2010. július 16., péntek

Kármel-hegyi Boldogasszony

Kármel-hegyi Boldogasszony

Máriára tekintünk ma, égi édesanyánkra. Az Ő Igenje számunkra is erőforrás, keresni a hétköznapokban is Isten akaratát, keresni, hol és hogyan tudom megmutatni Isten szeretetét.
További gondolatok...

Kármel-hegyi Boldogasszony

2010.07.16. péntek
(Kármel-hegyi Boldogasszony)
Meghallgattam imádságodat, láttam, hogy könnyeztél


Iz 38,1-6.21-22.7-8
Azokban a napokban Hiszkija halálosan megbetegedett. Akkor bement hozzá Izajás próféta, Ámosz fia, és azt mondta neki: ,,Így szól az Úr: Rendelkezz házadról, mert meghalsz, nem maradsz életben!' Erre Hiszkija a fal felé fordította arcát, és imádkozott az Úrhoz. Ezt mondta: ,,Ó, Uram, emlékezzél meg, kérlek, arról, hogy hűséggel és egész szívvel jártam színed előtt, és azt tettem, ami jó a te szemedben!' És sírt Hiszkija, hangos sírással. Ekkor szólt az Úr szava Izajáshoz: ,,Menj, és mondd meg Hiszkijának: ,,Így szól az Úr, atyádnak, Dávidnak Istene: Meghallgattam imádságodat, láttam könnyeidet; íme, megtoldom napjaidat tizenöt évvel. Asszíria királyának kezétől megmentelek téged és ezt a várost, és megoltalmazom ezt a várost.'' Ez lesz számodra a jel az Úrtól, hogy teljesíti az Úr azt az igét, amelyet mondott: Íme, visszahúzom az árnyékot azokon a fokokon, amelyeken már túlhaladt Ácház napóráján, és visszatérítem a napot tíz fokkal.' Vissza is tért a nap tíz fokkal azokon a fokokon, amelyeken már túlhaladt az árnyék. Akkor meghagyta Izajás, hogy hozzanak egy csomó préselt fügét, és kenjék rá a kelevényre, akkor életben marad. Erre így szólt Hiszkija: ,,Mi lesz a jele, hogy föl fogok menni az Úr házába?'
Iz 38,10-16
,,Így szóltam én: Napjaim közepén kell elmennem az alvilág kapuiba, megfosztva hátralevő éveimtől! Azt mondtam: Nem látom az Urat az élők földjén, nem látok többé embert a világ lakói között. Hajlékomat felszedték és elvitték tőlem, mint a pásztorok sátrát. Összegöngyöli, mint a takács, életemet, a fonalról levág engem. Nappaltól éjszakáig végzel velem. Elterülve fekszem reggelig; mint az oroszlán, úgy töri össze minden csontomat. Nappaltól éjszakáig végzel velem. Mint fecskefióka, úgy csipogok, nyögök, mint a galamb; szemem bágyadtan tekint a magasba. Uram, erőszakot szenvedek, felelj értem! Mit szóljak? És mit mond majd nekem? Ő cselekedett! Minden évemen át lelkem keserűségében járok. Uram, benned remél a szívem; hadd éljen a lelkem, gyógyíts meg, és éltess engem!
Mt 12,1-8
Abban az időben Jézus szombaton vetések között ment át. Mivel tanítványai megéheztek, elkezdték a kalászokat tépdesni és enni. A farizeusok meglátták ezt és azt mondták neki: ,,Íme, tanítványaid azt teszik, amit szombaton nem szabad tenni.' Ő azt felelte nekik: Nem olvastátok [1 Sám 21,2-7], mit cselekedett Dávid, amikor megéhezett ő és akik vele voltak? Hogyan ment be az Isten házába és megette a kitett kenyereket, amelyeket nem volt szabad megennie, sem a vele levőknek, csak egyedül a papoknak? Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy szombaton a papok a templomban megszegik a szombatot és mégis vétlenek? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt. Ha megértettétek volna, mi jelent ez: ,,Irgalmat akarok és nem áldozatot'' [Óz 6,6], nem ítéltétek volna el a vétleneket. Mert az Emberfia ura a szombatnak.'

Kármel-hegyi Boldogasszony

2010. július 16. - Péntek

  Húsvét táján az egyik szombaton  Jézus vetések között járt  tanítványaival
  együtt.  Tanítványai  megéheztek,  tépdesni   kezdték  a  kalászokat,   és
  eszegették. Ennek láttára a  farizeusok megjegyezték: "Nézd,  tanítványaid
  olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!" Jézus erre  megkérdezte:
  "Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor társaival együtt  megéhezett?
  Hogyan ment  be Isten  házába, és  hogyan ette  meg a  kitett  kenyereket,
  amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem lett volna szabad megennie, csak
  a papoknak? Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy a papok szombatonként
  a templomban  megszegik a  szombati nyugalmat,  anélkül hogy  vétkeznének?
  Mondom nektek: a templomnál  is nagyobb van itt.  Ha pedig értenétek,  mit
  jelent a mondás: "Irgalmasságot akarok  és nem áldozatot!", akkor  sohasem
  ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is."
  Mt 12,1-8

  Elmélkedés:

  Az eredeti mózesi törvény egy elég egyszerű parancsot tartalmazott,  amely
  szerint szombaton nem  volt szabad  munkát végezni. Ehhez  a zsidó  rabbik
  idővel számos tilalmat fűztek, amelyek részletezték, hogy milyen  munkákat
  volt tilos szombaton végezni, ezek  közé tartozott a termés  betakarítása,
  az aratás is.  Az evangéliumban  szereplő konkrét esetben  a farizeusok  a
  kalászok leszedését  és  megevését  is  aratásnak  minősítették,  s  ezért
  elítélték a tanítványokat,  s mesterüket,  Jézust is,  aki megengedte  ezt
  nekik. Jézus  nem a  törvények megtartása  ellen beszél,  hanem elítéli  a
  farizeusok túlzásait, túlzó szabályait. Ugyanakkor értésükre adja, hogy  a
  szombat   megszenteléséhez   az    áldozatok   mellett   az    irgalmasság
  cselekedeteinek a gyakorlása is hozzátartozik.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Jézus Szíve Te tudsz mindent,
  Jézus Szíve Te látsz mindent,
  Jézus Szíve Te megtehetsz mindent.
  Jézus Szíve Te gondot viselsz reám,
  Jézus Szíve Te meghallgatod imám.

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  Az árvíz  vagy más  természeti  csapás által  sújtott vidékek  papjait  és
  plébániáit szentmisék mondatásával is lehet  segíteni, mivel e helyeken  a
  szegényebb híveknek nincs lehetősége miseadományok felajánlására.
  Az érintettekkel  való egyeztetést  követően elvállaltam  a közvetítést  a
  szentmisét mondatni szándékozók és a miséző papok között.
  Aki ilyen  módon szeretne  segíteni,  részletes információkat  itt  talál:
  http://zalalovo.plebania.hu/plebania/miseadomany
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Kármel-hegyi Boldogasszony

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

Az ártatlanok elítélése
2010. július 16. Évközi tizenötödik hét – péntek
Kármel-hegyi Boldogasszony
P. Eugene Gormley LC

Mt 12, 1-8
Abban az időben Jézus szombaton vetések között ment át. Mivel tanítványai megéheztek, elkezdték a kalászokat tépdesni és enni. A farizeusok meglátták ezt és azt mondták neki: „Íme, tanítványaid azt teszik, amit szombaton nem szabad tenni.” Ő azt felelte nekik: Nem olvastátok, mit cselekedett Dávid, amikor megéhezett ő és akik vele voltak? Hogyan ment be az Isten házába és megette a kitett kenyereket, amelyeket nem volt szabad megennie, sem a vele levőknek, csak egyedül a papoknak? Vagy nem olvastátok a törvényben, hogy szombaton a papok a templomban megszegik a szombatot és mégis vétlenek? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt. Ha megértettétek volna, mi jelent ez: „Irgalmat akarok és nem áldozatot”, nem ítéltétek volna el a vétleneket. Mert az Emberfia ura a szombatnak.”

Bevezető ima: Mindenható és örökkévaló Isten, új erőt merítek Krisztus, a mi pásztorunk bátorságából. Hiszek benned, remélek benned, bízom benned, és teljes szívemmel akarlak szeretni, teljes lelkemmel, értelmemmel, minden erőmmel.
Egy nap szeretnék csatlakozni a mennyországban a szentekhez, ahol a Fiad, Jézus Krisztus él és uralkodik veled és a Szentlélekkel, egy Isten, mindörökkön örökké.

Kérés: Segíts, hogy minden vasárnapot különlegessé tudjak tenni magma és a családom számára!

1. A tanítványok éhesek voltak. Szombat volt, a pihenés napja. A tanítványoknak nehéz és sűrű hetük volt, és éhesek voltak. Jézus megengedte nekik, hogy ennivalót keressenek a mezőn. Az, hogy nem várták őket ebéddel, kedvüket is szeghette volna. De már hozzászoktak a nehézségekhez. Nagyon elfoglaltak voltak, a sok tennivalóval. Nem volt sok szabadidejük. Krisztus hétvégeken is serényen dolgozott, a küldetése nem szakadt félbe. A tanítványok egyek voltak Jézussal, részt vettek a küldetésében. Ez adott értelmet áldozathozataluknak, és így könnyebb volt megbirkózni a nehézségekkel. Ha megbízunk Krisztusban és egyek leszünk vele, még a próbatételek közepette is türelmesek leszünk, és békességre lelünk.

2. A nézeteltérés. A sabbatot azért alapították, hogy a zsidók emlékezzenek és elmélkedjenek Istennel kötött különleges szövetségükön. Ő megmentette őket a szolgaságból és nyugalmat adott nekik. A farizeusok ugyanakkor csak azt nézték, hogy „mit nem tehetsz”, ahelyett, hogy arra figyeltek volna, hogy „mit kell tenned”. Vasárnaponként azt nézzük, hogy mit kell tennünk azért, hogy méltók legyünk Krisztus befogadására. Így a másodlagos dolgok nem térítenek el bennünket a lényeges dolgoktól. Istennek különleges a kapcsolata velünk. Megmentett minket a szolgaságtól. Ő szüntelenül szeret minket és azt kéri, hogy teljes szívünkkel szeressük Őt és embertársainkat. Elmélkedem vasárnaponként az Isten és köztem lévő szövetségről? Figyelmes és hálás vagyok mindazért a sok jóért, amit tett és ma is tesz velem? Istent helyezem előtérbe vasárnaponként?

3. Vasárnapi istentisztelet és szolgálat. Krisztus elmagyarázta a tanítványoknak küldetésüket. Növekedtek küldetésük megértésében, elfogadásában és megélésében. Megtanította nekik, hogyan vegyenek részt a sabbat szolgálatában, és ugyanakkor hogyan legyenek figyelmesek és nyitottak mások szükségleteire, a sabbat ellenére is. Jót cselekedni egyik nap sem ütközik törvénybe, különösen nem az Úr napján. Krisztus szombaton gyógyította meg az elsorvadt kezű férfit, és egy másik asszonyt is azon a napon gyógyított meg. A tevékeny szeretet motivál bennünket, hogy jót tegyünk másokkal, még akkor is, ha vasárnap van. „Vasárnapi szolgálat és szolgálni vasárnap” összetartoznak. Előfordult már, hogy a vasárnapomat, vagy egy részét annak szenteltem, hogy békességet vigyek azoknak, akik a legjobban rászorulnak? Mit tudok én tenni, hogy segítsek a szegényeknek és kivetetteknek azon a napon? Hogyan adhatom át ezt a lelkületet a gyermekeimnek?

Beszélgetés Krisztussal: Te arra vágysz, hogy megoszd velem az Igét, és Testedet a vasárnapi misén, és minden misén, amin részt veszek hét közben. Add, hogy mindig éhezzek szeretetedre és barátságodra! Add, hogy másokat is ugyanazzal a szeretettel tudjam szolgálni, mint amivel te szolgálsz engem! Add, hogy a vasárnap legyen a legfontosabb napom a héten!

Elhatározás: Megszervezem, hogy a következő vasárnap valóban a dicsőítés és a nyugalom napja legyen. Megpróbálok jót cselekedni valakivel most vasárnap, és segíteni fogok valakinek, hogy visszatérjen a vasárnapi misék látogatására.

Erdő Péter bíboros atya 2010. júliusi imaszándéka:
Hogy falvaink iskolái és egyházközségei a keresztényi szeretet, az összetartás, a kultúra és a hit megtartói és továbbadói legyenek.



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger