2010. június 17., csütörtök

Évközi idő, 11. hét Csütörtök

Évközi idő, 11. hét Csütörtök
 
Jézus imádkozni tanítja övéit. Tertuliánus azt mondja, hogy az Úr imája összefoglalja az egész evangéliumot. Jézus nem egy gépiesen ismétlődő formulát adott nekünk. Mint minden szóbeli imában, ebben is a Szentlélek tanítja Isten Igéje által, Isten gyermekeit imádkozni az ő Atyjukhoz. Az Atya gyermekei és egymás testvérei lettünk Krisztusban. Tükrözze egész életünk a Miatyánk imádságát.
További gondolatok...

Évközi tizenegyedik hét – csütörtök

2010.06.17. csütörtök

Illést elragadta a vihar, de szellemét megkapta Elizeus


Sir 48,1-14
Illés próféta jött ezután; tűzhöz volt hasonló, -- a szava lángolt, mint a fáklya --, éhínséget hozott rájuk, és megfogyatkozott a száma azoknak, akik gonosz akarattal bosszantották, és nem tudták szívlelni az Úr parancsait. Az Úr szavával elzárta az eget, és három ízben tüzet hozott le az égből. Ilyen dicső volt Illés a csodáival! Ki is dicsekedhetne hozzád hasonlóan, aki felhoztál megholtat az alvilágból, a halál sorsából az Úristen igéje által, aki romlásba döntöttél királyokat, játszva megtörted hatalmukat, és sírba taszítottál ágyukról dicsőségeseket, aki ítéletről értesültél Sínai hegyén, és megtorló büntetésekről a Hóreben, aki királyokat kentél fel megtorlásra, és prófétát tettél meg utódodnak, aki felvitettél tüzes forgószélben, tüzes ló húzta kocsin, akiről meg van írva, hogy az ítélet idején csillapítod az Úr haragját. Kiengeszteled az apa szívét fiával, és helyreállítod Jákob törzseit! Boldogok, akik meglátnak téged, és barátságoddal dicsekednek, mert mi élünk ugyan életünkben, de halálunk után ilyen nevünk nem lesz! Miután Illést a forgószél elrejtette, Elizeus telt el szellemével. Nem félt fejedelemtől életében, és senki sem múlta felül hatalomban. Semmi sem volt számára lehetetlen, sőt még holttestében is prófétai erő lakozott.
Zs 96
Király az Úr! Ujjongjon a föld, örvendezzék a temérdek sziget! Felhő és homály van körülötte, igazság és jog trónjának alapja. Tűz halad előtte, s körös-körül felperzseli ellenségeit. Villámai beragyogják a föld kerekségét, láttára megrendül a föld. Viaszként olvadoznak a hegyek az Úr előtt, az egész föld Ura előtt. Az egek hirdetik igazságát, minden nemzet látja dicsőségét. Jussanak szégyenbe mindazok, akik faragott képeket imádnak, és bálványaikkal kérkednek. Imádjátok őt, angyalai mind! Hallja ezt Sion és örvendezik, és ujjonganak Júda leányai ítéleteiden, Uram. Mert te vagy, Uram, a legfölségesebb az egész földön, messze magasan állsz minden isten fölött. Akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a rosszat; szentjeinek lelkét megőrzi, a gonoszok kezéből megszabadítja őket. Világosság támad az igaznak, s öröm az igaz szívűeknek. Örvendezzetek, igazak, az Úrban, és dicsérjétek szent emlékezetét!
Mt 6,7-15
Az imádságban pedig ne fecsegjetek, mint a pogányok, akik úgy gondolják, hogy a bőbeszédűségükért nyernek meghallgatást. Ne hasonlítsatok tehát hozzájuk; mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek őt. Ezért ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe; de szabadíts meg a Gonosztól. Mert ha megbocsátjátok az embereknek botlásaikat, nektek is meg fog bocsátani mennyei Atyátok. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem fogja megbocsátani nektek a ti botlásaitokat.

Évközi tizenegyedik hét – csütörtök

2010. június 17. - Csütörtök

  Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Amikor imádkoztok,  ne
  szaporítsátok a  szót, mint  a pogányok!  Azt hiszik  ugyanis, hogy  akkor
  nyernek meghallgatást,  ha sokat  beszélnek. Ne  utánozzátok őket!  Hiszen
  mennyei Atyátok tudja, mire van  szükségetek, még mielőtt kérnétek őt.  Ti
  tehát így imádkozzatok:
  Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
  szenteltessék meg a te neved;
  jöjjön el a te országod;
  legyen meg a te akaratod,
  amint a mennyben, úgy a földön is.
  Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
  és bocsásd meg vétkeinket,
  miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
  és ne vígy minket kísértésbe,
  de szabadíts meg a gonosztól!
  Mert ha  ti  megbocsátjátok  az  embereknek,  hogy  (ellenetek)  vétettek,
  mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem  bocsátotok
  meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
  Mt 6,7-15

  Elmélkedés:

  A kommunikációs eszközök gyors fejlődésének korában egyre több eszköz  áll
  rendelkezésünkre, hogy akár  nagy távolságokból  is kapcsolatba  kerüljünk
  emberekkel. Mindeközben azonban  veszélynek, illetve  káros hatásnak  kell
  tekintenünk azt, hogy  a személyes  kapcsolatok, beszélgetések  leépülnek.
  Kevesebbet beszélünk, beszélgetünk embertársainkkal és persze Istennel is.
  Az imádság az Istennel való  beszélgetés. Közvetlen, személyes és  őszinte
  beszélgetés. Az ember részéről nem szorítkozhat csupán a  segítségkérésre,
  hanem a dicsőítésben és  a hálaadásban is meg  kell nyilvánulnia. A  Jézus
  által tanított imádságban kéréseket  fogalmazunk meg, amelyekkel  egyúttal
  elismerjük,  hogy  Isten   képes  megadni  nekünk   mindazt  a  jót,   ami
  üdvösségünkhöz szükséges.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Legendás játékosok
  Jóságos Istenünk, a labdarúgásban  olyan legendás játékosok fejlődnek  ki,
  mint talán semmilyen más sportágban.  Nem hamis példaképek vagy  bálványok
  ők, hanem személyiségek, akik sportolóként, labdarúgóként  példaértékűekké
  váltak.  Ilyen   személyiség   például   Puskás   Ferenc,   aki   játékosi
  színvonalának, zsenialitásának, ügyességének,  valamint emberi  értékeinek
  köszönhetően sokak számára  követendő példa lett.  Szurkolók és  játékosok
  világszerte rajonganak  érte,  bár  az utóbbiak  talán  sosem  érhetik  el
  nagyságát.

  Istenünk! Vetélkedhet-e  azonban  az  emberi  dicsőség  a  te  Fiaddal,  a
  legtökéletesebb példaképpel? Mennyivel inkább  lehet ő a követendő  példa,
  az ő  teljesítménye  értékelendő,  szeretendő  és  megtartandó  számunkra!
  Engedd  megértenünk,  hogyan  dicsőíthetjük  meg  Fiad  művét,  és  hogyan
  tehetjük azt teljessé életünkben!
______________________________

Évközi tizenegyedik hét – csütörtök

2010. június 17. Évközi tizenegyedik hét – csütörtök
P. Walter Schu LC

Mt 6,7-15
Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak! Ne utánozzátok hát őket! Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek. Ti így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a neved, jöjjön el az országod, legyen meg az akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, s bocsásd meg a vétkeinket, amint mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vigy minket kísértésbe, hanem szabadíts meg a gonosztól. Ha megbocsátjátok az embereknek, amit vétettek ellenetek, mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy szeretsz, velem vagy és ezen a napon is elkísérsz utamon. Bízom benned, Uram. Jobban megbízom benned, mint magamban, mert végtelenül jó és mindenható vagy. Szeretlek Jézus. Szeretlek, mert meghaltál értem a keresztem, hogy megments engem.

Kérés: Uram, taníts meg imádkozni!

1. Az Isten gondviselésébe vetett tökéletes bizalom. Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek.” Krisztus szavai a vigasztalás és a remény kimeríthetetlen forrása, mert arra bátorítanak bennünket, hogy imánkban forduljunk mindig az Atyához. „Az igazi vallásosság nem a szavak számán mérhető, hanem a gyakoriságon és a szereteten, amivel egy keresztény élete apró és nagy dolgaiban Istenhez fordul." (Navarra Biblia, Máté evangéliuma). De ha mennyei Atyánk már minden szükségünket ismeri, miért kell az imában elé vinni? Szent Ágoston azt mondja, hogy míg imádkozunk, Isten alakítja szívünket és lelkünket, hogy készek legyünk azokat a jó dolgokat befogadni, amiket imádságunkra válaszul akar adni nekünk.

2.  A tökéletes imádság. Szent Ágoston azt mondja, hogy a Miatyánk annyira tökéletes, hogy néhány szóval összefoglalja mindazt, amiért az embereknek imádkozniuk kellene. (56. Zsoltár). „Általában azt mondják, hogy egy felszólításból és hét kérésből áll– három Istent dicséri, négy az ember szükségleteire vonatkozik" (Navarra Biblia, Máté evangéliuma). Az első két kérés, hogy szenteltessék meg a neve az emberek között és jöjjön el az országa, mélyen meg kellene, hogy érintse szívünket. Arra kaptunk meghívást, hogy Isten országának apostolai legyünk, terjesszük szeretetét az emberek között. Apostoli buzgalmunk minden alkalommal újra lángra kell, hogy lobbanjon, mikor a Miatyánknak ezeket a szavait mondjuk. Amikor azt kérjük, hogy legyen meg Isten akarata, azt kérjük, hogy akaratunk, minden gondolatinkban és cselekedetünkben az Övéhez alkalmazkodjon, mert csak így lehetünk igazán boldogok, ha teljesítjük azt a tervet, amit Isten a kezdetektől fogva számunkra kigondolt.

3. Lelki és emberi szükségeink. „Mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma." Még ha arcunk verejtékével szerezzük is meg mindennapi kenyerünket, az mégis Isten ajándéka. Csak azt kérjük, amire naponta van. „Csalást és hazug szót tarts távol tőlem, s ne adj nekem se nyomort, se gazdagságot! Hadd egyem kimért kenyeremet, nehogy jóllakva megtagadjalak, s azt mondjam: "Ki az az Úr?" Ne menjek lopni sem, mivel szegény lettem, ne gyalázzam meg Istenemnek nevét." (Péld 30,8-9). Az egyházatyák is az Oltáriszentségért szóló kérést látnak ebben a mondatban, ami az élet kenyere. Arra kell törekednünk, hogy úgy éljünk, hogy minden nap méltók legyünk az Oltáriszentség magunkhoz vételére. Aztán arra tanít Krisztus, hogy ha Isten megbocsátását kérjük, akkor nekünk is úgy kell megbocsátani embertársainknak, ahogy azt Isten velünk tette. Valóban megvalósítom életemben ezt a kérést? Végül azt kérjük, hogy szabadítson meg bennünket az erőnket meghaladó kísértésektől és a gonosztól. Az Atya sokkal hatalmasabb, mint az ördög bármelyik kísértése, ami minket érhet. Micsoda bizalmat és bizakodást vár tőlünk Krisztus, mikor befejezzük a Miatyánkot!

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram, hogy megtanítasz, hogyan imádkozzak. Köszönöm, hogy bízhatunk Atyánkban, akit szavaid közvetítenek számunkra. Segíts, hogy az ima szavai mindig ajkamon és szívemen legyenek!

Elhatározás: Elimádkozom a Miatyánkot, mint Istennel való beszélgetést, a nap különböző időpontjaiban.

A Pápa imaszándéka 2010. június hónapra:
Az emberi élet megbecsülése: Hogy minden nemzeti és nemzetközi intézmény arra törekedjék, hogy az emberi életnek megbecsülést biztosítson a megfoganásától a természetes befejezéséig.
Ázsia egyházai: Hogy Ázsia egyházai, amelyek „kisded nyájat” alkotnak a nem keresztény népességek között, tudják átadni az evangéliumot, és örömmel tegyenek tanúságot Krisztushoz való tartozásukról.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger