2010. június 15., kedd

Árpádházi Boldog Jolán

Árpádházi Boldog Jolán

IV. Béla magyar király és a konstantinápolyi császári családból származó Laszkarisz Mária leánya 1238 körül született. Rokonai között van Magyarországi Szent Erzsébet, és Prágai (Csehországi) Szent Ágnes; két nővére Boldog Kinga és Szent Margit. A szülői házban mindössze öt évet töltött melybe beleesik a tatárjárás borzalmas ideje. Szülei ekkor szentéletű nővére gondjaira bízták. 17 éves korában Boleszláv kalisi és gnieznói fejedelem személyében a legméltóbb férj oldalára került. 23 évet töltött példás keresztény házasságban. Három gyermeket szült mindenütt bőkezű ajándékokkal segítette a szegényeket, özvegyeket és árvákat. Két klarissza monostort alapított. Férje halála után a szintén özvegységre jutott Kinga nővérével vagyonát felosztva az ószandezi klarissza monostorba vonult. Szent Kinga halála után a gnieznói monostorba költözött. Kitűnt alázatosságával és imaéletével. 1298. június 11-én halt meg.
További gondolatok...

ÁRPÁDHÁZI BOLDOG JOLÁN

2010.06.15. kedd: ÁRPÁDHÁZI BOLDOG JOLÁN

Ákáb megszaggatta ruháját, böjtölt, és csöndesen járt-kelt


1Kir 21,17-29
Ekkor az Úr szózatot intézett a tesbi Illéshez, ezekkel a szavakkal: ,,Kelj fel, s menj le Ácháb, Izrael királya elé, aki Szamariában van: íme, éppen lemegy Nábót szőlőjébe, hogy azt elfoglalja és mondd neki: Ezt üzeni az Úr: Öltél, s azonfelül foglaltál is! Aztán tedd hozzá: Ezt üzeni az Úr: Ezen a helyen, ahol felnyalták a kutyák Nábót vérét, fel fogják nyalni a te véredet is.' Azt mondta ekkor Ácháb Illésnek: ,,Hát megtaláltál engem, ellenségedet? Ő azt mondta: ,,Megtaláltalak, mert arra adtad magadat, hogy azt tedd, ami gonosz az Úr színe előtt. Íme, nyomorúságot hozok terád, s learatom utódaidat, s kipusztítom Ácháb házából a férfit, a bezártat is s az utolsót is Izraelben és olyanná teszem házadat, mint Jeroboámnak, Nábát fiának házát és Básának, Ániás fiának házát, mivel bosszantásomra cselekedtél, s vétekre vitted Izraelt. Sőt Jezabelről is így szólt az Úr: Kutyák eszik meg Jezabelt Jezreel mezején. Akije a városban hal meg Áchábnak, azt a kutyák eszik meg, akije a mezőn hal meg, azt az ég madarai eszik meg.' Valóban nem volt senki más sem olyan, mint Ácháb, aki arra adta magát, hogy azt művelje, ami gonosz az Úr színe előtt, mivel felesége, Jezabel, felbujtogatta, s aki olyan utálatosságra vetemedett, hogy a bálványokat követte, mint ahogy az amoriták cselekedtek, akiket az Úr elemésztett Izrael fiainak színe előtt. Amikor Ácháb meghallotta ezeket a beszédeket, megszaggatta ruháját, szőrzsákkal födte be testét, s böjtölt és zsákban aludt, s lehorgasztott fővel járt. Erre az Úr szózatot intézett a tesbi Illéshez, ezekkel a szavakkal: ,,Láttad-e, hogy Ácháb megalázta magát előttem? Mivel tehát megalázta magát kedvemért, nem az ő napjaiban hozom rá a nyomorúságot, hanem fia napjaiban hozom a nyomorúságot házára.'
Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igazságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.
Mt 5,43-48
Hallottátok, hogy azt mondták: ,,Szeresd felebarátodat [Lev 19,18] és gyűlöld ellenségedet.'' Én viszont azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért, hogy fiai legyetek mennyei Atyátoknak, mert ő fölkelti napját a gonoszokra és a jókra, s esőt ad igazaknak és gazembereknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi lesz a jutalmatok? Nemde a vámosok is ugyanezt teszik? És ha csak a testvéreiteket köszöntitek, mi rendkívülit tesztek? Nemde a pogányok is ugyanezt teszik? Ti tehát legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Évközi tizenegyedik hét – kedd

2010. június 15. - Kedd

  Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Hallottátok, hogy  ezt
  mondták: Szeresd  felebarátodat  és  gyűlöld ellenségedet!  Én  pedig  azt
  mondom nektek:  Szeressétek ellenségeiteket,  tegyetek jót  azokkal,  akik
  gyűlölnek benneteket,  imádkozzatok azokért,  akik üldöznek  és  gyaláznak
  titeket, hogy gyermekei legyetek  mennyei Atyátoknak, aki fölkelti  napját
  jókra és  gonoszokra  egyaránt, és  esőt  ad  mind az  igazaknak,  mind  a
  bűnösöknek. Ha  ugyanis csak  azokat szeretitek,  akik titeket  szeretnek,
  ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak  a
  testvéreiteknek köszöntök, mi  az, amivel többet  tesztek? Nem teszik  meg
  ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a
  ti mennyei Atyátok!"
  Mt 5,43-48

  Elmélkedés:

  Első olvasásra  talán teljesen  elfogadhatónak  tartjuk a  régi  törvényt,
  amely szerint  a  felebarátaink  iránt szeretettel  kell  lennünk,  de  az
  ellenségeinket gyűlölhetjük. De Jézus új  parancsa nem engedi meg, hogy  a
  gyűlölet legkisebb formája is jelen legyen az ő tanítványainak a szívében.
  Még  az  ellenségeinket,  a  bennünket  bántókat  és  az  üldözőinket   is
  szeretnünk kell.  Jézus mindig  többet kíván  tőlünk, azt  akarja, hogy  a
  tökéletességre törekedjünk és  utánozzuk azt az  isteni szeretetet,  amely
  nem tesz különbséget az emberek között, hanem jókra és gonoszokra egyaránt
  kiárad.
  A szeretet  bölcsessége és  türelme képes  legyőzni a  rosszat. Tehát  nem
  arról van  szó, hogy  jóváhagyjuk  a másik  ember  bűnét azzal,  hogy  nem
  viszonozzuk a támadásokat, hanem arról, hogy a szeretet példáját  mutatjuk
  az ellenségnek, mint a rossztól való megszabadulás lehetőségét.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Sztárok
  Milyen gyakran elveszítik az emberek a sportban a mértéket! Milyen gyakran
  túloznak  a   szurkolók  és   a  sportriporterek,   amikor  a   különleges
  teljesítményeket kihangsúlyozzák! A "labdarúgósztár" meghatározás kifejezi
  a sikeres sportolók  teljesítményét, akik  olyan kiemelkedő  teljesítményt
  nyújtanak, amit már nem kell megindokolni.

  Mennyei Atyánk, ha  létezik ilyen csillag,  ilyen "sztár", akkor  az a  te
  Fiad volt és ma is az, akitől valóban különleges teljesítményt vártál.  Az
  ő egész élete a jóságot, a  felebaráti szeretetet és az emberekért  hozott
  áldozatot jelenítette meg. Példaértékű számunkra, ahogyan az ellenfeleivel
  viselkedett. Fellelkesít bennünket, ahogyan minden emberrel törődött.

  Kérünk téged, Atyánk, segíts  minket, hogy Fiadat  kövessük, és közben  ne
  fáradjunk el. Adj nekünk pünkösdi bátorságot, pünkösdi erőt és szeretetet,
  hogy jótetteink  és  szavaink  által Fiad  kívánságát  teljesítsük  és  Őt
  tündöklő csillagként magasztaljuk!
______________________________

Évközi tizenegyedik hét – kedd

2010. június 15. Évközi tizenegyedik hét – kedd
P. Walter Schu LC

Mt 5,43-48
Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!

Bevezető ima: Uram! Mennyire nehezen tudom ellenségeimet szeretni, azokért imádkozni, akik üldöznek! Csak a te kegyelmed segítségével vagyok képes az igazi felebaráti szeretetet megélni. Add kegyelmedet imádságom perceiben! Szeretnék mélyebben hinni benned, és megtanulni, hogy minden emberben felismerjelek, és veled találkozzak.

Kérés: Segíts Uram, hogy szeressem ellenségeimet és imádkozzam üldözőimért!

1. Őszinte ellenségszeretet. Sehol nem olyan világosan felismerhető a keresztény erkölcs radikális újdonsága, mint Krisztusnak ebben a mondatában: „Szeressétek ellenségeiteket!” A görög nyelvben négy szó is van a szeretet kifejezésére: a storge a gyerek és a szülő közötti szeretetre vonatkozik. Az erosz a férfi és nő kölcsönös egymás iránti vonzalmára utal. A philia a barátságban megtapasztalt szeretet. És végül az agapé, az a fajta szeretet, ami a szeretett ember számára a jót keresi. Karol Wojtyla Szeretet és felelősség c. könyvében azt írja, hogy aki a másik embert igaz jót akaró szeretettel szereti, Istent hozza közelebb hozzá, mert Isten a legnagyobb jó minden ember számára. Krisztus pontosan ezt az agapé-féle szeretetet várja minden követőjétől: „Imádkozzatok üldözőitekért!”

2. Mennyei Atyátok gyermekei. Miért kéri, sőt várja el Krisztus tőlünk a szeretetnek ennyire radikális formáját? Azért, mert az Atya minden gyermekét így szereti, nem nézve, jó-e vagy gonosz. „Mert felkelti napját igazakra és gonoszokra egyaránt.” Mennyire megváltozna a világ körülöttünk, ha a velünk kapcsolatba kerülő emberek azt a keresztényi szeretetet tapasztalnák meg, ami az irgalmas Istent jellemzi! Az Ő szeretete tökéletesen önzetlen. Akkor is szeret, akkor is kapunk tőle ajándékot, ha nem kap semmi viszonzást. Krisztus itt egy nagy kihívást jelentő célt állít elénk. De amit kér, az képes a másik ember életét megváltoztatni. Mi okozhat nagyobb örömet, mint hogy hűséges gyermekei lehetünk mennyei Atyánknak?

3. Igazi tökéletesség a szeretet által. Miért kéri tőlünk Krisztus újra és újra, hogy tökéletesek legyünk – mégpedig nem csak emberileg, hanem, mint mennyei Atyánk? Jézus tudja, hogy Isten eredeti terve az emberiség számára a teremtésben nyilvánul meg. „Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket. " (Ter 1,27). Jézus nagyon jól tudja, hogy ezt az isteni képmást a bűn elhomályosította bennünk, hogy hívása a tökéletes felebaráti szeretet megélésére bukott emberi természetünk számára nem lehetséges. De azt is tudja, hogy halálának és feltámadásának erejével, az elküldött Szentlélek segítségével Isten eredeti terve az emberről helyreállítható. Semmiben nincs nagyobb remény, mint a felebaráti szeretet gyakorlásának kudarcaiban és emberi gyengeségünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram radikális üzenetedet, az állandó kihívásokat, amik elé állít, és azt, hogy sosem engeded, hogy hiú és önelégült legyek. Segíts, hogy minél jobban gyakoroljam a keresztény felebaráti szeretetet, és ezáltal a világ higgyen benned!

Elhatározás: Imádkozni fogok azokért, akikkel nehézségeim vannak, és kimutatom feléjük szeretetemet.


A Pápa imaszándéka 2010. június hónapra:
Az emberi élet megbecsülése: Hogy minden nemzeti és nemzetközi intézmény arra törekedjék, hogy az emberi életnek megbecsülést biztosítson a megfoganásától a természetes befejezéséig.
Ázsia egyházai: Hogy Ázsia egyházai, amelyek „kisded nyájat” alkotnak a nem keresztény népességek között, tudják átadni az evangéliumot, és örömmel tegyenek tanúságot Krisztushoz való tartozásukról.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger