2010. június 18., péntek

Évközi idő, 11. hét Péntek

Évközi idő, 11. hét Péntek
 
Földi életünk értékét és méltóságunkat nem a vér szerinti származásunk adja meg, még csak nem is őseink kiváltsága vagy eredményei. Igazi érték a lélek kincseiben rejlik, mely megmarad az örök életre.
További gondolatok...

Évközi tizenegyedik hét – péntek

2010.06.18. péntek

Szövetséget kötött az Úr a király és a nép között


2Kir 11,1-4.9-18.20
Amikor aztán Atália, Ahaszja anyja, megtudta, hogy a fia meghalt, felkelt s megölette az összes királyi ivadékot. Jósába, Jórám király lánya, Ahaszja nővére, azonban vette Joást, Ahaszja fiát és ellopta a király megölésre szánt fiai közül dajkájával együtt az ágyasházból s elrejtette Atália elől, hogy meg ne öljék. Hat esztendeig aztán magánál rejtegette az Úr házában, miközben Atália uralkodott az országon. A hetedik esztendőben aztán elküldött Jojáda s magához hozatta a századosokat s a vitézeket s bevitte őket magához az Úr templomába és szövetséget kötött velük s megeskette őket az Úr házában. Majd megmutatta nekik a király fiát A századosok egészen úgy is cselekedtek, ahogy Jojáda pap parancsolta nekik: mindegyik maga mellé vette embereit, azokat, akik szombaton szolgálatba léptek, azokkal együtt, akik szombaton a szolgálatból kiléptek s elmentek Jojáda paphoz, az pedig odaadta nekik Dávid király dárdáit s fegyvereit, amelyek az Úr házában voltak. Aztán felálltak, mindenki fegyverrel a kezében, a templom jobb oldalától az oltár és a templom bal oldaláig a király körül. Erre ő kivezette a királyfit, rátette a koronát s a bizonyságot, aztán királlyá tették és felkenték s tapsolva mondták: ,,Éljen a király.' Amint Atália meghallotta a futkosó nép lármáját, bement a sokasághoz az Úr templomába. Amikor látta, hogy a király az emelvényen áll, amint szokás, mellette énekesek és trombitások s a föld egész népe ujjong és trombitál, megszaggatta ruháit és kiáltotta: ,,Összeesküvés, összeesküvés!' Erre Jojáda pap parancsolt azoknak a századosoknak, akik a sereg parancsnokai voltak és azt mondta nekik: ,,Vezessétek ki őt a templom bekerített részéből s aki utána megy, öljétek meg kardotokkal.' Azt mondotta ugyanis a pap: ,,Ne az Úr templomában öljétek meg.' Erre kezet vetettek rá s kituszkolták azon az úton, amelyen a lovak a palotába járnak s ott megölték. Aztán Jojáda szövetséget szerzett az Úr között meg a király és a nép között, hogy az Úr népe lesznek és a király meg a nép között. Erre bement a föld egész népe Baál templomába s lerontották oltárait s teljesen összetörték képeit, Mattánt, Baál papját pedig megölték az oltár előtt. Aztán a pap őrséget rendelt az Úr házába, Erre a föld egész népe örvendezett s a város nyugodt maradt, pedig Atáliát megölték karddal a király házában.
Zs 131
Zarándok-ének. Emlékezzél meg, Uram, Dávidról, és minden gyötrődéséről, arról, hogy megesküdött az Úrnak, fogadalmat tett Jákob erős Istenének: ,,Nem lépek be házam sátorába, nem megyek föl fekvőhelyem nyugalmába, nem engedem szememet aludni, pilláimat szunnyadozni, amíg helyet nem találok az Úrnak, hajlékot Jákob erős Istenének!' Íme, hallottuk, hogy Efratában volt, és rátaláltunk Jaár mezején. Lépjünk be az ő hajlékába, boruljunk le lábának zsámolyához! Indulj el, Uram, nyugalmad helyére, te és a te hatalmad ládája! Papjaid öltözzenek igazságba, szentjeid pedig ujjongjanak. Dávidért, a te szolgádért, ne vesd meg fölkentednek színét! Igaz esküt tett az Úr Dávidnak s azt nem másítja meg: ,,Ágyékod gyümölcsét ültetem királyi székedbe. Ha fiaid megtartják szövetségemet, s e törvényeimet, amelyekre megtanítom őket, fiaik is mindenkor trónodon ülnek majd.' Mert Siont választotta ki az Úr, lakásául azt választotta. ,,Ez lesz a nyugvóhelyem mindörökre, itt lesz a lakásom, mert ezt szeretem. Özvegyeit áldva megáldom, szegényeit jóllakatom kenyérrel. Papjait felruházom segítségemmel, s ujjongva ujjonganak majd szentjei. Dávid hatalmát itt növelem meg, fölkentemnek fáklyát készítek. Ellenségeit szégyenbe öltöztetem, rajta azonban ragyogni fog koronája.'
Mt 6,19-23
Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol moly és rozsda emészt, ahol a tolvajok betörnek és lopnak. Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem moly, sem rozsda nem emészt, és ahol tolvajok nem törnek be és nem lopnak. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is. A test világossága a szem. Ha tehát a szemed jó, egész tested világos lesz, de ha a szemed rossz, az egész tested sötét lesz. Ha pedig a benned lévő fény sötétség, mekkora lesz akkor a sötétség!

Évközi tizenegyedik hét – péntek

Mi a legmélyebb vágyam?
2010. június 18.- Évközi tizenegyedik hét – péntek
 
P. Walter Schu LC

Mt 6,19-23
Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön, ahol moly rágja és rozsda marja, s ahol betörnek és ellopják a tolvajok! A mennyben gyűjtsetek kincset, ahol nem rágja moly és nem marja rozsda, s ahol nem törnek be és nem lopják el a tolvajok! Ahol a kincsed, ott a szíved is.
A test világa a szem. Ha szemed ép, egész tested világos. De ha a szemed rossz, egész testedre sötétség borul. Ha tehát a világosság, amely benned van, sötétség, mekkora lesz maga a sötétség?

Bevezető ima: Uram! Tudom, hogy az igazi kincsek a mennyben vannak. Ebben az imádságban még jobban tudatosítani akarom magamban, hogy én az örökkévalóságnak élek, ezért minden napot úgy akarok használni, hogy országod terjesztéséért tett jócselekedeteimmel az örök életre gyűjtsek kincseket.

Kérés: Uram, segíts felfedezni, hová szól hívásod számomra, hol tudom a legtöbb mennyei kincset gyűjteni!

1. Múlandó, vagy örök kincsek. Ki ne szeretne elrejtett kincset felfedezni? Az emberi szív nagyon fogékony a kinccsel járó szerencsére és biztonságra, valamint a vele járó örömre. Itt azonban egy alapvető problémával kell szembenéznünk: milyen fajta kincsre bízhatjuk rá szívünket, lelkünket, egész valónkat? Krisztus óva int bennünket a hamis kincsektől, melyekkel nap mint nap találkozunk: ezek a földi kincsek, az ékes ruházat, a tulajdon vagy a gazdagság. De minden kincset el lehet és el fognak venni tőlünk. Abban a pillanatban, amikor a legjobban segítségre szorulunk, mikor az örök életbe kell átlépnünk, csődöt fog mondani minden anyagi tulajdonunk.

2. A szív legmélyebb vágyai. Krisztus egy olyan kincset kínál nekünk, mely méltó az emberi szívhez, mely nem hagy cserben halálunk pillanatában, és amit az örökkévalóságba is magunkkal vihetünk. Mi ez a kincs? Ez maga Krisztus személye és azok a jócselekedetek, melyeket érte tettünk. Egyedül Krisztusnak élni, Őt mindenekfölött szeretni, életünket neki adni, egész magunkat neki adni, ez az egyetlen kincs, ami elég ahhoz, hogy az emberi szívet betöltse. Ez alkalmas egyedül, hogy legmélyebb vágyainkat csillapítsa. Csak ez a kincs marad meg az örökkévalóságban, ez tölt el minket újra és újra örömmel. „Mert ahol a kincsed, ott a szíved is.”

3. A test világossága. Krisztus tanítása a szemről, mint a test világossága, első hallásra talán nem teljesen érthető, különösen az előző résszel összefüggésben, ahol a mennyei kincsgyűjtésről volt szó. Ha jobban megvizsgáljuk, felfedezhetünk egy belső összefüggést. A bibliamagyarázók szerint itt azokról a szándékokról van szó, amik a cselekedeteink mögött rejtőznek. Krisztus felhívja figyelmünket, hogy vigyázzunk, mit teszünk, hogyan nézzük az eseményeket és az embereket, és azt ajánlja, egy gyermek egyszerűségével tegyük mindezt. Ha Krisztust látjuk a másik emberben, ha képesek vagyunk Isten gondviselő kezét meglátni mindenben, ami életünkben történik, ha minden, amit teszünk, Isten iránti szeretetből való, akkor testünket valóban betölti a fény.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram, evangéliumod világos üzenetét. Köszönöm, hogy megmutatod, hogyan éljem életemet az örökkévalóság fényében. Köszönöm, hogy Te vagy az egyetlen kincs, mely szívem vágyait csillapítani tudja.

Elhatározás: Ma mindent Krisztus iránti szeretetből teszek, és segítek országának építésében. Ezzel tudatosan törekszem, hogy kincseket gyűjtsek a mennybe.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger