2010. július 1., csütörtök

Évközi idő, 13. hét Csütörtök

Évközi idő, 13. hét Csütörtök
 
Béna embert visznek Jézus elé, hogy meggyógyítsa. Jézus, aki ismeri az ember nyomorúságát, egy még mélyebb bénaságból akar mindnyájunkat kiemelni. Olyan gyötrelemből, amelynek gyakran mi magunk sem vagyunk tudatában. A bűn nyomorúságából. Minden csodás gyógyulást fölülmúl bűnök bocsánata, melyre az ember önmagától nem képes. Egyedül Isten bocsáthatja meg a bűnöket. Az újszövetség rendjében Jézus azt akarta, hogy szeressük a gyógyulás szentségét, és gyakran éljünk vele.
További gondolatok...

Évközi tizenharmadik hét – csütörtök

2010.07.01. csütörtök

(Szent Áron)
Ezt mondta nekem az Úr: menj, és prófétálj népemnek


Ám 7,10-17
És Amaszja, Bétel papja, ezt az üzenetet küldte Jeroboámhoz, Izrael királyához: ,,Összeesküvést szít ellened Ámosz Izrael házában; az ország nem viselheti el mindenféle beszédjét! Azt mondja ugyanis Ámosz: ,,Kard által fog meghalni Jeroboám, és Izraelt fogságba hurcolják országából!''' Ámoszhoz pedig így szólt Amaszja: ,,Eredj innen, próféta! Fuss Júda földjére, ott edd kenyeredet, és ott prófétálj! De Bételben ne prófétálj többé, mert ez királyi szentély és a királyság temploma!' Felelt erre Ámosz és mondta Amaszjának: ,,Nem vagyok én próféta, sem próféta fia; pásztor vagyok én, és vadfügét szedegetek. De az Úr meghívott engem, amikor a nyájat tereltem, és mondta nekem az Úr: ,,Menj, prófétálj népemnek, Izraelnek!'' Most pedig halljad az Úr szavát: Te így szólsz: ,,Ne prófétálj Izrael ellen, és ne fakadj ki Izsák háza ellen!'' Ezért így szól az Úr: ,,Feleséged a város paráznája lesz, fiaid és leányaid kard által hullanak el, földedet kötéllel felmérik, és te tisztátalan földön halsz meg, és Izraelt országából fogságba hurcolják!'''
Zs 18B
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Isten dicsőségét beszélik az egek, és keze művét hirdeti az égbolt. Ezt harsogja az egyik nap a másiknak, erre tanítja az egyik éj a másikat. Nem sustorgással, nem dadogással, hogy ne lehetne érteni őket: az egész földre elhat szózatuk, s a földkerekség határaira szavuk. Bennük ütötte fel a napnak sátrát, s az, mint a vőlegény, kilép nászházából, mint a hős, ujjongva indul neki útjának. Az ég egyik szélén kel föl, és útja annak másik széléig jut el, és nincs, aki melege elől elrejthetné magát. Szeplőtelen az Úr törvénye, felüdíti a lelket, az Úr rendelete megbízható, bölcsességet ad a kisdedeknek. Egyenesek az Úr végzései, vidámmá teszik a szívet, világos az Úr parancsa, felvilágosítja a szemet. Az Úr félelme tiszta, örökkön-örökké megmarad, igazak az Úr ítéletei, egytől-egyig igazságosak. Kívánatosabbak az aranynál, és megannyi drágakőnél, édesebbek a méznél, meg a csepegő lépes méznél. Szolgád meg is tartja őket, megtartásuk jutalma bőséges. Ki veszi észre a vétkeket? Tisztíts meg titkos bűneimtől, és a kevélységtől mentsd meg szolgádat, ne uralkodjék rajtam. Akkor szeplőtelen leszek, s a nagy vétektől tiszta maradok. Hadd legyen kedves előtted szám beszéde, és szívem elmélkedése mindenkor. Uram, én segítőm, én üdvözítőm!
Mt 9,1-8
Ezután beszállt a bárkába, átkelt a tengeren és elment a saját városába. Ekkor íme, odahoztak hozzá egy ágyon fekvő bénát. A hitüket látva Jézus azt mondta a bénának: ,,Bízzál, fiam! Bűneid bocsánatot nyertek.' Erre íme, egyesek az írástudók közül azt mondták magukban: ,,Ez káromkodik.' Jézus látta gondolataikat és így szólt: ,,Miért gondoltok gonosz dolgokat a szívetekben? Ugyan mi könnyebb, azt mondani: ,,Bocsánatot nyertek bűneid'', vagy azt mondani: ,,Kelj föl és járj''? Hogy pedig lássátok, hogy az Emberfiának hatalma van a földön a bűnöket megbocsátani -- s ekkor a bénához fordult --: Kelj föl, fogd ágyadat, és menj haza!' Az fölkelt és hazament. Amikor a tömeg látta ezt, félelem fogott el mindenkit, és dicsőítették Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek.

Évközi tizenharmadik hét – csütörtök

2010. július 1. - Csütörtök

  Jézus egyszer hajóba szállt, átkelt a Genezáreti-tavon, és az ő  városába,
  Kafarnaumba érkezett. Ott egy bénát hoztak eléje hordágyon. Hitük  láttára
  Jézus így  szólt  a bénához:  "Bízzál  fiam! Bocsánatot  nyernek  bűneid!"
  Néhány  írástudó  erre  azt  gondolta  magában:  "Ez  káromkodik."   Jézus
  belelátott gondolataikba, és  szemükre vetette:  "Miért gondoltok  rosszat
  szívetekben? Mi könnyebb, ha azt mondom: Bocsánatot nyernek bűneid!,  vagy
  ha azt mondom: Kelj föl, és járj!? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának
  hatalma  van  a  földön  a  bűnök  megbocsátására!"  A  bénához   fordulva
  folytatta: "Kelj föl,  fogd ágyadat, és  menj haza!" Az  ember fölkelt  és
  hazament. Ennek láttára félelem fogta el a tömeget, és dicsőíteni  kezdték
  Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek.
  Mt 9,1-8

  Elmélkedés:

  A test és a lélek orvosaként, gyógyítójaként fellépő Jézus minden  csodája
  az isteni  irgalmasságról  tanúskodik.  Az irgalom  nyilvánul  meg  akkor,
  amikor megszünteti a betegségeket,  de még inkább  nyilvánvaló ez a  bűnök
  megbocsátása esetében.  A betegség  teher az  ember számára,  a  szenvedés
  sokak  számára  jelent  komoly  próbatételt,  ezért  az  ember  ösztönösen
  szabadulna a bajtól. A lelki betegség a bűnös állapot éppen ilyen teher az
  ember számára,  de  ezt  már nehezebben  veszik  egyesek  észre.  Jézusnak
  hatalma, isteni ereje van ahhoz, hogy gyógyítson, és levegye az emberről a
  testi és  lelki  terheket. E  szabadítás  teszi számunkra  lehetővé,  hogy
  Istennel éljünk.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram, gyújtsd föl bennem
  a lelkek üdvözítésének szenvedélyes lángját!
  Hadd legyek kész arra,
  hogy ezért mindent megtegyek,
  hadd tudjam a lelkek javát
  minden elé helyezni,
  hadd használjak fel
  minden lehetséges eszközt
  a hitetlenek megtéréséért és üdvözítéséért!
______________________________

Évközi tizenharmadik hét – csütörtök

Felmérni Krisztus irgalmát
2010. július 1. Évközi tizenharmadik hét – csütörtök
P. Jeffrey Bowker LC

Mt 9,1-8
Jézus a bárkába szállt, átkelt a tavon és városába ment. Ott egy hordágyon fekvő bénát hoztak hozzá. Hitüket látva Jézus e szavakkal fordult a bénához: "Bízzál, fiam, bocsánatot nyernek bűneid!" Néhány írástudó erre azt gondolta magában: "Ez káromkodik."Jézus belelátott gondolataikba, ezért megkérdezte: "Miért gondoltok magatokban rosszat? Mi könnyebb? Azt mondani, hogy bocsánatot nyernek bűneid, vagy azt, hogy kelj föl és járj? Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!" Ezzel a bénához fordult: "Kelj föl, fogd ágyadat és menj haza!" Az fölkelt és hazament. Ennek láttán félelem fogta el a népet, és dicsőítette az Istent, hogy az embereknek ekkora hatalmat adott.

Bevezető ima: Uram, hozzád jöttem elmélkedésemben, és kész vagyok mindent megtenni, amit kérsz. Ha magamban vagyok, könnyen választom a kényelmes utat, de tudom, hogy a keresztények útja a szűk kapun át vezet. Benned találom meg az értelmét annak, hogy elhagyjam a kényelmes utat, és a szeretet tökéletesebb útját válasszam. Készen állok, hogy megtanuljam, mint jelent a parancsod: „Kövess engem!”

Kérés: Uram, engedd, hogy jobban megismerjem irgalmadat!

1. Béna, mert tehetetlen. Szent Jeromos szerint a testi bénaság annak a jele, hogy az ember nem képes saját erejéből visszatérni Istenhez. Képtelen szolgálni saját üdvösségét, nem ismeri a feltételeket, amelyek révén békét köthet Istennel. A bénaság inkább vonatkozik a farizeusok lelkére, mint a nyomorékra, aki testén hordozza a bajt. Krisztus látta a farizeusok szívének merevségét. Istent egy dobozba zárták volna, hogy kapcsolatuk társadalmi rangjukhoz illő és kényelmes legyen. A farizeusokhoz hasonlóan mi is ragaszkodunk szokásainkhoz. Szívesen zárkózunk be lelki életünkbe, és nem örülünk, ha Isten még több hitet, bizalmat és szeretetet kíván tőlünk. A szentek számára Krisztus mindig új módon tűnik fel, mindig többet kíván, és ez által új és új Krisztus-élmény tölti be őket. Szeretetük mindig friss marad, mert nem akarják megszabni, hogy mit tegyen velük Isten.

2. Az igazi baj: a bűn. A béna ember és társai azért jöttek, mert testi bajra reméltek gyógyítást. Krisztus számára azonban nem ez állt az első helyen. Őt elsősorban az ember lelkének állapota foglalkoztatta. Mert Isten számára a baj nem a testi bajoknál kezdődik. Ezeket a bajokat csak azért küldi ránk, hogy gyógyítsuk és fejlesszük kapcsolatunkat vele.  „Bocsánatot nyernek bűneid!" Az élet gondjai a szentséggel vannak összefüggésben, azzal, hogy hogyan lehet a szentség fő akadályát, a bűnt megszüntetni. Lelkünk mélyén a bűn által épített gát és az önző életmód okozza a legnagyobb fájdalmat

3. Míg várjuk Isten válaszát. Egy kis idő telt el Jézus szavai: "Bízzál, fiam, bocsánatot nyernek bűneid!" és a béna gyógyulása között, és ez talán csalódást okozott azoknak, akik nem tanulták meg, hogy Krisztus hogyan működik. Ez a kis idő arra szolgál, hogy megérkezzen válaszunk Isten szavára, és eljátszzuk saját szerepünket megváltásunk tervében. Egy gyermek kívánságának azonnal teljesítése csökkenti a szülői szeretetből fakadó ajándék jelentőségét. Ahhoz, hogy érett keresztények legyünk, a hit és bizalom erényeit kell kifejlesztenünk. A gyógyulást Isten akaratának teljesülésében kell keresnünk, és nem saját megkönnyebbülésünk önző érdekei szerint. Időbe telik, amíg ez bekövetkezik. Ez idő alatt, a hit fekete éjszakáján történik valami. Mialatt kibontakozik a csoda, mi is megváltozunk. A felszólítás, hogy „kelj föl!” csak megerősíti és láthatóvá teszi azt, ami a béna lelkében végbement: hite és bizalma révén Krisztus uralja a lelkét.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy csak te segíthetsz felkelni, mert csak te győzheted le a bennem lakó bűnt. Én úgy igyekszem, mint Szent Pál, a jó harcot megharcolni kegyelmed és irgalmad erejével. Segíts, hogy minden nehézséget úgy fogadjak, mint új lehetőséget szívem megtisztítására és lelkem megszentelésére!

Elhatározás: Ma figyelek arra, hogy ne legyek haragos, és ne ítéljek meg másokat. Ezért szívembe fogadom Krisztus szívének irgalmasságát.

A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger