2010. augusztus 3., kedd

Évközi tizennyolcadik hét – kedd

2010.08.03. kedd
Mivel sok a bűnöd, ezért bántam így veled


Jer 30,1-2.12-15.18-22
Az ige, amely elhangzott Jeremiáshoz az Úrtól: ,,Így szól az Úr, Izrael Istene: Írd le magadnak egy könyvbe mindazokat az igéket, amelyeket szóltam hozzád! Mert így szól az Úr: Gyógyíthatatlan a zúzódásod, halálos a csapásod. Nincs, aki ítélne peredben sebedért, gyógyulás, hegedés nincs számodra. Szeretőid mind elfelejtettek téged, nem törődnek veled; mert ellenséges csapással sújtottalak, kegyetlen fenyítéssel, mivel sok a bűnöd, számosak vétkeid. Miért kiáltasz zúzódásod miatt, hogy gyógyíthatatlan a fájdalmad? Mivel sok a bűnöd, számosak vétkeid, azért tettem ezt veled. Így szól az Úr: Íme, én jóra fordítom sorsát Jákob sátrainak, és hajlékain megkönyörülök; felépül a város a romjain, és a palota a jogos helyén fog állni. Háladal hallatszik ki belőlük, és játszadozók hangja. Megsokasítom őket, és nem fogyatkoznak meg, megbecsültekké teszem őket, és nem kisebbednek. Fiai olyanok lesznek, mint hajdan, és gyülekezete színem előtt szilárdan áll; de meglátogatom minden sanyargatóját. Belőle támad fejedelme, uralkodója az ő bensejéből származik; közel engedem, és ő közeledik hozzám. Mert ki az, aki kockára tenné az életét, hogy közeledjék hozzám? -- mondja az Úr. -- Az én népem lesztek, én pedig a ti Istenetek leszek.
Zs 101
A szegény imádsága, amikor bajban volt, és panaszát az Úr előtt kiöntötte. Uram, hallgasd meg imádságomat, és kiáltásom jusson eléd. Ne fordítsd el tőlem arcodat soha, amikor engem szorongatás ér; Hajtsd hozzám füledet, amikor csak segítségül hívlak, sietve hallgass meg. Mert füstként enyésznek el napjaim, és csontjaim szárazak, mint a forgács. A szívem, mint a lekaszált, kiszáradt széna, még azt is elfelejtettem, hogy kenyeremet megegyem. Annyit jajveszékel szavam, hogy a bőr már a csontomra szárad. A puszta pelikánjához hasonlítok, olyan lettem, mint a bagoly a romok között. Virrasztok és olyan vagyok, mint a magános veréb a háztetőn. Ellenségeim szüntelenül gyaláznak, gyűlölőim összeesküdtek ellenem. Bizony kenyér gyanánt hamut eszem és könnyel vegyítem italomat haragod és bosszúságod miatt, mert felemeltél s a földre sújtottál engem. Napjaim hanyatlanak mint az árnyék, magam pedig mint a széna száradok. De te, Uram, megmaradsz örökre, és emlékezeted nemzedékről nemzedékre. Te majd felkelsz és megkönyörülsz Sionon, mert itt az ideje, hogy megkönyörülj rajta, valóban itt az ideje! Hisz szolgáid szeretik köveit, és romjait fájdalommal látják. De félik majd nevedet a nemzetek, Uram, s a föld minden királya fölségedet. Mert felépíti az Úr Siont, és megnyilvánul dicsőségében. Figyelembe veszi a nyomorultak imádságát, és nem veti meg könyörgésüket. Jegyezzék fel ezt a jövendő nemzedéknek, hadd áldja az Urat az a nép, amelyet majd teremt. Mert letekint szent magasságából, lenéz az Úr a mennyből a földre, hogy meghallja a foglyok jajgatását, és megmentse azokat, akiket halálra szántak; Hogy hirdessék Sionon az Úr nevét és az ő dicséretét Jeruzsálemben, amikor majd egybegyűlnek a népek és az országok, hogy az Úrnak szolgáljanak. Megtörte erőmet az úton, rövidre szabta életemet. Így szóltam: ,,Istenem, ne ragadj el engem életem közepén, hiszen a te éveid nemzedékről nemzedékre nyúlnak. Kezdetben megteremtetted a földet, s a te kezed művei az egek. Azok elmúlnak, de te megmaradsz; Mint a ruha, mind elavulnak, váltod őket, mint az öltözetet és elváltoznak. Te azonban ugyanaz maradsz és éveid nem fogynak el. Szolgáid fiainak mindenkor lesz lakásuk, és utódjuk megerősödik majd színed előtt.'
Mt 14,22-36
Ezután mindjárt megparancsolta a tanítványoknak, hogy szálljanak bárkába, és menjenek előtte a túlpartra, amíg ő elbocsátja a tömeget. Miután elbocsátotta a tömeget, egyedül fölment a hegyre imádkozni. Amikor beesteledett, még mindig egyedül volt ott. A bárka pedig már sok stádiumnyira volt a parttól, hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél volt. Éjjel pedig, a negyedik őrváltás idején odament hozzájuk a tengeren járva. Amikor a tanítványok meglátták őt, amint a tengeren jár, megrettentek és azt mondták: ,,Kísértet!', és félelmükben kiáltozni kezdtek. Jézus azonban mindjárt szólt nekik: ,,Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!' Péter így válaszolt neki: ,,Uram, ha te vagy, parancsold, hogy hozzád menjek a vízen.' Ő azt mondta: ,,Gyere!' Péter kiszállt a bárkából, elindult a vízen és Jézushoz ment. Mikor azonban látta az erős szelet, megijedt, merülni kezdett, és felkiáltott: ,,Uram! Ments meg engem!' Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt és azt mondta neki: ,,Te kishitű! Miért kételkedtél?' Amikor beszálltak a bárkába, elállt a szél. Akik a bárkában voltak, leborultak előtte, és azt mondták: ,,Valóban Isten Fia vagy!' Átkeltek a tavon és Genezáret földjére jutottak. Amikor annak a helynek a lakosai felismerték őt, üzentek az egész környékre, odahozták hozzá mindazokat, akik betegek voltak, és kérték őt, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Akik csak megérintették, meggyógyultak.

Évközi tizennyolcadik hét – kedd

2010. augusztus 3. - Kedd

  Egy alkalommal  Jeruzsálemből  farizeusok és  írástudók  jöttek  Jézushoz.
  Megkérdezték tőle:  ?Miért szegik  meg tanítványaid  az ősök  hagyományát?
  Evés előtt ugyanis nem mosnak kezet.? Jézus erre magához hívta a népet, és
  így  szólt:  ?Halljátok  és   értsétek  meg:  Nem   az  teszi  az   embert
  tisztátalanná, ami a szájába kerül, hanem  ami a szájából kijön, az  teszi
  tisztátalanná.? Ekkor  hozzáléptek tanítványai,  és így  szóltak:  ?Tudod,
  hogy a farizeusok megütköztek szavaidon?? Jézus ezt válaszolta:  ?Tövestől
  kitépik mindazt a növényt, amelyet  nem mennyei Atyám ültetett.  Hagyjátok
  őket! Vak létükre vakok vezetői ők. Ha pedig vak vezet világtalant, mind a
  kettő gödörbe esik.?
  Mt 15,1-2. 10-14

  Elmélkedés:

  Az evangéliumokat  olvasva  észrevehetjük,  hogy  Jézus  tetteinek  látása
  számtalan esetben ébreszt hitet az emberekben. Azt, hogy a látás és a  hit
  mennyire összekapcsolódik,  mi sem  bizonyítja jobban,  mint az  az  eset,
  amikor húsvét hajnalán a sírhoz futó Péter és János a Jézus testét  takaró
  lepleket és az üres sírt látva hisznek a feltámadásban.
  A farizeusokat  azért nevezi  Jézus vakoknak,  mert nem  látják meg  Jézus
  tettei mögött az isteni  erőt, s nem ébred  bennük hit. Süketek, akik  nem
  hallják meg Jézus szavaiban az isteni igazságokat. A törvényeket nézik,  s
  azok szigorú,  betű szerinti  betartására törekszenek,  de sajnos  nem  az
  Istenre figyelnek, aki a törvényeket adta.
  Meg kellene tanulnunk látni,  s mindenben Isten  jóságát felfedezni! S  ne
  hagyjuk magunkat  olyanok  által vezetni,  akik  vakok, mert  nem  Istenre
  figyelnek!
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Fogadd szívesen, Uram, Istenem,  fölajánlásomat és végtelen  dicséretedre,
  fogyhatatlan magasztalásodra irányuló  vágyódásomat, hiszen ezek  kijárnak
  neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy.
  Ezzel fordulok  hozzád és  szeretnék hozzád  fordulni minden  nap,  minden
  időben, és arra  kérek minden  mennyei lelket, minden  benned hívőt,  hogy
  velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.
  Kempis Tamás
______________________________

Évközi tizennyolcadik hét – kedd

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.


Teljesíthetetlen küldetés? / (Mission Impossible?)
2010. augusztus 3. Évközi tizennyolcadik hét – kedd
P. Patrick Murphy, LC

Mt 14,22-36
Amikor (a kenyérszaporítás után) mindnyájan ettek és jóllaktak, Jézus mindjárt megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak csónakba, menjenek át előtte a túlsó partra, miközben ő elbocsátja a tömeget. Amint elbocsátotta az embereket, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben beesteledett, és ő ott volt egymagában. A csónak pedig már jó pár stádiumnyira eltávolodott a parttól. Hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. Éjszaka a negyedik őrváltás idején Jézus elindult feléjük a víz színén járva. Amikor észrevették, azt hitték, hogy kísértet, és rémületükben felkiáltottak. De Jézus azonnal megszólította őket: "Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!" Erre Péter odaszólt neki: "Uram, ha te vagy az, parancsold meg, hogy hozzád menjek a vízen!" Ő azt mondta: "Jöjj!" Péter ki is szállt a csónakból, elindult a vízen, és ment Jézus felé. De az erős szél láttán megijedt, és merülni kezdett. Felkiáltott: "Ments meg, Uram!" Jézus nyomban kinyújtotta kezét, megfogta őt, és így szólt hozzá: "Te kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Amikor beszálltak a bárkába, a szél elállt. A csónakban levők pedig leborultak előtte, és  így szóltak: "Te valóban az Isten Fia vagy!"
Akkor átkeltek a tavon, és Genezáret földjénél értek partot. Annak a helynek a lakói felismerték Jézust, hírét vitték az egész környéken. Eléje hoztak minden beteget, és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét érinthessék. És akik csak hozzáértek, mind meggyógyultak.

Bevezető ima: Uram Jézus, hiszem, hogy te azt akarod, hogy bízzam benned. Azt akarod, hogy fenntartás nélküli bizalommal hallgassak Igéidre. Remélek szavadban, nem csupán önnön erőmre és értelmi képességeimre akarok támaszkodni. Szeretlek. Újra és újra csodálattal töltesz el, amikor megmutatod, hogy a te útjaid mennyire különböznek az én útjaimtól.

Kérés: Uram, add, hogy a mai napon imádságom által képes legyek kilépni kényelmességemből!

1. Magány és imádság. Jézus elküldte a tömegeket és fölment a hegyre egyedül imádkozni. Hajlandó volt elhagyni mások támogató társaságát, azért, hogy egyedül legyen Istennel. A csönd mások nélkül egyfajta magányossághoz és belső ürességhez vezethet. Lehet, hogy azért akarom, hogy mindig legyen körülöttem valaki, hogy elaltassa bennem a magánytól való félelmet? Ha ez a helyzet kitartóan kell imádkoznom. Mert így e szenvedés a csöndtől örömmé és békévé válik. De Istennel kell maradnom és meg kell tanulnom örülni az Ő jelenlétének a csendes imában.

2. Félelem az imádságtól. „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Péter így válaszolt neki: Uram, ha te vagy parancsold, hogy hozzád menjek a vízen.” Félelmünk a csendes imádságtól néha nagyobb lehet, mint Péteré Jézustól a vízen. Annyira megszoktuk, hogy mindig van valaki körülöttünk, hogy elfoglaltak vagyunk, hogy szükség van ránk, hogy nem merünk eltávolodni ezektől egy rövid imára. Hajlandónak kell lennem arra, hogy legalább egy időre ne takarózzak e megszokott helyzetekkel, ha meg akarok tanulni imádkozni. Ki kell üresíteni önmagam, hogy Krisztus betölthessen, hogy bízzak benne, és erejére támaszkodjam.  

3. Kemény elhatározás.  „Amikor beszálltak a bárkába, elállt a szél.” Ha egyszer benn vagyunk az Úrral a csónakban, azaz ha átöleljük a csendes, összpontosító imát, félelmeink elcsendesednek akár a szél. El kell határozzuk, hogy fejest ugrunk az imába teljes erővel, felül emelkedve minden nehézségen, ha meg akarjuk tapasztalni az igazi imádság szabadságát, békéjét, örömét. Kérd az Úr segítségét, és nagylelkűen állj hozzá!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, látod, milyen rest vagyok imádság közben. Tudod mekkora a kísértés, hogy az egészet félre dobjam és mást csináljak. Add, hogy hittel és bátorsággal, bevessem magam a mélybe, - hogy teljes szívvel kezdjek el végre imádkozni.

Elhatározás: Elhatározom, hogy ma különösen elmélyülök az imádságban.


A pápa imaszándéka 2010. augusztus hónapra:
A munkanélküliek és hajléktalanok: Hogy a munkanélküliek és hajléktalanok és azok, akik súlyos szükséghelyzetben élnek, megértésre és befogadásra találjanak, és konkrét módon segítséget kapjanak nehézségeik leküzdésére.
Hátrányos megkülönböztetés, éhezés, kényszerkivándorlás áldozatai: Hogy az Egyház mindenki „otthona legyen, kész arra, hogy ajtót nyisson azoknak, akiket más országba való kivándorlásra kényszerít a faji és vallási megkülönböztetés, az éhség és a háborúk.



--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger