2010. június 25., péntek

Évközi tizenkettedik hét – szombat

Neked, Uram
2010. június 26. Évközi tizenkettedik hét – szombat

P. Shawn Aaron LC

Mt 8,5-17
Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: „Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.” Azt mondta neki: „Megyek és meggyógyítom.” De a százados így válaszolt: „Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: „Menj!”, elmegy, vagy a másiknak: „Gyere!”, odajön, a szolgámnak pedig: „Tedd ezt!”, megteszi.” Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: „Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában. Az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!” Ezután Jézus így szólt a századoshoz: „Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.” És meggyógyult a szolgája abban az órában. Mikor ezután Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa fekszik és lázas. Megérintette a kezét, mire elhagyta a láz. Fölkelt és felszolgált neki. Amikor beesteledett, odahoztak hozzá sok ördögtől megszállottat. Kiűzte szavával a lelkeket, azokat pedig, akik rosszul voltak, meggyógyította, hogy így beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: „Ő a mi gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket hordozta”.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Hiszem, hogy velem járod az utat, és hatalmaddal kísérsz engem. Szentséges trónod elé járulok, szíved trónusa elé. Tudom, hogy a mai napon barátságoddal akarsz megáldani, és imádságom által fel akarsz emelni. Köszönöm neked hűségedet, és nagylelkű szeretetedet.

Kérés: Uram, növeld hitemet!

1. Az alázat megérinti Isten szívét. A századosnak nem csak erős hite van, hanem nagy alázata is. Nem megjátszotta az alázatot, hiszen a helyzet nagyon komoly volt számára, mikor Jézust szolgájához hívta, ráadásul Jézus rögtön azt mondta, hogy megy és meggyógyítja a szolgát. Alázata azonban nem is saját önbecsülésének a hiánya. Sokkal inkább a Jézussal szembeni hatalmas bizalmának kifejeződése. Alázata abból a bizalomból származik, ami tisztában van azzal, ki Jézus. Ez az alázat, amire az Egyház hív bennünket, mikor Urunkkal találkozunk a szentmisén a szentáldozásban: „Uram, Te túl hatalmas vagy ahhoz, hogy hozzám eljöjj, de köszönöm, hogy mégis eljöttél, hiszen nélküled meghzalnék.”

2. „Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott.” Nos, mi is meglepődünk, ha megvizsgáljuk, mi kell ahhoz, hogy Jézus csodálkozzon. De megvan a válasz: a bizalom. A személyébe, a hatalmába, életünkkel való tervébe vetett bizalom. Jézus, mikor kezénél fogva kihúzta a vízben fulladozó Pétert, így dorgálta meg őt: „Te kishitű! Miért kételkedtél?” (Mt 14,31). Ennek a kérdésnek a jelentése még világosabbá válik, ha máshogy tesszük fel: „Mi van bennem, ami bizalmatlanná tesz téged velem szemben?” A válasz: semmi. A hajlam a bizalmatlanságra eleve bennünk van, de ezt az ima segítségével ki kell küszöbölnünk. Ebben nagy segítség, ha a legfontosabb hitigazságokon elmélkedünk, mint pl.: Jézus megtestesülése, szenvedéstörténete, halála és feltámadása, vagy a szentségek, különösképpen a keresztség, a gyónás és az Oltáriszentség. Ha Jézus elcsodálkozik hitünkön, akkor jogosan gondolhatunk arra, hogy megbántottuk Őt hitünk gyengeségével és bizalmunk hiányával.

3. Amennyire hiszünk, annyira fog beteljesülni. Krisztus itt valami olyat mond, ami hasonlít a Miatyánkban imádkozott sorokhoz: „Bocsásd meg bűneinket, miképpen mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek.” Ilyenkor azt mondjuk: amilyen mértékben én megbocsátok, olyan mértékben bocsátanak meg nekem is. Jézus a századosnak mondott válaszából kiderül, hogy hitünk a mértéke annak, hogy mennyit kapunk meg Istentől kéréseinkből. A szentmise első eucharisztikus imájában ezt imádkozzuk: „(Emlékezzél meg minden jelenlévőről is), akinek hitét és buzgóságát ismered.” Ez megnyugtató, ugyanakkor figyelemfelkeltő is. Megnyugtató, mert Krisztus pontosan ismeri hitünk nagyságát, jól ismeri szívünket. Nem kell neki mindig magyarázkodnunk. Figyelemfelkeltő azonban, mert azt is tudjuk, hogy nem mindig olyan szilárd a hitünk, amilyennek lennie kéne. Ezért akarjuk ismételni, amit valaki egyszer Jézusnak mondott: „Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen” (Mk 9,24).

Beszélgetés Krisztussal: Uram, te méltó vagy egész hitemre. Ahogy a századosnak és sok nagy szentnek, segíts nekem is, hogy a hit szemével lássalak téged abban a meggyőződésben, hogy minden, amit tőlem kérsz és vársz, az én legjobb érdekemben történik. Szűzanya! Add, hogy csak Jézusé legyen a szívem!

Elhatározás: Ma szakítok egy pár percet, hogy elolvassam a Zsidóknak írt levél 11. fejezetét, és elmélkedek rajta.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júniusi imaszándéka:
Hogy a papi hivatások gondozását minden más keresztény feladattól és szolgálattól világosan megkülönböztetve, a szentség sajátos küldetésének megfelelően önálló formában végezzük.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Évközi idő, 12. hét Péntek

Évközi idő, 12. hét Péntek
Jézus úgy tanított, mint akinek hatalma van, jegyzik meg azok, akik hallgatják, de nem csak nagy hatású prédikátor, hanem csodákkal igazolja tanítását. Aki bizalommal és hittel közeledik hozzá, az nem csalatkozik. A leprás hitvallására: ha akarod, megtisztíthatsz, Jézus az ő küldetésének igazi szándékát mondja el válaszul: akarom, tisztulj meg. Ez a változhatatlan Isteni akarat ad mindnyájunknak megújult életet, ha bizalommal feltárjuk lelkünk nyomorúságát.
További gondolatok...

Évközi tizenkettedik hét – péntek

2010.06.25. péntek

(Aquitániai Szent Prosper, Vercelli Szent Vilmos, Szent Dorottya)
Lerombolta Jeruzsálem falait, a népet pedig fogságba hurcolta


2Kir 25,1-12
Ezért aztán az történt, hogy uralkodásának kilencedik esztendejében, a tizedik hónapban, a hó tizedik napján felvonult Nabukodonozor, Babilon királya és egész serege, Jeruzsálem ellen, és körülvette a várost és ostromműveket épített köréje. Így tartották elzárva és körülvéve a várost Cidkija király tizenegyedik esztendejéig, a hó kilencedik napjáig, úgyhogy a városban elhatalmasodott az éhség, s nem volt kenyere a föld népének. Ekkor rést ütöttek a városon, mire éjszaka az összes harcos futásnak eredt, azon a kapun át, amely a két kőfal között, a király kertje mellett van (a kaldeusok körös-körül megszállva tartották a várost). Így futott el Cidkija is, azon az úton, amely a puszta mezőségére vezet. Ám a kaldeusok serege üldözőbe vette a királyt és Jerikó síkján utol is érte. Ekkor az összes harcos, aki vele volt, elszéledt s magára hagyták. Megfogták tehát a királyt és elvitték Babilon királya elé, Reblátába. Miután az ítéletet tartott felette, Cidkija fiait szeme láttára megölette, aztán szemét kivájatta, őt magát láncra verette, s elvitette Babilonba. Az ötödik hónapban, a hó hetedik napján, azaz Babilon királyának tizenkilencedik esztendejében eljött Nebuzaradán, a testőrök kapitánya, Babilon királyának szolgája Jeruzsálembe és felgyújtotta az Úr házát és a király házát és Jeruzsálem házait és minden házat elégetett tűzzel. Jeruzsálem falait körös-körül lerombolta a kaldeusok egész serege, amely a testőrök kapitányával volt, a nép maradékát pedig, amely megmaradt a városban, valamint a szökevényeket, akik átszöktek Babilon királyához, meg a többi népet elhurcolta Nebuzaradán, a testőrök kapitánya, csak a föld szegényeiből hagyott ott néhány szőlőművest és földművest.
Zs 136
Ott ültünk Babilon folyóvizei mellett, és sírtunk, amikor Sionra gondoltunk. A fűzfákra akasztottuk ott hangszereinket, mert énekszót kívántak tőlünk, akik foglyul ejtettek minket: ,,Zengjetek dalt nekünk Sion dalaiból', mondták, akik elhurcoltak minket. Hogyan énekelhetnénk az Úr énekét idegen földön? Ha megfeledkezem rólad, Jeruzsálem, bénuljon meg a jobb kezem! Ragadjon a torkomhoz a nyelvem, ha rólad meg nem emlékezem, ha nem tartom Jeruzsálemet legfőbb örömömnek! Emlékezzél meg, Uram, Edom fiairól, Jeruzsálemnek arról a napjáról, amikor ők ezt mondták: ,,Rontsátok le! Rontsátok le, egész az alapjáig!' Babilon leánya, te nyomorult, boldog, aki megfizet neked rajtunk elkövetett tetteidért! Boldog, aki megragadja és sziklához vágja kisdedeidet!
Mt 8,1-4
Amikor pedig lejött a hegyről, nagy tömeg követte őt. És íme, odajött egy leprás, leborult előtte és azt mondta: ,,Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem!' Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és így szólt: ,,Akarom, tisztulj meg!' Erre az mindjárt megtisztult a leprától. Ekkor Jézus azt mondta neki: ,,Vigyázz, senkinek se szólj erről, hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak [Lev 13,49] és ajánld föl az adományt, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul nekik.'

Évközi tizenkettedik hét – péntek

2010. június 25. - Péntek

  Amikor Jézus befejezte a hegyi beszédet és lejött a hegyről, nagy  sokaság
  követte. Ekkor odament hozzá egy leprás, leborult előtte, és így kérlelte:
  "Uram,  ha  akarod,  megtisztíthatsz  engem."  Jézus  kinyújtotta   kezét,
  megérintette őt,  és így  szólt:  "Akarom, tisztulj  meg!" Erre  a  leprás
  azonnal megtisztult. Akkor Jézus így szólt  hozzá: "Nézd, ne mondd el  ezt
  senkinek se, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl azt az
  áldozatot, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul a gyógyulásról!"
  Mt 8,1-4

  Elmélkedés:

  A mai evangélium  szerint Jézus  egy leprás embert  gyógyított meg.  Jézus
  korában mindenféle  bőrbetegséget  leprának  tekintettek,  és  a  betegség
  terjedésének megakadályozása céljából tilos volt a leprás emberekkel  való
  érintkezés. Az  evangéliumból  ugyan  nem derül  ki,  hogy  milyen  súlyos
  lehetett  az  ember  betegsége,  de  biztos,  hogy  nem  szabadott   volna
  emberekkel találkoznia. Bizonyára csodát tehetett volna Jézus úgy is, hogy
  nem érinti meg  a beteget,  csupán imádkozik  érte, de  ő ezen  érintéssel
  jelzi  a   gyógyító  isteni   kegyelem  és   szeretet  közvetlenségét   és
  emberközelségét. A  csodát az  tette lehetővé,  hogy a  leprás hitt  Jézus
  isteni erejében  és  volt  hozzá bátorsága,  hogy  a  törvények  előírásai
  ellenére személyes kapcsolatba lépjen leendő gyógyítójával.
  Jézus  csak  akkor  tud  bennünket  megtisztítani  bűneiktől,  ha  hiszünk
  bűnbocsátó irgalmában és keressük a vele való személyes találkozást.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Ó, Istenem, te  mérhetetlen szelídség  és irgalom, ki  ne szolgálna  téged
  teljes szívéből, aki csak egy kicsit is megismerte atyai szeretetedet?  Ki
  ne viselné szívesen igádat,  amely nem teher, hanem  édes; ki ne  hordozná
  terhedet, amely nem kínos, hanem erőssé tesz?
  Magad mondottad: Vegyétek magatokra az én igámat, amely könnyű és édes,  s
  így nyugalmat  találtok  lelketeknek.  Igen, Uram,  ez  a  gyümölcse  nagy
  parancsodnak, hogy téged teljes szívünkből  szeressünk; ez a szeretet s  a
  neked való szolgálat nemcsak jóvá tesz bennünket, hanem túlontúl  boldoggá
  is!
  Bellarmin Szent Róbert
______________________________

Évközi tizenkettedik hét – péntek

A szentgyónás gyógyító ereje
2010. június 25. Évközi tizenkettedik hét – péntek
P. Shawn Aaron LC

Mt 8,1-4
Amikor pedig lejött a hegyről, nagy tömeg követte őt. És íme, odajött egy leprás, leborult előtte és azt mondta: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem!” Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és így szólt: „Akarom, tisztulj meg!” Erre az mindjárt megtisztult a leprától. Ekkor Jézus azt mondta neki: „Vigyázz, senkinek se szólj erről, hanem eredj, mutasd meg magadat a papnak és ajánld föl az adományt, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul nekik.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned és szeretetedben. Bízom benned; te vagy az út, amelyen járnom kell. Remélek kereszted hatalmában, amely mindattól megszabadíthat engem, ami elválaszt tőled. Szeretlek, és arra vágyom, hogy szeretetem egyre igazabb legyen, s így egyre inkább utánozhassam a te tökéletes és tiszta szeretetedet.

Kérés: Uram, segíts, hogy kerüljem a bűnt!

1. „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem!” Minden alkalommal, mikor gyónni megyünk, ennek az alázatos leprásnak a szavait szeretnénk mondani: „Jézus! Te tudsz segíteni rajtam, Te meg tudsz gyógyítani attól, ami a fáj, a bűneimtől.” A leprás hitének ez a megnyilvánulása hasonló a jobb lator beismeréséhez. Bár ő Jézus oldalán függött a kereszten, ezt mondta: „Jézus, emlékezz meg rólam, mikor eljössz országodba.” Ezek az emberek mindkét esetben a hit szemével tudták nézni, amit testi szemükkel láttak. Mikor a hit fényében elmondjuk bűneinket, a pap helyében Jézust látjuk, aki nem csak megbocsátja vétkeinket, de lelkünket is meggyógyítja.

2. „Jézus kinyújtotta a kezét és megérintette őt.” A farizeusok egyszer megkérdezték a tanítványokat: „Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” (Mt 9,11). Jézus nem fél az én leprámtól, nem fél az én bűneimtől. Az Ő szeretete sokkal erősebb, mint bármilyen bűn, akármilyen súlyos legyen is az. Nem fél sem a bűnösökkel való kapcsolattól, sem a leprások megérintésétől. Ez ugyanaz a szeretet, ami az Igét arra késztette, hogy megtestesüljön, és köztünk lakjon. (Jn 1,14). Felvette emberi természetünket, „kinyújtotta kezét és megérintett minket”. Ha átengedjük Jézusnak bűneinket, odaszegezi őket a keresztre. és mi a kereszten át két dolgot fedezhetünk fel: a bűn valódi sajátosságát és a végtelen szeretetet, aminek hatására Jézus megérint bennünket.

3. Akarom, tisztulj meg!” Jézus azt akarta, hogy a leprás meggyógyuljon. Éppígy akarja, hogy te meg én egészségesek, tiszták és tökéletesek legyünk. A pap keze által Jézus saját segítő karját nyújtja nekünk és tisztaságra hív minket, hogy ne essünk újra bűnbe. A bűn ott kopogtat életünk ajtaján, de Jézusnak köszönhetően nem kell bűnben élnünk. Ha Jézus meggyógyít bennünket, megadja az erőt is (kegyelmét), hogy egészségesek maradjunk. Meggyógyít bennünket, hogy utána szabadon kövessük és életünkben egyre hasonlóbbakká váljunk Hozzá. De tényleg szeretnék megszabadulni bűneimtől? Kívánná-e magának a volt leprás, hogy a többi leprás közé visszatérjen? Végső soron a szívünket kell megtisztítani a kitartó imával, a szentségek vételével és Isten akaratának teljesítésére irányuló őszinte törekvéssel.

Beszélgetés Krisztussal: Jézus! Tudod, mikor ülök vagy állok. Messziről ismered gondolataimat, előre ismered utamat. (139. Zsolt.). Bízom benned, te méltó vagy bizalmamra. Segíts nekem világosságodban élnem, mely kegyelmedet közvetíti, és add, hogy megtapasztaljam gyógyításod örömét, mely a veled való barátságból fakad. Szűzanya! Add, hogy csak Jézusé legyen a szívem!

Elhatározás: Ezen a héten elmegyek gyónni és alaposan felkészülök rá.


A Pápa imaszándéka 2010. június hónapra:
Az emberi élet megbecsülése: Hogy minden nemzeti és nemzetközi intézmény arra törekedjék, hogy az emberi életnek megbecsülést biztosítson a megfoganásától a természetes befejezéséig.
Ázsia egyházai: Hogy Ázsia egyházai, amelyek „kisded nyájat” alkotnak a nem keresztény népességek között, tudják átadni az evangéliumot, és örömmel tegyenek tanúságot Krisztushoz való tartozásukról.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger