,  de én  tudtam,
  hogy kicsorduló könnye a boldogság jele. A számomra leghasználtabbnak tűnő
  könyvből egy  kis  szentképet vett  elő,  majd láthatóan  sokszor  megtett
  mozdulattal a  megfakult képecskével  keresztet  vetett. Jakab  bácsi  már
  nehezen beszél, de ez a mozdulat mindennél többet mondott számomra, hiszen
  az erősen megkopott szentkép az én egykori újmisés papi képem volt.  Jakab
  bácsi tizenhat éve imádkozik  értem, a papért, s  meg merem kockáztatni  a
  kijelentést, hogy nála többet csak az édesanyám imádkozhat pap fiáért.

  A múlt vasárnap kértem, hogy a mostani szentmisére mindenki hozzon magával
  egy újmisés papi képet. Köszönöm, hogy megtették. Vegyük most elő,  fogjuk
  a kezünkbe! A kép bizonyára a papságra vagy a legfontosabb papi  feladatra
  a szentmisére  utal,  de  ábrázolhat  mást is.  Ha  most  megfordítjuk,  a
  hátoldalán az újmisés jelmondatot olvashatjuk, azt a többnyire  szentírási
  idézetet, amellyel egykor elindult, s amelynek fényében lezajlott egy papi
  élet. Az újmisés nevét olvasva feltűnik előttünk a pap arca, s talán hozzá
  kapcsolódó emlékek  jutnak eszünkbe.  Egészen  biztos vagyok  benne,  hogy
  amikor az újmisés áldással együtt megkaptuk  ezt a képet, elhangzott az  a
  kérés, hogy  imádkozzunk majd  azért a  papért, akinek  első  szentmiséjén
  kaptuk.  Megtettük  ezt?  Imádkoztunk  érte?  Lehet  ugyanis  a   papokról
  kritikákat mondani, lehet rosszalló megjegyzésekkel illetni őket, ki lehet
  beszélni hibáikat, de mi értelme  volna ennek? Sokkal nagyobb szükség  van
  arra,  hogy  a   hívek  imádkozzanak  a   papokért,  mindenekelőtt   saját
  plébánosukért és  lelkipásztoraikért,  hogy valamennyien  Istennek  tetsző
  módon végezzék  papi  szolgálatukat!  Engem  nagyon  megnyugtat,  hogy  az
  édesanyámon kívül él legalább egy ember, Eszter nagypapája, az idős  Jakab
  bácsi, aki biztosan imádkozik  értem minden nap.  Nagyon örülök annak,  ha
  valaki imádkozik azért a papért, akinek újmisés szentképét most a  kezében
  tartja. Akik megfeledkeztek erről, azokat pedig bátorítom, hogy a  jövőben
  imádkozzanak érte!  A  hívek  buzgó imádsága  nagy  erőforrás  minden  pap
  számára.
  A papság  éve befejezése  kapcsán  imádkozzunk azért,  hogy minden  pap  a
  mennyei Atya nevében, Jézus Krisztus személyében és a Szentlélek  erejével
  végezze szolgálatát!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Hívők imája a papokért
  Mennyei  Atyánk!  Papjaid  életük  minden  napján  a  Te  nevedben  végzik
  szolgálatukat.  Adj  nekik   erőt,  hogy  szüntelenül   a  Te   jelenléted
  képviselői, a Te szereteted küldöttei, a Te gondviselésed eszközei és a Te
  irgalmad közvetítői legyenek számunkra!
  Urunk, Jézus  Krisztus! A  papok  egész életük  során a  Te  szeretetedben
  szeretnének élni. Segítsd őket, hogy  mindig a Te személyedben  cselekedve
  mutassák be  a  szentmisét, a  Te  küldöttedként hirdessék  az  örök  élet
  tanítását és a Te megbízottadként szolgáltassák  ki az nekünk a Te  életet
  adó és életünket megújító szentségeidet!
  Szentlélek Isten! Te nem csak az  Egyházban, hanem minden papban is  élsz.
  Segítsd a papokat sugallataiddal,  ötleteiddel és tanácsaiddal, hogy  papi
  életükkel jó példát mutassanak a fiataloknak és az evangélium hirdetésével
  Isten felé vezessenek minket!

  Pap imája
  Mennyei Atyám!  Életem minden  napján a  Te nevedben  akarom végezni  papi
  szolgálatomat.  Adj  nekem   erőt,  hogy  szüntelenül   a  Te   jelenléted
  képviselője, a Te szereteted küldötte, a Te gondviselésed eszköze és a  Te
  irgalmad közvetítője legyek az emberek számára!
  Uram, Jézus  Krisztus! Egész  életem során  a Te  szeretetedben  szeretnék
  élni. Segíts engem, hogy mindig a Te személyedben cselekedve mutassam be a
  szentmisét, a Te küldöttedként  hirdessem az örök élet  tanítását és a  Te
  megbízottadként szolgáltassam  ki az  embereknek  életet adó  és  életüket
  megújító szentségeidet!
  Szentlélek Isten!  Te nem  csak  az Egyházban,  hanem minden  papban,  így
  bennem is élsz. Segíts  sugallataiddal, ötleteiddel és tanácsaiddal,  hogy
  papi  életemmel  jó  példát  mutassak  a  fiataloknak  és  az   evangélium
  hirdetésével sokakat vezessek Isten felé!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  100 paplan Edelénybe segélyakció
  Kedves barátaim!
  Most már  nem  homokzsákokra  van  szükség, hanem  arra,  hogy  új  életet
  kezdhessenek  az  árvíz  miatt  bajba  jutott  családok.  Íme  a   konkrét
  lehetőség:
  Azt találtam ki, hogy mi, az e-evangélium lista tagjai segítsünk új  életet
  kezdeni   100   családnak.   A   segítségeteket   kérem,   hogy   100   db
  ágyneműgarnitúrát küldjünk Edelénybe. Bízom benne, hogy találok száz  vagy
  kétszáz jószándékú listatagot, akik mellém állnak.
  Előre is köszönöm!
  István atya
  Részletek: http://zalalovo.plebania.hu/list/news/100_paplan_Edelenybe
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenegyedik vasárnap

2010. június 13. Évközi tizenegyedik vasárnap
P. Walter Schu LC

Lk 7,36-8,3
Egy farizeus meghívta, hogy egyen nála. Bement a farizeus házába és asztalhoz telepedett. És íme, egy asszony, aki bűnös volt a városban, amint megtudta, hogy a farizeus házában étkezik, kenetet hozott egy alabástrom edényben. Megállt hátul a lábainál, elkezdte könnyeivel öntözni a lábait, és megtörölte hajával, csókolgatta azokat, és megkente a kenettel. Amikor a farizeus, aki meghívta, látta ezt, így szólt magában: „Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.” Jézus ezt válaszolta neki: „Simon! Mondanék neked valamit.” Az így szólt: „Mester, szólj!” „Két adósa volt egy hitelezőnek. Az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Nem lévén nekik miből megfizetni, elengedte mind a kettőnek. Melyik fogja őt közülük jobban szeretni?” Simon ezt felelte: „Úgy vélem, az, akinek többet engedett el.” Ő pedig ezt mondta neki: „Helyesen ítéltél.” Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: „Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet lábaimra; ez meg könnyeivel öntözte lábaimat, és a hajával törölte meg. Csókot nem adtál nekem; ez meg, amióta bejött, nem szűnt meg csókolgatni lábaimat. Olajjal nem kented meg fejemet; ez meg kenettel kente meg a lábaimat. Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.” Aztán így szólt az asszonyhoz: „Bocsánatot nyertek bűneid.” Erre az asztaltársak ezt kezdték mondogatni magukban: „Kicsoda ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?” Ő pedig így szólt az asszonyhoz: „A hited megszabadított téged; menj békével.”
Történt azután, hogy bejárta a városokat és a falvakat, prédikálta és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő, és néhány asszony, akiket meggyógyított a gonosz lelkektől és a betegségekből: Mária, akit Magdolnának hívnak, akiből hét ördög ment ki, és Johanna, Kúzának, Heródes helytartójának a felesége, valamint Zsuzsanna, és sokan mások, akik segítették őt vagyonukból.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy szeretsz, velem vagy és ezen a napon is elkísérsz utamon. Bízom benned, Uram. Jobban megbízom benned, mint magamban, mert végtelenül jó és mindenható vagy. Szeretlek Jézus. Szeretlek, mert meghaltál értem a keresztem, hogy megments engem.

Kérés: Uram, segíts, hogy valóban teljesen megtérjek!

1. Szégyen, bánat és szeretet. Hogy jött ahhoz ez a bűnös asszony, hogy belépjen Simon a farizeus házába, ami ráadásul tele volt mindenféle vendégekkel. Két ok mozgathatta őt: bízott Jézusban, és tudatában volt bűnei súlyának. Ez a nő már ismerte Jézust, ahogyan prédikált, és ahogyan bánt azokkal a bűnösökkel, akik mint ő is, nagyon mély lelki szenvedéseken mentek át. Minden bűnös nap, minden önvád és kétségbeesés most egyszerre kitört belőle könnyei áradatával, amelyekkel Jézus lábait mosta. Ezek a könnyek a szeretet és a megbocsátásba vetett bizalom könnyei voltak. Egy csodálatos asszonyi gesztussal saját hajával törölte meg Jézus lábát, és drága olajjal kente meg Mesterét. Ki az, akit nem indít meg ez a jelenet? Ki az, aki még soha nem tapasztalta meg, ahogyan Krisztus teljes csendben elfogadva minket, alázatos könnyekre indítja bűnökkel terhelt lelkiismeretünket?

2. „Ha ez próféta volna.” Simon a farizeus rideg maradt. Ő igaznak tartotta magát Isten és az emberek előtt. Ez a jelenet az asszonnyal csak a Jézusban való kétkedést indította el benne: „Ha ez próféta volna …” Az igaz emberről Nagy Szent Gergely azt mondja, hogy együttérző, a hamis ember azonban fölháborodik. Simon azt gondolja, hogy neki nincs szüksége a megbocsátásra. „Az önelégültség az, ami az embert elválasztja Istentől… Minél jobb egy ember, annál inkább felismeri bűneit… Valóban kimondhatjuk, hogy a legnagyobb bűn az, ha valaki nincs tudatában bűneinek, nem érzi, hogy segítségre szorul. Azonban a megbocsátásra Isten kitárja a kaput, hiszen Isten a szeretet, és a szeretet legnagyobb dicsősége, ha élnek vele.” (William Barclay: The Gospel of Luke, S. 95). Krisztus szeretete nem elégszik meg azzal, hogy a bűnös nőt visszakapta, Simont is meg akarja nyerni magának. Ezért tapintatosan megdorgálja Simont a vendégszeretet elmaradásáért, és megpróbálja őt is ráébreszteni, hogy mennyire rászorul ő is Isten megbocsátó szeretetére.

3. A bűnök megbocsátása. Miután Jézus elvetette a magot, reménykedik, hogy Simon és az ő vendégei szívében is kikel és szeretetet terem. Ezután Jézus a bűnös asszonyhoz fordul, és olyan szavakat mond ki, amelyeket rajta kívül senki sem mondhat ki. Ezek a szavak megszabadítanak a súlyosan nyomasztó tehertől, békét adnak a léleknek, és felszárítják a könnyeket. Ezek a szavak örökre megváltoztatják az asszony életét, és az Úr lángoló szívű tanítványává teszik őt. „Bocsánatot nyertek bűneid.” Ezután még hasonlóan szeretetteljes szavak következnek, amelyek bátorítást adnak: „A hited megszabadított téged; menj békével.” Micsoda újonnan szerzett méltósággal egyenesedik fel ez a nő az elképedt és ellenséges hallgatóság közepette, és csendben távozik a társaságból! Engedtük már mi is, hogy Jézus szavai ilyen mélyen a lelkünkbe hatoljanak? Felfogtuk, hogy valahányszor, amikor a kiengesztelődés szentségéhez járulunk, Jézus személyesen hozzánk szól: „Feloldozlak téged bűneidtől.”? Megváltoztatta az én életemet is a szentgyónás, ahogyan ennek az asszonynak is megváltozott az élete?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, hálát adok neked Szent Szíved jóságáért, és azért a csillapíthatatlan vágyért, amivel meg akarsz nyerni önmagad számára. Köszönöm, hogy szeretetemet és bűnbánatomat eléd hozhatom ebben az elmélkedésben.

Elhatározás: A mai napon segíteni szeretnék valakinek, hogy megtapasztalja Krisztus megbocsátó szeretetét.

A Pápa imaszándéka 2010. június hónapra:
Az emberi élet megbecsülése: Hogy minden nemzeti és nemzetközi intézmény arra törekedjék, hogy az emberi életnek megbecsülést biztosítson a megfoganásától a természetes befejezéséig.
Ázsia egyházai: Hogy Ázsia egyházai, amelyek „kisded nyájat” alkotnak a nem keresztény népességek között, tudják átadni az evangéliumot, és örömmel tegyenek tanúságot Krisztushoz való tartozásukról.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger