2010. július 2., péntek

Sarlós Boldogasszony - Szűz Mária látogatása Erzsébetnél

Sarlós Boldogasszony - Szűz Mária látogatása Erzsébetnél

Szűz Mária, mint élő Úrmutató, szíve alatt a Gyermekkel siet meglátogatni rokonát, Erzsébetet. Ebben a pillanatban még ő az Isten talpalatnyi hajléka az emberek között. A benne napról napra gyarapodó szeretet sürgeti Máriát Erzsébet felé. Ő pedig az első lesz, aki felismeri a Titkot, és abban megtalálja élete boldogságát. Az Egyház ma Jézus Úrmutatója. Tagjait örömmel tölti el a benne élő Úr, és egyben küldi a világ felé, hogy minél többen felismerjék Jézusban a Megváltót.
További gondolatok...

SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ERZSÉBETNÉL (ünnep)

2010.07.02. péntek: SZŰZ MÁRIA LÁTOGATÁSA ERZSÉBETNÉL (ünnep)

Ujjongjatok, mert nagy közöttetek Izrael Szentje


Szof 3,14-18a
Zengedezzél, Sion leánya, ujjongj Izrael; örvendezzél és vigadj teljes szívvel, Jeruzsálem leánya! Az Úr megsemmisítette ítéletedet, eltávolította ellenségeidet; Izrael királya, az Úr, közötted van, nem kell többé félned semmi bajtól. Azon a napon, majd ezt mondják Jeruzsálemnek: ,,Ne félj! Sion, ne lankadjon el kezed! Az Úr, a te Istened, közötted van, erős ő és megszabadít. örvendezik majd feletted örömmel, újjáéleszt szeretetével, és ujjongva vigad fölötted, mintha ünnepet ülne.' ,,Elfordítom felőled a balsorsot, hogy többé ne legyen gyalázatod miatta.
vagy
Róm 12,9-16b
A szeretet legyen tettetés nélkül. Utáljátok a rosszat, s ragaszkodjatok a jóhoz. Ami a testvéri szeretetet illeti, legyetek egymás iránt gyengédek, a tisztelet dolgában egymással versengők, az igyekezetben nem lusták, lélekben buzgók: az Úrnak szolgáltok! Legyetek örvendezők a reménységben, béketűrők a nyomorúságban, állhatatosak az imádságban, résztvevők a szentek bajaiban; gyakoroljátok a vendégszeretetet! Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok, és ne átkozzátok! Örüljetek az örvendezőkkel, és sírjatok a sírókkal! Ugyanazzal az érzéssel legyetek egymás iránt: nem nagyravágyók, hanem együttérzők az alacsonyrendűekkel. Ne legyetek bölcsek a magatok szemében [Péld 3,7]!
Iz 12,2-6
Íme, Isten az én üdvösségem, bízom és nem félek, mert erőm és ujjongó dalom az Úr, ő lett nekem üdvösségem.' Örömmel merítetek majd vizet az üdvösség forrásaiból. Így szóltok azon a napon: ,,Adjatok hálát az Úrnak, szólítsátok a nevén, ismertessétek meg a népek közt tetteit! Emlékeztessetek arra, hogy magasztos a neve! Énekkel dicsérjétek az Urat, mert fönséges dolgot művelt, legyen ismert ez az egész földön! Kiálts és ujjongj, Sion lakója, mert nagy közötted Izrael Szentje!'
Lk 1,39-56
Mária pedig útra kelt azokban a napokban, és sietve elment a hegyek közé, Júda városába. Bement Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. És történt, hogy amint Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, felujjongott méhében a magzat, és Erzsébet eltelt Szentlélekkel. Hangosan felkiáltott: ,,Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan történhet velem az, hogy az én Uramnak anyja jön hozzám? Mert íme, amint fülemben felhangzott köszöntésed szava, felujjongott a magzat méhemben. És boldog vagy te, aki hittél, mert be fog teljesedni, amit az Úr mondott neked.' Mária erre így szólt: ,,Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben [Hab 3,18], mert tekintetre méltatta szolgálója alázatosságát [1 Sám 1,11]. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék [Ter 30,13], mert nagy dolgot cselekedett velem a Hatalmas [MTörv 10,21], és Szent az ő Neve [Zsolt 111,9]. Irgalma nemzedékről nemzedékre azokra száll, akik őt félik [Zsolt 103,13.17]. Hatalmas dolgokat művelt karja erejével, szétszórta a gondolataiban kevélykedőket [Zsolt 89,11]. Hatalmasokat levetett a trónról, és kicsinyeket felemelt [Zsolt 147,6]. Éhezőket betöltött jókkal, és üresen bocsátott el gazdagokat [Zsolt 107,9]. Felkarolta Izraelt, az ő szolgáját, megemlékezve irgalmasságáról [Iz 41,8-9; Zsolt 98,3], amint megmondta atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak mindörökre' [Ter 17,7]. És Mária nála maradt mintegy három hónapig, azután hazatért.

Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós Boldogasszony)

2010. július 2. - Péntek, Szűz Mária látogatása Erzsébetnél (Sarlós
  Boldogasszony)

  Azokban a napokban Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik  városába
  sietett. Belépett  Zakariás  házába,  és  köszöntötte  Erzsébetet.  Amikor
  Erzsébet meghallotta Mária köszöntését,  szíve alatt megmozdult a  magzat,
  és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: "Áldott
  vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse? De  hogyan
  lehet az, hogy Uramnak anyja látogat  el hozzám? Mert íme, amikor  fülembe
  csendült köszöntésed  szava, örvendezve  felujjongott méhemben  a  magzat!
  Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
  Mária megszólalt:
  "Magasztalja lelkem az Urat,
  és szívem ujjong megváltó Istenemben!
  Mert tekintetre méltatta alázatos szolgálóleányát,
  lám, ezentúl boldognak hirdet engem minden nemzedék.
  Nagy dolgokat művelt velem a Hatalmas, szentséges az ő neve!
  Irgalma nemzedékről nemzedékre száll, mindazokra, akik félik őt.
  Nagyszerű dolgot tett karja ereje,
  széjjelszórta mind a gőgös szívűeket.
  Lesöpörte trónjukról a hatalmasokat,
  és felmagasztalta az alázatosakat.
  Az éhezőket elhalmozta minden jóval,
  de a gazdagokat elküldte üres kézzel.
  Felkarolta gyermekét, Izraelt,
  megemlékezve irgalmasságáról,
  amint atyáinknak megígérte:
  Ábrahámnak és utódainak mindörökre!"
  Mária ott  maradt  még  körülbelül három  hónapig,  azután  visszatért  az
  otthonába.
  Lk 1,39-56

  Elmélkedés:

  Boldog, aki  hitt  annak beteljesedésében,  amit  az Úr  mondott  neki!  -
  Erzsébet ezekkel a szavakkal köszönti Szűz Máriát. Igen, Mária hitt  Isten
  szavának, még  annak  ellenére  is,  hogy nem  értette  a  hozzá  intézett
  szavakat.  Bármennyire   is  meglepődött   és  csodálkozott   az   angyali
  üdvözletkor Jézus születésének hírén, mégis hitte, hogy Istennél semmi sem
  lehetetlen,  még  az  sem,  ami  az  ember  számára  elképzelhetetlen   és
  érthetetlen. A hit értelmünk  és akaratunk meghajlása  Isten előtt. A  hit
  Isten akaratának  és titkainak  elfogadása. A  hit alázat  Isten előtt  és
  életünk felajánlása Őneki.  A hit  boldogságot jelent  az embernek.  Mária
  életében láthatjuk, hogy  milyen kegyelmi  csodákat eredményez  ez a  hit.
  Velünk is nagy dolgokat tud tenni Isten, ha Mária példája szerint  egészen
  neki adjuk életünket. Szeretném-e hogy a hit boldoggá tegye életem?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Boldogságos Szűz Mária, Isten anyja:  segíts, hogy mindig gyermeki  szívem
  legyen: tiszta és finom, mint a forrás!
  Segíts, hogy egyszerű szívem legyen, melyet sohase borít el a keserűség!
  Segíts, hogy  erős szívem  legyen: tudjak  áldozatot hozni,  - és  gyengéd
  szívem legyen, mely együtt tud érezni másokkal!
  Adj hálás szívet, mely örülni tud annak, amit kapott, és adj nemes szívet,
  mely senkivel szemben sem hordoz keserűséget!
  Segíts, hogy szelíd és alázatos szívű legyek: tudjak szeretni  önzetlenül,
  és boldog legyek, ha adhatok!
  Adj kitartó, bátor szívet: hogy soha ne ismerjek lanyhulást.
  L. De Grandmaison SJ
______________________________

Mária látogatása Erzsébetnél

Vágyakozás az irgalomra
2010. július 2. Évközi tizenharmadik hét – péntek
P. Jeffery Bowker LC

Mt 9,9-13

Bevezető ima: Uram, hozzád jövök ebben az elmélkedésben, készen arra, hogy megtegyem mindazt, amit kérsz. Gyakran inkább a könnyű és kényelmes ösvényt választom, még akkor is, ha tudom, hogy egy keresztény útja a szűk kapun át vezet. Benned megtalálom az okot arra, hogy elhagyjam a könnyű ösvényt a szeretet parancsát tökéletesebben teljesítsem. Kész vagyok megtanulni meghívásod jelentőségét.

Kérés: Uram, add meg az alázatos és bűnbánó szív kegyelmét!

1. Kérdés a lelkiismeret megnyugtatására. A farizeusok biztosítani akarják helyzetüket. Szemükben a vallás nem az igazság keresése, hanem a lelkiismeret megnyugtatásához vezető út a törvény hamis álruhája alatt, amely kevés elvárást támaszt feléjük. Nem akarnak elszakadni a "gyermeki tápláléktól", amely a régi törvény, és megrágni az igazi szentség "felnőtt ételét". Könnyebb visszatérni a "gyermeki táplálékhoz" és emlékezni azokra az időkre, amikor Isten még kevesebbet kért tőlem, azért, hogy fenntartsak egy hamis békességérzetet. Ez a magatartása a becsületes embernek, aki minden nap újra megéli tökéletlensége keserű tapasztalatát, amilyen ő valójában az Isten előtt. Isten sokat vár el, azonban az Úrtól kapott kegyelem ad erőt a ráhagyatkozásra. Meg kell találnom az életemben azokat a területeket, ahol önmagamat igazolom mindig, hogy miért adok kevesebbet, mint amit Krisztus kér tőlem.

2. Alázatos és bűnbánó szívet keres. Hogyan választja ki Isten a lelkeket, amelyekhez közelíteni akar az Ő vigasztaló jelenlétével? „Ó Isten, Megváltónk, kegyelmed bőségén keresztül jelentél meg a bűnösöknek és a vámosoknak. Hol máshol ragyogott fel a te fényed, mint azokon, akik sötétségben ültek? Dicsőség neked! (Szt. Iréneusz, Antológia, 1:1390) Krisztus vonzódik azokhoz, akik számára jelent valamit az Ő kegyelme, azokhoz, akikben termékeny talajra talált meghívása. Nem a nagy vallási ismeretek tudják megragadni figyelmét, hanem a bűnbánó lélek, aki kész, hogy átadja magát kegyelmének. Ezekben a szívekben akar lakást venni magának Jézus.

3. A bűnösnek keresnie kell a megbocsátást. Az alázat segít nekünk abban, hogy soha ne tekintsük Isten irgalmát természetesnek. Egyszer Éliás testvér Szent Ferencet sírva találta. A szent azon bánkódott, hogy milyen bűnös is ő. Éliás meglepődve kérdezte, hogyan gondolhat ilyet. Ferenc felelevenítette az összes kegyelmet, amelyben addig része volt és azt válaszolta, hogy ha bármely más ember annyi kegyelemben részesült volna, mint ő, sokkal nagyobb szent lenne már nála. Ilyenek a szentek - soha sem elégedettek önmagukkal, mindig tudatában vannak, hogy mennyire szükségük van Istenre és az Ő irgalmára. Mindaz, amire Krisztusnak szüksége van ahhoz, hogy szentté tegyen engem, az a készséges szív, amely hajlandó a változásra, és amely teljesen az Ő kegyelmére épít a saját siker receptjei helyett.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, kérlek, fogadj el engem minden gyengeségemmel együtt, hogy több bizalommal építsem a kegyelemben való növekedésemet irgalmadra. Engedj „üres kézzel”belépnem a mennybe, úgy, ahogy a Gyermek Jézusról nevezett Szent Teréz kívánta.
Minden dicsőség és győzelem egyedül a tiéd. Köszönöm, hogy szeretetből kiválasztottál engem.

Elhatározás: Ezen a héten elmegyek gyónni, hogy így tiszteljem Isten irgalmát, és kimutassam mit is jelent számomra az Ö választottjának lenni.


Isten eszközei
2010. július 2.
Mária látogatása Erzsébetnél
P. Todd Belardi LC

Lk 1, 39-56
Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda városába. Zakariás házába tért be és üdvözölte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. Nagy szóval felkiáltott: "Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek. Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"

Bevezető ima: Mária, ma hozzád fordulok, hogy tanuljak példádból. Neked olyan csodálatos kapcsolatod volt Istennel. Taníts meg együtt imádkoznom veled és Isten jelenlétében lennem. Te nagyon erőteljes példát mutatsz, hogy Krisztushoz közel legyünk. Segíts utánoznom az Atya akarata iránti teljes önátadásodat!

Kérés: Úr Jézus, teljesen a tiéd akarok lenni. Add meg a kegyelmet, hogy jobban ismerjelek, jobban szeresselek és nagyobb odaadással legyek irántad!

1. Az örömtől megindítva. János egy különleges ember. Megmozdul örömében anyja méhében. A Jordán folyónál Jézusban meglátja Isten küldöttét. Ő irányítja az első tanítványokat Jézus követésére. Sosem látta, mégis ismeri Őt. Ismeri, mert mindig tartogatott egy helyet a szívében az élő Istennel való találkozásra. Később azért ismeri fel Jézust, mert szívében ez a hely volt igazán fontos neki.

2. Áldott az asszonyok között. Mária a legáldottabb minden ember között. Isten egy különleges küldetésre hívta, és ő vállalta a feladatot. Ábrahám hasonló volt ebben a tekintetben. Isten azt ígérte neki: Utódaidat megsokasítom, mint az ég csillagait és utódaidnak adom ezt a földet mind, és ivadékodban nyer áldást a föld minden népe (Ter 26,4). Hitt neki annak ellenére, hogy minden józan érv ellenkezett Isten ígéretével. Minket is akkor ér áldás, akkor leszünk kedvesek Isten előtt, amikor teljesen rábízzuk magunkat az akaratára. Ez az áldás mindig kihat a környezetünkre is.

3. Isten hatalmas. Isten az, aki csodákat művel. Mi csupán eszközei vagyunk. Mégis láthatjuk, milyen csodálatos Isten eszközének lenni. Másokat megsegíteni nehéz helyzetükben, a hit igazságában vezetni valakit, hűnek lenni elköteleződéseimhez, Isten kegyelmét árasztani szavaimon keresztül, teljesíteni Istentől kapott küldetésemet: mindez igazi kegyelmi ajándék. Miként Isten Máriát választotta ki arra, hogy világra hozza Fiát, Jézust, ma minket választ kegyelmének és a béke üzenetének közvetítőivé.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, segíts eszközöddé válnom! Szeretném kifejezni jelenlétedben az örömömet, és azt akarom, hogy mások is megtapasztalják ezt az örömöt.

Elhatározás: Ma beszélek a hitemről egy számomra ismeretlen emberrel.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júliusi imaszándéka:
Hogy falvaink iskolái és egyházközségei a keresztényi szeretet, az összetartás, a kultúra és a hit megtartói és továbbadói legyenek.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger