2010. augusztus 10., kedd

Szent Lőrinc diakónus, vértanú

Szent Lőrinc diakónus, vértanú

Aki nekem szolgál, kövessen engem – tanítja Jézus. Vajon mennyire vesszük komolyan ezt a személyes döntés elé állító felszólítást? A szolgálat és a Krisztus-követés útja ugyanaz. De van olyan akadály, amely útjába állhat enne3k a szolgálatnak. A gazdagság, a pénz igazságtalanná tesz minket. Nem szolgálhatunk két úrnak. El kell döntenünk, hogy miről mondunk le, és ki mellett kötelezzük el magunkat. Nem saját gazdagságunkat keressük, hanem Istenben szeretnénk gazdagodni. (Adoremus 2004)
További gondolatok...

SZENT LŐRINC (ünnep)

2010.08.10. kedd: SZENT LŐRINC (ünnep)

Aki bőven vet, bőven is arat


2Kor 9,6-10
Azt mondom: Aki szűken vet, szűken is arat; és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan eltökélte szívében, ne kedvetlenséggel vagy kényszerűségből, mert Isten a jókedvű adakozót szereti [Péld 22,8G]. Isten pedig elég hatalmas, hogy minden kegyelmét bőven árassza rátok, hogy mindig, mindennel teljesen el legyetek látva, és bőven teljék minden jótéteményre, amint írva van: ,,Bőven adott a szegényeknek; igazsága fennmarad örökkön-örökké' [Zsolt 112,9]. Aki pedig magot ad a magvetőnek, és kenyeret nyújt eledelül [Iz 55,10], megsokasítja majd a ti vetéseteket is, és megszaporítja igazságotok gyümölcsét [Óz 10,12G].
Zs 111
Boldog az az ember, aki az Urat féli, és nagy tetszését leli parancsaiban! Utóda hatalmas lesz a földön, áldott lesz az igazak nemzedéke. Dicsőség és gazdagság lesz házában, és igazsága mindörökre megmarad. Világosságként ragyog fel a sötétségben az igazaknak az irgalmas, a kegyes, az igaz. Jó annak az embernek, aki könyörül és kölcsönt ad, aki a törvény szerint intézi dolgait, mert az soha meg nem inog. Örökké emlékezetben marad az igaz, rossz hírtől nem kell félnie. Erős a szíve, bízik az Úrban, rendületlen a szíve, nem fél, amíg le nem nézheti ellenségeit. Osztogat, adakozik a szegényeknek; Igazsága örökre megmarad, hatalma dicsőségesen emelkedik. Látja a bűnös és bosszankodik, fogát csikorgatja és emészti magát. A bűnösök kívánsága meghiúsul.
Jn 12,24-26
Bizony, bizony mondom nektek: ha a földbe hullott gabonaszem meg nem hal, egymaga marad, de ha meghal, sok termést hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, és aki gyűlöli életét ezen a világon, megőrzi azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Azt, aki szolgál nekem, meg fogja tisztelni az Atya.

Szent Lőrinc diakónus és vértanú

  2010. augusztus 10. - Kedd, Szent Lőrinc diakónus és vértanú

  Abban az időben Jézus így beszélt tanítványaihoz: "Bizony, bizony,  mondom
  nektek: Ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad,  ha
  azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz.  Aki szereti életét, elveszíti azt,  de
  aki gyűlöli életét ebben a világban,  az megmenti azt az örök életre.  Aki
  nekem szolgál, kövessen engem, és ahol  én vagyok, ott lesz a szolgám  is.
  Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya."
  Jn 12,24-26

  Elmélkedés:

  A szentírásban az  Isten szolgájának lenni  nagy megtiszteltetést  jelent,
  amely  azt   jelzi,  hogy   Isten  valakit   arra  választott   ki,   hogy
  együttműködjék vele  szándékainak  megvalósításában. Jézus  is  elsősorban
  ebben az értelemben hív bennünket a szolgálatára, tehát nem megalázni akar
  bennünket valamiféle alantasnak tűnő munka végzésére kényszerítve, hanem a
  megváltás  művébe  való  bekapcsolódás   és  az  evangélium   hirdetésének
  nagyszerű feladatát bízza ránk. A  szolgálat megtagadása maga a bűn,  azaz
  ellenszegülés Isten szándékának. Szenvedésének és halálának  elfogadásával
  Jézus Isten szenvedő szolgája és  a mi megváltásunk szolgája lesz,  példát
  adva nekünk is a szolgálatra. Akarunk-e neki szolgálni egész életünkben?
  (c) Horváth István Sándor



  Imádság:


  Szent Lőrinc úgy vívott csatát,
  hogy nem vér nélkül volt tanú:
  fegyvert öltött a hit maga
  s vérét tékozlón szórta szét.

  Hét férfiből elsőnek áll
  az égi szent oltár elé:
  magas lépcsőn a többi közt
  a legkiválóbb levita.

  A hősi harcba indulón
  övére kardot nem csatolt:
  a gyilkos tőrt csavarva ki
  sújtotta le a támadót.

  Szent Lőrinc, szenvedésedet
  tisztelve száll hozzád imánk:
  mindaz, ki hozzád esdekel
  biztos meghallgatást talál.

  S te ott fenn el nem mondható
  ékes város polgára vagy:
  az örök udvar tagjaként
  viselve égi koszorúd.

  Atyát, Fiút, s Vigasztaló
  Lelkét dicsérje énekünk:
  tőlük közbenjáró imád
  örök babért szerez nekünk. Ámen.
______________________________

Évközi tizenkilencedik hét – kedd

Kedves Elmélkedők!
A nyári szabadságok ideje alatt is azon vagyunk, hogy folyamatosan működjön szolgálatunk. Azonban előfordulhat, hogy egy-egy elmélkedést nem tudunk idejében felküldeni a listára, vagy több napi „adagot” küldünk egyszerre. Kérjük szíves megértéseteket és imáitokat a nyári hónapokban is.

A szeretet hatalma
2010. augusztus 10. Évközi tizenkilencedik hét – kedd
Szent Lőrinc diakónus és vértanú
P. John Connor LC
Jn 12,24-26
Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre. Aki nekem szolgál, az engem kövessen, s ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt megtiszteli az Atya.
Bevezető ima: Uram, ma Szent Lőrinc példáját mutatod meg nekem. Azért adta életét, hogy a te nevedet tisztelje és szeresse minden ember. Vágyom arra, hogy bátran kövessem hősies szeretetének példáját, hogy meghaljak én is, és ezzel kiérdemeljem kegyelmedet sok szükséget szenvedő lélek számára.
Kérés: Uram, segíts, hogy elfeledkezzem magamról, és a te érdekedet helyezzem az enyém elé!
1. Krisztus szeretete. Krisztus nem kér tőlünk olyan dolgot, amit Ő maga nem élt át. Jézus Krisztus az egyetlen olyan, az emberek tiszteletével övezett istenség, aki feláldozta életet hívei iránti szeretetből. Krisztus önfeláldozó szeretetének van hatalma arra, hogy megsokszorozza a szeretetet életünkben. Krisztus önátadó szeretete nyomán születnek az övéhez hasonló cselekedetek.
2. Szent Lőrinc. Szent Lőrinc diakónus volt a korai kereszténység idején, a harmadik század közepén. Úgy halt mártírhalált, hogy testét tüzes rostélyon, lassú tűzön megégették. Amikor már egy ideje égették a tűzön, kérte gyilkosait, hogy fordítsák meg, hadd égjen meg a másik oldala is. Lőrinc hite és bátor szeretete Krisztus áldozatának gyümölcse. Tőlünk talán nem várnak el ilyen nagy hősi tettet, de Krisztus elnyerte a kegyelmet számunkra is, hogy hordozzuk keresztünket, és önzetlen, nagylelkű szeretettel éljük életünket.
3. A hűség gyümölcse. Amikor a szentek életéről elmélkedünk, megérint bennünket Krisztus és Egyháza iránti hűséges szolgálatuk. Hűségük Krisztus hűségének gyümölcse. A mi hűséges tetteink bátorítanak másokat is hasonló tettekre. A kitartó hűség Isten kegyelméből és a mi együttműködésünkből táplálkozik. A halálig tartó töretlen hűség közös forrása ez a kegyelem és a mi válaszunk. Isten teremtménye a lelki nagyság, amely szükséges a hűséghez. Isten naponta ajándékoz meg erővel a hűségben való kitartáshoz.
Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts, hogy növekedjen adakozó szeretetem a neked szóló szolgálatomban. Nem kívánod tőlem, hogy vértanú legyek, mint Szent Lőrinc, de kérlek, hadd ajánljak fel kicsiny áldozatokat minden nap Egyházadért és a lelkek üdvösségéért!
Elhatározás: Ma a hűséges imádság vagy az apostoli szolgálat áldozatát ajánlom fel a tisztítótűzben levő lelkekért.

Erdő Péter bíboros atya 2010. augusztusi imaszándéka:
Imádkozzunk népünkért, a hazánkban élő nemzetiségekért és a szomszéd népekért, hogy egymás iránti tisztelettel és szolidáris szeretettel dolgozzunk azért, hogy életünk az igazi értékek szerint alakuljon.
--
Ez a Vándor Evangélium apostoli imaszolgálat napi evangéliumhoz kapcsolódó listája. A Vándor Evangélium program ebben az évben a Papság évét szolgálja.
Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen felteheti: info@vandorevangelium.hu
www.vandorevangelium.hu


Segít ez a szolgálat önnek? Szívesen segítené szolgálatunkat?
Elsősorban azzal teheti meg, ha másnak is ajánlja a napi elmélkedéseket, azonban örömmel fogadunk minden anyagi támogatást is, amelyek segítik missziós tevékenységeinket. Alapítványunk várja adója 1%-ának felajánlását is, hogy az evangélium terjesztésére fordíthassa.

Missio Christi Alapítvány
Adószám: 18254589-1-43
CIB Bank 11100908-18254589-10000001

Vendégkönyv

Subscribe in a Reader

Térkép

Powered By Blogger

Bible

PayPerPost, Inc

PPP Direct

PayPerPost, Inc

PPP Direct

Fogarasi Levente

Fogarasi Levente
Születésnapom
Powered By Blogger