2010. július 8., csütörtök

Évközi idő, 14. hét Csütörtök

Évközi idő, 14. hét Csütörtök

A szív bőségéből szól a száj. Nincs az a pedagógiai fegyvertár, vagy kifinomult kateketikai módszer, amely helyettesíteni tudná a belső meggyőződés erejét. Hát még a külső megjelenés, a pénz, a tarisznya. Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok, figyelmezteti mindenkori tanítványait a hit ajándékára Jézus. Hitünk próbája is ez, hiszen csak az tudja bátor egyszerűséggel hirdetni Isten Igéjét, aki tudja, hogy milyen váratlan kincs birtokosa. Már önmagában ez az evangélium munkásának bére, tudja ezt jól minden lelkipásztor és hitoktató.

Évközi tizennegyedik hét – csütörtök

2010.07.08. csütörtök

(Szent Aquila és Priszcilla, Szent Kilián)
Megindult a szívem, egészen elfogott a szánalom


Oz 11,1.3-4.8c-9
Hajnalig örökre elpusztul Izrael királya! Mikor még gyermek volt Izrael, akkor szerettem meg őt, és Egyiptomból hívtam ki az én fiamat. Pedig én szinte dajkája voltam Efraimnak: karjaimon hordoztam őket, s ők mégsem ismerték el, hogy én vagyok az orvosuk. Emberi kötelékekkel, a szeretet bilincseivel vonzottam őket; olyan voltam hozzájuk, mint aki arcához emeli a csecsemőt; és lehajoltam hozzá, hogy ételt adjak neki. Hogy adhatnálak oda téged, Efraim? Hogy szolgáltathatnálak téged ki, Izrael? Hogy adhatnálak oda téged, mint egykor Admát, hogy tehetnélek olyanná, mint egykor Cebojimot? Szívem megváltozott bensőmben, és szánakozásom is felgerjedt. Nem cselekszem haragom heve szerint, nem rontom meg Efraimot ismét, mert én Isten vagyok, és nem ember, szent, aki közötted vagyok, és nem fogok indulattal jönni.
Zs 79
A karvezetőnek. ,,A törvény lilioma' szerint. Ászáf zsoltára. Figyelj ránk, Izrael pásztora, aki Józsefet nyájként vezérled! Aki a kerubok felett trónolsz, ragyogj fel Efraim, Benjamin és Manassze előtt! Ébreszd fel hatalmadat és jöjj, szabadíts meg minket! Isten, állíts helyre minket, ragyogtasd fel arcodat és szabadok leszünk! Uram, seregek Istene, meddig haragszol még néped könyörgése ellenére? Könnyek kenyerével etetsz minket és bőséggel adod nekünk italul a könnyet. Civódás tárgyává tettél szomszédaink előtt, s ellenségeink gúnyolnak minket. Seregek Istene, állíts helyre minket, ragyogtasd fel arcodat és szabadok leszünk! Egyiptomból hoztad ki e szőlőtőt, nemzeteket űztél el és elültetted őt. Utat egyengettél előtte, elültetted gyökereit, s betöltötte a földet. Árnyéka elborította a hegyeket, vesszői az Isten cédrusfáit. Kiterjesztette indáit a tengerig, hajtásait a folyamig. Miért rontottad le kerítését, hogy szaggassák mind, akik elmennek mellette? Pusztítja az erdei vadkan és lelegeli a mezei vad. Seregek Istene, fordulj vissza hozzánk! Tekints le az égből, hogy meglásd és meglátogasd e szőlőt! Oltalmazd, amit jobbod ültetett, s az emberfiát, akit magadnak naggyá neveltél. Tűzzel égették feldúlták, vesszenek el arcod feddésétől! Legyen kezed jobbodnak férfián, az emberfián, akit magadnak naggyá neveltél. Nem távozunk el tőled, te éltetsz minket és mi segítségül hívjuk nevedet. Uram, seregek Istene, állíts helyre minket, ragyogtasd fel arcodat és szabadok leszünk.
Mt 10,7-15
Menjetek és hirdessétek: <<,,Elközelgett a mennyek országa!>>'' Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok. Ha pedig valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja meg tanításotokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, és rázzátok le a lábatok porát. Bizony, mondom nektek: kíméletesebb sorsa lesz Szodoma és Gomorra földjének az ítélet napján, mint annak a városnak.

Évközi tizennegyedik hét – csütörtök

2010. július 8. - Csütörtök

  Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait: "Menjetek, és hirdessétek,
  hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok  fel
  halottakat, tisztítsatok meg leprásokat,  és űzzetek ki ördögöket!  Ingyen
  kaptátok, ingyen is adjátok!  Ne legyen övetekben se  arany, se ezüst,  se
  rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se
  botot! Méltó ugyanis  a munkás  a kenyerére.  Ha egy  városba vagy  faluba
  érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok,
  amíg csak el nem távoztok! Amikor  pedig beléptek a házba, köszöntsétek  a
  ház népét.  Ha  érdemes  rá a  ház,  akkor  a békétek  rászáll;  ha  pedig
  érdemtelen, akkor  békétek  visszaszáll  rátok. Ha  valaki  nem  fogad  be
  titeket, sem szavatokra nem hallgat, akkor menjetek ki a házból, de még  a
  városból is, és rázzátok  le a port a  lábatokról! Bizony, mondom  nektek:
  Szodoma és Gomorra földjének tűrhetőbb  sorsa lesz az ítélet napján,  mint
  annak a városnak.
  Mt 10,7-15

  Elmélkedés:

  Az apostolok misszióba küldéséről szóló  tegnapi evangélium után ma  arról
  olvastunk,  hogy   Jézus  gyakorlati   tanácsokkal  látja   el  őket.   Az
  apostoloknak nem  szabad magukkal  vinniük  semmit tanító  útjukra,  hanem
  teljesen eszköztelenül, egyedül Isten tanítását és békéjét birtokolva kell
  indulniuk. Napjainkban persze nyugodtabbak vagyunk, ha útjainkra magunkkal
  visszük a  bankkártyánkat  és a  mobiltelefonunkat,  de ha  az  evangélium
  hirdetésére vállalkozva indulunk útra Krisztus nevében, akkor ezekre semmi
  szükségünk sincs.  Ma  is  elég  a Jézusban  való  bizalom,  a  szívünkben
  hordozott tanítás és a lelki békesség.
  Az eszköztelenség  és  a  teljes  Krisztusra  hagyatkozás  nem  fogja  azt
  eredményezni, hogy  mindenki szívesen  és örömmel  fogadja a  küldötteket.
  Lesznek, akik nem  hallgatnak a tanítványokra,  illetve Krisztusra. De  ez
  sosem veheti  el a  kedvet attól,  hogy teljesítsük  feladatunkat és  azon
  fáradozzunk, hogy mindenkihez eljusson az örömhír igaz tanítása.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Szívembe hintetted bűnbánat szikráját,
  S én kérlek Uram, szíts belőle máglyát.
  Égesd ki szívemből vágyát a bűnnek,
  Eztán megmaradjak szeretetben hűnek.
  Arra vezesd utam, ahol jót tehetek,
  Ezáltal Tenéked jó szolgád lehetek.
  Öröm a szívemnek, lelkemnek jutalom,
  Hogy gyarló fejemre ily nagy az irgalom.
  Áldassék a neved mindenségnek Ura,
  Hogy nem zárult reám pokolnak kapuja,
  A bűnös emberre irgalommal nézel,
  És ha feléd fordul, megtöltöd reménnyel.
______________________________

Évközi tizennegyedik hét – csütörtök

Menjetek, és hirdessétek: „Elközelgett a mennyek országa”!
2010. július 8. Évközi tizennegyedik hét – csütörtök

P. Jeffrey Bowker LC

Mt 10,7-15
Menjetek és hirdessétek: „Elközelgett a mennyek országa!” Gyógyítsatok betegeket, támasszatok föl halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen adjátok! Ne legyen se aranyatok, se ezüstötök, sem rézpénz az övetekben, sem úti tarisznyátok, se két köntösötök, se sarutok, se bototok! Méltó ugyanis a munkás az eledelére. Ha egy városba vagy faluba bementek, tudakozódjatok, hogy ki az arra méltó benne, és maradjatok ott, amíg tovább nem mentek. Amikor beléptek a házba, köszöntsétek azt! Ha méltó rá a ház, szálljon rá a ti békétek; ha pedig nem méltó, a békétek térjen vissza hozzátok. Ha pedig valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja meg tanításotokat: menjetek ki abból a házból vagy városból, és rázzátok le a lábatok porát. Bizony, mondom nektek: kíméletesebb sorsa lesz Szodoma és Gomorra földjének az ítélet napján, mint annak a városnak.

Bevezető ima: Uram, szent jelenlétedbe helyezkedem, mert tudom, hogy mennyire vágysz lelkem után. Mennyei Atyád dicsősége alakíthatja át szívemet. Bízom abban, hogy mindent, ami langyos és közömbös a mai napon a lelkemben, azt lángra lobbantod, ahogy tanítványaid szívét is lángra gyújtottad isteni szereteteddel a hivatásuk iránt. Vágyom a rám bízott küldetést még tökéletesebben teljesíteni.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy ma jobb apostol lehessek annál, amilyen tegnap voltam!

1. Keljetek útra! A parancs az, hogy menj. Krisztus országa nem fog elterjedni, ha mi csak ülünk ölbe tett kézzel. Nem várhatjuk el, hogy a világ, amelynek szüksége van Krisztusra, segítségért kopogtasson az ajtónkon. Nem kihasználni a lehetőségeket arra, hogy másokat szolgáljunk, remélve, hogy más majd megcsinálja helyettünk, ez egyszerűen azt jelenti, hogy nemet mondunk Krisztus parancsának. Az, hogy „menj”, azt jelenti, hogy érzékennyé kell tenni szívüket és szemünket azokra, akik éheznek Krisztusra. Vegyük észre családunkban, és a körülöttünk élő emberekben a vágyat az Ő ereje és kegyelmei után! Ebben a kultúrában, amely beteg és hanyatló, ez a parancs azt jelenti, hogy keressük meg azokat, akiknek meg kell ismerniük Krisztust, hogy így terjedjen Isten országa. Nem foghatjuk meg a dolgok könnyebbik végét! El kell mennünk azokra a területekre, ahol teljesen elveszett az emberi méltóság és tisztelet – különösen az orvostudomány, jog, politika és oktatás tekintetében. Ez az, amit a Király kér. Milyen választ adok az én Királyomnak?

2. Senki nem adhatja azt, aminek nincs birtokában. Krisztus parancsa, hogy adjuk tovább, amit kaptunk. Ha napról napra jobban odafigyelünk az ajándékokra, amiket Krisztus erejéből kapunk, sokkal jobban tovább tudjuk majd adni Őt másoknak. Apostolként nem saját erőnkből kell haladni, hanem Krisztus gyógyító erejéből kell táplálkoznunk, gyógyítanunk, megmentenünk másokat és legyőzni a gonoszt. Ő vezet minket küldetésünkben, Ő alakítja az apostolokat egy csapattá. Mennyire gondolkozom el arról, amit én tudok hozzátenni a hivatásokhoz, mennyire tekintek úgy erre, hogy mindez csupán emberi képességeim erején múlik? Milyen gyakran adom csak önmagam, ahelyett, hogy azokat a kegyelmeket adnám tovább, amiket a Szentlélektől kaptam? Kizárólag a saját szempontjaim szerint mérem a hatékonyságomat, vagy annak tudatában, hogy Krisztus testének tagja vagyok, és más apostolokkal karöltve megyek előre az Ő ügyéért? Krisztus megváltó ereje nem ott található meg, ahol csak természetes tehetség, ajándékok és képességek játszanak szerepet, hanem ott, ahol engedelmesség és egység van.

3. Sikertelenségek és csalódások. Krisztus hangsúlyozza, hogy ha zsákutcába kerülünk, az önmagában nem küldetésünk csődjét jelzi. Ennek eredménye mások szabad akaratból meghozott döntéseitől is épp annyira függ, mint amennyire Isten megváltó tervétől, ami esetleg adott esetben meddőnek tűnik számunkra. Küldetésünk terméketlen időszakai segíthetnek elhatározásunk megszilárdításában, hogy minden körülmények között követjük Jézust. Használjuk ki ezt az időt és utasítsunk el minden kételyt és elbizonytalanodást, hogy bebizonyítsuk, mennyire hiteles a mi „igen”-ünk! Egy tiszta beleegyezés mindig Isten akaratát keresi, nem a könnyű és gyorsan elérhető eredményekért, hanem, hogy az Atya kedvében járjon.

Beszélgetés Krisztussal: Azt lobbantsa lángra isteni szíved szívemben az apostoli buzgóságot országodért. Segíts, hogy bátor, becsületes, kitartó legyek és, méltó ahhoz, akinek a nevében harcolok. Mert „Krisztus Királyságának apostola” méltóságát kell hordoznom. Annak fényében dolgozom, hogy csak egy életem van ezen a földön. Egy pillanatot sem szabad önzésben és saját kényelmünk keresésében elpazarolni. A szívem kész a küldetésre, Uram, kérlek, támogass engem erőddel!

Elhatározás: Ma meg fogom újítani a napi és heti elhatározásaimat az időm beosztásával kapcsolatban Krisztus előtt, és meggyőződök róla, hogy a tőlem telhető legjobban kihasználom az időmet országa terjedéséért.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júliusi imaszándéka:
Hogy falvaink iskolái és egyházközségei a keresztényi szeretet, az összetartás, a kultúra és a hit megtartói és továbbadói legyenek.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger