2010. július 9., péntek

Zhao Rong szent Ágoston áldozópap és társai kínai vértanúk

Zhao Rong szent Ágoston áldozópap és társai kínai vértanúk

„Mindaz a jó, amit Isten népe nyújthat földi vándorlása idején a nagy embercsaládnak, abból származik, hogy az Egyház az üdvösség egyetemes szakramentuma” – hirdeti a II. Vatikáni zsinat. Isten népe a Szentlélektől megsegítve, igyekszik minden korban hatékonyan tanúságot tenni Jézus evangéliumáról, és ezáltal segíteni az embereket. A történelem azt mutatja, hogy Jézus tanítványait gyakran üldözik és visszautasítják. A hívő ember tanúságtételének maga az Úr a jutalma, aki eljön, és mindenkinek tettei szerint megfizet.
További gondolatok...

Évközi tizennegyedik hét – péntek

2010.07.09. péntek
(Zhao Rong Szent Ágoston)
Egyenesek az Úr útjai, az igazak járnak rajtuk


Oz 14,2-10
Térj meg, Izrael, az Úrhoz, a te Istenedhez, hisz bűnöd miatt buktál el! Vigyétek magatokkal e szavakat, térjetek az Úrhoz, és mondjátok neki: ,,Végy el minden gonoszságot, fogadd el a jót, és mi majd ajkunk gyümölcsét áldozzuk néked. Asszúr ne segítsen nekünk, lóra sem szállunk többé, és kezünk alkotásait nem nevezzük többé ,,Istenünk''-nek. Mert te megkönyörülsz az árván, aki nálad talál irgalmat.' ,,Meggyógyítom hűtlenségüket, és szívemből szeretni fogom őket, mert haragom elfordult tőlük. Izraelhez olyan leszek, mint a harmat; virul majd, mint a liliom, és gyökeret hajt, mint a Libanon. Kiterjednek ágai, és pompája olyan lesz, mint az olajfáé, és illata, mint a Libanoné. Visszatérnek, hogy árnyékomban lakjanak, gabonát termelnek és rügyeznek, mint a szőlő; hírneve olyan lesz, mint a Libanon bora. Efraim, mi köze neki a bálványokhoz? én hallgatom meg és gyámolítom őt; olyan leszek én, mint a zöldellő ciprus, és tőlem való lesz a gyümölcs, melyet rajtad találnak.' Aki bölcs, értse meg ezeket, aki értelmes, lássa be ezt mind! Bizony, egyenesek az Úr útjai, s az igazak biztosan járnak azokon, de a gonoszok elesnek rajtuk.
Zs 50
A karvezetőnek. Dávid zsoltára, amikor Nátán próféta eléje járult, miután ő Batsebával vétkezett. Könyörülj rajtam, Isten, irgalmad szerint, könyörületességed szerint töröld el gonoszságomat! Moss egészen tisztára vétkemtől, bűnömtől tisztíts meg engem! Mert elismerem gonoszságomat, és bűnöm előttem van szüntelen. Ellened vétkeztem, egyedül ellened, s azt cselekedtem, ami előtted gonosz, hogy igaznak bizonyulj beszédedben, és igazságos a te ítéletedben. Íme, gonoszságban fogantattam, és bűnökben fogant engem az én anyám. Íme, te a szív igazságát szereted; bölcsességedet titokban kinyilatkoztattad nekem. Hints meg engem izsóppal és megtisztulok, moss meg engem és a hónál fehérebb leszek! Add, hogy örömet és vidámságot halljak, hadd ujjongjanak csontjaim, amelyeket összetörtél! Fordítsd el bűneimtől arcodat, töröld el minden gonoszságomat! Tiszta szívet teremts bennem, Isten, s az erős lelket újítsd meg bensőmben! Színed elől ne vess el engem, szent lelkedet ne vond meg tőlem! Add vissza nekem üdvösséged örömét, és készséges lélekkel erősíts meg engem! Hadd tanítsam útjaidra a bűnösöket, hogy hozzád térjenek az istentelenek! Szabadíts meg a vértől, Isten, szabadító Istenem, hogy nyelvem ujjongva hirdesse igazságodat! Uram, nyisd meg ajkamat, hadd hirdesse szám dicséretedet! Hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hozok, nem tetszik neked. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet, Isten, nem veted meg. Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban, egészen elégő áldozatokban; Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra.
Mt 10,16-23
Íme, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok. De óvakodjatok az emberektől! Mert átadnak benneteket a törvényszékeknek, és zsinagógáikban megkorbácsolnak majd titeket. Helytartókhoz és királyokhoz hurcolnak benneteket miattam, hogy tanúságot tegyetek előttük és a pogányok előtt. Amikor pedig átadnak titeket, ne aggódjatok előre, hogy hogyan vagy mit beszéljetek. Mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok. Hiszen nem ti vagytok, akik beszéltek, hanem Atyátok Lelke az, aki beszél általatok. Akkor halálra adja majd a testvér a testvérét és apa a fiát. A gyermekek szüleik ellen támadnak és halálra juttatják őket. Gyűlöletesek lesztek minden nemzet előtt az én nevemért, de aki kitart mindvégig, az megmenekül. Amikor az egyik városban üldöznek titeket, meneküljetek a másikba. Mert bizony, mondom nektek: nem járjátok végig Izrael városait, amíg el nem jön az Emberfia.

Évközi tizennegyedik hét – péntek

2010. július 9. - Péntek

  Abban az időben Jézus így tanította apostolait: Íme, úgy küldelek titeket,
  mint bárányokat a farkasok közé. Legyetek tehát okosak, mint a kígyók,  és
  egyszerűek, mint a galambok! Legyetek óvatosak az emberekkel szemben, mert
  bíróság elé állítanak, és zsinagógáikban megostoroznak titeket. Helytartók
  és királyok elé hurcolnak  miattam, hogy tanúságot  tegyetek előttük és  a
  pogányok előtt. Amikor pedig bíróság elé állítanak, ne töprengjetek  azon,
  hogyan és mit beszéljetek! Megadatik ugyanis nektek abban az órában,  hogy
  mit  mondjatok.  Hiszen  nem  ti  beszéltek,  hanem  Atyátok  Lelke   szól
  belőletek. Halálra  adja  majd testvér  a  testvérét,  és apa  a  fiát.  A
  gyermekek szüleik ellen támadnak, és megöletik őket. Gyűlöletesek  lesztek
  mindenki előtt az én nevemért. Aki azonban mindvégig állhatatos marad,  az
  üdvözül. Amikor pedig az egyik  városban üldöznek titeket, meneküljetek  a
  másikba! Bizony, mondom nektek: Nem  járjátok végig Izrael városait,  amíg
  el nem jön az Emberfia.
  Mt 10,16-23

  Elmélkedés:
  Megadatik ugyanis  nektek abban  az órában,  hogy mit  mondjatok -  mondja
  Jézus. Sajnos előfordult már, hogy  valaki erre a mondatra hivatkozva  nem
  készült a prédikációra,  aztán a végén  csodálkozott, hogy mégsem  adatott
  meg neki, hogy  mit mondjon.  A Léleknek igencsak  meg kellene  erőltetnie
  magát, hogy szólni tudjon  az ilyen esetekben. De  nem is azt kell  érteni
  alatta, hogy az egyetemistáknak nem kell készülniük a vizsgákra, mert majd
  a Szentlélek  megsegíti őket.  Isten  Lelke ugyanis  pótolja a  mi  emberi
  mulasztásainkat, s  csak  akkor  számíthatunk a  támogatására,  ha  minden
  tőlünk telhetőt megtettünk.  Ha a  pap rendesen  felkészül a  prédikációra
  vagy a tanuló a vizsgákra, akkor emberi gyengeségét is fel tudja használni
  a Szentlélek. Ez  a mondat kifejezetten  az üldözések esetére  vonatkozik,
  amikor a keresztény  ember a  fenyegetések és a  halálveszély ellenére  is
  tanúságot  tesz  hitéről,   és  nem  tagadja   meg  Krisztust.  Az   ilyen
  határhelyzetekben szintén  mindenkor  számíthatunk  a  Lélek  erősítésére,
  nehogy hitünket megtagadva letérjünk az üdvösség útjáról.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Dicsérlek téged,  én  Istenem  és nagynak  hirdetlek  mindörökké,  kevésre
  tartom, s kezed  alá vetem magam  semmiségemnek mély meggondolásában.  Íme
  te, a szentek szentje,  én pedig tisztátalan bűnös  vagyok. Íme te  hozzám
  hajolsz, pedig arra is méltatlan  vagyok, hogy föltekintsek terád. Íme  te
  jössz hozzám, te óhajtasz velem lenni, te hívsz meg lakomádra. Te  kínálsz
  mennyei eledellel, etetsz az angyalok kenyerével.
  Kempis Tamás
______________________________

Évközi tizennegyedik hét – péntek

Szakadás a családban
2010. július 9. Évközi tizennegyedik hét – péntek
P. Edward McIlmail, LC

Mt 10: 16-23
Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok! Az emberekkel szemben legyetek óvatosak, mert bíróság elé állítanak, zsinagógáikban pedig megostoroztatnak benneteket! Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tegyetek előttük és a pogányok előtt tanúságot. Amikor átadnak benneteket a bíróságnak, ne töprengjetek, hogyan és mit mondjatok! Abban az órában megadatik nektek, hogyan beszéljetek. Mert hisz nem ti fogtok beszélni, hanem majd Atyátok Lelke szól belőletek. Halálra adja majd a testvér a testvért, az apa a gyermekét, a gyermekek meg szüleik ellen támadnak és vesztüket okozzák. Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért. Aki azonban mindvégig kitart, az üdvözül. Ha valamelyik városban majd üldöznek benneteket, meneküljetek a másikba, mert bizony mondom nektek, nem járjátok végig Izrael városait, amíg az Emberfia el nem jön.

Bevezető ima: Uram, te vagy a biztos pont az életemben. Te vagy a kezdet és a vég. Szeretlek, mert megváltottál. Bízom benned, mint legközelibb barátomban. Remélek benned, hogy te fogsz köszönteni az örökkévalóságban.

Kérés: Uram, add, hogy nagyobb egységben lehessek veled, mert benned sosem fogok csalódni!

1. Bízzatok, de ne vakon! Jézus földi életének legnagyobb ellentmondása, hogy szeretetből alávetette magát a keresztre feszítéssel járó szenvedésnek, hogy így megváltson bennünket, és esélyt adjon az örök életre. Ő ismeri sok hibánkat, és szívünk gyengeségeit. „Jézus azonban nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat, s nem szorult rá, hogy bárki is felvilágosítsa az emberről. Tudta, mi lakik az emberben.” (Jn 2,24-25). Krisztus arra is figyelmeztet, hogy másokra se hagyatkozzunk túlzott mértékben, hiszen nekik is ugyanolyan gyengeségeik vannak. A másokba vetett bizalmunknak reálisnak kell lennie; sose lehet egy szinten a Krisztusba vetett hitünkkel. Előfordul, hogy túlságosan ráhagyatkozom valakire? Felismerem azt, hogy ha túl sokat várok valakitől, az szükségtelen problémákat okozhat nekem?

2. Családon belüli problémák. Krisztus a szikla, amihez az emberiség hullámai ütköznek. Parancsolatai mindannyiunk szívéhez szólnak, de személyes választ kívánnak tőlünk. Az, hogy egy-egy ember hogyan válaszol, rejtély marad. Egyesek igent mondanak, mások nemet. Önmagunk ellentmondásossága néha a családon belüli ellentéthez vezet. Nem csoda, hogy olykor a rokonaink válnak a legnagyobb ellenségeinkké. Krisztus állhatatossága azonban biztosít arról, hogy Ő hűségesebb marad, mint esetleg egyes családtagjaink. Elfogadom, hogy a Krisztushoz való hűségem akár szembenállást is okozhat szeretteim között? Fel tudom ajánlani megpróbáltatásaimat az ő üdvösségükért?

3. Áldozat nélküli szeretet. Krisztus sosem ígért egyszerű életet követőinek. Ha így lett volna, mindig bőven lettek volna tanítványai. Ő tudja, hogy mi teszi szeretetünket éretté: az áldozat. Az önfeláldozás megtisztít, nemessé tesz. A szeretet áldozat nélkül csak egy tündérmese. A szeretet azt is jelenti, hogy osztozunk mások szenvedésében. „Amikor a férfiak és nők teljesen önállóak, és függetlenek akarnak lenni, azt kockáztatják, hogy olyan ön-függőségbe kerülnek, mely nyomasztó magányban tartja őket.” - mondta XVI. Benedek pápa 2008. február 9-ei beszédében. Ha elzárjuk magunkat Istentől, leragadunk saját kicsinységünkben. El tudom-e fogadni a Krisztusért vállalt szenvedést, amely a saját kényelmem korlátai közül való kitörés?

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, nem egyszerű követni téged! Sok helyen ütközhetek ellenállásba, néha a saját családom részéről is. Segíts mindezt türelemmel viselnem, irántad érzett szeretetből. Adj békességet a hitben való kitartáshoz. Az áldozathozatalaimat azokért ajánlom fel, akik megpróbálnak meggátolni engem a te követésedben.

Elhatározás: Imádkozni fogok, vagy egy konkrét áldozatot hozok valamelyik családtagomért, aki távolabb áll a hittől.

A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger