2010. július 31., szombat

Loyolai szent Ignác áldozópap

Loyolai szent Ignác áldozópap

A spanyolországi Loyolában született 1491-ben. A királyi udvarban élt és katonáskodott. 1521-ben Pampelona várának védelmében megsebesült. Számára a hosszas ágyhozkötöttség életfordulót eredményezett. A monserati kolostorban életgyónást végzett, azután egy Manresa melletti barlangban vezekelve írta lelkigyakorlatos könyvét.
További gondolatok...

LOYOLAI SZENT IGNÁC

2010.07.31. szombat: LOYOLAI SZENT IGNÁC

Az Úr küldött hozzátok, hogy hirdessem ezeket az igéket


Jer 26,11-16.24
Akkor így szóltak a papok és a próféták a fejedelmekhez és az egész néphez: ,,Halálbüntetés jár ennek az embernek, mert ez ellen a város ellen prófétált, amint saját fületekkel hallottátok.' Jeremiás azonban ezt mondta az összes fejedelemnek és az egész népnek: ,,Az Úr küldött engem, hogy prófétáljak ez ellen a ház ellen és ez ellen a város ellen mindazokkal a szavakkal, amelyeket hallottatok. Most azért jobbítsátok meg útjaitokat és tetteiteket, s hallgassatok az Úrnak, a ti Isteneteknek szavára! Akkor megbánja az Úr azt a rosszat, amelyet kimondott rólatok. Én pedig, íme, a kezetekben vagyok; tegyétek velem azt, ami jó és helyes a szemetekben! De tudjátok meg jól, hogy ha megöltök engem, ártatlan vérrel terhelitek magatokat, ezt a várost és lakóit, mert valóban az Úr küldött engem hozzátok, hogy elmondjam fületek hallatára mindezeket az igéket!' Erre azt mondták a fejedelmek és az egész nép a papoknak és a prófétáknak: ,,Nem jár ennek az embernek halálbüntetés, mert az Úrnak, a mi Istenünknek nevében szólt hozzánk.' De Ahikámnak, Sáfán fiának a keze Jeremiással volt, így nem adták őt a nép kezére, hogy megöljék.
Zs 68,15-34
Ragadj ki az iszapból, hogy el ne merüljek, szabadíts meg azoktól, akik gyűlölnek, és a vizek mélységéből. Ne merítsen el a víz vihara, a mélység el ne nyeljen, s az örvény be ne zárja száját fölöttem. Hallgass meg, Uram, hisz irgalmad kegyes; Tekints rám nagy könyörületedben. Ne fordítsd el szolgádtól arcodat, szorongatás gyötör, siess, hallgass meg engem! Légy közel lelkemhez, szabadíts meg engem, ments meg ellenségeimtől. Hiszen te ismered gyalázatomat, szégyenemet, pironkodásomat.Előtted van mind, aki szorongat engem; A gyalázat megtörte a szívemet és elernyedtem. Kerestem, aki szánakozzék rajtam, de nem akadt senki sem, nem találtam senkit sem, aki vigasztalt volna engem. Sőt epét adtak nekem enni, szomjúságomban ecettel itattak. Asztaluk legyen előttük tőrré, visszafizetéssé, kelepcévé! Homályosodjék el szemük, hogy ne lássanak, ágyékukat tedd örökre erőtlenné! Öntsd ki rájuk haragodat, haragod heve érje utol őket! Lakóhelyük legyen pusztasággá, hajlékaikban senki se lakozzék! Mert üldözik, akit te sújtottál, s növelik annak fájdalmát, akit megsebeztél. Hagyd, hogy gonoszságot gonoszságra halmozzanak, s ne jussanak igazságodra! Töröld ki őket az élők könyvéből, s ne írd őket az igazak közé! Én szegény vagyok és szenvedek, de fölemel, Istenem, a te segítséged. Énekszóval áldom Isten nevét és hálával magasztalom. Ez kedvesebb lesz Isten előtt, mint a borjú, amelynek éppen ered a szarva és patája. Látják majd a szegények és örvendeznek; Keressétek Istent és élni fog szívetek. Mert meghallgatja az Úr a szegényeket, és nem veti meg foglyait.
Mt 14,1-12
Abban az időben Heródes negyedes fejedelem hírét hallotta Jézusnak, és azt mondta szolgáinak: ,,Ez Keresztelő János. Ő támadt föl a halottak közül, ezért működnek benne a csodatevő erők.' Heródes ugyanis elfogatta Jánost, megkötözte és börtönbe vetette Heródiás miatt, aki testvérének, Fülöpnek volt a felesége. János ugyanis azt mondta neki: ,,Nincs megengedve neked, hogy ő a tiéd legyen.' Meg akarta őt ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották őt. Amikor Heródesnek születésnapja volt, Heródiás lánya kiállt középre és táncolt. Tetszett ez Heródesnek, ezért esküvel megígérte, hogy megadja neki, bármit kér is tőle. Mivel az anyja már előre kioktatta, így szólt: ,,Add ide nekem egy tálon Keresztelő János fejét.' A király elszomorodott, de az eskü és az asztalnál ülők miatt megparancsolta, hogy adják oda neki. Elküldött és lefejeztette Jánost a börtönben. A fejét odavitték egy tálon és átadták a lánynak, az meg odavitte anyjának. A tanítványai pedig fogták a holttestet és eltemették őt, aztán elmentek és hírül vitték Jézusnak.

Loyolai Szent Ignác

2010. július 31. - Szombat, Loyolai Szent Ignác

  Amikor Heródes Antipász, a negyedes fejedelem meghallotta a Jézusról szóló
  híreket, azt  mondta  szolgáinak: Ez  Keresztelő  János: ő  támadt  fel  a
  halálból, azért van  ilyen csodatevő ereje.  Heródes ugyanis annak  idején
  elfogatta Jánost, bilincsbe  verette és börtönbe  vetette Heródiás  miatt,
  aki fivérének, Fülöpnek a felesége volt. János ugyanis figyelmeztette: Nem
  szabad őt feleségül venned! Heródes emiatt ki akarta végeztetni Jánost, de
  félt  a   néptől,  mert   prófétának  tartották   őt.  Amikor   Heródesnek
  születésnapja volt, Heródiás  leánya a vendégek  előtt táncolt. Ez  nagyon
  megtetszett Heródesnek, ezért esküvel ígérte, hogy bármit is kér,  megadja
  neki. A leány, mivel anyja már  előre kioktatta, így szólt: Add nekem  egy
  tálon Keresztelő János fejét! Erre a király elszomorodott, de esküje és  a
  jelenlevő vendégek miatt megparancsolta,  hogy adják oda neki  (Keresztelő
  János fejét).  Erre  elküldvén  lefejeztette  Jánost  a  börtönben.  Fejét
  elhozták egy tálon, és odaadták a leánynak; ő meg elvitte anyjának.  Akkor
  János tanítványai  eljöttek, elvitték  a holttestet,  és eltemették.  Majd
  felkeresték Jézust, és mindezt hírül adták neki.
  Mt 14,1-12

  Elmélkedés:


  A nép körében nagy  népszerűségnek örvendő Keresztelő János  figyelmezteti
  az uralkodó  családot  súlyos  bűnére, s  emlékezteti,  hogy  a  törvények
  mindenkire vonatkoznak. A jó szándékú, de bizonyára nagyon is  keményhangú
  figyelmeztetésre az a válasz, hogy  Jánost börtönbe vetik, majd  nemsokára
  kivégzik. A bűnre emlékeztető emberi  szót ugyan elnémíthatja Heródes,  de
  ettől kezdve újabb bűn, egy ártatlan ember halála miatt fog még  erősebben
  megszólalni lelkiismeretének szava.
  Ne a bűntudattól  és a  lelkiismeretfurdalástól próbáljunk  megszabadulni,
  hanem magától a bűntől!  Fogadjuk el mások tanácsait,  s legyünk készek  a
  bűnbánatra és a bűnbevallásra, amely által nem csupán a kínzó bűntudattól,
  hanem a bűntől is megszabadulhatunk.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Fogadd el Uram, egész szabadságomat,
  fogadd el emlékező tehetségemet,
  értelmemet és egész akaratomat.
  Amim van és amivel rendelkezem,
  mind Te adtad nekem;
  mindezt visszaadom Neked egészen;
  és mindenestől átadom szent akaratodnak,
  hogy rendelkezzél vele.
  Csak a Te szeretetedet és kegyelmedet add nekem,
  és én eléggé gazdag leszek,
  és nem kívánok többé semmi egyebet.
  Loyolai Szent Ignác
_______________________________________________
Evangélium minden nap
http://evangelium.katolikus.hu/
Evangelium@lista.hcbc.hu
http://lista.hcbc.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/evangelium

Loyolai Szent Ignác áldozópap

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.


Hallgatni a lelkiismeretre, vagy elhallgattatni azt
2010. július 31. Évközi tizenhetedik hét – szombat
Loyolai Szent Ignác áldozópap
Ernest Daly, LC

Mt 14, 1-12
Abban az időben Heródes negyedes fejedelem hírét hallotta Jézusnak, és azt mondta szolgáinak: ,,Ez Keresztelő János. Ő támadt föl a halottak közül, ezért működnek benne a csodatevő erők.'' Heródes ugyanis elfogatta Jánost, megkötözte és börtönbe vetette Heródiás miatt, aki testvérének, Fülöpnek volt a felesége. János ugyanis azt mondta neki: ,,Nincs megengedve neked, hogy ő a tiéd legyen.'' Meg akarta őt ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották őt. Amikor Heródesnek születésnapja volt, Heródiás lánya kiállt középre és táncolt. Tetszett ez Heródesnek, ezért esküvel megígérte, hogy megadja neki, bármit kér is tőle. Mivel az anyja már előre kioktatta, így szólt: ,,Add ide nekem egy tálon Keresztelő János fejét.'' A király elszomorodott, de az eskü és az asztalnál ülők miatt megparancsolta, hogy adják oda neki. Elküldött és lefejeztette Jánost a börtönben. A fejét odavitték egy tálon és átadták a lánynak, az meg odavitte anyjának. A tanítványai pedig fogták a holttestet és eltemették őt, aztán elmentek és hírül vitték Jézusnak.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy keresel engem. Kész vagy meglátogatni engem ebben az imádságban. Segíteni akarsz nekem, hogy vágyódjak szeretetedre és felismerjem, hol kell növekednem és hogyan válhatok Hozzád hasonlóbbá. Köszönöm az irántam való türelmedet és jóságodat. Teljesen át akarom magam adni neked.

Kérés: Uram, segíts ma tisztábban meghallanom hangodat!

1. Egy kényelmetlen hang. Keresztelő János küldetése Krisztus útjának előkészítése volt. Isten szentségének tanúja volt. Megpróbálta felébreszteni az emberekben a megtérés szükségességét és a bűnbánatot. Félreérthetetlenül és nyíltan beszélt, nem félt senkitől. Néha Isten szava a lelkiismeretemben kényelmetlen lehet, mint János szava Heródes számára. Mégis, az Isten kegyelmének aktusa az intés, ami a jóra és a rosszra figyelmeztet. Lehetőséget ad számunkra, hogy felébredjünk letargiánkból és felfogjuk, hogy a halhatatlan lelkünket tesszük kockára. Meg kellene köszönnöm Istennek, amikor emlékezteti lelkiismeretemet azokra a dolgokra, amiket életemben meg kell változtatnom.

2. Rossz fajta szórakozás. Az ünneplés és pihenés élvezetében semmi kivetni való nincs. A keresztény ember élete gazdag örömteli pillanatokban. Azonban amint Heródes születésnapján is megtörtént, valós veszélye van annak, hogy olyan időtöltést keres az ember, amely csupán lángra lobbantja szenvedélyeinket, meggyengíti erkölcsünket, és mélyen megbántják Istent. Ha nem vagyunk képesek okosan megválasztani szórakozásunkat, lelki életünk gazdagságát odadobjuk az olcsó örömhajhászásért. Heródes gyilkosként, és nem jó királyként végezte. Fékezetlen szenvedélyei és az emberek véleményétől való félelme arra késztették, hogy pusztítson, ahelyett, hogy védelmezett volna. Mindig figyelnem kell arra, hogy pihenés idején is felelősen védelmezzem és erősítsem kereszténységemet. Egészséges időtöltést kell keresnem a szabadidőmre, ahol a keresztény élet örömét megoszthatom barátaimmal és családommal.

3. A második lehetőség. Amikor Heródes hallott Jézusról, furdalta a lelkiismerete. Tudta, hogy Isten emberét ölte meg. Szíve mélyén tudta, hogy Istené az utolsó szó. Krisztus jelenléte olyan plusz kegyelem volt az Atya részéről Heródes számára, amellyel a megtérését szerette volna elérni. Sajnálatos módon Heródes nem használta fel ezt a kegyelmet, mint ahogy Keresztelő János jelenlétét sem jól használta ki. A saját életemben is hányszor kell emlékeztetnie az Atyának a szentségre szóló hivatásomra? Észreveszem, mennyi kegyelmet kaptam már életemben az Úrtól? Mi az, amit még mindig visszatartok magamnak, és nem adom az Istennek? Ma meg akarom próbálni eljuttatni a szívemet az alapoknál kezdődő megtéréshez; tudom, hogy bizonyos élethelyzeteket még mindig nem adtam át Istennek.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, köszönöm, hogy megvilágítod a lelkiismeretemet az evangélium által. Segíts felismernem, miben vagyok süket, vagy érzéketlen a hívásodra és tanításodra! Akarom, hogy kegyelmed győzedelmeskedjen életemben. Segíts bátornak lennem, hogy változtassak azon, ami bánt téged, és hiteles keresztény életet éljek!

Elhatározás: Ma szeretnék részesülni a kiengesztelődés szentségében, és meghívok a szentgyónás szentségére valaki mást is.


A pápa imaszándéka 2010. július hónapra:
Igazságosság a kormányon lévők megválasztásában: hogy a világ valamennyi nemzetének a kormányon levők megválasztása az igazságosság, az átláthatóság és a becsületesség szerint valósuljon meg, tiszteletben tartva az állampolgárok szabad döntését.
Igazságos, szolidáris és békés városkultúra: Hogy a keresztények arra törekedjenek, hogy mindenütt, különösen a nagy városi központokban, hatékonyan hozzájáruljanak a művelődés, az igazságosság, a közösségvállalás és a béke előmozdításához.



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger