2010. június 26., szombat

Alexandriai szent Cirill püspök, egyháztanító

Alexandriai szent Cirill püspök, egyháztanító
A pogány százados kemény fegyelmet tart, de személyesen törődik szolgájával is. Jézus megdicséri őt, szavaiért, miszerint Jézusnak hatalma van az ártó erőkön is. A százados hatalma a császártól való. Jézus mögött is meglátja azt, akinek küldetésében az Úr eljött közénk. Hinni a kafarnaumi százados hitével ma is annyit jelent, mint meglátni Jézus mögött az Atyát, akiről élete tanúskodik.
További gondolatok...

Évközi tizenkettedik hét – szombat

2010.06.26. szombat

(Alexandriai Szent Cirill, Szent János és Pál)
Szemem könnybe borult, bensőm háborog, a földre roskadtam


Siral 2,2.10-14.18-19
Elpusztította az Úr kíméletlenül Jákob minden lakóhelyét; lerombolta haragjában Júda leányának erődítményeit. Földre sújtotta, beszennyezte a királyságot és fejedelmeit. A földön ülnek némán Sion leányának vénei; port hintettek a fejükre, zsákruhába öltöztek. A földig hajtották fejüket Jeruzsálem szűzei. Elgyengültek a könnyektől szemeim, háborog a bensőm; földre omlott a májam népem leányának romlása miatt; mert elalélt gyermek és csecsemő a város terein. Azt mondják anyjuknak: ,,Hol van gabona és bor?', amikor elalélnak, mint a sebesültek a város terein; amikor kilehelik lelküket anyjuk ölében. Milyen példázatot mondjak rólad? Mivel vesselek össze, Jeruzsálem leánya? Mihez hasonlítsalak, hogy megvigasztaljalak, Sion szűz leánya? Mert nagy a te romlásod, mint a tenger, ki gyógyíthatna meg téged? Amit prófétáid láttak számodra, az hamisság és színlelés; nem tárták fel bűnödet, hogy megfordítsák sorsodat, hanem amiket láttak számodra, hamis és félrevezető kijelentések. Szívük az Úrhoz kiáltott. Sion leányának várfala, folyjon könnyed, mint a patak, éjjel és nappal! Ne engedj magadnak pihenőt, ne csillapodjék szemed bogara! Kelj föl, kiálts az éjszakában, az éjjeli őrségek kezdetén! Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt! Emeld föl hozzá kezedet gyermekeid életéért, akik elaléltak az éhségtől minden utcasarkon!
Zs 73
Maszkíl Ászáftól. Miért vetettél el, Isten, teljesen, miért gyúlt fel haragod legelőd juhai ellen? Emlékezzél meg gyülekezetedről, amelyet kezdettől fogva birtokodba vettél! Örökségedet, a törzset megváltottad, a Sion hegyét, amelyen laktál. Menj fel az ősi romokra: a szentélyben mindent feldúlt az ellenség! Azok ordítoznak gyülekezeted helyén, akik gyűlölnek téged, jelvényeiket kitűzték győzelmük jeléül. Olyanok, mint aki magasra emelt fejszéjét lengeti a sűrű erdőben. Minden ajtaját kidöntötték, baltával és bárddal rombolták. Lángba borították szentélyedet, neved hajlékát földig meggyalázták. Azt mondták szívükben: ,,Rohanjuk le őket együtt!' Fölperzselték Isten minden szentélyét az országban. Jeleinket nem látjuk, nincs többé prófétánk, és nincs már köztünk, aki látna. Isten, meddig szidalmaz még az ellenség téged, örökké gyalázza az ellenség nevedet? Miért vonod vissza kezed és tartod öledben jobbodat? Hiszen Isten a mi királyunk ősidőktől fogva, aki szabadulást szerzett a föld közepén. Hatalmaddal a tengert ketté hasítottad, a sárkányok fejét a vizekben összetörted. A Leviátán fejeit összezúztad, eledelül adtad a tengeri szörnyeknek. Te fakasztottál forrásokat, patakokat, te szárítottad ki az állandó folyókat. Tied a nappal és tied az éjszaka, te hoztad létre a napot és a csillagokat. Te szabtad meg a föld minden határát, te teremtetted a nyarat és a telet. Emlékezz meg arról, hogy az Urat ellenség szidalmazza, s egy oktalan nép gyalázza nevedet. A benned bízó lelkeket ne engedd át a vadállatoknak, ne felejtsd el végképp a szegényeidet! Tekints szövetségedre, mert tele van az ország minden zuga a gonoszság sátraival. Ne távozzék tőled szégyennel a megalázott, hadd áldja nevedet a szegény és a szűkölködő! Kelj fel, Isten! Védd meg ügyedet! Emlékezz meg a gyalázatról, amellyel egész nap illet téged az esztelen! Ne feledd el ellenségeid lármáját; Szüntelen növekszik az ellened szegülők háborgása!
Mt 8,5-17
Amikor pedig bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: ,,Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.' Azt mondta neki: ,,Megyek és meggyógyítom.' De a százados így válaszolt: ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj!'', elmegy, vagy a másiknak: ,,Gyere!'', odajön, a szolgámnak pedig: ,,Tedd ezt!'', megteszi.' Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: ,,Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában. Az ország fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Lesz majd ott sírás és fogcsikorgatás!' Ezután Jézus így szólt a századoshoz: ,,Menj, és legyen úgy, ahogyan hitted.' És meggyógyult a szolgája abban az órában. Mikor ezután Jézus bement Péter házába, látta, hogy annak anyósa fekszik és lázas. Megérintette a kezét, mire elhagyta a láz. Fölkelt és felszolgált neki. Amikor beesteledett, odahoztak hozzá sok ördögtől megszállottat. Kiűzte szavával a lelkeket, azokat pedig, akik rosszul voltak, meggyógyította, hogy így beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: ,,Ő a mi gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket hordozta'' [Iz 53,4].

Évközi tizenkettedik hét – szombat

2010. június 26. - Szombat

  Abban az időben,  amikor Jézus bement  Kafarnaumba, egy (pogány)  százados
  járult eléje,  és  így szólt:  "Uram,  szolgám bénán  fekszik  otthon,  és
  szörnyen kínlódik."  Jézus  így felelt:  "Megyek  és meggyógyítom  őt."  A
  százados ezt válaszolta:  "Uram, nem vagyok  méltó, hogy hajlékomba  jöjj,
  hanem csak egy  szóval mondd, és  meggyógyul az én  szolgám. Jómagam,  bár
  alárendelt  ember  vagyok,  katonáknak  parancsolok.  Ha  azt  mondom   az
  egyiknek: Menj! -  elmegy; a másiknak:  Jöjj ide! -  akkor hozzám jön;  és
  szolgámnak: Tedd ezt! - és megteszi."
  Amikor Jézus  ezt  hallotta,  elcsodálkozott,  és  így  szólt  kísérőihez:
  "Bizony, mondom  nektek, ekkora  hitet  senkinél sem  találtam  Izraelben.
  Ezért azt mondom nektek: Sokan jönnek majd napkeletről és napnyugatról, és
  asztalhoz telepednek Ábrahám, Izsák és Jákob mellé a mennyek országában, a
  választott nép fiait pedig kivetik a külső sötétségre. Ott sírnak majd, és
  fájdalmukban csikorgatják fogukat." A századosnak pedig azt mondta  Jézus:
  "Menj, és legyen úgy, amint hitted." És meggyógyult a szolga még abban  az
  órában.
  Ezután Jézus Péter  házába ment.  Látta, hogy annak  anyósa lázas  betegen
  fekszik. Megérintette  kezét, mire  a láz  elhagyta őt.  Fel is  kelt,  és
  szolgált  neki.  Amikor  beesteledett,  sok,  ördögtől-megszállott  embert
  vittek Jézushoz.  Szavával kiűzte  a gonosz  lelkeket, és  minden  beteget
  meggyógyított,   hogy    beteljesedjék   Izajás    próféta    jövendölése:
  "Gyengeségeinket magára vette, és betegségeinket ő hordozta."
  Mt 8,5-17

  Elmélkedés:

  A százados szolgájának meggyógyításakor nincs szükséges semmilyen kötelező
  szertartásra, de még  közvetlen jézusi cselekedetre  sem, itt ugyanis  nem
  egy zsidó,  hanem  egy pogány  szolgáról  van szó.  A  pogány  katonatiszt
  tapintatosságáról tanúskodik,  hogy nem  ragaszkodik ahhoz,  hogy a  zsidó
  Jézus belépjen  házába, mert  akkor  tisztátalanná válna.  Másrészt  pedig
  megvallja méltatlanságát.
  Hitvallása  olyannyira  jelentős,  hogy  bekerült  a  szentmisébe,  és   a
  szentáldozás előtt ezeket a szavakat imádkozzuk. Méltatlanságunk  ellenére
  minden szentmisében eljön hozzánk Jézus. Hívom-e szívembe? Hogyan  fogadom
  őt?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Amikor a  mi  Urunk  látja,  tiszta  lelkek  hogyan  jönnek-sietnek,  hogy
  látogassák  Őt  az  Áldott  Szentségében,  rájuk  mosolyog.  Oly   egyenes
  egyszerűséggel járulnak Őhozzá, hogy (kicsiny voltukban) nagy örömét leli.
  Vianney Szent János
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger