2010. július 24., szombat

Árpádházi szent Kinga szűz

Árpádházi szent Kinga szűz

Naponta megtapasztaljuk, hogy együtt él a konkoly a búzával. Így van ez a világban, az Egyházban, a szívünkben. Mindez azt a nyilvánvaló képességünket is mutatja, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól. Tanuljuk meg Istentől a türelmet is, amellyel szemléli az Isten Országának szántóföldjét. Az aratás győzelmének biztos tudatával gyakorolhatjuk a türelmet másokkal és önmagunkkal szemben. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

ÁRPÁDHÁZI SZENT KINGA

2010.07.24. szombat: ÁRPÁDHÁZI SZENT KINGA
(Szent Krisztina)

Jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket!


Jer 7,1-11
Az ige, mely elhangzott Jeremiáshoz az Úrtól: ,,Állj az Úr házának kapujába, hirdesd ott ezt az igét, és mondd: Halljátok az Úr igéjét, egész Júda, akik beléptek ezeken a kapukon, hogy leboruljatok az Úr előtt! Így szól a Seregek Ura, Izrael Istene: Jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket, akkor megengedem, hogy ezen a helyen lakjatok! Ne bízzatok az ilyen hazug szavakban: ,,Az Úr temploma, az Úr temploma, az Úr temploma ez!'' Mert ha valóban megjobbítjátok útjaitokat és tetteiteket, ha valóban igazságot tesztek ember és társa között, a jövevényt, az árvát és az özvegyet nem nyomjátok el, ártatlan vért nem ontotok ezen a helyen, sem más istenek után nem jártok a saját vesztetekre, akkor megengedem, hogy ezen a helyen lakjatok, azon a földön, amelyet atyáitoknak adtam, öröktől fogva mindörökké. Íme, ti a hazug szavakban bíztok, melyek nem használnak. Loptok, gyilkoltok, házasságot törtök, hamisan esküsztök, Baálnak tömjéneztek, és más istenek után jártok, akiket nem ismertek; azután pedig eljöttök, és megálltok színem előtt ebben a házban, mely az én nevemet viseli, és így szóltok: �,,Megmenekültünk�'', hogy elkövethessétek mindezeket az undokságokat? Vajon rablók barlangjává lett szemetekben ez a ház, mely az én nevemet viseli? Íme, én is láttam, -- mondja az Úr. --
Zs 83
A karvezetőnek. A ,,Szőlőprések' szerint. Kóré fiainak zsoltára. Milyen kedvesek a te hajlékaid, Seregek Ura! Sóvárogva vágyakozik lelkem az Úr udvaraiba. Szívem és testem ujjong az élő Isten után. Hiszen a veréb házat talál magának, a gerlice fészket, ahová fiait helyezze: a te oltáraidnál, seregek Ura, én királyom és én Istenem! Milyen boldogok, Uram, akik házadban lakhatnak: magasztalhatnak téged örökkön örökké! Boldog az az ember, akit te segítesz, akinek szíve zarándokútra készül. Átkelnek a kiaszott völgyön és forrássá teszik azt, és a korai eső is áldásodba öltözteti. Erősségről erősségre mennek, mígnem meglátják az istenek Istenét a Sionon. Uram, Seregek Istene, hallgasd meg imádságomat, vedd füledbe, Jákob Istene! Oltalmazó Istenünk, tekints ide, nézz fölkentednek arcára! Mert jobb egy nap a te udvaraidban, mint más helyen ezer. Inkább akarok a küszöbön lenni Istenem házában, mint a gonoszok sátraiban lakni. Mert nap és védőpajzs az Úr Isten, kegyelmet és dicsőséget ad az Úr; Nem vonja meg javait azoktól, akik ártatlanságban járnak. Seregek Ura, boldog az az ember, aki tebenned bízik!
Mt 13,24-30
Más példabeszédet is mondott nekik: ,,Hasonlít a mennyek országa egy emberhez, aki jó magot vetett szántóföldjébe. Amíg aludtak az emberek, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé és elment. Amikor kisarjadt a gabona és kalászba szökkent, előtűnt a konkoly is. Odamentek a szolgák a gazdához és azt mondták neki: ,,Uram! Ugye, te jó magot vetettél a szántóföldedbe? Honnan van hát benne a konkoly?' Azt felelte nekik: ,,Ellenséges ember cselekedte ezt.' A szolgák erre megkérdezték tőle: ,,Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?' Ő azonban azt felelte: ,,Nem, nehogy a konkolyt kiszedve kitépjétek vele együtt a búzát is. Hagyjátok együtt felnőni mindkettőt az aratásig. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: ,,Gyűjtsétek először össze a konkolyt és kössétek kévékbe, hogy elégessék. A búzát pedig gyűjtsétek össze a magtáramba.'''

Évközi tizenhatodik hét - szombat

2010. július 24. - Szombat

  Jézus egy  alkalommal  ezt a  példabeszédet  mondta a  népnek:  A  mennyek
  országa hasonlít ahhoz  az emberhez,  aki jó magot  vetett földjébe.  Amíg
  azonban az  emberek aludtak,  eljött ellensége,  konkolyt hintett  a  búza
  közé, aztán elment.
  Amikor felnövekedett a vetés,  és már kalászba  szökkent, akkor előtűnt  a
  konkoly is.  Erre elmentek  a szolgák  a gazdához,  és megkérdezték  tőle:
  "Uram, nemde jó magot vetettél földedbe? Honnét van tehát a konkoly?" Mire
  a gazda így felelt: "Ellenséges ember cselekedte ezt."
  A  szolgák  tovább  kérdezték:  "Akarod-e,  hogy  elmenjünk  és  kiszedjük
  belőle?"  Azt  válaszolta  nekik:   "Nem!  Nehogy  a  konkolyt   gyomlálva
  kitépjétek vele együtt a búzát is. Hagyjátok, hadd nőjön fel mindkettő  az
  aratásig!  Aratáskor  majd  megmondom  az  aratóknak:  Előbb  a   konkolyt
  szedjétek össze, és kössétek  kévébe, hogy tűzre  kerüljön. A búzát  pedig
  gyűjtsétek csűrömbe!"
  Mt 13,24-30

  Elmélkedés:


  Jézus egy újabb hasonlatot mond, amely szerint az isteni tanítás jó  magja
  mellett a  rossz  tanítás  konkolya  is  beférkőzik  az  emberek  szívébe.
  Figyeljünk meg a szolgák és a gazda bölcsességét! A szolgák okossága abban
  mutatkozik, meg, hogy meg tudják különböztetni a búzát és a konkolyt.  Nem
  keverik össze a kettőt. Mivel azonban azonnal nekilátnának a gyomlálásnak,
  szükség van a gazda okosságára is, aki ezt a feladatot későbbre hagyja. Az
  úr ugyanakkor azt is  tudja, hogy kitől származik  a rossz mag. Isten  jól
  tudja, hogy  a  tévedések konkolya  bennünket  is megkísért.  Tudja,  hogy
  üdvözítő szándéka nem az egyetlen erő,  amely az emberi lelkekért küzd.  A
  jó és a rossz szétválasztása mindig az aratás urának a feladata.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Uram Jézus,  tedd kezed  a szememre,  hogy elkezdjem  tisztán látni  ne  a
  látható, hanem  a láthatatlan  dolgokat.  Nyisd meg  szememet, hogy  ne  a
  jelenbe, hanem a jövőbe tekintsek.
  Tedd  szívem  tekintetét   átlátszóan  tisztává,   hogy  lélekben   Istent
  szemléljem.
______________________________

Évközi tizenhatodik hét - szombat

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.


Nekigyürkőzni a munkának és összegyűjteni a kévéket
2010. július 24. Évközi tizenhatodik hét - szombat
Árpád-házi Szent Kinga

P. Robert DeCesare, LC

Mt 13,24-30
Más példabeszédet is mondott nekik: „Hasonlít a mennyek országa egy emberhez, aki jó magot vetett szántóföldjébe. Amíg aludtak az emberek, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé és elment. Amikor kisarjadt a gabona és kalászba szökkent, előtűnt a konkoly is. Odamentek a szolgák a gazdához és azt mondták neki: „Uram! Ugye, te jó magot vetettél a szántóföldedbe? Honnan van hát benne a konkoly?'' Azt felelte nekik: „Ellenséges ember cselekedte ezt.'' A szolgák erre megkérdezték tőle: „Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?'' Ő azonban azt felelte: „Nem, nehogy a konkolyt kiszedve kitépjétek vele együtt a búzát is. Hagyjátok együtt felnőni mindkettőt az aratásig. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: „Gyűjtsétek először össze a konkolyt és kössétek kévékbe, hogy elégessék. A búzát pedig gyűjtsétek össze a magtáramba.''''

Bevezető ima: Uram, hiszek Egyházadban. Hiszem, hogy Egyházad által biztosítod a megváltás szentségeit és azt akartad, hogy általa a mennyországba vezess. Uram, remélek benned. Remélek benned, mert elmentél, hogy helyet készíts nekem a mennyben. Szeretlek, mert te előbb szerettél. Szeretlek, mert feláldoztad magad értem a kereszten.

Kérés: Bocsáss meg, Uram, mert megbántottalak, és bátoríts, hogy kitartsak akaratod szerint!

1. Az én földem. Uram, te megajándékoztál a keresztség ajándékával és gyermekeddé fogadtál engem. „A keresztség Isten legszebb és legnagyszerűbb ajándéka.” (KEK, 1216). Ezt az ajándékot nem érdemlem meg. Az eredeti bűnnel születtem, mégis Isten végtelen szeretete, és irgalma által azt választotta, hogy táplálja lelkem meddő talaját, felajánlva nekem a mennyek országát. A keresztség szentségének életet adó vize által öntözi a földet, amely terméketlen és sivatagos volt és termőfölddé alakítja. Majd búzát vet a földbe, hogy bőséges termést hozzon.

2. Miért szennyezem el a földet? Uram, te a keresztség által beleoltottál családodba, mégis néha szem elől tévesztem életem célját, amely a mennyországra való eljutás. Gyenge vagyok és gyengeségeim által néha gyomot vetek a búza közé. „A megkeresztelt emberben mégis megmaradnak a bűnnek ideigtartó bizonyos következményei, mint a szenvedés, a betegség, a halál, az élettel együttjáró gyöngeségek, például jellemhibák stb., valamint a bűnre való hajlandóság, amit a hagyomány concupiscentiának (`bűnös vágy') vagy képszerűen fomes peccatinak (`a bűn taplójának') nevez. Mivel a concupiscentia ’a harc érdekében maradt meg, azoknak, akik nem egyeznek bele és Jézus Krisztus kegyelmével férfiasan ellenállnak, nem tud ártani, sőt, aki szabályszerűen küzd, elnyeri a koronát’ (2Tim 2,5)". (KEK, 1264).

3. A te irgalmad. Uram, én sokszor konkolyt vetek a búza közé, te mégis megengeded, hogy a jó mag szárba szökkenjen. Tudod, hogy nincs minden veszve. Mindig van remény és még van idő. Még ha meg is bántottalak bűneimmel, még ha sokszor nem is tudom legyőzni gyengeségeimet, te akkor is megengeded, hogy megtapasztaljam szeretetedet. Te nem mondasz le rólam, még akkor sem, ha néha én saját magam is lemondok magamról. Azért adtad az idő ajándékát, hogy jól használjam fel, hogy kijavítsam, amit elrontottam, hogy ápoljam az elvetett magot, hogy az aratás bőséges legyen, a termés pedig gazdag.

Beszélgetés Krisztussal: Uram köszönöm a kegyelem ajándékát. Köszönöm, hogy türelmes vagy velem, hogy olyannak szeretsz, amilyen vagyok, és bátorítasz, hogy előre haladjak az úton, amelyet te mutatsz nekem.

Elhatározás: Szakítok arra időt, hogy jól felkészüljek egy szentgyónásra.


Erdő Péter bíboros atya 2010. júliusi imaszándéka:
Hogy falvaink iskolái és egyházközségei a keresztényi szeretet, az összetartás, a kultúra és a hit megtartói és továbbadói legyenek.


--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger