2010. augusztus 6., péntek

Urunk színeváltozása

Urunk színeváltozása
 
Szemlélni Krisztus arcát - hívott bennünekt Szentatyánk az új évezred kezdetén kiadott enciklikájában. A színeváltozás ünnepe alkalom arra, hogy szemléljük Krisztus arcát, a Feltámadott arcát. És ahogy Krisztus emberségén a Tábor hegyén átragyogott Istensége, úgy szeretnénk mi is arra törekedni, hogy a mi arcunkon is felragyogjon az Isten szeretete.
További gondolatok...

URUNK SZÍNEVÁLTOZÁSA (ünnep)

2010.08.06. péntek: URUNK SZÍNEVÁLTOZÁSA (ünnep)

Ruhája fehér volt mint a hó


Dán 7,9-10.13-14
Néztem, és egyszer csak trónokat állítottak fel, s egy Ősöreg leült; a ruházata fehér volt, mint a hó, és fején a haj olyan, mint a tiszta gyapjú; trónja lángoló tűz, kerekei égő tűz. Tüzes és sebes folyó jött ki színe előtt; ezerszer ezren szolgáltak neki, és tízezerszer százezren hódoltak neki; a bíróság leült és a könyveket felnyitották. Majd azt láttam az éjszakai látomásban, hogy íme, az ég felhőiben valaki jött, aki olyan volt, mint az Emberfia, s amikor az Ősöregig eljutott, az ő színe elé vitték, és ő hatalmat, méltóságot és országot adott neki, hogy minden nép, törzs és nyelv neki szolgáljon, és hatalma örök hatalom legyen, amely meg nem szűnik, és országa olyan, amely el nem pusztul.
Zs 96
Király az Úr! Ujjongjon a föld, örvendezzék a temérdek sziget! Felhő és homály van körülötte, igazság és jog trónjának alapja. Tűz halad előtte, s körös-körül felperzseli ellenségeit. Villámai beragyogják a föld kerekségét, láttára megrendül a föld. Viaszként olvadoznak a hegyek az Úr előtt, az egész föld Ura előtt. Az egek hirdetik igazságát, minden nemzet látja dicsőségét. Jussanak szégyenbe mindazok, akik faragott képeket imádnak, és bálványaikkal kérkednek. Imádjátok őt, angyalai mind! Hallja ezt Sion és örvendezik, és ujjonganak Júda leányai ítéleteiden, Uram. Mert te vagy, Uram, a legfölségesebb az egész földön, messze magasan állsz minden isten fölött. Akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a rosszat; szentjeinek lelkét megőrzi, a gonoszok kezéből megszabadítja őket. Világosság támad az igaznak, s öröm az igaz szívűeknek. Örvendezzetek, igazak, az Úrban, és dicsérjétek szent emlékezetét!
2Pét 1,16-19
Mert nem mesterségesen kiagyalt meséket követve adtuk tudtotokra a mi Urunk Jézus Krisztus hatalmát és megjelenését, hanem mint akik szemtanúi voltunk az ő nagyságának. Mikor ugyanis az Atyaistentől tiszteletet és dicsőséget nyert, ez a szózat hangzott hozzá a magasztos dicsőségből: ,,Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik!' Mi hallottuk ezt az égből jövő szózatot, amikor vele voltunk a szent hegyen. És súlyos prófétai beszéd birtokában vagyunk, amelyre jól teszitek, ha figyeltek, mint sötét helyen világító lámpásra, amíg a nap fel nem virrad, és a hajnalcsillag fel nem kél szívetekben.
Lk 9,28b-36
Történt pedig e beszéd után mintegy nyolc nappal, hogy maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és felment a hegyre imádkozni. Miközben imádkozott, arcának színe elváltozott, a ruházata fehér lett és fényben sugárzó. És íme, két férfi beszélgetett vele, Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelentek, és beszéltek az ő eltávozásáról, amelyet Jeruzsálemben készült beteljesíteni. Pétert és a vele lévőket elnyomta az álom. Amikor felébredtek, látták dicsőségét, és a két férfit, akik ott álltak vele. És történt, hogy amikor eltávoztak tőle, Péter ezt mondta Jézusnak: ,,Mester! Jó nekünk itt lenni! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!' Nem tudta ugyanis, hogy mit mond. Amíg ezeket mondta, felhő szállt le, és elborította őket. Amint a felhőbe jutottak, félelem fogta el őket. A felhőből szózat hallatszott: ,,Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok' [MTörv 18,15; Iz 42,1]. Mikor a szózat elhangzott, Jézus egyedül maradt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem szóltak azokban a napokban mindarról, amit láttak.

Urunk színeváltozása

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

Igazi átalakulás
2010. augusztus 6. Évközi tizennyolcadik hét – péntek
Urunk színeváltozása
P. Patrick Murphy, LC

Lk 9,28b-36
Abban az időben: Jézus kiválasztotta Pétert, Jakabot és Jánost, és felment velük a hegyre imádkozni. Miközben imádkozott, arcának színe elváltozott, a ruházata fehér lett és fényben sugárzó. És íme, két férfi beszélgetett vele, Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelentek, és beszéltek az ő eltávozásáról, amelyet Jeruzsálemben készült beteljesíteni. Pétert és a vele lévőket elnyomta az álom. Amikor felébredtek, látták dicsőségét, és a két férfit, akik ott álltak vele. És történt, hogy amikor eltávoztak tőle, Péter ezt mondta Jézusnak: „Mester! Jó nekünk itt lenni! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!'' Nem tudta ugyanis, hogy mit mond. Amíg ezeket mondta, felhő szállt le, és elborította őket. Amint a felhőbe jutottak, félelem fogta el őket. A felhőből szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok''. Mikor a szózat elhangzott, Jézus egyedül maradt. Ők pedig hallgattak, és senkinek sem szóltak azokban a napokban mindarról, amit láttak.

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, és csodálatosan tündöklő dicsőségedben, még akkor is, ha ez az én szemei elől rejtve van. Hiszek békességedben és az eljövendő világ örök boldogságában, mert ez a földi létünk a könnyek völgye. Szeretlek, akkor is, amikor ez nehezemre esik, mert nem ismerem fel szándékaid, és megengeded nekem a szenvedést. Te vagy az én Istenem és mindenem.

Kérés: Uram, bár szabad lenne szívem a világtól, és képes lennék egyedül a te szeretetedért élni! 

1. Beszélgetés a végről. Jézus saját kivonulásáról beszélt Mózessel és Illéssel: arról, hogy megszabadítja az emberiséget a bűn szolgaságától. Nem a csodákról beszélt, nem a világ szépségéről és kényelméről, vagy arról milyen indíttatásai vannak. Nem azok a lehetőségek izgatták, hogy talentumait kihasználva nagy dolgokat vihetne végbe, és kivívhatná mások csodálatát, vagy nem törődve ezekkel pihenhetne. Nem ezekről a dolgokról beszélt. Egyetlen vágya a küldetése volt: szenvedése és halála, elindulása e világból Atyjához, Őt dicsőítve, akaratát teljesítve, az emberiség megmentésével.

2. Az ígéret földje. Szívünk sok mindenhez ragaszkodhat: lehetnek vágyaink, indíttatásaink, reményeink. Ragaszkodhatunk kényelemhez, dicsőséghez, ahhoz, hogy mindent rögtön elintézzünk, önmagunk kiteljesítéséhez, talentumaink kihasználásához. A mi Urunk alárendelte e lehetőségeket a Mennyei Atya szeretetének. Ezt jelenti Krisztus követése, ezt jelenti a világtól való eltávolodás: késznek lenni bármit feláldozni ezek közül Krisztusért, kérjen bármit. Jobban kell Őt szeretnem minden más kívánságomnál és szeretett dolgaimnál. Ez az igazi ígéret földje, a valódi felszabadulás önzésünk világából. Meghalni magadnak annyi, mint az öröm, a béke, a szeretet és az örök élet gyümölcsét teremni.

3. Önzésemet ki kell tépnem magamból. „Ha a földbe hullott gabonaszem meg nem hal, egy maga marad.” (Jn 12.24) Irányuljon bármi felé a szeretetem, meg kell tisztulnia, elhalnia, mint a magnak a földben. Mert minden földi ragaszkodás én-központúságomban gyökerezik. Ezt kell kigyomlálni és a tűzre vetni. Csak figyeljük, kit és mit, hogyan szeretünk. A feleség lehet, hogy úgy szereti férjét, hogy uralkodni akar felette? Az apa gyermekét haragból bünteti nem a javára? Én-központúságunk gyengíti, aláássa szeretetünk erejét; ezért kevésbé szeretünk, mint amire képesek volnánk.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szabadíts meg szeretetemet az önzéstől! Adj erőt nagy lépést tennem abban, hogy miképp feledkezzek meg magamról! Add, hogy megértsem, csak így fogom megtapasztalni szívemben az igazi szabadságot, és így tudom életemet teljesen átadni neked.

Elhatározás: Ma elhatározást teszek, hogy valamelyik kapcsolatom önző szempontjától megszabadulok.

Erdő Péter bíboros atya 2010. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk népünkért, a hazánkban élő nemzetiségekért és a szomszéd népekért, hogy egymás iránti tisztelettel és szolidáris szeretettel dolgozzunk azért, hogy életünk az igazi értékek szerint alakuljon.

--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mailcímen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu

Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Urunk színeváltozása

  2010. augusztus 6. - Péntek, Urunk színeváltozása

  Abban az  időben: Jézus  maga mellé  vette Pétert,  Jakabot és  testvérét,
  Jánost, s külön velük fölment  egy magas hegyre. Ott elváltozott  előttük:
  az arca ragyogni kezdett,  mint a nap, a  ruhája pedig vakító fehér  lett,
  mint  a  fény.  És   íme,  megjelent  nekik   Mózes  és  Illés:   Jézussal
  beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: Uram, jó nekünk itt lennünk!
  Ha akarod,  készítek itt  három  sátrat, neked  egyet, Mózesnek  egyet  és
  Illésnek egyet! Még beszélt, amikor  íme, fényes felhő borította el  őket,
  és a felhőből egy hang hallatszott: Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem
  telik. Őt hallgassátok! Ennek hallatára  a tanítványok földre borultak  és
  nagyon megrémültek. De Jézus odament  hozzájuk, megérintette őket, és  ezt
  mondta: Keljetek  fel  és ne  féljetek!  Amikor szemüket  fölemelték,  nem
  láttak mást,  csak Jézust  egymagát. A  hegyről lejövet  Jézus a  lelkükre
  kötötte: Senkinek  se szóljatok  a látomásról,  míg az  Emberfia a  holtak
  közül fel nem támad!
  Mt 17,1-9

  Elmélkedés:

  Jézus nem  csak szenvedésének  titkáról  beszél nyíltan  az  apostoloknak,
  hanem  dicsőségét   is  feltárja   előttük.   Isteni  dicsősége   a   maga
  teljességében a feltámadáskor mutatkozik majd meg, ameddig a színeváltozás
  élményében részesülő  három apostolnak  hallgatnia kell.  Jó, ha  lélekben
  néha mi is  vállaljuk a  hegymászást, mert  részesülhetünk az  Isten-látás
  élményében és  megtapasztalhatjuk, hogy  milyen jó  Jézussal lenni.  Ez  a
  dicsőség és a Jézussal  való boldog együttlét  lesz az osztályrészünk,  ha
  kitartunk az Úrral a kereszthordozásban, és elfogadjuk, hogy a szenvedések
  és a próbatételek is ugyanúgy  erősíthetik hitünket, mint a  találkozások.
  Legyünk együtt Jézussal a kereszthordozásban, mert ha készek vagyunk  vele
  meghalni, akkor vele együtt fogunk feltámadni.
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:

  Istenem, szükségem  van rád,  hogy taníts  napról napra,  minden napnak  a
  követelménye  és   szükséglete   szerint.   Add   meg   nekem,   Uram,   a
  lelkiismeretemnek azt a tisztaságát, amely csak a te sugallatodat érzi  és
  fogja fel. Fülem süket,  nem hallom hangodat.  Szemem homályos, nem  látom
  jeleidet. Csak te tudod élessé tenni szememet, megtisztítani és megújítani
  szívemet. Taníts  meg  arra, hogy  ott  üljek lábadnál,  és  hallgassam  a
  szavadat.
  John Henry Newman
______________________________

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger