2010. július 6., kedd

Goretti szent Mária szűz, vértanú (1890-1902)

Goretti szent Mária szűz, vértanú (1890-1902)
 
Jézust nem hagyja közömbösen az emberi nyomorúság látványa. Ahogy végignézett az embereken, megesett rajtuk a szíve. Minket, kemény szívű halandókat is sokszor megérint, amikor rádöbbenünk korunk vagy önmagunk szellemi-lelki nyomorúságára. Jézus, az Isten szentje azért jött el az idők teljességében – és ma is azért jön közénk – hogy vállaira tehessük életünk terheit, és kövessük az igazi Pásztort az Atyai házhoz.
További gondolatok...

Évközi tizennegyedik hét – kedd

2010.07.06. kedd

(Goretti Szent Mária, Szent Izaiás, Szent Dominika)
Ha szelet vetnek, vihart aratnak


Oz 8,4-7.11-13
Királyokat választottak ők nélkülem; fejedelmeket választottak tudtomon kívül; ezüstjükből és aranyukból bálványokat csináltak, hogy elvesszenek. Odalesz a borjúd, Szamaria! Haragom felgerjed ellenük; még meddig nem tudnak megtisztulni? Hiszen az is Izraelből való, mesterember készítette, nem isten az, és bizony szilánkokká lesz Szamaria borja! Szelet vetnek ők, de majd vihart aratnak, s a búzaszál nem hány kalászt, a kalász nem ad lisztet, és ha ad is, idegenek eszik meg azt. Mert sok oltárt épített Efraim, hogy vétkezzék, bűnné lettek számára az oltárok. Ha még oly sok törvényemet írom is elő neki, ő csak idegeneknek tekinti őket. Szeretik a véresáldozatokat, húst áldoznak és esznek, de az Úr nem veszi ezt kegyesen; megemlékezik most gonoszságaikról, és megtorolja rajtuk bűneiket. Visszatérnek ők majd Egyiptomba!
Zs 113B
ALLELUJA! Amikor Izrael kivonult Egyiptomból, Jákob házanépe az idegen nép közül, Júda lett az ő szentélye, Izrael a birodalma. Látta a tenger és elfutott, a Jordán visszafelé tartott. Ugrándoztak a hegyek, mint a kosok, és a halmok mint juhok bárányai. Mi lelt téged, tenger, hogy elfutottál, és téged, Jordán, hogy visszafordultál? Hegyek, miért ugrándoztatok, mint a kosok, és mint a juhok bárányai, ti halmok? Rendülj meg föld az Úr színe előtt, Jákob Istenének arca előtt, aki a kősziklát vizek tavává változtatta, s a szirtet vizek forrásává. Ne nekünk, Uram, ne nekünk, hanem a te nevednek adj dicsőséget, irgalmad és hűséged szerint. Hogy azt ne mondják a nemzetek: ,,Hol van az ő Istenük?' Hisz a mi Istenünk az égben van, mindent megtesz, amit akar. De a nemzetek bálványai ezüstből és aranyból vannak, s emberi kéz alkotásai. Van szájuk, de nem szólnak, van szemük, de nem látnak. Van fülük, de nem hallanak, van orruk, de nem szagolnak. Van kezük, de nem tapintanak, an lábuk, de nem járnak, torkukkal nem kiáltanak. Legyenek hozzájuk hasonlók a készítőik, és mindazok, akik bíznak bennük! Izrael háza az Úrban bízik, ő a segítőjük és oltalmazójuk. Áron háza az Úrban bízik, ő a segítőjük és oltalmazójuk. Akik félik az Urat, az Úrban bíznak, ő a segítőjük és oltalmazójuk. Megemlékezik rólunk az Úr, s áldását adja ránk. Áldását adja Izrael házára, áldását adja Áron házára. Áldását adja mindazokra, akik az Urat félik, kicsinyekre és nagyokra egyaránt. Sokasítson meg titeket az Úr, titeket és fiaitokat. Áldjon meg az Úr titeket, aki az eget és a földet alkotta. Az ég az Úr ege, de a földet az emberek fiainak adta. Nem a holtak dicsérnek téged, Uram, és egy sem azok közül, akik leszálltak a némaság honába, hanem mi, akik élünk, dicsérjük az Urat, most és mindenörökké.
Mt 9,32-38
Amikor ezek elmentek, íme, odahoztak hozzá egy néma megszállottat. Kiűzte belőle a démont, és a néma megszólalt. A tömeg elcsodálkozott: ,,Soha nem történt még ilyen Izraelben!' A farizeusok pedig azt mondták: ,,Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.' Jézus bejárta az összes várost és falut. Tanított a zsinagógáikban, hirdette az ország örömhírét, és meggyógyított minden betegséget és minden gyengeséget. Mikor a tömegeket látta, megesett rajtuk a szíve, mert elgyötörtek voltak és levertek, olyanok, mint a pásztor nélküli juhok [Ez 34,5]. Erre így szólt tanítványaihoz: ,,Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.'

Évközi tizennegyedik hét – kedd

2010. július 6. - Kedd

  Egyszer egy ördögtől  megszállott néma  embert hoztak  Jézus elé.  Mihelyt
  kiűzte belőle az ördögöt,  megszólalt a néma. A  nép elámult ezen, és  azt
  mondogatta: "Ilyen még  sohasem történt Izraelben."  A farizeusok  azonban
  megjegyezték: "Az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az  ördögöket."
  Jézus  ezután  bejárta  az  összes  városokat  és  falvakat.  Tanított   a
  zsinagógákban,  hirdette  Isten  országának  örömhírét,  és  meggyógyított
  minden betegséget és  minden bajt. Amikor  látta a népsokaságot,  megesett
  rajtuk a szíve,  mert olyan fáradtak  és kimerültek voltak,  mint a  nyáj,
  amelynek nincsen pásztora. Akkor így szólt tanítványaihoz: "Az  aratnivaló
  sok, de a munkás kevés. Kérjétek  az aratás Urát, hogy küldjön  munkásokat
  aratásába!"
  Mt 9,32-38

  Elmélkedés:

  Az aratnivaló  sok, de  a  munkás kevés.  Kérjétek  az aratás  Urát,  hogy
  küldjön munkásokat aratásába!- mondja Jézus  az evangéliumban, s ezeket  a
  szavait  sokszor  szoktuk  idézni   a  paphiánnyal  kapcsolatban.  A   sok
  aratnivalóval  küzdő   kevés  munkás   esetét  sokszor   problémaként   és
  nehézségként értékeljük és éljük meg napjainkban. De Jézus talán nem is  a
  nehézséget nézi, amikor  elküldi kevés tanítványát,  hanem a  lehetőséget,
  hogy a nép az örömhírre vár.
  Éppen ezért talán helyesebb volna, ha nem a kevés munkásra  koncentrálnánk
  elsősorban, hanem  a  sok  aratnivalóra, s  meglátnánk  a  lehetőséget  az
  evangélium hirdetésére. Figyeljünk embertársaink lelki igényeire,  fogjunk
  hozzá az aratáshoz, s közben kérjük Istent imáinkban, aki majd gondoskodni
  fog róla, hogy  megfelelő számú  munkás legyen mindig.  Tegyük ezt  mindig
  hivatástudattal, tehát  azzal  a meggyőződéssel,  hogy  Isten  munkatársai
  vagyunk az evangélium terjesztésében.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Örüljünk minden nap, ma is:
  hogy Isten kegyelme velünk,
  hogy Isten gondviselése őriz,
  hogy Isten szeretete övez,
  hogy Isten az Édesatyánk,
  hogy Jézus a testvérünk,
  hogy a Szentlélek bennünk lakik,
  hogy Mária az édesanyánk,
  hogy őrangyalunk kísér,
  hogy reményünk az örök hazáról beszél,
  hogy bűneink miatt nem kell kétségbe esnünk,
  mert Isten irgalmas.
______________________________

Évközi tizennegyedik hét – kedd

Hogyan csillapítható az éhező szív vágya?
2010. július 6. Évközi tizennegyedik hét – kedd

P. Jeffrey Bowker LC

Mt 9,32-38
Amikor ezek elmentek, íme, odahoztak hozzá egy néma megszállottat. Kiűzte belőle a démont, és a néma megszólalt. A tömeg elcsodálkozott: „Soha nem történt még ilyen Izraelben!” A farizeusok pedig azt mondták: „Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.” Jézus bejárta az összes várost és falut. Tanított a zsinagógáikban, hirdette az ország örömhírét, és meggyógyított minden betegséget és minden gyengeséget. Mikor a tömegeket látta, megesett rajtuk a szíve, mert elgyötörtek voltak és levertek, olyanok, mint a pásztor nélküli juhok. Erre így szólt tanítványaihoz: „Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.”

Bevezető ima: Uram, szent jelenlétedbe helyezem magamat, ismerve szíved buzgóságát a lelkek iránt. Mennyei Atyád dicsősége újjá tudja alakítani az én szívemet is. Bízom abban, hogy mindent, ami langyos és közömbös a mai napon a lelkemben, azt lángra lobbantod, ahogy tanítványaid szívét is lángra gyújtottad isteni szereteteddel a hivatásuk iránt. Vágyom a rám bízott küldetést még tökéletesebben teljesíteni.

Kérés: Uram, újítsd meg az irántad való buzgóságomat, hogy másokat is el tudjak vezetni hozzád!

1. Fontos döntés. Számos esetben, mikor az emberek nehéz helyzetbe kerülnek saját hibáik miatt, úgy gondolják, hogy ez a „kegyetlen” Isten műve. Krisztus akarata a szív boldogsága, melyet az emberek könyörtelenül üldöznek. A csata minden ember szívében folyik, attól függetlenül, hogy Isten be tud-e lépni abba az életmódba, amit folytatunk, vagy nem. Amit nem nyitunk meg Krisztus felé, azt Ő nem tudja meggyógyítani, vagy megváltani. A farizeusok szabadon választhatták, hogy inkább a gonosszal élnek, mintsem Krisztussal, és mintsem felengedjék Őt a „főszínpadra”. A gyengeségeinkkel és kísértésekkel való harcban érzékenynek kell lennünk az igazságra, mely ugyanilyen választás elé fog minket állítani. Korlátozva leszünk, és a sátánnal éljük az életünket, vagy hagyjuk, hogy Krisztus körülvegyen minket, és biztosítsa a győzelmet számunkra.

2. Krisztus szemével nézni. Ha ki tudnánk nyitni a szívünket, hogy lássuk, amit Krisztus lát, minden nap megtennénk, amit kér tőlünk: „Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz” (Mt 9,38). Természetesen oda kell tenni magunkat a küldetésben, de imádkoznunk is kell, hogy az Egyház ne szenvedjen hiányt pásztorokból. Ha Krisztus szemével látnánk, tudnánk, hogy nagyon sokan készen állnak, csak egy kis bíztatásra van szükségük. Nincs szükségük különleges beszélgetésekre és szigorú tanításokra. Ők csak azt szeretnék, ha valaki megmutatná nekik az utat, és akkor követnék azt. Nem kell félnünk apostolnak lenni, sokkal többen állnak készen arra, amit mondanunk kell, mint gondolnánk.

3. Gondos előkészület. Ha Krisztus szívével látnánk, a legcsekélyebb pesszimizmust sem mutatnánk a halál és az önzés kultúráját látva. Tudnánk, hogy a nyomorúságos sorsok, a szenvedés és az önsajnálat ellenére Krisztus teljesen ki tudja elégíteni az Isten utáni vágyat. Állj készen: minél távolabb áll valaki Krisztustól, annál több jelre van szüksége! Állj készen imádsággal! Mert csak az imával érhetjük el, hogy az istentől küldött kegyelmet közvetítsük az emberek számára, és visszavezessük őket az üdvösség útjára.
Beszélgetés Krisztussal: Uram, tudom, hogy mennyire szereted az embereket, és tudom, hogy szereteted minden nap kiárad ránk a szentmisében. Az Oltáriszentségben találkozom azzal, aki mindig szeretett engem. Kérlek az Oltáriszentségben, hogy szívem szükségleteit enyhítsd. Lobbantsd lángra a fiatalok szívét, hogy nagylelkűen elfogadják a hivatásukat!

Elhatározás: Ezen a héten fel fogok ajánlani egy óra szentségimádást a papi és szerzetesi hivatásokért.

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger