2010. július 13., kedd

Szent Henrik

Szent Henrik

Az égő csipkebokor jelenetében a keresztény nép kezdettől fogva előképet látott: Szűz Mária az égő csipkebokor, az isteni szeretet tüzében megtisztított értékes arany, aki ölében egy még értékesebb ajándékot hordoz. Ég, de nem ég el. A Szentlélek ereje tölti be, és Isten Egyszülött Fiát nyújtja a világnak. Mózes eltakarja arcát és leveszi saruját, mint ahogyan mi is tisztelettel letérdelünk az oltáriszentség előtt. A csipkebokorból megszólaló hang megerősíti Mózest, és bennünket is megerősít: „Én veled leszek.” Az Egyház küldetése, hogy Szűz Mária példájára és oltalma alatt hordozza, hirdesse a velünk élő Istent, az értünk meghalt és feltámadt Jézus Krisztust. Tisztelettel közelítünk hitünk e titkához. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

Évközi tizenötödik hét – kedd

2010.07.13. kedd

(Szent Henrik, Szent Sára)
Ha nem hisztek, nem maradtok meg!


Iz 7,1-9
Történt pedig Ácháznak, Júda királyának napjaiban, aki Jótámnak, Uzija fiának volt a fia, hogy felvonult Rászin, Szíria királya, és Pekach, Remalja fia, Izrael királya Jeruzsálem ellen, hogy ostrom alá fogja; de nem tudták bevenni. Amikor eljutott a hír Dávid házához: ,,Szíria Efraimban táborozik', megremegett a király szíve és népének szíve, mint ahogy megremegnek az erdő fái a széltől. Akkor azt mondta az Úr Izajásnak: ,,Menj ki Ácház elé, te és fiad, Seár-Jasúb, a Felső-tó vízvezetékének végéhez, a Ruhamosók mezejéhez vezető útra, és mondd neki: Vigyázz, maradj nyugton! Ne félj, szíved ne szorongjon ettől a két füstölgő, üszkös fadarabtól, Rászintól és Szíriától, Remalja fiának heves haragja miatt, mert gonosz tervet szőtt ellened Szíria, Efraim és Remalja fia, mondván: �,,Vonuljunk fel Júda ellen, félemlítsük meg, hódítsuk meg magunknak, és tegyük királlyá benne Tábeél fiát!�''' Így szól az Úristen: ,,Ez nem következik be, és nem történik meg! Mert Damaszkusz csak Szíriának a feje, Rászin pedig Damaszkusznak a feje! Még hatvanöt esztendő, és összeomlik Efraim, s nem lesz többé nép! Szamaria csak Efraimnak a feje, Remalja fia pedig Szamariának a feje! Ha nem hisztek, bizony, nem maradtok fenn!'
Zs 47
Ének. Kóré fiainak zsoltára. Nagy az Úr, minden dicséretre méltó Istenünk városában. Pompás magaslat az ő szent hegye, gyönyörűsége az egész földnek. Sion hegye messzi észak, a nagy király városa. Házaiban úgy ismerik Istent, mint menedéket. Mert íme, a föld királyai összegyűltek és egyesültek. De ahogy meglátták, ámulatba estek, Megrémültek, megremegtek; Rettegés fogta el őket ott, s a vajúdó asszonyéhoz hasonló gyötrelem. Hatalmas széllel összetörted a társisi hajókat. Amint hallottuk, magunk is láttuk, hogy a seregek Urának városát, a mi Istenünknek városát örökre alapította Isten! Megemlékezünk irgalmadról, ó Isten, templomod belsejében. Mint ahogy híred, ó Isten, dicséreted is betölti a föld határait; Jobbod igazsággal teljes. Örvendezik Sion hegye, s Júda leányai ujjongva örülnek ítéleteidnek, Uram. Járjátok körül Siont, nézzétek meg, számláljátok meg tornyait! Tekintsétek meg erődítéseit, járjátok be házait, hogy elmondhassátok a jövendő nemzedéknek! Valóban ő az Isten, a mi Istenünk örökké, mindörökkön-örökké, ő vezet minket mindörökké!
Mt 11,20-24
Azután a városokat, amelyekben a legtöbb csodája történt, korholni kezdte, mert nem tértek meg: ,,Jaj neked, Korozain! Jaj neked Betszaida! Mert ha a csodák, amelyek bennetek történtek, Tíruszban és Szidonban történtek volna, már régen bűnbánatot tartottak volna, zsákruhában és hamuban. De mondom nektek: Tírusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. És te Kafarnaum! Talán az égig emelkedsz? Alászállsz majd az alvilágba! [Iz 14,13.15] Mert ha a csodák, amelyek benned történtek, Szodomában történtek volna, megmaradtak volna mind a mai napig. De mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint neked.'

Évközi tizenötödik hét – kedd

2010. július 13. - Kedd

  Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodát
  tette, és mégsem tartottak bűnbánatot:  Jaj, neked, Korozain! Jaj,  neked,
  Betszaida! Ha  Tiruszban  és  Szidonban történtek  volna  azok  a  csodák,
  amelyek  nálatok  történtek,   már  régen   bűnbánatot  tartottak   volna,
  szőrzsákba öltözve  és  hamuba  ülve.  Mondom  nektek:  Tirusz  és  Szidon
  városának tűrhetőbb  sorsa lesz  az  ítélet napján,  mint nektek.  És  te,
  Kafarnaum!  Azt  hiszed,  az  égig  emelkedel?  A  pokolba  süllyedsz.  Ha
  Szodomában történtek  volna a  nálatok történt  csodák, mind  a mai  napig
  fennállna. Azt mondom  nektek: Szodoma földjének  tűrhetőbb sorsa lesz  az
  utolsó ítélet napján, mint neked, Kafarnaum.
  Mt 11,20-24

  Elmélkedés:


  Jézus  figyelmeztetései   és  felszólítása   a  bűnbánatra   az   említett
  városoknak, pontosabban  azok lakóinak  szólnak. Ha  ugyanis nem  tartanak
  bűnbánatot,  a  végső  időkben  ítéletre  számíthatnak.  A  többi  városok
  lakóihoz hasonlóan ők  is bizonyára szívesen  fogadták, amikor  betegeiket
  meggyógyította Jézus,  de  azt  már kevésbé  hallgatták  szívesen,  amikor
  megtérésükről volt szó. A bűnbánat Jézus igehirdetésének központi  témája.
  Ezzel kezdi  nyilvános  működését a  nép  körében, s  később  is  többször
  hirdeti: "Térjetek meg  és higgyetek  az evangéliumban".  A missziós  útra
  induló apostoloknak  is  azt  köti lelkére,  hogy  a  megtérést  hirdessék
  mindenkinek. Vajon mi meghalljuk-e a mi Urunk bűnbánatra szólító szavát?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Én csak szegény bűnös vagyok, Uram,
  de mihelyt szólítalak,
  kegyelmeddel és irgalmaddal
  egészen elárasztasz engem.
  Legnagyobb boldogságomról mondanék le,
  ha nem törekednék arra,
  hogy mindig csodálatos
  jelenlétedben éljek! Ámen.
  Kolumbusz Kristóf
______________________________

Évközi tizenötödik hét – kedd

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

Kemény, vagy meggondolatlan ítélet?
2010. július 13. Évközi tizenötödik hét – kedd
P. Shawn Aaron LC

Mt 11,20-24
Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodája történt, és mégsem tértek meg: ,,Jaj neked, Korozain! Jaj neked Betszaida! Mert ha a csodák, amelyek bennetek történtek, Tíruszban és Szidonban történtek volna, már régen bűnbánatot tartottak volna, zsákruhában és hamuban. De mondom nektek: Tírusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. És te Kafarnaum! Talán az égig emelkedsz? Alászállsz majd az alvilágba! Mert ha a csodák, amelyek benned történtek, Szodomában történtek volna, megmaradtak volna mind a mai napig. De mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint neked.''

Bevezető ima: Uram, Te vagy menedékem napjaim égető forrósága és az élet viharai ellen. Tudom és hiszem, hogy számíthatok segítségedre, ha megbotlok; erősen tartasz, ha elesek, és lépteimet szilárdan vezeted az Örök Élet ígérete felé.

Kérés: Uram, segíts, hogy őszinte szívvel keresselek téged!

1. Áldás és felelősség. Sokat követelnek attól, akire sokat bíztak és még többet attól, akire többet (ld. Lk 12,48). Minden egyes áldással együtt felelősség is érkezik. Ilyen hatalmas tetteket, melyek ezekben a városokban történtek, addig soha nem láttak Izraelben vagy a világban. Ezért akinek lehetősége volt látni ezeket, annak nagyobb felelőssége van, mint annak, aki nem látta a csodákat. Jézus azért figyelmezteti őket, hogy ébredjenek fel kábulatukból. Mivel a csodák nem mozdították őket mélyebb hitre, talán ez a figyelmeztetés, hogy egy napon majd el kell számolniuk Isten előtt, megindítja őket. 

2. A megtérés a cél. A Jézus által véghezvitt jelek célja az, hogy változást hozzon az emberi szívekben. Jahve által az Ószövetségben véghezvitt jelek és csodák célja is az volt, hogy hitet és bizalmat csaljon ki az Úr Izrael népéből. A veszély Izrael népe és Jézus tanítványai részéről valamint részünkről is abban áll, hogy hozzászokunk a jelekhez, és egyre többet követelünk, miközben szem elől tévesztjük a csodák igazi célját: én-központúságunkból visszatérni a Krisztus-központúsághoz. Heródeshez hasonlóan szeretnénk, hogy Jézus a csodáival elkápráztasson minket, de életünket nem akarjuk megváltoztatni. Jézus nem a hatás kedvéért művel csodákat, hanem azért, hogy szívünk visszaforduljon Istenhez, vagy mélyebb egységre jusson Istennel.

3. Jutalom, vagy büntetés. Sokat tanulhatunk ebből a kemény beszédből. Először is azt, hogy tetteink és mulasztásaink alapján fognak megítélni minket, másodszor pedig hogy Isten ítéletei különfélék. Mivel Isten tökéletesen ismer és lát minket, az ítélete objektív lesz; akik kevesebbet tudnak, azok kevésbé esnek ítélet alá. Más szóval: Tírusz, Szidón és Szodoma felett ítélni fognak ugyan, de pusztán a természet törvénye és nem a keresztény hit törvényei alapján, melyek abban az időben még nem értek el hozzájuk. Végül, de nem utolsó sorban arra is következtethetünk mindebből, hogy a mennyben és a pokolban is különféle szintek lesznek aszerint, hogy tetteink mennyire voltak összhangban azzal, amit mi igaznak és jónak tartottunk életünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, nyisd meg szememet, hogy észrevegyem életemben lévő állandó kegyelmi működésedet! Soha ne engedd, hogy elbizakodottá váljak, vagy alulértékeljem a hit hatalmas ajándékait életemben. Köszönöm, hogy figyelmeztetsz napi elhatározásaim megtartásának fontosságára. Legtisztább Anya! Formáld szívemet, hogy egyedül Fiadnak éljek!

Elhatározás: Ma elolvasom a Katolikus Egyház Katekizmusa 1783-85 pontjait a lelkiismeretről.

A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger