2010. június 24., csütörtök

Keresztelő szent János születése


Keresztelő szent János születése

Keresztelő szent János, az előfutár. Születése körül Jézushoz hasonlóan csodás dolgok történtek. Megláthatjuk benne, Isten hogyan készíti elő üdvösségünk nagyeseményeit.
További gondolatok...

KERESZTELŐ SZENT JÁNOS SZÜLETÉSE (főünnep)

2010.06.24. csütörtök: KERESZTELŐ SZENT JÁNOS SZÜLETÉSE (főünnep)

Már anyám méhében szolgájának teremtett az Úr


Iz 49,1-6
Hallgassatok rám, szigetek, és figyeljetek, népek, a távolból! Az Úr hívott el engem az anyaméhtől fogva, anyám méhétől emlegette nevem. Olyanná tette számat, mint az éles kard, keze árnyékában rejtett el engem; olyanná tett, mint a hegyes nyíl, tegzébe dugott engem. Így szólt hozzám: ,,Szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni.' De én azt mondtam: ,,Hasztalan fáradoztam, hiába és feleslegesen fecséreltem erőmet! De igazságom az Úrnál van, és munkám jutalma Istenemnél.' Most pedig így szól az Úr, aki az anyaméhtől fogva szolgájának alkotott engem, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izrael hozzá gyűljön; mert becses vagyok az Úr szemében, és Istenem lett az én erőm; ezt mondta: ,,Kevés az, hogy szolgám légy, hogy helyreállítsd Jákob törzseit, és Izrael maradékát visszatérítsd; a nemzetek világosságává teszlek, hogy eljusson üdvösségem a föld végéig.'
Zs 138
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Uram, te megvizsgáltál és ismersz engem, tudod, ha leülök és ha fölkelek. Messziről ismered gondolataimat, szemmel tartod akár járok-kelek, akár pihenek. Előre ismered minden utamat. Még nyelvemen sincs a szó,és te már érted egészen, Uram. Minden oldalról körülveszel engem, és fölöttem tartod kezedet. Oly nagy, oly csodálatos nekem ez a tudás: ésszel föl sem érhetem! Hová mehetnék lelked elől, hová bújhatnék színed elől? Ha fölmennék az ég magasába, te ott vagy, ha alászállnék az alvilágba, jelen vagy. Ha felölteném a hajnal szárnyát, s a tenger szélső határára szöknék, ott is a te kezed vezetne, és jobbod tartana engem. Mondhatnám: ,,Borítson be a sötétség, s váljon éjszakává köröttem a fény', de neked nem sötét a sötétség, s az éj mint a nappal, oly világos előtted. Fény és sötétség közt neked nincs különbség. Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem. Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved! Létem nem volt titokban előtted, amikor a föld ölén rejtve formálódtam. Még alakot sem nyertek tagjaim és szemed már látott engem. Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük. Milyen tiszteletreméltók előttem gondolataid, Istenem, milyen hatalmas a számuk! Megszámlálnám őket, de számosabbak a homokszemeknél, s ha végükre is érnék, még mindig csak nálad tartanék. Bárcsak megsemmisítenéd a gonoszokat, Istenem, és eltávolítanád tőlem a vérszomjas embereket, akik gonoszul beszélnek: hiába kelnek föl ellened. Ne gyűlöljem, Uram azokat, akik gyűlölnek téged, ne utáljam ellenségeidet? Teljes gyűlölettel gyűlölöm őket, ellenségeim lettek. Vizsgálj meg Istenem és ismerd meg szívemet; tégy próbára és ismerd meg utaimat, lásd, vajon a gonoszok útján járok-e, és vezess az örökkévalóság útján engem.
ApCsel 13,22-26
Ennek elvetése után Dávid királyt támasztotta nekik, aki mellett tanúságot is tett, mondván: ,,Szívem szerint való férfit találtam, Jessze fiát, Dávidot, aki megteszi majd minden akaratomat'' [Zsolt 89,21; 1 Sám 13,14; Iz 44,28]. Az ő ivadékából támasztotta Isten az ígéret szerint Izrael üdvözítőjét, Jézust, akinek eljövetele előtt János a bűnbánat keresztségét hirdette Izrael egész népének [Lk 3,3]. Mikor pedig János bevégezte pályafutását, azt mondta: ,,Nem az vagyok, akinek tartotok engem; íme, utánam jön, akinek a lábáról a saruit sem vagyok méltó megoldani.'' Férfiak, testvérek! Ábrahám nemzetének fiai és a köztetek lévő istenfélők! Ennek az üdvösségnek az igéje hozzánk küldetett.
Lk 1,57-66.80
Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni.' Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének.' Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve.' Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?' Mert az Úr keze volt vele. A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben, és a pusztában volt addig a napig, amíg nyilvánosan fel nem lépett Izraelben.

Keresztelő Szent János születése

2010. június 24. - Csütörtök, 
Keresztelő Szent János születése

  Amikor  elérkezett   Erzsébet   szülésének  ideje,   fiúgyermeket   szült.
  Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr,
  és  együtt  örült   vele  mindenki.   A  nyolcadik   napon  jöttek,   hogy
  körülmetéljék a  gyermeket. Atyja  nevéről Zakariásnak  akarták hívni.  De
  anyja ellenezte: "Nem,  János legyen a  neve." Azok megjegyezték:  "Hiszen
  senki  sincs  a  rokonságodban,  akit  így  hívnának!"  Érdeklődtek   erre
  atyjától, hogyan  akarja őt  nevezni. Atyja  írótáblát kért,  és ezeket  a
  szavakat írta rá: "János a neve." Erre mindnyájan meglepődtek. Neki  pedig
  megnyílt az ajka, és megoldódott a nyelve: szólni kezdett, és  magasztalta
  Istent. Akkor félelem szállta meg  az összes szomszédokat, és Júdában  meg
  az egész hegyvidéken erről az eseményről beszéltek. Aki csak hallott róla,
  elgondolkodva mondta: "Mi lesz  ebből a gyermekből?  Hiszen nyilván az  Úr
  van vele." A gyermek pedig  növekedett, lélekben erősödött és mindaddig  a
  pusztában élt, amíg Izrael előtt nyilvánosan fel nem lépett.
  Lk 1,57-66. 80

  Elmélkedés:

  János születését különleges, csodás jelek kísérik. Evangéliumának elején -
  Jézus születésével mintegy párhuzamba  állítva - Szent Lukács  részletesen
  beszámol János  születésének hírüladásáról  és világra  jöttéről.  Szülei,
  Zakariás és Erzsébet már idősek  voltak, ezért emberileg nem  gondolhattak
  arra, hogy gyermekük fog  születni. Amikor az  Isten által küldött  angyal
  megjelenik Zakariásnak templomi  szolgálata közben, és  hírül hozza  neki,
  hogy a Mindenható gyermekkel áldja meg házasságukat, ő nem hisz az  isteni
  üzenetnek, ezért megnémul. Hangját csak  a gyerek születésekor nyeri  újra
  vissza, és  hangos  szóval  magasztalja Istent,  ahogyan  erről  az  imént
  felolvasott evangéliumban hallottunk. Teljesedjen a mi életünkben is Isten
  akarata!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében és a mindenkor  segítő
  Szűzanya közbenjárására, óvd meg hazánkat a természeti katasztrófáktól:  a
  viharoktól, az árvíztől és aszálytól, a földrengéstől és minden természeti
  bajtól! Kérünk, szabályozd  a természeti erőket  és folyamatokat, hozd  el
  áldásodat a természeti viszonyainkba! Kérünk,  óvd meg anyagi javainkat  a
  kártól  és  pusztulástól,   és  lelki  javainkat   a  kétségbeeséstől   és
  csüggedéstől! Segíts, hogy  egymás segítségére tudjunk  lenni a bajban  és
  eltávozzon tőlünk minden romlás és  romboló erő! Köszönjük Istenünk,  hogy
  meghallgatod imáinkat!

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Házasságra  készülő  fiataloknak  lesz  jegyes-tábor  Szombathelyen  2010.
  július 18-24-ig, amelyet a Családakadémia Egyesület szervez.
  Jelentkezés és bővebb információ: Kuslits Károly és Panka
  Telefon: 06-20/223-2208
  E-mail cím: jegyestabor2010@gmail.com
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Keresztelő Szent János születése főünnep

Egy név jelentése 
Keresztelő Szent János születése főünnep
2010. június 24. Évközi tizenkettedik hét – csütörtök

P. Edward Mcllmail LC

Lk 1; 57-66,80
Azután eljött az ideje, hogy Erzsébet szüljön; és fiút szült. Meghallották szomszédai és rokonai, hogy az Úr nagy irgalmasságot cselekedett vele, és örvendeztek vele együtt. Történt pedig, hogy a nyolcadik napon eljöttek körülmetélni a gyermeket, és apja nevéről Zakariásnak nevezték. De az anyja így szólt: ,,Semmiképpen sem, hanem Jánosnak fogják hívni.'' Erre azt mondták: ,,De hiszen senki sincs a rokonságodban, akit így neveznének.'' Intettek tehát apjának, hogyan akarja őt nevezni. Ő pedig írótáblát kért, és ezeket a szavakat írta rá: ,,János a neve.'' Mindnyájan elcsodálkoztak. Erre azonnal megnyílt a szája és a nyelve, megszólalt, és magasztalta az Istent. Félelem szállta meg összes szomszédjukat, s ezen dolgoknak elterjedt a híre Júdea egész hegyvidékén. Mindannyian, akik hallották, a szívükbe vésték ezt, és kérdezték: ,,Mi lesz ebből a gyermekből?'' Mert az Úr keze volt vele. A gyermek pedig növekedett és erősödött lélekben, és a pusztában volt addig a napig, amíg nyilvánosan fel nem lépett Izraelben.

Bevezető ima: Uram, felajánlom ezt az imádságot a lelkemért és azoknak a lelkéért, akiket szeretek. Hiszem, hogy meghaltál értünk és, hogy a mennyben örökké veled leszünk.

Kérés: Uram, segíts jobban tisztelnem azokat a szülőket, akik sokat tesznek azért, hogy új fiakat és lányokat nevelnek az Egyház szolgálatára.

1. Büszkeségük és örömük forrása. Hosszú évek óta számtalan család életébe visz örömöt egy kisbaba érkezése. Ezek a kis csöppségek is Istentől kapott jelek, melyekkel tudtunkra akarja adni, hogy a világnak haladni kell előre. Minden újszülött a határtalan szépségre és Isten titkára irányítja a figyelmet. És miközben önzetlenségre és türelemre tanít minket, a picik segítenek, hogy növekedjünk a szentségben. Az ő gyermeki egyszerűségükkel segítenek minket abban, hogy mi is leegyszerűsödjünk. Az ő kiszolgáltatottságuk meglágyíthatja, meg kellene, hogy lágyítsa szívünket. Nem csak a saját gyerekeinkkel kapcsolatban érezhetjük ezt; magunkénak érezhetjük a feladatot, hogy minden gyermeken segítsünk, hiszen az ő életük gazdagítja a miénket is. Mit tettem az utóbbi időben a megszületett és a meg nem született gyermekekért? Van a környezetemben olyan krízisotthon, melyet kismamáknak tartanak fenn és ahol szükség lehet a segítségemre? Elbeszélgettem nagy családos szülőkkel?

2. Istentől kiválasztva. A név az ősi zsidó kultúrában nagyon meghatározó volt, magába foglalta és kifejezte a személy hovatartozását. Erzsébet számára fontos volt, hogy fiát Jánosnak nevezze el. Ez mutatta, hogy ő felfedezte, hogy Isten milyen fontos küldetést szán a gyermeknek az Ő nagyszerű tervében. János születésétől fogva a Mindenható különleges oltalma alatt áll. Ez a mai napig változatlan; Isten minden gyermeket nagyon szeret, és mindegyiküknek küldetése van Mennyei Atyánk tervében. Mindegyiküknek hivatásuk van; egy hívás az Egyházban. Elismerem és megbecsülöm az ő jelentőségüket Isten tervében? Tisztelem a méltóságukat? Vagy előítéleteket aggatok rájuk? Ők a holnap felnőttjei. Mi az, amire szeretném, hogy emlékezzenek a példámból?

3. Megoldódott nyelv. Zakariás kételkedett Istenben és megnémult. Csak azután kapta vissza hangját, hogy nyilvánosan elfogadta Isten akaratát és megengedte, hogy fiát Jánosnak nevezzék el. Csak akkor tud újra beszélni, amikor beleegyezését adja Isten tervéhez. Mi is egy picit olyanok vagyunk, mint Zakariás. Ellenállunk Istennek, hogy a halálunkba rohanjunk. Rossz kapcsolatok, a bűnök rutinszerű elkövetése, növekvő kétségbeesés - ezek kezdenek teljesen ellepni minket. Még a bűnbánat is nehezünkre esik. Miért? „Azt gondoljuk, hogy a sátán alapvetően jó.”- mondta XVI Benedek pápa (2005. október 8.) Azt érezzük, hogy szükségünk van rá, ahhoz, hogy egy kicsit megtapasztaljuk a létezés teljességét. Mégis ha a világot szemléljük, ami körülvesz minket, láthatjuk, hogy nem ez a boldogsághoz vezető út; ez a sátán, aki folyamatosan mérgez minket. Nem felemeli az emberiséget, hanem lealacsonyítja és megalázza. Együttműködöm Istennel vagy ellenállok tervének?

Befejező imádság: Uram, valamilyen oknál fogva családot és szertett személyeket helyeztél körém. Azon fáradozom, hogy az Örök Üdvösségre vezessem őket és ők is engem. Mégis gyakran megfeledkezem erről. Elfelejtem, hogy minden napnak célja van, egy lehetőség, hogy az erényekben növekedjek. Kérlek, emlékeztess engem erre az igazságra és ne engedd, hogy bárki számára akadály legyek terved megvalósításában.

Elhatározás: Ma elimádkozom egy tized rózsafüzért azért, hogy minden családtagom üdvözüljön.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger