2010. június 14., hétfő

Évközi idő, 11. hét Hétfő

Évközi idő, 11. hét Hétfő
 
Elegendő bekapcsolni a televíziót, hogy lássuk, hova vezet a szemet szemért, fogat fogért elv. Ha mindenki követné, hamarosan vakok lennénk. Az erőszak pokoli vonzásából a kivezető utat Jézus az adakozásban tárja fel: add oda köntösödet, tartsd oda másik arcodat, de még inkább add felebarátodnak az irgalom ajándékát! Jézus maga mutatott példát, amikor életét adta mindnyájunkért.
További gondolatok...

Évközi tizenegyedik hét – hétfő

2010.06.14. hétfő

(Szent Elizeus)
Agyonkövezték Nábótot, és meghalt


1Kir 21,1-16
Ezen események után ez történt. Volt abban az időben a jezraeli Nábótnak egy szőlője Jezraelben, Áchábnak, Szamaria királyának palotája mellett. Szólt azért Ácháb Nábótnak, s azt mondta: ,,Add nekem szőlődet, hogy zöldségeskertet csináljak magamnak belőle, mivel szomszédságomban, a házam mellett van, s én egy jobb szőlőt adok érte neked, vagy ha inkább úgy tetszik, annyi értékű ezüstöt, amennyit ér.' Nábót azt felelte neki: ,,Mentsen meg az Úr attól, hogy odaadjam neked atyáim örökét!' Ácháb erre elment házába, bosszankodva s mérgelődve a beszéd miatt, amelyet a jezreeli Nábót szólt neki, amikor azt mondta: ,,Nem adom neked atyáim örökét' -- és ágyára vetette magát, s a falnak fordította arcát, s nem evett semmit sem. Bement erre hozzá felesége, Jezabel és azt mondta neki: ,,Mi dolog ez? Miért szomorodott meg lelked, s miért nem eszel semmit sem?' Ő azt felelte neki: ,,Beszéltem a jezreeli Nábóttal, s azt mondtam neki: Add nekem szőlődet, s megkapod az árát, vagy ha úgy tetszik neked, jobb szőlőt adok neked érte -- s ő azt mondta: ,,Nem adom neked szőlőmet.''' Azt mondta erre neki felesége, Jezabel: ,,Nagyszerű tekintélyed van, s pompásan kormányozod Izrael országát! Kelj fel, s végy magadhoz ennivalót, s légy jókedvű, majd én fogom neked adni a jezreeli Nábót szőlőjét.' Levelet írt tehát Ácháb nevében, s azt megpecsételte annak gyűrűjével, s elküldte azokhoz a vénekhez és főemberekhez, akik Nábóttal laktak, s városában voltak. Ez volt pedig a levél tartalma: ,,Hirdessetek böjtöt, s ültessétek Nábótot a nép elsői közé, s fogadjatok fel ellene két embert, akik Béliál fiai, hogy ezt a hamis tanúságot mondják: ,,Káromolta Istent s a királyt'' -- s aztán vigyétek ki s kövezzétek meg, hogy így meghaljon.' -- Polgártársai, a vének és a főemberek, akik vele a városban laktak, úgy is cselekedtek, amint Jezabel meghagyta nekik, s amint meg volt írva a levélben, amelyet nekik küldött: böjtöt hirdettek, s Nábótot a nép elsői közé ültették, s odavittek két ördögfia embert, s leültették őket vele szemben, s azok, tudniillik ezek a szinte ördögi emberek, ezt a tanúságot mondták ellene az egész sokaság előtt: ,,Káromolta Nábót Istent s a királyt' -- amiért is kivitték őt a városon kívülre, s agyonkövezték. Aztán elküldtek Jezabelhez, s üzenték: ,,Nábótot megkövezték, s meghalt.' Történt továbbá, hogy amikor Jezabel meghallotta, hogy Nábótot megkövezték, s az meghalt, ő így szólt Áchábhoz: ,,Kelj fel, s foglald el a jezreeli Nábót szőlőjét, aki nem hallgatott rád, és nem akarta azt pénzért odaadni, mert Nábót nem él, hanem meghalt.' Amikor ezt Ácháb meghallotta, azt tudniillik, hogy Nábót meghalt, felkelt, s lement a jezreeli Nábót szőlőjébe, hogy elfoglalja.
Zs 5
A karvezetőnek. Fuvolára. Dávid zsoltára. Figyelj szavamra, Uram, halld meg panaszomat! Méltasd figyelmedre kiáltásomat, én királyom és én Istenem! Mert hozzád intézem imádságomat, Uram, halld meg hajnalban szavamat, korán reggel eléd állok és rád vetem pillantásom. Bizony, Istenem, te nem kedveled a gonoszságot; Gonosz ember melletted nem marad meg, a hamisak nem állhatnak meg szemed előtt. Gyűlölöd valamennyi gonosztevőt, a hazudozókat mind elpusztítod. Utálja az Úr a vérontó s álnok embert. Én azonban nagy irgalmadban bízva, bemegyek hajlékodba; Irántad való félelemmel leborulok szent templomod előtt. Uram, vezess engem igazságodban, ha rám tör ellenségem, tedd egyenessé előttem utadat. Mert szájukban nincs igazság, a szívük hiábavalóság, a torkuk nyitott sír, nyelvük járása álnok. Isten, mondd ki fölöttük ítéletedet, saját terveikben bukjanak meg! Sok istentelenségük miatt űzd el őket, mert haragra ingereltek téged, Uram. De örvendezzenek azok, akik benned bíznak, oltalmazd őket és megdicsőülnek benned, akik szeretik neved. Mert te, Uram, az igazakat megáldod, jóakaratodat pajzsként borítod rájuk.
Mt 5,38-42
Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szemet szemért, és fogat fogért'' [Kiv 21,24]. Én viszont azt mondom nektek: ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem aki megüt téged a jobb arcodon, fordítsd oda neki a másikat is. És aki pereskedni akar veled és el akarja venni a köpenyedet, engedd át neki a ruhádat is; s ha valaki kényszerít téged egy mérföldnyire, menj el vele kettőre. Aki kér tőled, annak adj, és attól, aki kölcsön akar kérni tőled, el ne fordulj.

Évközi tizenegyedik hét – hétfő

2010. június 14. - Hétfő

  Jézus a hegyi  beszédben így  szólt tanítványaihoz:  "Hallottátok, hogy  a
  régieknek ezt mondták: Szemet szemért,  fogat fogért. Én pedig azt  mondom
  nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal,  hanem ha valaki arcul üt  téged
  jobb felől, tartsd oda neki a bal  arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye  a
  ruhádat, annak add  oda a  köntösödet is.  És ha  valaki egy  mérföldnyire
  kényszerít, menj  vele kétannyira.  Adj annak,  aki kér,  és aki  kölcsönt
  akar, el ne fordulj tőle."
  Mt 5,38-42

  Elmélkedés:

  Jézus mai  beszéde  arra  a  kérdésre  ad  választ,  hogy  miként  kell  a
  keresztény embernek  válaszolnia  az  őt érő  rosszra.  Urunk  először  az
  ószövetségi törvényt idézi, amely a "szemet szemért, fogat fogért" elmélet
  nevében megengedte, hogy  a rosszat hasonló  mértékű rosszal  viszonozzák.
  Jézus új törvénye azonban ezt nem engedi meg, mert akkor gyakorlatilag nem
  volna vége a rossznak. Ha  minden sérelmet megbosszulnánk, és nem  tudnánk
  megbocsátani, akkor nagyon hamar a végtelenségig elhatalmasodna a gyűlölet
  és az ellenségeskedés a világban. Mint ahogyan erre napjainkban is  látunk
  példákat olyan helyeken, ahol nem ismerik a megbocsátás fogalmát.
  Jézus azt ajánlja, hogy ne  alkalmazzunk testi erőszakot vagy sértést,  de
  nem zárja ki annak lehetőségét, hogy szelídséggel és jó szóval meggyőzzük,
  lefegyverezzük a  másikat. Higgyünk  abban, hogy  a jó  erőszak nélkül  is
  képes legyőzni a rosszat!  Ne alkalmazzuk a  bosszú eszközét, hanem  jóval
  próbáljuk meg viszonozni a bántásokat.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  A ghánai labdarúgó-válogatott imája
  Urunk, segíts minket sportszerűen  játszani. Add, hogy játékunk  tetszésre
  találjon előtted. Add,  hogy egész  életünk sportszerű  "játék" legyen  és
  neked, valamint  embertársainknak  örömére szolgáljon.  Légy  irgalmas  és
  segíts nekünk  nyerni  a mostani  mérkőzésen  és majd  később  is,  amikor
  életünknek és a játéknak vége szakad.

  ______________________________
__

  Aktuális:
  100 paplan Edelénybe segélyakció
  Kedves barátaim!
  Most már  nem  homokzsákokra  van  szükség, hanem  arra,  hogy  új  életet
  kezdhessenek  az  árvíz  miatt  bajba  jutott  családok.  Íme  a   konkrét
  lehetőség:
  Azt találtam ki, hogy mi, az e-evangélium lista tagjai segítsünk új  életet
  kezdeni   100   családnak.   A   segítségeteket   kérem,   hogy   100   db
  ágyneműgarnitúrát küldjünk Edelénybe. Bízom benne, hogy találok száz  vagy
  kétszáz jószándékú listatagot, akik mellém állnak.
  Előre is köszönöm!
  István atya
  Részletek: http://zalalovo.plebania.hu/list/news/100_paplan_Edelenybe
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenegyedik hét – hétfő

2010. június 14. Évközi tizenegyedik hét – hétfő
P. Walter Schu LC

Mt 5,38-42
Hallottátok a parancsot: Szemet szemért és fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, ne álljatok ellent a gonosznak. Aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is! Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is! S ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira! Aki kér, annak adj, s attól, aki kölcsönt akar tőled, ne tagadd meg!

Bevezető ima: Uram! Nem könnyű bukott természetemmel ezt az üzenetet elfogadnom. De hiszek szavadban és bízom benned, mert egyedül nálad vannak az örök élet Igéi. Most, elmélkedésem elején, mint segítséget kereső fordulok hozzád. Nincs más célom cselekedeteimmel, csak, hogy a tetszésedet elnyerjem.

Kérés: Uram, segíts, hogy megéljem ezt a radikális felebaráti szeretetet, amire engem, mint tanítványodat felszólítasz. Segíts, hogy el tudjam fogadni felszólításodat arra, hogy a másik arcomat is odatartsam.

1. A vezérgondolat. Felismerjük a szálat, ami végighúzódik ennek a hétnek az evangéliumi részein? Ami szembeötlő benne, az Isten országának a radikális újdonsága. Alapelve egészen új: olyan felebaráti szeretet, ami ellenségeink szeretetét várja tőlünk (hétfő, kedd). Ez az elv újfajta hozzáállást követel, mely minden tettünket befolyásolja (szerda). Teljesen új módon és formában kell Mennyei Atyánkhoz imádkozni (csütörtök). És végül új a Krisztus tanítványai számára megfogalmazott felszólításban, hogy Isten országa legyen az egyetlen kincsük (péntek), és hogy az Ő országának a keresése kell, hogy első helyen álljon életünkben (szombat). Milyen jó kiválasztottnak lenni, hogy Isten országának építésében segítsünk! Micsoda öröm, megtiszteltetés és dicsőség egy ilyen Királyhoz tartozni!

2. Új törvényhozó. A hegyi beszéd közepébe csöppentünk. Krisztus olyan tekintélyt sugároz beszéd közben, ami megdöbbenti zsidó hallgatóságát, sőt sokkolja őket. Azzal a céllal lép fel, hogy megváltoztatja azt, amit Mózes és a próféták törvényei hirdettek (ami a zsidó hit tekintélyének abszolút alapja). Ne felejtsük el, hogy Isten Mózesnek adta a Tízparancsolatot, és hogy a próféták valóban Isten szavát hirdették. Ha Jézus mégis azt mondja: „Hallottátok… én pedig azt mondom nektek…”, annak csak két oka lehet: Krisztus vagy őrült, vagy valóban Isten Fia, aki „nem azért jött, hogy megváltoztassa a törvényt, hanem hogy tökéletesítse”.

3. Odatartani a másik orcánkat is. Nehezen találnánk ennél radikálisabb kijelentést. Ki merne ilyet mondani, ha nem maga az Isten Fia? Ő meg is valósítja ezt életében, és hagyja, hogy a gonoszok keresztre feszítsék. De lehetséges, hogy mi, a követői, a keresztények is eszerint éljünk? Valóban odatartjuk a másik arcunkat is annak, aki üt bennünket? Adunk-e még többet annak, aki igazságtalanul sokat követel tőlünk? Mi a szándék, ami Krisztusnak ezen parancsai mögött rejlik, ami látszólag kiszolgáltatottá, sebezhetővé és eszköztelenné tesz bennünket? Nem más, mint az a hősies felebaráti szeretet, mely képes a gonosz embereket az evangélium ügyének megnyerni. És ez az, amire Krisztus, a mi Megváltónk olyan nagyon vágyik: „Ez jó és kedves üdvözítő Istenünk szemében, aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére." (1 Tim 2,3-4).

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Olyan szívre vágyom, ami egyre jobban hasonlít a tiédre. Segíts nekem, hogy egyre jobban küzdjek azért, hogy minden ember üdvözüljön és felismerjen téged életében.

Elhatározás: Ma teszek valakinek egy szívességet, akivel nehezen jövök ki.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger