2010. július 23., péntek

Szent Brigitta szerzetesnő



Szent Brigitta szerzetesnő

A szőlővessző mindent a szőlőtőtől kap, a szőlőtő viszont mindent a szőlősgazdának köszönhet. Övé a föld, ő ássa, öntözi, műveli. A szőlősgazda igazi öröme, ha bőséges a termés. Vajon eléggé tudatában vagyunk-e annak, hogy Jézussal való kapcsolatunk élet vagy halál kérdése? Nélküle csak látszólag élünk, és legtökéletesebb tetteink se hozhatnak maradandó gyümölcsöt. (Adorémusz 2004)
További gondolatok...

SZENT BRIGITTA (ünnep)

2010.07.23. péntek: SZENT BRIGITTA (ünnep) 



Senki sem mondott rá semmi rosszat, mert nagyon istenfélő volt


Jud 8,2-8 v

1Tim 5,3-10
Az özvegyasszonyokat, ha igazán özvegyek, tiszteld. Ha pedig valamelyik özvegyasszonynak fiai vagy unokái vannak, tanulják meg elsősorban a maguk házát vezetni és szüleik szolgálatára lenni, mert ez kedves dolog Isten előtt. Az az özvegy pedig, aki igazán özvegy és elhagyatott, bízzék Istenben, s tartson ki éjjel-nappal az imádságban és a könyörgésben, mert az, aki érzéki, élő halott. Ezt parancsold hát nekik, hogy feddhetetlenek legyenek. Aki pedig övéinek, főképpen házanépének gondját nem viseli, megtagadta a hitet, s rosszabb a hitetlennél. Az özvegyek sorába csak olyant kell választani, aki legalább hatvan éves, aki csak egyetlen férfi felesége volt, s akinek jótetteiről tanúskodnak; aki gyermeket nevelt, vendégszerető volt, a szentek lábát mosta, és segített a nyomorúságban sínylődőkön; aki minden jócselekedetet gyakorolt.
Zs 10,1-15
A karvezetőnek. Dávid zsoltára. Az Úrban bízom én. Hogyan mondhatjátok nekem: ,,Menekülj a hegyekbe, mint a veréb! Mert íme a bűnösök kifeszítették az íjat, a húrra illesztették nyilaikat, hogy lenyilazzák a sötétben az egyenes szívűeket. Ha semmibe sem veszik végzéseidet, mit tehet akkor az igaz?'' Szent templomában van az Úr, áll az egekben az Úr trónusa. A szegényre tekint a szeme, az emberek fiait vizsgálja pillantása. Megvizsgálja az Úr az igazat s az istentelent; Saját lelkét gyűlöli, aki szereti a gonoszságot. Parazsat és kénkövet hullat a bűnösökre, és szélvihar lesz kelyhük osztályrésze. Mert igaz az Úr s az igazságot kedveli, az igazak láthatják majd arcát.
Lk 2,36-38
Volt egy Anna nevű prófétaasszony is, Fánuel leánya, Áser törzséből. Nagyon előre haladt már napjaiban, miután férjével hét esztendeig élt szüzessége után; nyolcvannégy éves özvegy volt, és nem vált meg a templomtól, böjtöléssel és imádsággal szolgált ott éjjel és nappal. Ő is odajött ugyanabban az órában, dicsérte az Urat, és beszélt róla mindazoknak, akik várták Izrael megváltását.
vagy
Mt 5,13-16
Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízetlenné válik, mivel sózzák meg? Semmire sem jó többé, mint hogy kidobják és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy aztán a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek, aki a házban van. Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van.

Szent Brigitta, Európa társvédőszentje

2010. július 23. - Péntek, 
Szent Brigitta, Európa társvédőszentje

  Abban az  időben  Jézus ezt  mondta  tanítványainak: Én  vagyok  az  igazi
  szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt
  bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy
  még többet  teremjen. Ti  már  tiszták vagytok  a tanítás  által,  amelyet
  hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok.  Miként
  a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn,  úgy
  ti sem, ha nem  maradtok bennem. Én vagyok  a szőlőtő, ti a  szőlővesszők.
  Aki bennem marad, és  én őbenne, az bő  termést hoz. Mert nélkülem  semmit
  sem tehettek. Aki nem marad bennem,  azt kivetik, mint a szőlővesszőt,  és
  elszárad. Összeszedik, tűzre  vetik és  elégetik. Ha  bennem maradtok,  és
  szavaim  is  bennetek  maradnak,   akkor  bármit  akartok,  kérjétek,   és
  megkapjátok. Azáltal  dicsőül  meg  Atyám,  hogy  bő  termést  hoztok,  és
  tanítványaim lesztek.
  Jn 15,1-8

  Elmélkedés:

  Az evangéliumi  példázat  szerint  a  keresztényekhez  úgy  kell  Jézushoz
  kapcsolódniuk, miként  a szőlővesszőknek  a szőlőtőhöz.  Ahogyan  Krisztus
  ragaszkodik hozzánk,  ugyanúgy kell  nekünk  is kitartanunk  mellette,  és
  ahogyan ő szeret minket, úgy kell nekünk is szeretnünk őt. E  kölcsönösség
  nélkül elszakadnánk Jézustól, és nem  tudnánk termést hozni, mert  nélküle
  semmit sem tehetünk. Mind  a közösség belső  megosztottsága, mind a  külső
  üldözések azt  eredményezhetik, hogy  valaki leszakad  a szőlőtőről,  azaz
  eltávolodik Krisztus  szeretetétől.  Annak  érdekében,  hogy  valamennyien
  megmaradjunk  Krisztus   szeretetében,   a   közösség   belső   egységének
  megteremtésére  és  megőrzésére  kell  törekednünk,  és  erősítenünk  kell
  egymást, hogy  a külső  nehézségeket és  a támadásokat  is elviseljük.  Az
  egységet megőrizve és  Jézus képviselőiként  a világban  élve valóban  meg
  fogjuk dicsőíteni az Atyát.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Istenem, adj nekem derűt és nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt, amin
  úgysem változtathatok;
  Bátorságot, hogy változtassak azon, aminek megváltoztatására képes vagyok;
  És bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között.
______________________________

Évközi tizenhatodik hét – péntek

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

A földműves és a föld
2010. július 23. Évközi tizenhatodik hét – péntek

P. Patrick Murphy LC

Mt 13, 18-23
Halljátok hát, hogy mit jelent a magvető példabeszéde: Amikor valaki hallja az ország igéjét, s nem érti meg, akkor eljön a gonosz és elragadja, amit a szívébe vetettek: ez az, ami az útfélre esett. A köves helyre hullott mag pedig az, aki hallja az igét, s mindjárt be is fogadja örömmel, de nincs gyökere, és csak ideig-óráig tart. Amikor az ige miatt szorongatás és üldözés támad, hamar megbotránkozik. A tövisek közé hullott pedig az, aki hallja az igét, de a világ gondjai és a csalóka gazdagság elfojtja azt, és az gyümölcsöt nem hoz. A jó földbe vetett mag pedig az, aki hallja az igét és meg is érti azt. Aztán gyümölcsöt hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat.

Bevezető ima: Uram, hiszek megtestesülésedben. Szeretetből lettél emberré. Saját akaratodból hagytad el a mennyország boldogságát és dicsőségét. Szabad akaratból döntöttél úgy, hogy közöttünk élj, és így megments minket. Hiszek benned. Remélek benned. Szeretlek téged. Te tetted az első lépést felém, szeretetből. Szeretnék válaszolni rá.

Kérés: Segíts, hogy teljes meggyőződésemmel és akaratommal kövesselek! Add meg ehhez a kegyelmet, hogy egyre jobban bízzak benned!

1. Amint a tolvaj éjszaka. Jézus gyakran beszél a Gonoszról, Isten ellenségéről, mint valós személyről, akinek valódi befolyása van az életünkre. Ha Isten igéjét hallgatjuk, kicsírázik bennünk a jó szándék, de a Gonosz elsődleges törekvése az, hogy „kilopja” ezeket szívünkből. A Katolikus Egyház Katekizmusa azt tanítja, hogy a sátán és a gonosz szellemek radikálisan és visszavonhatatlanul, szabad akaratukból elutasították Istent és az Ő Országát (KEK 392). A sátán gyökerestől akarja kitépni szívünkből a jóra való törekvéseinket, hogy mi is hozzá hasonlókká váljunk. Ezért szilárd elhatározással kell törekednünk arra, hogy Isten igéje gyökeret verjen szívünkben és jó gyümölcsöt teremjünk.

2. Érvek az érzelmek helyett. A köves talajba hullott szemek azokat jelképezik, akik első ránézésre szívesen hallgatják az Igét, más szóval azokat, akiket az érzelmeik és indulataik irányítanak. Ha szívüket öröm tölti el, akkor igennel válaszolnak Istennek. Ha nem kerül különösebb erőfeszítésükbe Krisztust követni, akkor készek a kalandra. De ha hangulatuk kedvezőtlen, akkor könnyen megfeledkeznek elhatározásaikról és Isten helyett a jólét és kényelem széles és tágas útját választják. Az ilyen ember nem Krisztus után vágyakozik, hanem saját maga vigaszát keresi. Mindenek fölé helyezi az érzelmeit és vágyait. Krisztus, az Atya és a lelkek iránti szeretete által, keresztre feszítése és halála által mutatja meg nekünk az igazi hűség és szeretet útját.

3. Megfulladni A magvetőről szóló példabeszéd szereplőinek egyik legszánalomraméltóbb csoportja az olyanoké, akik befogadják az igét, de hagyják, hogy „a világ gondjai és a csalóka gazdagság elfojtsa azt” és „az gyümölcsöt nem hoz” életükben. Ez a mindent-átjáró materializmus kísértése a mai világban. Az egyedüli út, amellyel legyőzzük ezt a hitünk elleni támadást, hogy szilárdan elhatározzuk, időt szánunk Istenre. Tényleges elhatározást kell tennem, minden nap fordítok időt arra, hogy találkozzam vele az imában, a szentségekben (szentmisében, szentgyónásban), lelki olvasmányokban, a rózsafüzér imádkozásában.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, az értelmem téged helyez az első helyre. De sokszor átengedem a te jogos helyedet az életemben más „elsőbbségeknek”. Engedem, hogy a hit és meggyőződés helyett az érzelmek uralkodjanak a cselekedeteim felett. Végül pedig, nem tudok elég lendülettel ellenállni a Sátán kísértéseinek, javaslatainak és tanácsainak. Erősítsd meg bennem az elhatározást, hogy a választásaim és döntéseim királyává tegyelek a szívemben!

Elhatározás: Átnézem a napi és heti programomat, és ha szükséges átrendezem aszerint, hogy több minőségi időt szenteljek Istennek.

Erdő Péter bíboros atya 2010. júliusi imaszándéka:
Hogy falvaink iskolái és egyházközségei a keresztényi szeretet, az összetartás, a kultúra és a hit megtartói és továbbadói legyenek.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger