2010. július 15., csütörtök

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító

Szent Bonaventura püspök, egyháztanító

Miért kell megtartanunk a törvényeket, ha az Emberfia ura a szombatnak is? – kérdezhetik olykor a keresztények. Miért a sok kellemetlen előírás a katolikus egyházban, mely a vasárnap megszentelésére, vagy akár a házassági tisztaságra az élet védelmére vonatkozik? Valójában a tévedést ott követjük el, hogy önmagunkat nagy előszeretettel állítjuk Jézus helyébe. Azt mondjuk: én ura vagyok a szombatnak, az Egyház előírásainak is. Pedig az Evangéliumban más szerepel: „Az Emberfia ura a szombatnak.” Keressük azt, ami által Jézus élete növekszik bennünk. Akkor mindig tudni fogjuk, hogy meddig tart a szombat, vagy a törvény betűje, és hol haladja azt meg Jézus Szentlelke. (Adoremus 2005)
További gondolatok...

SZENT BONAVENTURA

2010.07.15. csütörtök: SZENT BONAVENTURA

(Szent Vlagyimir-Elemér)
Mindent te tettél, Urunk, ami velünk történt


Iz 26,7-9.12.16-19
Az igaznak ösvénye egyenes, Uram, az igaznak útját te egyengeted. Ítéleteid ösvényén is terád vártunk, Uram, nevedre és emlékezetedre vágyódott a lelkünk. Lelkem utánad vágyódik éjszaka, és bensőmben a lelkem téged keres. Mert ha ítéleteid megvalósulnak a földön, igazságot tanulnak a földkerekség lakói. Uram, te adsz nekünk békességet, mert minden tettünket te vitted végbe nekünk. Uram, a szorongatásban téged kerestek, imát suttogtak, mikor fenyítetted őket. Mint a terhes asszony, aki közel van a szüléshez, vajúdik és kiált fájdalmában, olyanok voltunk mi színed előtt, Uram. Fogantunk, vajúdtunk, mintegy szelet szültünk; szabadulást nem szereztünk az országnak, és nem születtek lakói a földnek. Életre kelnek majd halottaid, holttestük feltámad. Ébredjetek és ujjongjatok, akik a porban laktok! Mert világosság harmata a te harmatod, és a föld újjászüli az árnyakat.
Zs 101
A szegény imádsága, amikor bajban volt, és panaszát az Úr előtt kiöntötte. Uram, hallgasd meg imádságomat, és kiáltásom jusson eléd. Ne fordítsd el tőlem arcodat soha, amikor engem szorongatás ér; Hajtsd hozzám füledet, amikor csak segítségül hívlak, sietve hallgass meg. Mert füstként enyésznek el napjaim, és csontjaim szárazak, mint a forgács. A szívem, mint a lekaszált, kiszáradt széna, még azt is elfelejtettem, hogy kenyeremet megegyem. Annyit jajveszékel szavam, hogy a bőr már a csontomra szárad. A puszta pelikánjához hasonlítok, olyan lettem, mint a bagoly a romok között. Virrasztok és olyan vagyok, mint a magános veréb a háztetőn. Ellenségeim szüntelenül gyaláznak, gyűlölőim összeesküdtek ellenem. Bizony kenyér gyanánt hamut eszem és könnyel vegyítem italomat haragod és bosszúságod miatt, mert felemeltél s a földre sújtottál engem. Napjaim hanyatlanak mint az árnyék, magam pedig mint a széna száradok. De te, Uram, megmaradsz örökre, és emlékezeted nemzedékről nemzedékre. Te majd felkelsz és megkönyörülsz Sionon, mert itt az ideje, hogy megkönyörülj rajta, valóban itt az ideje! Hisz szolgáid szeretik köveit, és romjait fájdalommal látják. De félik majd nevedet a nemzetek, Uram, s a föld minden királya fölségedet. Mert felépíti az Úr Siont, és megnyilvánul dicsőségében. Figyelembe veszi a nyomorultak imádságát, és nem veti meg könyörgésüket. Jegyezzék fel ezt a jövendő nemzedéknek, hadd áldja az Urat az a nép, amelyet majd teremt. Mert letekint szent magasságából, lenéz az Úr a mennyből a földre, hogy meghallja a foglyok jajgatását, és megmentse azokat, akiket halálra szántak; Hogy hirdessék Sionon az Úr nevét és az ő dicséretét Jeruzsálemben, amikor majd egybegyűlnek a népek és az országok, hogy az Úrnak szolgáljanak. Megtörte erőmet az úton, rövidre szabta életemet. Így szóltam: ,,Istenem, ne ragadj el engem életem közepén, hiszen a te éveid nemzedékről nemzedékre nyúlnak. Kezdetben megteremtetted a földet, s a te kezed művei az egek. Azok elmúlnak, de te megmaradsz; Mint a ruha, mind elavulnak, váltod őket, mint az öltözetet és elváltoznak. Te azonban ugyanaz maradsz és éveid nem fogynak el. Szolgáid fiainak mindenkor lesz lakásuk, és utódjuk megerősödik majd színed előtt.'
Mt 11,28-30
Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű -- és nyugalmat találtok lelketeknek [Jer 6,16]. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.'

Szent Bonaventúra szerzetes, püspök és egyháztanító

  2010. július 15. - Csütörtök

  Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását: Jöjjetek hozzám mindnyájan,
  akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek  titeket!
  Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok  tőlem, mert én szelíd vagyok  és
  alázatos szívű és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az  én
  terhem könnyű.
  Mt 11,28-30

  Elmélkedés:

  Az isteni  szeretetet saját  személyében kinyilatkoztató  Jézus  mindenkit
  magához hív,  hogy  tőle  tanuljunk. Isten  megismerése  tehát  nem  egyes
  kiválasztottak előjoga, hanem mindenki számára nyitott lehetőség. A mester
  nem csupán szóbeli tudást  ad át tanítványainak,  hanem egész élete  példa
  számukra.  Akkor  ismerhetjük  meg  Istent,  akkor  találjuk  meg  lelkünk
  nyugalmát és akkor válunk jó tanítványokká, ha ugyanúgy élünk, mint Jézus,
  aki egész életét  az Atyának  ajánlotta. Isten  feltárja előttünk  életét,
  hogy  vele  élhessünk,   s  benne  találjuk   meg  életünk  nyugalmát   és
  boldogságát.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Mindig soknak  tartjuk,  amit mi  teszünk  másokért; ellenben  amit  mások
  tesznek érettünk, azt semmibe sem  vesszük. Úgy látszik, két szívünk  van:
  egy lágy, gyöngéd, engedékeny - önmagunk számára, és egy kemény,  szigorú,
  zord - embertársaink számára.
  Szalézi Szent Ferenc
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium





Szent Bonaventúra szerzetes, püspök és egyháztanító

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

Fáradtan és kimerülve
2010. július 15. Évközi tizenötödik hét – csütörtök
Szent Bonaventúra szerzetes, püspök és egyháztanító

P. Shawn Aaron LC

Mt 11;28-30
„Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű -- és nyugalmat találtok lelketeknek. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.''

Bevezető ima: Mindenható és örök Isten, szeretnék új erőt meríteni, hogy olyan bátor legyek, mint Krisztus, az én Pásztorom. Hiszek benned, remélek benned, és törekszem arra Uram, hogy teljes szívemből, lelkemből, elmémből és erőmből szeresselek téged. Arra vágyom, hogy egy napon majd a mennyben a szentek közösségébe vezess engem Atyám, ahol a Fiad, Jézus Krisztus a Szentlélekkel együtt él és uralkodik mindörökkön örökké.

Kérés: Uram, Jézus! Bízom benned!

1. Jöjjetek hozzám! Ha naponta megküzdötök azért, hogy erkölcsileg helyes dolgokat tegyetek, míg mások a rövidebb utat választják, jöjjetek Jézushoz! Ha az élet önző élvezetei és tiltott hasznai ellenállhatatlanul vonzanak titeket, jöjjetek Jézushoz! Ha a bűneitek és jellembeli gyengeségeitek megterhelik életeteket, mint házastárs, szülő, barát vagy Istennek szentelt lélek, jöjjetek Jézushoz! Ha az élet igazságtalannak látszik, és Istent távol érzitek magatoktól, jöjjetek Jézushoz! Ő nem arra hív benneteket, hogy alapelveket és nemes eszméket tegyetek magatok elé célul, hanem Önmagához hív. A szabályokat nem önmagukért követjük, hanem Jézust követjük. Ha már egyszer hozzá mentünk, akkor fogjuk megérteni a szabályok szerepét, ami nem más, mint hogy megvédjük e kapcsolat méltóságát.

2. Tanuljatok tőlem! Szent Pál arra figyelmezteti a galatákat, hogy a krisztusi szabadságban éljenek.: „A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk. Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak benneteket.” (5:1). Az efezusiaknak írt levelében Pál arra hívja a hívőket, hogy legyenek Krisztus rabszolgái, akik Isten akaratát szívükből végrehajtják. (Ef. 6:5) A rabszolgaság azt jelenti, hogy alávetjük akaratunkat valakinek, vagy alárendeltjei vagyunk akaratlanul is egy másik személynek, aki bizonyos módon erősebb, mint mi vagyunk. Aki szenvedélyek, hiábavalóságok, önzés, vagy hasonlók rabszolgája, az elismeri, hogy ezek a dolgok erősebbek, mint ő. Jézus azonban azt akarja, hogy barátai és ne szolgái legyünk (Jn. 15:14-15). Krisztus „rabszolgájának” lenni azt jelenti, hogy szabadon, teljesen rábízom az életemet azzal a szándékkal, hogy arra megyek, amerre Ő vezet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Jézus olyan úton vezet minket, mely a mi boldogságunkhoz és kiteljesedésünkhöz vezet még akkor is, ha ez néha keresztút. „Életetek arra hív benneteket, hogy különböző utak közül válasszatok: válasszátok meg, hogy mit szeretnétek tanulni, dolgozni, és hogy milyen szerepet akartok játszani az egyházban és a társadalomban. Fontos felfedeznetek, hogy a sok kérdés közül, melyekkel szembe kerültök az igazán fontosak nem így kezdődnek: „mit?”. Az igazán fontosak így kezdődnek: Ki akarok lenni? Kit akarok követni? Kire bízom rá az életemet?” (II. János Pál pápának a 2000. augusztus 20-án, az Ifjúsági Világtalálkozón mondott szentbeszéde).

3. Nyugalmat találtok lelketeknek. A nyugalom szó itt nem azt jelenti, hogy felhagyunk a munkával és a küzdelemmel, hanem hogy békét, örömet és mélyen gyökerező boldogságot találunk lelkünknek. Ez az a nyugalom, amelyre mindnyájan vágyunk, és amelyet egy napon majd mindenki végtelenül élvezhet majd a mennyben. Mindenki találkozott már olyan emberekkel, akik a körülményeik ellenére megtalálták ezt a békét és örömet. Jegyezzük meg, hogy Jézus nem azt ígérte, hogy elveszi az akadályokat, megpróbáltatásokat és szenvedéseket. Ha azonban felvesszük igáját és meghajlunk tervei, akarata és szeretete előtt, biztosan számíthatunk a boldogságra. Ha még nem tapasztaltad meg ezt életedben, kezdd el a mai nap: add Jézusnak azt, amit a szíved mélyén ma kér tőled! Bár az iga először biztosan fájni fog, mégis ez hozza meg számunkra a szentség békéjét és az öröm könnyedségét.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram! Te be fogsz engem vezetni a végtelen békébe, ha egyszerűen követlek téged. Azonban ez nem mindig könnyű. Add meg azt, amit vársz tőlem: hitet, nagylelkűséget, bátorságot, szeretetet és bizalmat. Ezekkel az ajándékokkal és kegyelmed segítségével meg lesz a szükséges erőm az úthoz. Legtisztább Anya! Formáld szívemet, hogy egyedül Fiadnak éljek!

Elhatározás: Ma elmondok egy tized rózsafűzért azért a személyért, aki környezetemben legtávolabb van Jézustól.

A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

Fáradtan és kimerülve
2010. július 15. Évközi tizenötödik hét – csütörtök
Szent Bonaventúra szerzetes, püspök és egyháztanító
P. Shawn Aaron LC

Mt 11;28-30
„Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű -- és nyugalmat találtok lelketeknek. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.''

Bevezető ima: Mindenható és örök Isten, szeretnék új erőt meríteni, hogy olyan bátor legyek, mint Krisztus, az én Pásztorom. Hiszek benned, remélek benned, és törekszem arra Uram, hogy teljes szívemből, lelkemből, elmémből és erőmből szeresselek téged. Arra vágyom, hogy egy napon majd a mennyben a szentek közösségébe vezess engem Atyám, ahol a Fiad, Jézus Krisztus a Szentlélekkel együtt él és uralkodik mindörökkön örökké.

Kérés: Uram, Jézus! Bízom benned!

1. Jöjjetek hozzám! Ha naponta megküzdötök azért, hogy erkölcsileg helyes dolgokat tegyetek, míg mások a rövidebb utat választják, jöjjetek Jézushoz! Ha az élet önző élvezetei és tiltott hasznai ellenállhatatlanul vonzanak titeket, jöjjetek Jézushoz! Ha a bűneitek és jellembeli gyengeségeitek megterhelik életeteket, mint házastárs, szülő, barát vagy Istennek szentelt lélek, jöjjetek Jézushoz! Ha az élet igazságtalannak látszik, és Istent távol érzitek magatoktól, jöjjetek Jézushoz! Ő nem arra hív benneteket, hogy alapelveket és nemes eszméket tegyetek magatok elé célul, hanem Önmagához hív. A szabályokat nem önmagukért követjük, hanem Jézust követjük. Ha már egyszer hozzá mentünk, akkor fogjuk megérteni a szabályok szerepét, ami nem más, mint hogy megvédjük e kapcsolat méltóságát.

2. Tanuljatok tőlem! Szent Pál arra figyelmezteti a galatákat, hogy a krisztusi szabadságban éljenek.: „A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk. Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak benneteket.” (5:1). Az efezusiaknak írt levelében Pál arra hívja a hívőket, hogy legyenek Krisztus rabszolgái, akik Isten akaratát szívükből végrehajtják. (Ef. 6:5) A rabszolgaság azt jelenti, hogy alávetjük akaratunkat valakinek, vagy alárendeltjei vagyunk akaratlanul is egy másik személynek, aki bizonyos módon erősebb, mint mi vagyunk. Aki szenvedélyek, hiábavalóságok, önzés, vagy hasonlók rabszolgája, az elismeri, hogy ezek a dolgok erősebbek, mint ő. Jézus azonban azt akarja, hogy barátai és ne szolgái legyünk (Jn. 15:14-15). Krisztus „rabszolgájának” lenni azt jelenti, hogy szabadon, teljesen rábízom az életemet azzal a szándékkal, hogy arra megyek, amerre Ő vezet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Jézus olyan úton vezet minket, mely a mi boldogságunkhoz és kiteljesedésünkhöz vezet még akkor is, ha ez néha keresztút. „Életetek arra hív benneteket, hogy különböző utak közül válasszatok: válasszátok meg, hogy mit szeretnétek tanulni, dolgozni, és hogy milyen szerepet akartok játszani az egyházban és a társadalomban. Fontos felfedeznetek, hogy a sok kérdés közül, melyekkel szembe kerültök az igazán fontosak nem így kezdődnek: „mit?”. Az igazán fontosak így kezdődnek: Ki akarok lenni? Kit akarok követni? Kire bízom rá az életemet?” (II. János Pál pápának a 2000. augusztus 20-án, az Ifjúsági Világtalálkozón mondott szentbeszéde).

3. Nyugalmat találtok lelketeknek. A nyugalom szó itt nem azt jelenti, hogy felhagyunk a munkával és a küzdelemmel, hanem hogy békét, örömet és mélyen gyökerező boldogságot találunk lelkünknek. Ez az a nyugalom, amelyre mindnyájan vágyunk, és amelyet egy napon majd mindenki végtelenül élvezhet majd a mennyben. Mindenki találkozott már olyan emberekkel, akik a körülményeik ellenére megtalálták ezt a békét és örömet. Jegyezzük meg, hogy Jézus nem azt ígérte, hogy elveszi az akadályokat, megpróbáltatásokat és szenvedéseket. Ha azonban felvesszük igáját és meghajlunk tervei, akarata és szeretete előtt, biztosan számíthatunk a boldogságra. Ha még nem tapasztaltad meg ezt életedben, kezdd el a mai nap: add Jézusnak azt, amit a szíved mélyén ma kér tőled! Bár az iga először biztosan fájni fog, mégis ez hozza meg számunkra a szentség békéjét és az öröm könnyedségét.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram! Te be fogsz engem vezetni a végtelen békébe, ha egyszerűen követlek téged. Azonban ez nem mindig könnyű. Add meg azt, amit vársz tőlem: hitet, nagylelkűséget, bátorságot, szeretetet és bizalmat. Ezekkel az ajándékokkal és kegyelmed segítségével meg lesz a szükséges erőm az úthoz. Legtisztább Anya! Formáld szívemet, hogy egyedül Fiadnak éljek!

Elhatározás: Ma elmondok egy tized rózsafüzért azért a személyért, aki környezetemben legtávolabb van Jézustól.

A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger