2010. július 19., hétfő

Évközi idő, 16. hét Hétfő

Évközi idő, 16. hét Hétfő

Az írástudók jelet kérnek, és meg is kapják a jelet, amelyet Jézus megígért nekik, de mégsem ismerik fel őt. Sokszor mi is képtelenek vagyunk felfogni Istennek üdvösségünkért adott jeleit. Valójában a saját elképzeléseinket akarjuk ráerőltetni Istenre, ahelyett, hogy hagynánk érvényesülni Isten bölcsességét. A zsidók csodákat követelnek, a görögök bölcsességet keresnek, mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük – írja szent Pál a korintusiaknak és rajtuk keresztül nekünk is. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

Évközi tizenhatodik hét – hétfő

2010.07.19. hétfő

Élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos!


Mik 6,1-4.6-8
Halljátok meg, amit az Úr mond: ,,Rajta, szállj perbe a hegyek előtt, és hallják meg szavadat a dombok.' Hallják meg az Úr perelő szavát a hegyek és a föld erős alapjai, mert az Úrnak pere van népével, és Izraellel perbe száll. ,,Én népem, mit tettem neked? Vagy miben voltam terhedre? Felelj nekem! Talán mert kihoztalak Egyiptom földjéről, és megszabadítottalak a rabszolgaházból, és elküldtem előtted Mózest, Áront és Mirjámot? ,,Hogyan áldozzam méltóképpen az Úrnak? Hajtsak-e térdet a fölséges Istennek? Vigyek-e neki egészen elégő áldozatokat és egyesztendős borjúkat? Meg lehet-e engesztelni az Urat kosok ezreivel, vagy az olajpatakok sok ezrével? Adjam-e oda elsőszülöttemet vétkemért, ágyékom gyümölcsét életem bűnéért?' Megmondta neked, ember, hogy mi a jó, és mit kíván tőled az Úr: azt, hogy mindenképpen igazságot cselekedj, szeresd az irgalmasságot, és hűségesen járj Isteneddel.
Zs 49
Ászáf zsoltára. Szól az Úr, az istenek Istene, és szólítja a földet napkelettől napnyugatig. Felragyog Sionból ékes szépséggel az Isten. Jön íme, Isten, íme, jön a mi Istenünk és nem hallgat: színe előtt emésztő tűz, körülötte hatalmas förgeteg. Szólítja onnan felülről az eget s a földet, hogy népe fölött ítélkezzék: ,,Gyűjtsétek elém szentjeimet, akik az áldozatban szövetségre léptek velem.' Igazságát hirdetik az egek, mert Isten tart ítéletet. ,,Halljad én népem, hadd beszéljek, Izrael, hadd tegyek bizonyságot ellened: Én Isten, a te Istened vagyok. Nem áldozataidért perelek veled, hisz égő áldozataid folyton előttem vannak. Nem veszek el házadból fiatal bikákat, sem nyájaidból kecskebakokat. Mert enyém az erdő minden vadja, az állatok ezrei a hegyekben. Ismerem az ég minden madarát, és ami csak mozog a mezőn, az enyém. Ha éheznék, nem kellene neked szólnom, mert enyém a földkereksége, s mindaz, ami betölti. Eszem-e én a bikák húsát, iszom-e én a kecskebakok vérét? Dicséretet mutass be áldozatul Istennek, és teljesítsd fogadalmaidat a Fölségesnek; Hívj segítségül a szorongatás napján: megmentelek, és te dicsérni fogsz engem.' A bűnöshöz azonban így szól az Isten: ,,Miért beszélsz te parancsolataimról, s miért veszed szádra szövetségemet? Hiszen te gyűlölöd a fegyelmet, és hátad mögé veted szavaimat. Ha tolvajt láttál, vele tartottál, házasságtörőkkel közösködtél. Szád gonoszságot árasztott, és nyelved csalárdságot szőtt. Leültél és testvéred ellen beszéltél, és gáncsot vetettél anyád fia elé. Így cselekedtél, s mivel én hallgattam, azt hitted, hogy olyan vagyok, mint te. Pedig perbeszállok veled és mindezt felhozom ellened. Értsétek meg ezt ti, akik megfeledkeztek Istenről, nehogy védtelenek legyetek, amikor elragadlak titeket! Aki a dicséret áldozatát mutatja be, az tisztel engem, és aki bűntelenül jár az úton, annak mutatom meg Isten üdvösségét.'
Mt 12,38-42
Ekkor az írástudók és farizeusok közül egyesek azt mondták neki: ,,Mester, szeretnénk tőled egy jelet látni.' Ő azt válaszolta nekik: ,,A gonosz és parázna nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, csak Jónás próféta jelét. Mert amint Jónás a cethal gyomrában volt három nap és három éjjel [Jón 2,1], úgy lesz az Emberfia is a föld szívében három nap és három éjjel. A ninivei férfiak föltámadnak majd az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és el fogják ítélni azt, mert ők megtértek Jónás igehirdetésére [Jón 3,5]; és íme, nagyobb van itt, mint Jónás. Dél királynője [1 Kir 10,1-10] föl fog támadni az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és el fogja ítélni azt, mert ő eljött a föld határairól, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét; és íme, nagyobb van itt, mint Salamon.

Évközi tizenhatodik hét – hétfő

2010. július 19. - Hétfő

  Néhány írástudó és  farizeus így  szólt egyszer  Jézushoz: "Mester,  jelet
  szeretnénk tőled  látni." Jézus  így  válaszolt: "Ez  a gonosz  és  hűtlen
  nemzedék jelet kíván,  de nem  kap más  jelet, mint  Jónás próféta  jelét.
  Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában,
  úgy lesz az Emberfia három nap és  három éjjel a föld szívében. A  ninivei
  férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel  a nemzedékkel együtt, és  elítélik
  ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt  nagyobb
  van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a  nemzedékkel
  együtt, és elítéli ezt  a nemzedéket, hiszen ő  a föld végső határáról  is
  eljött, hogy meghallgassa Salamon  bölcsességét. Itt pedig nagyobb  valaki
  van, mint Salamon."
  Mt 12,38-42

  Elmélkedés:
  A vallási  vezetők  jeleket  követelnek Jézustól,  azaz  csodákat  akarnak
  látni, amelyek igazolják  Jézus isteni hatalmát.  Hitünk erősítésére  néha
  talán mi is csodajeleket szeretnénk  látni. De Jézus válasza  figyelmeztet
  minket is, hogy  a csodák kérése  és várása önmagában  hiábavaló dolog.  A
  nagy jel már  megadatott számunkra,  s ez Krisztus  feltámadása. Nem  kell
  újabbat kérnünk, hanem hinnünk kell a feltámadásban, a  halhatatlanságban,
  az élet győzelmében a halál felett  és az örök életben. Jézus  feltámadása
  olyan esemény, amelynek  hatása van  minden ember  életére. A  halhatatlan
  Krisztushoz kell hűségesnek  maradnunk ahhoz, hogy  mi is feltámadjunk  az
  örök életre.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Te tanúsítod,  Istenem,  hogy  semmi sem  vigasztalhat  meg  engem,  semmi
  teremtett dolog  meg nem  nyugtathat,  csak te,  én Istenem,  akit  vágyva
  vágyok örökké szemlélni.
  De ez meg lehetetlen  ebben a halandó életben,  azért nagy türelemre  kell
  fognom  magam,  s  minden  vágyakozásommal  együtt  kezedbe  kell   tennem
  lelkemet.
  Hiszen a szentek is,  Uram, akik már veled  együtt ujjonganak a  mennyben,
  míg éltek, nagy türelemmel várták dicsőséged napjának fölvirradását.
  Amit ők hittek, azt hiszem én is, amit ők reméltek, azt remélem, ahová  ők
  elérkeztek, bízva bízom, hogy kegyelmeddel én is eljutok oda.
  Kempis Tamás

  ______________________________
__

  Aktuális:
  Kedves barátaim!
  Az árvíz  vagy más  természeti  csapás által  sújtott vidékek  papjait  és
  plébániáit szentmisék mondatásával is lehet  segíteni, mivel e helyeken  a
  szegényebb híveknek nincs lehetősége miseadományok felajánlására.
  Az érintettekkel  való egyeztetést  követően elvállaltam  a közvetítést  a
  szentmisét mondatni szándékozók és a miséző papok között.
  Aki ilyen  módon szeretne  segíteni,  részletes információkat  itt  talál:
  http://zalalovo.plebania.hu/plebania/miseadomany
  Időközben egy papi szolidaritási mozgalmat is sikerült elindítani. Ez  azt
  jelenti,  hogy  az  ország  különböző  részein  élő  papok  végzik  el   a
  szentmiséket, de annak adományáról lemondanak egy rászoruló plébánia  vagy
  atya javára.
  Szeretettel: István atya
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Évközi tizenhatodik hét – hétfő

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.


Szeretnek engem… Nem szeretnek engem…
2010. július 19. Évközi tizenhatodik hét – hétfő
P. Patrick Murphy LC

Mt 12, 38-42
Néhány írástudó és farizeus így szólt egyszer Jézushoz: „Mester, jelet szeretnénk tőled látni.” Jézus így válaszolt: „Ez a gonosz és hűtlen nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia három nap és három éjjel a föld szívében. A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítélik ezt a nemzedéket, mert ők megtértek Jónás prédikálására. Ámde itt nagyobb van, mint Jónás. Dél királynője feltámad az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és elítéli ezt a nemzedéket, hiszen ő a föld végső határáról is eljött, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét. Itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon.”

Bevezető ima: Uram, csak akkor lesz imádságom „hatékony”, ha alázat tölt el színed előtt. Ezért most szelíd és alázatos szívvel jövök hozzád. Végtelenül nagy szükségem van rád és a te kegyelmedre. Ha erről elmélkedek, remélem, hogy növekedni fogok az alázatban. Segíts, hogy bízzak benned és a te kegyelmedben!

Kérés: Uram, add, hogy úgy szeressek, ahogyan te, önátadó szeretettel és nagylelkűséggel. Legyen ez segítség ahhoz, hogy szakítsak az önzés megszokott sémáival és növekedjem a keresztény szeretetben.

1. A gőg akadálya. „Mester, mutass nekünk egy jelet.” Az írástudók és farizeusok Jézussal való kapcsolata egyoldalú. Kérik, hogy mutasson jelet, ha azt akarja, hogy elnyerje megbecsülésüket, holott ők már jó előre bezárták szívüket a vele való bármilyen kapcsolat előtt. A büszkeség teljesíthetetlen kéréseket állít részünkről mások elé és addig nem elégszik meg, amíg ezekkel a megvalósíthatatlan feladatokkal találkozik. Ezért a gőg soha nem elégíthető ki, oka lesz a széthúzásnak, a neheztelésnek, és keserűségnek kapcsolatainkban. Ahelyett, hogy az elvárásainkat Krisztusra irányítanánk, magunkkal szemben kellene elvárásokat támasztanunk. Olyan elvárásokat kell támasztanunk, mint az alázatosságban, nagylelkűségben való növekedés és igazi szeretet Krisztus követésében.

2. Szeretni, vagy nem szeretni. XVI. Benedek pápa a Deus Caritas Est című enciklikájában az önátadó szeretetről tanít. Az Énekek énekéről való magyarázatában ezt írja: „a költemények, melyek e könyvben találhatóak, eredetileg szerelmi énekek; esetleg egy konkrét izraelita menyegzőre írták, s rendeltetésük a házastársi szeretet dicsőítése volt. Emellett nagyon sokat mondó, hogy a könyvben két különböző szó szerepel a <<szeretet>> jelzésére. Az egyik a <<dodim>>, egy többes számú szó, mely a még bizonytalan, határozatlanul kereső szeretetet jelenti. Később ezt a szót az <<ahabà>> váltja föl. A még kereső és meghatározatlan szeretettel szemben ez a szó a szeretetnek azt a megtapasztalását fejezi ki, mely valóban fölfedezte a másikat, és legyőzte az önzésnek korábban világosan uralkodó vonásait. Most már a szeretet törődés a másikkal és aggódás a másikért. A szeretet többé már nem önmagát – a boldogság részegségében való elmerülést -, hanem szerelmesének a javát akarja: lemondássá válik, áldozatkészséggé válik, sőt akarja ezeket. ” (No. 6)

3. Ninive és a szeretet. Jézus azt mondja nekünk, hogy a ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor a sajátkorabeli nemzedékkel együtt és elítélik azt. Ennek az oka, hogy Jónás kortársai Jónás szavára bűnbánatot tartottak. Az igazi önátadás bűnbánattal kezdődik. Mikor megbánom bűneimet, elismerem, hogy egyedül Isten személye méltó a szeretetemre. Bűnbánatot tartok, mert nem szerettem Őt eléggé vagy, mert megbántottam azt, aki teljességében szeretet. A szeretetteljes bűntudat feltételezi az akaratom gyengéd odahajlását a másik felé. Ez egy olyan formája az önátadó szeretetnek, amelyet mindannyian, az életünk bármelyik pillanatában elérhetünk

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretlek téged. Szeretném megerősíteni magamban az önátadó szeretet szokását. Most gyenge és rövid életű a szeretetem. Az önátadó szeretet egyik formája mindig bennem van: mindig gyakorolhatom a szeretetteljes sajnálkozást, hogy megbántottalak. Uram, add meg a kegyelmet, hogy gyakoroljam a szívből jövő bánatot e nap folyamán. Ez segíteni fog a kegyelemben és az önátadó szeretetben való növekedésben.

Elhatározás: A mai napon bűnbánatot fogok tartani, hogy növekedjek a szeretetben.


A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger